Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος, συγγραφέας Κώστας Κατσώνης (δ.φ.).
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια σε στίχους Ανδρέα Μαππούρα.
Συμμετέχουν ο Χρήστος Σίκκης και ο Κυριάκος Μαππούρας στο τραγούδι, ο Γιώργος Λάμπρου στο βιολί και ο Στέλιος Κατσάνης στο λαούτο.
Την εκδήλωση συντονίζει ο χοροδιδάσκαλος, Παύλος Μιχαηλάς.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ανδρέας Μαππούρας γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας το 1918 και έφυγε από τη ζωή το 1997. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους λαϊκούς ποιητές, ενώ άφησε τη σφραγίδα του και ως τσιαττιστής και ερμηνευτής των κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. Υπήρξε ο τελευταίος ποιητάρης της Κύπρου, με τις ποιητάρικες φυλλάδες να αποτελούν το κύριο μέρος του έργου του.
To ποιητικό του έργο περιλαμβάνει επίσης ποιήματα, τα οποία ο λαϊκός ποιητής απάγγελλε σε διάφορες εκδηλώσεις στη γενέτειρά του Αραδίππου και σε άλλες πόλεις και χωριά. Συμμετείχε ανελλιπώς στους ποιητικούς διαγωνισμούς του κατακλυσμού της Λάρνακας και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα ο πιο πολυβραβευμένος λαϊκός ποιητής (στην ποίηση, τα τσιαττιστά και τα ερωτικά δίστιχα). Το 1978 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Οι γεροπλάτανοι, ενώ οι ποιητάρικες φυλλάδες του εκδόθηκαν το 2015 από το Ίδρυμα «Ανδρέας Μαππούρας», σε έναν μνημειώδη τόμο 976 σελίδων, με επιμέλεια του φιλόλογου Κώστα Κατσώνη.
Το βιβλίο Οι ποιητάρικες φυλλάδες περιλαμβάνει 122 φυλλάδες του Ανδρέα Μαππούρα από τις 130 που έχει γράψει, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και έντεκα ανέκδοτες, που εντοπίστηκαν στο πολύτιμο αρχείο του. Το βιβλίο αρχίζει με τα βιογραφικά-εργογραφικά του Μαππούρα, ενώ παρατίθεται και εκτενές εισαγωγικό σημείωμα με σχόλια και υποσημειώσεις του επιμελητή.
Ακολουθούν οι φυλλάδες, που δημοσιεύονται με τη χρονολογική σειρά έκδοσης, ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται θεματικό και αλφαβητικό ευρετήριο, όπως επίσης και χρονολογικός πίνακας με όλα τα στοιχεία των φυλλάδων (τίτλος, χρονολογία, τυπογραφείο κ.τ.λ.). Θέματα των φυλλάδων του Μαππούρα, που γράφτηκαν στην περίοδο 1948-1992, είναι σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, δυστυχήματα, θεομηνίες, ερωτικά πάθη, φόνοι, θαύματα αγίων κ.τ.λ. Ο λαϊκός ποιητής τραγουδά μέσα από τις φυλλάδες του τα βάσανα και τους καημούς των απλών ανθρώπων και τις ιστορικές περιπέτειες της μαρτυρικής μας πατρίδας, ενώ δεν μένει ασυγκίνητος από όσα δραματικά συμβαίνουν στη διάρκεια του 20ού αιώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο γενικότερα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.