Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι οι στόχοι που τέθηκαν πέρυσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα χαλαρώσουν, ωστόσο το ενδεχόμενο υπαναχώρησης, λόγω της οικονομικής κρίσης, παραμένει ορατό λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Και οι εξελίξεις της Συνόδου είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν όχι μόνο την ΕΕ, αλλά και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ που διεξάγεται στην Πολωνία.
Το πακέτο που συμφώνησαν οι 27 τον Μάρτιο του 2007 προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Προβλέπει ακόμα ότι μέχρι το 2020 η ΕΕ θα πρέπει να έχει επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% και να έχει αυξήσει κατά το ίδιο ποσοστό την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Από το 2013, προβλέπει το σχέδιο, η βαριά βιομηχανία, όπως η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να αγοράζουν τις άδειες εκπομπής ρύπων μέσω πλειστηριασμών, αντί να τις μοιράζονται δωρεάν όπως σήμερα.
Η απαίτηση αυτή προκαλεί τώρα αντιδράσεις εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Πολωνία και επτά ακόμα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται από το λιθάνθρακα για την κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζουν ότι θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημιά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίβλιο Μπερλουσκόνι έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ότι δεν θα δεχθεί μέτρα που απειλούν τη βιομηχανία, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί περιβαλλοντικούς στόχους που θα μπορούσαν, όπως υποστηρίζει, να υπονομεύσουν την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Ακόμα και η Βρετανία, η οποία πρωτοστάτησε στο διεθνή αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αρνείται την ιδέα ενός ξεχωριστού ταμείου για τη χρηματοδότηση μέτρων κατά των ρύπων στη φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη.