Την έκθεση επιμελείται η Βέτα Ρεντζεπέρη – Μιχαηλίδη, η οποία φέρνει τον αέρα της ελληνικής τέχνης στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, καθώς πιστεύει ότι η εικαστική δημιουργία προσφέρει έναν ακόμα λόγο στο φιλότεχνο κοινό για να επισκεφθεί τις μαγευτικές Κολυμπήθρες στη Νάουσα της Πάρου. Αξίζει να σημειώσουμε πως εκείνη ήταν που εμπνεύσθηκε και καθιέρωσε πρώτη, την διοργάνωση ανάλογων εκθέσεων, ώστε να δώσει πολιτιστικό τόνο στους χώρους φιλοξενίας παραθεριστών.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Αδριανός, Βασίλης Καρακατσάνης, Γιάννης Κουτσούρης, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας, Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης, οι οποίοι σκιαγραφούν με τα εκρηκτικά έργα τους, με την πολυχρωμία και τη διαφορετικότητα τους, «Όλες τις αποχρώσεις του λευκού», όπως είναι και ο χαρακτηριστικός τίτλος της έκθεσης.

Παρουσιάζουν διαφορετικές απόψεις του τοπίου του Αιγαίου, μοναδικές θάλασσες, αλλά και υπέροχες νεκρές φύσεις, λουλούδια και περίεργα ζώα του βυθού, πλοία που ταξιδεύουν, ή περιμένουν υπομονετικά στα αραξοβόλια τους, χαλιά σε μια διαφορετική ζωγραφική προσέγγιση, ακόμα και πορτραίτα σε ασπρόμαυρες εκδοχές. Μια δημιουργική συνομιλία των έξι καλλιτεχνών, που εξελίσσεται διαδραστικά και σε συνάρτηση με το περιβάλλοντα χώρο.

Ο Αδριανός, ο νεότερος εικαστικός της παρέας, παρουσιάζει μοναδικές συνθέσεις με φρούτα, ή άλλα αντικείμενα καθημερινότητας, αλλά και φιγούρες στις οποίες αναδεικνύεται η δυναμική του σώματος. Με το μοναδικό ταλέντο που τον διακρίνει δίνει μεταφυσικές διαστάσεις στο καθημερινό, απογειώνει το σύνηθες, προσθέτοντας του υπερρεαλιστικές διαστάσεις.

Ο Βασίλης Καρακατσάνης παρουσιάζει  εικαστικά αποσπάσματα από τη σειρά ‘Carpets 2’, στην οποία επανέρχεται 28 χρόνια μετά το «Carpets 1». Με «κλειδί» το ύφασμα, υλικό που κυριάρχησε στη ζωγραφική του προσπάθεια, αναπτύσσει μια άλλου είδους βιωματική, εικαστική σχέση και προσέγγιση. Επίσης επέλεξε για την Πάρο μερικά έργα από την ενότητα The Unknown land (“Η Άγνωστη Χώρα”), η οποία υπογραμμίζει την ύπαρξη ενός κόσμου τρυφερού, ονειρικού και προφανώς όχι υπαρκτού, παρά μόνο στη φαντασία και στις ενδόμυχες αναζητήσεις του καθένα μας.

Ο Γιάννης Κουτσούρης έρχεται να προσθέσει εκρηκτικές πινελιές και χαρούμενα χρώματα σε μια καθαρή διάθεση απόδρασης σε ένα υπερβατικό, υπερφυσικό τοπίο, όπου κυριαρχούν τα διαφορετικά λουλούδια, αλλά και τα περίεργα ζώα και ψάρια της θάλασσας, ή τα υποβρύχια που θυμίζουν παιδικά παιχνίδια. Μια άλλη αισιόδοξη νότα, μια ανατρεπτική ματιά στον φυσικό μας κόσμο.

Η Μαρία Κτιστοπούλου καταθέτει έργα που προέρχονται από διαφορετικές δημιουργικές εποχές και εικαστικούς κύκλους. Οι θάλασσες  της τρικυμιώδεις, κυματιστές, ταραγμένες, οι συστάδες των δέντρων γεμάτες από την πνοή του αέρα, τα τοπία της μας μας καλούν σε αγναντέματα της φύσης και σε βόλτες πλάι στο κύμα στο Καβούρι. Ένα άλλο ταξίδι στο χρόνο, όπου δεν λείπουν και κάποια ανθρωποκεντρικά, ασπρόμαυρα σχέδια και πορτραίτα.

Ο Απόστολος Λάβδας δημιουργεί παραμυθένιες ατμόσφαιρες, κάνοντας πρωταγωνιστές των έργων του, τα πολύχρωμα μπαλόνια, τις πεταλούδες, τους χαρταετούς. Ένα αέναο πέταγμα, που εκφράζει την ανάγκη του ζωγράφου, να ανυψωθούμε λίγο ψηλότερα, να αφήσουμε πίσω μας τη γη και να αποκτήσουμε τη δυναμική της απόδρασης στον ουρανό. Ακόμα και τα ποδήλατα του περιτριγυρισμένα από στοιχεία που μπορούν να πετάξουν, μοιάζουν να αποκτούν φτερά και να ίπτανται σε άλλους κόσμους.

Τα επιβλητικά τάνκερ του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη περιμένουν υπομονετικά στα αραξοβόλια για το επόμενο ταξίδι. Η ελπίδα της αναχώρησης διαγράφει το όνειρο τους. Οι μεγάλοι όγκοι των πλοίων μοιάζουν να συνομιλούν μεταξύ τους αραγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Θα καταφέρνουν να ανοιχτούν και πάλι στους θαλάσσιους ορίζοντες τα πλοία του ζωγράφου για να συναντήσουν άλλους τόπους και πολιτισμούς ή έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ρότες τους; Τα σχοινιά που τα κρατούν δεμένα στο λιμάνι είναι οι δεσμοφύλακες τους.


Κεντρική φωτογραφία θέματος:  Μαρία Κτιστοπούλου