[…]
Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας
κι από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως σαν τη σαΐτα πάνω στο σκουτάρι:
«Ασίνην τε… Ασίνην τε…». Να ‘ταν αυτή ο βασιλιάς της
Ασίνης
που τον γυρεύουμε τόσο προσεχτικά σε τούτη την ακρόπολη
γγίζοντας κάποτε με τα δάχτυλά μας την αφή του πάνω στις
πέτρες.
Γιώργος Σεφέρης, Ο Βασιλιάς της Ασίνης
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ώρα της δύσης του ήλιου, ένας περίπατος-περιήγηση-διείσδυση στο τοπίο, στην ποίηση και στο δράμα. Τρεις ηθοποιοί (Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη) κι ένας μουσικός (Μανούσος Πλουμίδης) στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη. Δοκιμές επί τόπου στο υλικό των τραγωδιών που αφηγούνται το μύθο του (Οιδίπους Τύραννος – Οιδίπους επί Κολωνώ) αλλά και μια απόπειρα συνάντησης με το Σεφερικό ποιητικό βλέμμα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας – Σύλβια Λιούλιου
Παίζουν: Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη
Μουσικός: Μανούσος Πλουμίδης
Σημείωση: Η παράσταση είναι ένας περίπατος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών περίπου. Ώρα συνάντησης: 19.00. Τόπος: Τα εκδοτήρια των εισιτηρίων του θεάτρου απ’ όπου οι εθελοντές του φεστιβάλ θα οδηγήσουν τους θεατές στο σημείο έναρξης (απόσταση 7 λεπτών με τα πόδια). Προτείνονται παπούτσια περιπάτου και καπέλα. Λόγω της φύσης της παράστασης ο αριθμός των θεατών είναι περιορισμένος (150 άτομα). Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Λίγα λόγια για τη Σύλβια Λιούλιου
Η Σύλβια Λιούλιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε θεατρολογία στο Royal Holloway University of London (BA Classics and Drama) και υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στη σκηνοθεσία στη Royal Academy of Dramatic Art (RADA: ΜΑ Text and Performance) απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση το Σεπτέμβριο του 2010. Από το 2003 έχει εργαστεί εξαντλητικά ως βοηθός σκηνοθέτη και ως υπεύθυνη παραγωγής σε σημαντικές παραστάσεις. Έχει αρθρογραφήσει για το θέατρο και έχει επιμεληθεί θεατρολογικά εκδόσεις και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ διδάσκει υποκριτική έως σήμερα.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Πελεκάνος» του Όγκουστ Στρίντμπεργκ (bios, 2010), «Μια Μετέωρη Κυρία», performance βασισμένη σε ποίηση της Κικής Δημουλά (IMK, 2011), «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12», μια «θεατρική ανασκαφή» πάνω σε ένα ερειπωμένο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού (Φεστιβάλ Αθηνών, 2012), «Στο Σπίτι Περιμένοντας τη Βροχή» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς (ΙΜΚ, 2013), «Αέρας» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Πόλη θέατρο, 2014), «Αίας» του Σοφοκλή, (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2015), «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουλ Μπέκετ (bios, 2016).
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Φιλίππων
Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια δημιουργώντας ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρινήδων, τιμώντας τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο και προσκαλώντας σκηνοθέτες και ομάδες της νέας γενιάς, από την Ελλάδα και την Αμερική, να δημιουργήσουν το καλοκαίρι του 2017 πέντε νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα. Οι εργασίες των ομάδων ξεκινούν στις 20 Ιουλίου και οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στις 9 & 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.
Φωτογραφίες: © Νύσος Βασιλόπουλος
Πληροφορίες φεστιβάλ: 60 χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων: Μια μεγάλη γιορτή – 8 Ιουλίου – 27 Αυγούστου 2017
Διαβάστε επίσης:
Σύλβια Λιούλιου: Η ποίηση των κειμένων του Οιδίποδα είναι πεδίο απέραντης συγκίνησης