Οι MΟb trio μας αφιερώνουν το “5050 (UNKLE Reconstruction)” πριν την εμφάνιση τους στο 23o Athens Jazz

Οι MΟb trio μίλησαν στο CultureNow για το ήχο τους, τα παράδοξα ονόματα στα κομμάτια του πρόσφατου δίσκου τους “Mob1”, καθώς και για τη χαρά τους που θα παίξουν στην Τεχνόπολη στο 23o Athens Jazz.

Οι MΟb trio αποτελούν ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα που σχοινοβατεί ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη και επιρροές. Για την ακρίβεια, από τους ίδιους συναντάμε την εξής συνοπτική περιγραφή για τις συνθέσεις τους: “Melodious jazz, kraut, filmic and exploratory post punk” («Μελωδική τζάζ, kraut, κινηματογραφική και πειραματική ποστ πανκ»).

Το σχήμα αποτελείται από τον Μάριο Βαληνάκη (σαξόφωνο & live electronics), τον Αλέξανδρο Δελή (μπάσο, κιθάρα & effects) και τον Παναγιώτη Κωστόπουλο (ντραμς). Η πορεία των 3 τους ξεκινά το 2019, ενώ η πρώτη κοινή δισκογραφική τους δουλειά είναι το άλμπουμ “Mob1” (2023, Veego Records).

Το γκρουπ επιλέχθηκε ως η νέα μουσική πρόταση του 23oυ Athens Jazz, από την καλλιτεχνική επιτροπή της διοργάνωσης, έπειτα από open-call σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Τους MΟb trio θα τους απολαύσουμε στη σκηνή της Τεχνόπολης τη Δευτέρα 27 Μαΐου, ενώ την ίδια μέρα θα παίξουν και το Andreas Polyzogopoulos Trio, καθώς και το το ντουέτο των Γιαν Βαν & Φώτη Σιώτα. Θα είναι μια δυνατή μουσική βραδιά αφιερωμένη στα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής!

Το CultureNow με αφορμή αυτήν την εμφάνιση των MΟb trio έδωσε λόγο στον “όχλο”, για να μάθει περισσότερα για το νέο αυτό συναρπαστικό σχήμα της εγχώριας τζαζ σκηνής.

***

-Σε πρώτη φάση, τι ήταν αυτό που σας έκανε να θέλετε να δημιουργήσετε κάτι από κοινού; Ποια υπήρξε η συγκολλητική ουσία για τους MΟb trio;

Αυτό που μας ενώνει είναι η απούσια ορίων ως προς την κατεύθυνση της μουσικής και η αφομίωση και αποδοχή του μουσικού γούστου του καθενός.

-Ποια είναι η καλλιτεχνική “ρουτίνα” σας ως σχήμα; Πώς θα περιγράφατε τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθείτε;

Καποια συγκεκριμένη ρουτίνα δεν υπάρχει. Συνήθως είτε ο Μάριος έχει ετοιμάσει κάποια ιδέα με τα synthesizers, είτε προκύπτουν ιδέες απο τζάμ.

-Διάφοροι μουσικοί συντάκτες έχουν επαινέσει τη δουλειά σας, και παράλληλα θέτουν το ερώτημα γιατί χρειάστηκε να σας ανακαλύψει το BBC Radio 6, για να σας ακούσουμε και εδώ στην Ελλάδα. Πώς ήταν η εμπειρία κυκλοφορίας του πρώτου σας δίσκου; Περιμένατε αυτήν την εξέλιξη;

Το release και η πορεία του δίσκου ήταν και είναι κάτι που μας χαροποιεί, σίγουρα σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η παρουσίαση κάποιων κομματιών μας από πολύ σημαντικούς ραδιοφωνικόυς παραγωγούς του BBC, όπως ο Gilles Peterson, η Mary Anne Hobbs, ο Chris Hawkins, ο Tom Ravenscroft και η προσθήκη του σε playlist του James Lavelle (UNKLE) καθώς και το remix του 5055 από τον ίδιο. Όλα αυτά στάθηκαν η αφορμή να “ακουστεί” περισσότερο και στην Ελλάδα, επίσης πολύ σημαντική είναι και η με ποικίλους τρόπους συμβολή του Ανδρέα Μητρέλη (Veego Records).

-Εσείς τι δίσκους ακούτε αυτήν την περίοδο, και που αναζητάτε νέα ακούσματα;

Βγάζοντας τον πρώτο μας δίσκο νομίζω ότι αρχίσαμε να ακούμε μουσική διαφορετικά. Νομίζω ότι και οι τρεις μας έχουμε αρχίσει να ακούμε μουσική και να σκεφτόμαστε την δουλειά που έχουν κάνει οι δημιουργοί από πίσω και να επηρεαζόμαστε από αυτή, αρα οι επιρροές μας αρχίζουν από δισκογραφικές επιτυχίες που πλέον ακούμε με άλλο αυτί, έως πειραματικη μουσική με εξεζητημένο ήχο.

-Πώς βλέπετε τη συμμετοχή του σχήματός σας στο 23o Athens Jazz; Ποιά θεωρείται πως είναι η συνεισφορά ενός τέτοιου φεστιβάλ στη μουσική σκηνή της πόλης;

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αθήνα έχει ένα διεθνές Jazz Festival. (θα ήταν περίεργο μια τόσο μεγάλη πολη να μην εχει άλλωστε). Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες που έχουν ελληνικές τζαζ μπάντες να μοιραστούν το ίδιο πατάρι με την παγκόσμια σκηνή και σίγουρα αυτό το φεστιβάλ το καταφέρνει, πολύ σημαντικό για την σκηνή αδιαμφισβήτητα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε μάλλον στο μεγαλύτερο κοινό που έχουμε παίξει ποτέ.

-Το “Mob1” αποτελείται από 7 συνθέσεις, με εναρκτήριο κομμάτι το “Recovery”, όπου συμμετέχει και ο MC Yinka. Πείτε μας μερικά πράγματα για αυτή τη συνεργασία.

Με τον Μανώλη (Mc Yinka) γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε συνυπάρξει και πειραματιστεί σε πολλά σχήματα στο παρελθόν, είναι φίλος. Όταν μέσα στην καραντίνα φτιάχναμε το τρακ σκεφτήκαμε ότι θα ταίριαζε μια φωνή σαν του Μανώλη, οπότε τον πήρα τηλέφωνο (Μάριος) και αφού ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια μετακίνησης ήρθε σπίτι μου και γράψαμε. Ο τίτλος του κομματιού βγήκε από τους στίχους του Yinka και είναι ο μόνος τίτλος του άλμπουμ που έχει νόημα…

-Πιο πρόσφατα είχαμε και την κυκλοφορία του single “5055”, το οποίο είναι λες και αποτελεί το soundtrack κάποιας κινηματογραφικής διαγαλαξιακής οδύσσειας. Από που προκύπτει το όνομα;

Θα μπορούσε να είναι αριθμός δωματίου σε ξενοδοχείο ή πινακίδα αυτοκινήτου αλλά ήταν ένας τυχαίος αριθμός στον υπολογιστή όταν ηχογραφούσαμε για να ξεχωρίζουμε τα προτζεκτς.

-Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που κάνετε ως σχήμα και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Ετοιμάζουμε το επόμενο άλμπουμ μας το οποίο θα κυκλοφορήσει και αυτό από την Veego records λογικά μέσα στο 2025.

-Ποιο κομμάτι σας θα θέλατε να αφιερώσετε στους αναγνώστες και αναγνώστριες του CultureNow;

5050 UNKLE Reconstruction

Διαβάστε επίσης:

23o Athens Jazz: Δείτε το πρόγραμμα για τη μουσική διοργάνωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ