Χρονιά σύνθεσής τους είναι το 1723 και είναι σύνολο από τα πρώτα τέσσερα κοντσέρτα βιολιού του Αντόνιο Βιβάλντι. Ο λόγος για τις «Τέσσερις Εποχές» (ιταλικά: Le Quattro Stagioni), που βρίσκονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κομμάτια της μπαρόκ μουσικής. Μάλιστα, κάθε κοντσέρτο έχει πολλές διαφορετικές μουσικές υφές οι οποίες προσδιορίζουν την εποχή στην οποία αναφέρονται.
Το διαχρονικό αριστούργημα, η παράσταση «Τέσσερις εποχές», αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς, και έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε ήδη από το 2018 με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιπλέον, η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.
Πιο συγκεκριμένα, η παράσταση πραγματεύεται τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, ενώ εμβόλιμα αναφέρεται με ευρηματικό τρόπο στους επόμενους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Μερικοί από αυτούς είναι η μείωση του πλαστικού, η λύση στην απερίσκεπτη σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία, έννοιες δυσνόητες για τις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες μέσω του έργου απλοποιούνται και αποκτούν έναν πιο παιγνιώδη και διασκεδαστικό χαρακτήρα, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ευφάνταστη μεταφορά της πανανθρώπινης ανάγκης να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, να επιβληθεί ανυπολόγιστα έναντι της φύσης με τους δικούς της κανόνες και όρους. Χωρίς ηθικολογίες και διδακτισμούς, επισημαίνει τη θλιβερή πραγματικότητα, τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ και προτρέπει σε άμεση δράση, για ένα μέλλον που στην τελική, είναι ευθύνη όλων μας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ένας κύκλος ζωής με επίκεντρο την ανακύκλωση
Στο επίκεντρο της δραματουργίας της παράστασης βρίσκεται η ιδέα της ανακύκλωσης, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια!
Συγκεκριμένα, μέσω του έργου οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να… συστηθούν με τις τέσσερις εποχές του χρόνου: Τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι οποίες απολαμβάνουν σε τέτοιο βαθμό τη ζωή τους, που σταδιακά χάνουν το ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο λαμβάνει χώρα γύρω τους. Έτσι, δεν αργεί να δημιουργηθεί ένα παράξενο παιχνίδι ανταγωνισμού επί σκηνής, δημιουργώντας το ερώτημα ποιος θα αποδειχθεί τελικά ο καλύτερος και ο πιο ισχυρός από όλους. Τυφώνες, νεροποντές, ξηρασία, ζώα που χάνονται από προσώπου γης και πάγοι που λιώνουν, δεν τους τρομάζουν. Μόνο η μουσική με τον τρόπο της, προσπαθεί διαρκώς να τους συνετίσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Άραγε οι τέσσερις εποχές θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα στο απέραντο χάρος που προκάλεσαν;
Η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους, έχει αναλάβει τη σκηνική δημιουργία της παράστασης. Σκηνοθέτις είναι η Σοφία Πάσχου, η οποία υπογράφει μια συναρπαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα.
Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις.
Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Τέσσερις εποχές, Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη, Φωτογραφία: V. Isaeva
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερις εποχές, από τους Patari Project στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής