Για να το πούμε ελληνιστί, πρόκειται για μια σειρά Vintage με All Time Classics της αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη την απέλαση και έκδοση αλλοδαπών, δέχεται μια επιστολή που μεταξύ άλλων γράφει:

Εξοχότατε,
Το νομοσχέδιο που προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή είναι άδικο. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παραδώσει σε μια διεφθαρμένη και εκδικητική κυβέρνηση άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκουν στην Αγγλία άσυλο από τις διώξεις των δικτατόρων και των τυράννων . . .
Συνεπώς, βρισκόμαστε στη θλιβερή θέση να σας προειδοποιήσουμε πως, εκτός και αν η κυβέρνησή σας αποσύρει το νομοσχέδιο, θα υποχρεωθούμε να σας εκτελέσουμε, και όχι μόνο εσάς αλλά και όποιον άλλον αναλάβει να προωθήσει ένα τόσο άδικο σχέδιο νόμου. Οι Τέσσερις Δίκαιοι

Ο Υπουργός επιμένει να υλοποιήσει την απόφασή του και η αστυνομική δύναμη του Λονδίνου στήνει γύρω του έναν αδιαπέραστο κλοιό προστασίας. Όμως οι διαβόητοι ανά την υφήλιο Τέσσερις Δίκαιοι έχουν κατακτήσει τη φήμη ότι πραγματοποιούν πάντα στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους…


Ο Έντγκαρ Ουάλας γεννήθηκε το 1875 στο Greenwitch του Λονδίνου, νόθος καρπός του έρωτα μιας νύχτας ανάμεσα σε δυο ηθοποιούς. Αφού άλλαξε διάφορες δουλειές, κατατάχθηκε στα 20 του στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε κυρίως στη Νότια Αφρική και όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς παραιτήθηκε και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, αρχικά για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και κατόπιν για την εφημερίδα Daily Mail. Το 1904, καλύπτοντας τον πόλεμο Ρωσίας-Ιαπωνίας, ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των μυστικών πρακτόρων και του γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο του Οι Τέσσερις Δίκαιοι, το οποίο εκδόθηκε τον επόμενο χρόνο και τον έκανε διάσημο. Εργαζόμενος τα πρώτα χρόνια και ως αστυνομικός συντάκτης, παρήγε με φρενήρεις ρυθμούς εκατοντάδες νουβέλες, διηγήματα, άρθρα και θεατρικά έργα, ενώ πάνω από 160 κινηματογραφικές ταινίες στηρίζονται σε δικές του ιστορίες.

Υπήρξε έτσι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας, μετά τον Ντίκενς, στην Αγγλία του μεσοπολέμου, απέκτησε τον εντυπωσιακό τίτλο «ο Βασιλιάς των Θρίλερ», έγινε εξώφυλλο στο TIME και διετέλεσε πρόεδρος στο Press Club και στο British Lion Film Corporation. Το 1931 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου ξεκίνησε να κάνει σενάρια τους Τέσσερις Δίκαιους και άλλες ιστορίες του, ενώ παράλληλα σημείωσαν τεράστια επιτυχία θεατρικά του έργα, όπως το The Green Pack και ακόμη περισσότερο το On the Spot, με θέμα τον Αλ Καπόνε. Στις αρχές του 1932, ενώ συνεργαζόταν στην προετοιμασία της ταινίας King Kong, βασισμένης σε δική του ιστορία, υπέστη ραγδαία επιδείνωση της ήδη κλονισμένης υγείας του. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1932, σε ηλικία 56 ετών, πέθανε στο Μπέβερλι Χίλς και η σορός του στάλθηκε να ταφεί στη Βρετανία. Το 1969 ιδρύθηκε ο σύλλογος Edgar Wallace Society, όπου συμμετέχουν μέλη από 20 χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το έργο του (στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 50 τίτλοι), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες, καθιερώνοντάς τον ως προπάτορα του σύγχρονου θρίλερ.