Απόσπασμα από τον Χαιρετισμό του Γιώργου Κουμεντάκη, από την παρουσίαση του πολυσυλλεκτικού προγράμματος 2024 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: «Για τη φετινή 5 η κατά σειρά διοργάνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου».

Δείτε τις 6 παραγωγές στα εικαστικά και περφόρμανς

Η βιογραφία ενός λογισμικού
1, 2 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00
Περίπτερο Πικιώνη, Δελφοί

Το έργο Η βιογραφία ενός λογισμικού αποτελεί τη νέα πολυμεσική δράση του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα. Η δράση περιλαμβάνει την προβολή του νέου βιντεοέργου του που παράχθηκε με τη χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο και θα παρουσιαστεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης ειδικά για το έργο με τη συμβολή αντίστοιχων προγραμμάτων ΤΝ. Στο εν λόγω έργο, παρουσιάζεται και οπτικοποιείται η προσπάθεια ενός ατόμου να ξαναβρεί τη χαμένη του μνήμη, και κατ’ επέκταση να ξαναθυμηθεί τη ζωή που έχει ξαφνικά ξεχάσει. Το έργο είναι η οπτικοακουστική συνομιλία με ένα έξυπνο λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιείται για να ανασύρει ψηφιακά οπτικοακουστικά δεδομένα από το παρελθόν και να ενεργοποιήσει ξανά τη μνήμη ενός ανθρώπου που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.

  • Σενάριο, σκηνοθεσία, prompt engineering: Γιώργος Δρίβας
  • ΑΙ VFX: Nικόλας Κεραμεύς
  • Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Ζώη, Πάνης Καλοφωλιάς, Ρένα Κυπριώτη, Παναγιώτης Μαργέτης
  • Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
  • Sound design: Γιώργος Ραμαντάνης
  • Πρωτότυπη μουσική: Μελίνα Παξινού
  • Μουσικοί επί σκηνής: Μελίνα Παξινού (σαξόφωνο), Γιάννης Παπαδόπουλος (συνθεσάιζερ), Γρηγόρης Θεοδωρίδης (κoντραμπάσο), Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα)
  • ΑΜΚΕ: SKEPTIK
Η βιογραφία ενός λογισμικού

Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται
3, 4 Ιουλίου 2024  / Ώρα έναρξης: 19:30
Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια
Διάρκεια έως 31/7
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: (Τετάρτη-Δευτέρα 8:30-15:30, Τρίτη κλειστό)

Η ομαδική έκθεση Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται αφουγκράζεται τις συγχωνεύσεις και τις διακλαδώσεις μεταξύ των πολιτισμών που συναντιούνται σε μια υπαρκτή γεωγραφία-σύνορο ενώ επεκτείνεται έξω από αυτήν μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των υλικών και τις συνδέσεις που επινοούν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Μέσα από έξι έργα-εγκαταστάσεις, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές, αντλώντας από τη μελέτη τεχνοτροπιών, παραδοσιακών μορφών τέχνης, υλικών και άυλων τελετουργιών, εθνικών και ανεπίσημων αφηγήσεων.

  • Επιμέλεια: Εύα Βασλαματζή
  • Καλλιτέχνες: Larissa Araz, Μαρία Βαρελά, Hera Büyüktaşcıyan, Αλέξης Φιδετζής, Iz Oztat & Fatma Belkıs, Μαλβίνα Παναγιωτίδη
  • Εργαστήριο, αφήγηση παραμυθιού: Φιλία Δενδρινού
  • Γραφιστικός σχεδιασμός ταυτότητας: Σεβαστιάνα Κωνστάκη
  • ΑΜΚΕ: Ανακόλουθα

Παράλληλες δράσεις 

-Εργαστήριο παραμυθιών για παιδιά από την Φίλια Δενδρινού (4/7 στις 11:00)
-Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια και τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες (4/7 στις 18:00)
-Αφήγηση παραμυθιού από τη Φίλια Δενδρινού (4/7 στις 19:30)

Ο ποταμός / Voicing Water
18, 19 Ιουλίου 2024 • Διάρκεια έως 31/8 / Ώρα έναρξης: 20:30
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

Χριστίνα Νάκου / Ο ποταμός
Άννα Παγκάλου / Voicing Water 

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας τη δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια συμπερίληψη αισθήσεων.

Ο ποταμός, ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου, παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης να αναδείξει τη χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και τη σημασία της αφής στη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας.

Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο περφόρμανς της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water, που εκφράζουν τη μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στη δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

  • Ηχητικές συνθέσεις και ηχητικός σχεδιασμός εγκατάστασης Ο ποταμός: Κατερίνα Τζεδάκη 
  • Μελέτη φωτισμού εγκατάστασης Ο ποταμός: Στέφανος Δρουσιώτης 
  • Αρχιτεκτονική μελέτη εγκατάστασης Ο ποταμός: Κωνστάντιος Δασκαλάκης
  • ΑΜΚΕ: SILENT ISING
Ο ποταμός

+ΘΛΙΨΙΣ
20, 21 Ιουλίου 2024 • Διάρκεια έως 21/8 / Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00-22:00
Ιερά Μονή Ουρσουλινών Tήνου

Η έκθεση +ΘΛΙΨΙΣ ανιχνεύει την έννοια της εσωτερικής σύγκρουσης όπως αυτή εκδηλώνεται στο πεδίο των αντιθέσεων ανάμεσα στην «αρχή της ευχαρίστησης» και την «αρχή της πραγματικότητας», ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, στην πίστη και το ένστικτο που διέπει το ανθρώπινο σώμα, στη νομοτέλεια του φυσικού περιβάλλοντος και την τάση ανακάλυψης και φιλοπεριέργειας, στην πειθαρχία και την αναίρεση, στο φυσικό και το μεταφυσικό.

Οκτώ καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν με τον νοηματικά, συναισθηματικά, θρησκευτικά και κοινωνικά φορτισμένο χώρο της Μονής Ουρσουλινών. Πρόκειται για ένα οικοδομικό σύμπλεγμα όπου αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτέλεσε κοινωνικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο για δεκαετίες στην Τήνο. Η ερήμωσή του αποτελεί μια πρόκληση αναβίωσης σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο ως προς την ανάδειξη όχι μόνο της τοπικής ιστορίας αλλά, επίσης, και της οργανικής σχέσης του με τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της εποχής και, κατ’ επέκταση, του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι.

  • Καλλιτέχνες: Κατερίνα Κατσιφαράκη, Γιάννης Μπουτέας, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Στεφανή, Πέτρος Τουλούδης, Παντελής Χανδρής, Κατερίνα Χρηστίδη
  • Συνεπιμέλεια: Σοφία Ζωιτού, Μαρία Μανέτα, Σοφία Ελίζα Μπουράτση
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα: Ριάνον Μόργκαν, Σοφία Ελίζα Μπουράτση 
  • Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Tinos Today
  • ΑΜΚΕ: PHD

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικές δράσεις.

Στην πρώτη δράση, με τίτλο «Δημοσιογραφία και Τέχνη», η θεωρητικός τέχνης και επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο ιδρυτής του ιστότοπου Tinos Today Βαγγέλης Ζαλώνης θα διοργανώσουν εργαστήριο δημιουργικής και δημοσιογραφικής γραφής με αφετηρία τα έργα της έκθεσης και θεωρητικά εργαλεία την ανθρωπολογία και τη φιλοσοφία. Τα κείμενα των συμμετεχόντων (10-18 ετών) θα δημοσιευτούν στον ιστότοπο Tinos Today ως κριτικές της έκθεσης.

Για τη δεύτερη δράση, με τίτλο «Τα συναισθήματα χορεύουν», η χορογράφος, χορεύτρια, ηθοποιός και εκπαιδευτικός χορού Ριάννον Μόργκαν θα εφαρμόσει εργαστήριο χορού οδηγώντας τους συμμετέχοντες (παιδιά 4-10 ετών) σε έναν διάλογο με τα συναισθήματα και τη σωματοποίησή τους. Με σημείο αφετηρίας το ίδιο τους το σώμα κατά την παρατήρηση της έκθεσης και εργαλεία ασκήσεις και διαδραστικά παιχνίδια, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 21-26 Ιουλίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ενώ στις 27 Ιουλίου θα παρουσιαστούν δημοσίως τα αποτελέσματά του.

Otherlands 
20, 21 Ιουλίου 2024 /  Ώρα έναρξης: 19:00

Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Περαχώρας, Κορινθία
Διάρκεια έως 21/7
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 8:00-15:30
Ηχητική live performance (20, 21/7) στις 19:00 

Η έκθεση Otherlands εξερευνά χαμένες ιστορίες και συνδέσεις προαρχαϊκής ιστορίας και μυθολογίας διατηρώντας άμεση σύνδεση με το υπέδαφος, καθώς τα αρχαιολογικά αφηγήματα δίνουν τη θέση τους στα αναλυτικά εργαλεία της γεωλογίας και της παλαιοσεισμολογίας.

Η Otherlands αποτελεί μια διαχρονική εξερεύνηση της ετερότητας, ως δομικό συστατικό των συγκρούσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε διαπολιτισμικό επίπεδο. Τοποθετείται στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, που αποτελεί ένα γεωλογικό σημείο ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας, την οποία διατρέχουν ρήγματα, αποκαλύπτοντας μια παλαιότερη σύγκρουση, την τεκτονική σύγκρουση. Μέσω ενός συνδυασμού συνθετικών αφηγήσεων, ηχητικής μυθοπλασίας και σωματικών πρακτικών, προτείνεται ένας συντονισμός όλων αυτών που συνυπάρχουν και συνυπήρχαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο: σώματα ανθρώπινα και μη, αρχαιολογικά και γεωλογικά υλικά.

Το κοινό καλείται να κινηθεί στον αρχαιολογικό χώρο ανακαλύπτοντας γλυπτικά έργα, γεωλογικές ενδείξεις και ηχητικά έργα, να χορέψει στην ηχητική live performance και να περπατήσει γεωδιαδρομές στην ευρύτερη περιοχή αποκαλύπτοντας προσωπικές συνδέσεις χρονικότητας, τοπίου και γεωπεριβάλλοντος.

  • Εικαστικός: Πέτρος Μώρης 
  • Μουσικοί: Τζεφ Βάγγερ, Σαβίνα Γιαννάτου 
  • Επιμέλεια: Στέφη Στούρη 
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος Atopos Unbound
  • AMKE: ΑΤΟΠΟΣ
Γιώργης Ζάρκος: Τρεις πέτρες, μια βιτρίνα κι ένας εγκλεισμός

Γιώργης Ζάρκος: Τρεις πέτρες, μια βιτρίνα κι ένας εγκλεισμός
22, 23 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 19:00
Κάστρο Πάτρας 

Ο συγγραφέας Γιώργης Ζάρκος στα τέλη της δεκαετίας του ’20 πέφτει θύμα λογοκλοπής, καθώς ένα διήγημά του δημοσιεύεται με διαφορετικό όνομα. Αφού προσπαθεί εις μάτην να αποκαταστήσει αυτήν την εις βάρος του αδικία, εντέλει σπάει τρεις φορές τις βιτρίνες του εκδοτικού οίκου «Πυρσός». Η πράξη του αυτή τον οδηγεί με εισαγγελική εντολή στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αθηνών για «παρακολούθηση».

Η περιπατητική περφόρμανς Γιώργης Ζάρκος: Τρεις πέτρες, μια βιτρίνα κι ένας εγκλεισμός, εξαπλωμένη στο Κάστρο της Πάτρας, διερευνά την εμπειρία του εγκλεισμού του συγγραφέα στο Δαφνί και τη σύγκρουσή του με το λογοτεχνικό, πολιτικό, δικαστικό και ψυχιατρικό κατεστημένο της εποχής του.

  • Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής
  • Έρευνα υλικού: Η ομάδα
  • Επιμέλεια εγκατάστασης: Βερονίκη Διαμαντάκου, Βίκυ Πολυχρονοπούλου
  • Επιμέλεια κοστουμιών: Άρτεμις Φλέσσα
  • Ερμηνευτές: Παναγιώτης Εξαρχέας, Άρης Μπαλής
  • ΑΜΚΕ: ANNEE ZERO

Κεντρική εικόνα θέματος: Από την έκθεση “Otherlands”

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024: Το πλούσιο φετινό πρόγραμμα