Αποτύπωμα
10 & 11 Αυγούστου • Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Το Αποτύπωμα διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο;
Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας. Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι.
Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του. Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συντελεστές
Χορογραφία: Χριστίνα (Αριάνθη) Μερτζάνη
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Δαμιανίδου
Μουσική, σχεδιασμός ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ
Δραματουργός: Τάσος Ράτζος
Ερμηνεύουν: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Γιαν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra), Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Αντωνία Πιτουλίδου, Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη, Δημήτρης Λαγός
ΑΜΚΕ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
As Above So Below
12 & 13 Αυγούστου • Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Καβείρων, Λήμνος
Βιωματική παράσταση, σχεδιασμένη για το Καβείριο της Λήμνου, το αρχαιότερο γνωστό ελληνικό τελεστήριο, που συνδέει την πνευματική κληρονομιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά, γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.
H δημιουργός της πρώτης υποβρύχιας παράστασης κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και της Ολονυχτίας στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά με τις παραστατικές τέχνες σε μια παράσταση-τελετουργία συμπράττοντας με καταξιωμένους καλλιτέχνες –Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Παπαγεωργίου, Θανάση Ευθυμιάδη–, επαγγελματίες χορευτές και εθελοντές της Λήμνου, κάτω από την αυγουστιάτικη Πανσέληνο.
Τη μουσική συνθέτει ο Τρύφων Κουτσουρέλης.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Επιστημονικοί συνεργάτες: Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης (αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου), Μαλάμω Μαρή (αρχαιολόγος)
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Γκιόκας– MENTOR
Επιμέλεια κειμένων: Δρ Αθηνά Δέσποινα Πόταρη
Επικοινωνία & προβολή: MENTOR
Graphic & visual designer: Αρείων Στεφανίδης
Φωτογραφίες, βιντεοσκόπηση: Παντελής Λαδάς
Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη
Επί σκηνής
Μητέρα πρόσφυγας, μεγάλη μητέρα: Σαβίνα Γιαννάτου
Κόρη / Κάβειρος: Μαρία Παπαγεωργίου
Αφηγητής / Κάβειρος: Θανάσης Ευθυμιάδης
Μνημοσύνη / Ερμής: Αποστολία Παπαδαμάκη
Χορευτές: Πλωτίνος Ηλιάδης, Κωνσταντίνα Λιόντου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Σπύρος Χρηστάκης
ΑΜΚΕ: QUASI STELLAR / PERFORMANCES WORKSHOPS RETREATS
In the Presence of Absence
20 & 21 Αυγούστου • Αρχαίο Θέατρο Μήλου
Ένα έργο που επιχειρεί να ερευνήσει το θέμα της συλλογικής μνήμης, το πώς η Ιστορία στέκεται όχι μόνο στην εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Σε μια ιστορική διαδρομή που δεν είναι σαφές αν είναι ευθύγραμμη ή κυκλική, τα σώματα προοδευτικά γνωρίζουν πώς να χειριστούν την ευθραυστότητα της ένωσης αλλά και την αναζήτηση ενός νέου εδάφους.
Έννοιες όπως εκτοπισμός, αποξένωση, βίαιος εκπατρισμός, διάρρηξη της αίσθησης του «ανήκειν» και της ταυτότητας, επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται διαρκώς.
Ένα νήμα από το χτες στο σήμερα, όπου η συλλογική μνήμη συναντάει την προσωπική βιωμένη ιστορία, τον τόπο του σώματος και τις διεκδικήσεις του. Ίσως ο άνθρωπος πρέπει να υποστεί πολλούς μικρούς, διαδοχικούς θανάτους, να περιηγηθεί πέρα από τα σύνορα και τις διαχωριστικές γραμμές που ενυπάρχουν κυρίως μέσα του για να καταφέρει να αναζητήσει μια ουτοπία λυτρωτική, ένα «αλλού», έναν νέο τόπο.
Συντελεστές
Σύλληψη, χορογραφία, σκηνοθεσία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Βοηθός χορογράφου: Βασιάνα Σκοπετέα
Σκηνικά, κοστούμια: Σωτήρης Μελανός
Επιστημονική μελέτη, έρευνα: Βασίλης Παγγός, Αθανασία Κανελλοπούλου
Βίντεο, φωτογραφία: Ξένια Τσιλοχρήστου, Στράτος Τσιαλίκης
Βοηθός παραγωγής: Φιλιώ Λούβαρη
Γραφίστρια: Μαρία Χριστοπούλου
Αφήγηση: Έλενα Τοπαλίδου
Ερμηνεύουν: Βασιάνα Σκοπετέα, Μαρία Φουντούλη, Λία Χαμηλοθώρη, Ματίνα Κωστιάνη, Αθανασία Κανελλοπούλου
Στην παράσταση ακούγεται απόσπασμα από το ποίημα του Κ. Χ. Μύρη «Η στάχτη που ταξίδευε».
ΑΜΚΕ: Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Αθανασίας Κανελλοπούλου
Διά πυρός…
14 & 15 Σεπτεμβρίου • Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον πυρήνα του έργου είναι η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων, αναφορικά με την καταπίεση που βιώνουν, το πεδίο δράσης που τους δίνουν οι κοινωνίες και την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.
Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιρροές, ερευνούμε το φάσμα και τις διαδικασίες ενσωμάτωσης και αποδοχής αυτών των πληθυσμών, μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις των ίδιων των ατόμων και τον ρόλο τους στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Ένας επαναπροσδιορισμός της τέχνης, του «διαφορετικού άλλου», του πρόσφυγα, του ανάπηρου, της ίδιας της ζωής, του ίδιου του εαυτού, των συναισθημάτων, της σχέσης με το ίδιο το σώμα, τον νου και την ψυχή.
Συντελεστές
Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Μουσική σύνθεση, εκτέλεση: Κώστας Λειβαδάς
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Τραγούδι: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Χορεύουν: Φαίη Μάλαμα, Κλητώ Τσίγκρη, Ελένη Κόντζιλα, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Γιάννης Χαλδαίος, Αλέκος Μπλάτζε, Γιώργος Χρηστάκης
Guest: Ειρήνη Μαυροματάκη
ΑΜΚΕ: DAGIPOLI DANCE Co