To πλούσιο πρόγραμμα 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζεται για έβδομη εβδομάδα, φέρνοντας πέντε ξεχωριστές εκδηλώσεις σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Ερέτρια, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι και Θεσσαλονίκη. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από τις 17 έως και τις 20 Αυγούστου 2023. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η έβδομη εβδομάδα του προγράμματος ξεκινά με τη μουσική παράσταση Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής, από το Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση, η οποία παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, στις 17 και 18 Αυγούστου.

Συνεχίζουμε με τη νέα θεατρική παραγωγή  σάμερταϊμ της  ομάδα bijoux de kant, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, η οποία κάνει πρεμιέρα στον Αρχαιολογικό χώρο Ναού Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας στις 18 και 19 Αυγούστου.

Ακολουθούν η μουσικοθεατρική παράσταση Πνοές σε τρεις χορδές με τους Γεωργία Νταγάκη και Τάκη Χρυσικάκο στη Φορτέτσα Ρεθύμνου και η μουσική παράσταση Η καμπάνα του νερού με τους Σοφία Παπάζογλου και Χρίστο Τσιαμούλη στα Νεώρια αρχαιολογικού χώρου των Οινιαδών στο Μεσολόγγι στις 19 και 20 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ολοκληρώνεται με την παράσταση πολυμέσων Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη των Γιώργου Μουλουδάκη, Σοφίας Χιλλ και Studio 19st στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Αυγούστου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 17 – 21 Αυγούστου 2023

17, 18 Αυγούστου 2023

Μουσική – Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση | Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, Αύλειος χώρος
Ώρα έναρξης: 20.30

18, 19 Αυγούστου 2023

Θέατρο | σάμερταϊμ | bijoux de kant

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Αρχαιολογικός χώρος Ναού Απόλλωνα, Μητρόπολη Καρδίτσας
Ώρα έναρξης: 20:00

19, 20 Αυγούστου 2023

Μουσική | Πνοές σε τρεις χορδές | Γεωργία Νταγάκη

Αφήγηση: Τάκης Χρυσικάκος

Φορτέτσα Ρεθύμνου
Ώρα έναρξης: 21.00

Μουσική
Η καμπάνα του νερού
Σοφία Παπάζογλου, Χρίστος Τσιαμούλης
Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών, Αιτωλοακαρνανία
Ώρα έναρξης: 21.00

20, 21 Αυγούστου 2023

Μουσική | Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη | Γιώργος Μουλουδάκης, Σοφία Χιλλ, Studio 19st

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Ώρα έναρξης: 21.15

Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις

Μουσική – Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση
Ο Καραγκιόζης και τα θηρία της κλιματικής αλλαγής
17, 18 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, Αύλειος χώρος | Ώρα έναρξης: 20.30

Σκηνοθεσία, κείμενα, μουσική επιμέλεια, φιγούρες, σκηνικά: Χρήστος Στανίσης
Τα μουσικά μέρη αποδίδει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων: Μιχάλης Αναστασίου (λαούτο, ούτι, τραγούδι), Χρήστος Δανάς (βιολί), Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι, τραγούδι
Χορός: Κώστας Αλεξανδρίδης και η ομάδα του (Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Ιάσονας Αλεξανδρίδης, Στάθης Αλεξανδρίδης, Ειρήνη Μπαϊράμογλου)
Επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού: Μαρία-Μανταλένα Σοφρά
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Σπανούδης
ΑΜΚΕ: ΚΡΟΜΑ

Με την επικείμενη κλιματική κρίση να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η μουσική παράσταση Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα του κλιματικής αλλαγής προσκαλεί το κοινό να ενώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίσιμη πρόκληση. Μέσα από μια συναρπαστική ιστορία, τα τραγούδια, οι χορογραφίες και οι ζωντανές μουσικές εκτελέσεις θα αναδείξουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και τον ρόλο που καθένας μας μπορεί να παίξει στην προστασία του.

Βλέποντας ο Καραγκιόζης αυτά που συμβαίνουν γύρω του, πράγματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, φοβάται για το μέλλον και ό,τι μπορεί να συμβεί. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ο ύπνος τον τυλίγει στα φτερά του και τότε «ζει» τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής. Παλεύει με τα στοιχειά της φύσης, τις μεταλλάξεις που γίνονται στα ζώα και έρχεται αντιμέτωπος με τον φοβερό εγκέλαδο.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν μέσα από τις περιπέτειες του δημοφιλέστερου λαϊκού μας ήρωα, του Καραγκιόζη, ανακαλύπτοντας διάφορες εποχές και τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τις αλλαγές του κλίματος. Με εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτότυπο σενάριο και μοναδικές φιγούρες, η παράσταση θα δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία που θα ενθαρρύνει το κοινό να αναρωτηθεί και να δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέατρο
σάμερταϊμ
18, 19 Αυγούστου 2023 | Αρχαιολογικός χώρος Ναού Απόλλωνα, Μητρόπολη Καρδίτσας | Ώρα έναρξης: 20:00

Κείμενο: Άκης Δήμου
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σκουρλέτης
Μουσική: Χαρούλα Τσαλπαρά
Σκηνικά, κοστούμια: bijoux de kant
Δραματολόγος: Ασημένια Ευθυμίου
Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης
Ερμηνεύουν: Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Τσουμαράκης
ΑΜΚΕ: bijoux de kant

Στη νέα παραγωγή σάμερταϊμ, η ομάδα bijoux de kant επιλέγει τον ποιητικό λόγο για να μιλήσει για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για όλα όσα οι αισθήσεις του σώματος έχουν αντιληφθεί από καιρό ενώ το μυαλό αργεί.

Ένας νεαρός ξεναγός. Μια ραδιοφωνική παραγωγός επαρχιακού σταθμού. Μια παράξενη συνάντηση στο έλεος ενός μόνιμου, ανυποχώρητου καλοκαιριού στα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου κάτω από έναν φαρμακερό ήλιο. Εκείνος περιμένει να χειμωνιάσει για να δροσιστεί. Εκείνη αδημονεί να ’ρθει ο Νοέμβριος για να ζήσει τον έρωτα της ζωής της κάτω από τη βροχή. Όσο το φθινόπωρο γίνεται αφήγηση και το καλοκαίρι ανεβάζει σφυγμούς, η επιστροφή της παλιάς διαδοχής των εποχών όπως την ξέραμε γίνεται η καινούρια ουτοπία. Μια μάταιη προσδοκία. Χαμένοι στις συζητήσεις τους, η Τερέζα και ο Χρόνης υποψιάζονται πως η ανάγκη τους για δροσιά και βροχή πιθανώς να μην ικανοποιηθεί και ξεκινούν δειλά τα πρώτα βήματα της συνειδητοποίησης.

Μουσική
Πνοές σε τρεις χορδές
19, 20 Αυγούστου 2023 | Φορτέτσα Ρεθύμνου | Ώρα έναρξης: 21.00

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γεωργία Νταγάκη, Γιάννης Πλιάγκος
Τραγούδι, λύρα: Γεωργία Νταγάκη
Θεατροποιημένη αφήγηση: Τάκης Χρυσικάκος
Κιθάρες: Πάνος Γεωργόπουλος
Κρουστά, τύμπανα: Λουκάς Καλαντζάκος
Λαούτο: Γιάννης Μολυμπάκης
Μπάσο: Γιώργος Χριστοδουλάκος
Ηχοληψία: Μάκης Δρακόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: On Stage
Διεύθυνση παραγωγής: Άγγελος Γρίσπος
ΑΜΚΕ: ArtShuttle

Η Γεωργία Νταγάκη, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας και ερμηνεύτρια, με μεγάλη γνώση της ελληνικής μουσικής, συνομιλεί επί σκηνής με τον Τάκη Χρυσικάκο σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Πνοές σε τρεις χορδές, όπου η μουσική και τα τραγούδια συνδιαλέγονται με την ποίηση και την πεζογραφία. Οι δύο καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια φωνή αφύπνισης για όσα διακυβεύονται στο κατώφλι της κλιματικής αλλαγής και των μη αναστρέψιμων συνεπειών της: μαζί με τη θάλασσα, τα δάση και τον ουρανό, κινδυνεύουμε να απολέσουμε και το σπουδαίο εκείνο κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς που εμπνέεται από αυτά, αφού οι αναφορές στη φύση, τόσο στη μουσική όσο και στη λογοτεχνία, θα γίνονται ολοένα και πιο ανοίκειες για κάθε επόμενη γενιά. Αντιστεκόμαστε με μια γιορτή αφιερωμένη στη φύση και την αναπαράστασή της στην ελληνική μουσική και τη λογοτεχνία.

Μουσική
Η καμπάνα του νερού
19, 20 Αυγούστου 2023 | Νεώρια αρχαιολογικού χώρου Οινιαδών, Αιτωλοακαρνανία | Ώρα έναρξης: 21.00

Κείμενο: Θανάσης Σκρουμπέλος
Ηθοποιός: Νικόλας Παπαγιάννης
Ερμηνεύουν: Χρίστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι), Σοφία Παπάζογλου (τραγούδι), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα, κρουστά)
ΑΜΚΕ: Μαγικός Κόσμος της Τέχνης

Στην παράσταση Η καμπάνα του νερού μέσα από τον διάλογο τραγουδιού και πρόζας ανακαλείται ο μύθος και το γεγονός που τον αρνήθηκε. Το γεγονός υπήρξε η καταβύθιση του όμορφου και μοναδικού βυζαντινού μνημείου της Παναγιάς της Επισκοπής. Το 1961 στα πλαίσια της κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών το νερό κατάπιε σπίτια μνημείο και χωριό. Ο μύθος θέλει την καμπάνα της βυθισμένης Παναγιάς ακόμη να χτυπά και να ζητά να βγει ξανά στο φως στη γη. Το κάλεσμα της το ακούει η αδελφή του Νικολού που είναι δύτης και τον παρακαλεί να βουτήξει να βγάλει επάνω την καμπάνα.

Τέσσερις μουσικοί και τραγουδιστές (Χρίστος Τσιαμούλης, Σοφία Παπάζογλου, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Γιώργος Κοντογιάννης), ένας ηθοποιός (Νικόλας Παπαγιάννης) και ένα δυνατό, φορτισμένο κείμενο που υπογράφει ο Θανάσης Σκρουμπέλος αναπαριστούν τα πολλαπλά συναισθήματα του ξεριζωμού, της μνήμης, του νόστου και της παράδοσης μπροστά στην αναπόφευκτη ανατροπή της καθημερινής ζωής στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «προόδου». Μετατρέπουν τα αυτά τα συναισθήματα σε τέχνη, όπου το θέατρο, ο λόγος, οι ήχοι και η μουσική προσφέρονται

μοναδικά και συμπυκνωμένα σε μία ιδιαίτερη αισθητική εμπειρία για τον θεατή/ακροατή.
Τα τραγούδια και οι μελωδίες από τις παραδόσεις της Αρμενίας, της Καππαδοκίας, του Αραβικού κόσμου, της Μικρασίας, της Ισπανίας, της Ρούμελης, της Θράκης και του υπόλοιπου Ελληνικού χώρου συν-τονίζουν, συν-χρωματίζουν και συν-βαδίζουν με το κείμενο, με ζητούμενο τη μέθεξη με το κοινό και με τον φορτισμένο ιστορικό χώρο που θα φιλοξενήσει τη παράσταση

Μουσική
Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Mια Αποκάλυψη
20, 21 Αυγούστου 2023 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης | Ώρα έναρξης: 21.15

Γιώργος Μουλουδάκης: Σύλληψη, σχεδιασμός, σενάριο, επιλογή αποσπασμάτων της Αποκάλυψης, συμπληρωματικά κείμενα, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, επιλογή έργων-δανείων και ζωντανή εκτέλεσή τους, κλασική και μίντι κιθάρα, συνδιαμόρφωση ηχητικών και εικαστικών τοπίων.
Σοφία Χιλλ: Εκφορά κειμένων, κινηματογραφημένες μάσκες-αναφορές σε πορτραίτα εκλιπόντων και εκκλησιαστικούς τόπους. Το αποτύπωμα ενός δυστοπικού σύμπαντος και του πόθου απελευθέρωσης από αυτό. Το σύμβολο ενός όντος που σε στιγμές κρίσης μεταμορφώνεται σε τιμωρός και τιμωρούμενος.
Βασίλης Κουντούρης: Δημιουργία εικαστικών τοπίων και λοιπών υλικών των τριών παράλληλων προβολών της παράστασης, κινηματογραφήσεις, ηχητικός σχεδιασμός, προετοιμασμένες διαμορφώσεις ήχου και εικόνας, υπεύθυνος προβολών.
Κώστας Μπώκος: Ηχητικός σχεδιασμός, ηχογραφήσεις/μίξεις κειμένων και προετοιμασμένων ηχητικών τοπίων, δημιουργία τετραφωνίας στον χώρο, συνδιαμόρφωση ηχητικού σεναρίου, υπεύθυνος ήχου παράστασης.
Studio 19st: Sound editing, video editing, σύστημα surround, video installation.
ΑΜΚΕ: ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ

Με εκκίνηση την Αποκάλυψη του Ιωάννη και με ψηφιακές μεταλλάξεις πορτραίτων Φαγιούμ, η παράσταση πολυμέσων Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Mια Αποκάλυψη ψηλαφεί το ψυχικό τραύμα της εξακολουθητικά επικείμενης μες στους αιώνες καταστροφής, που στις μέρες μας βαφτίζεται κλιματική κρίση.

Χρησιμοποιούνται πολλαπλές προβολές, surround ήχος, σε πραγματικό χρόνο διαμόρφωση οπτικοακουστικών ψηφίδων, δρώσα επί των προβολών ηθοποιός (Σοφία Χιλλ), ζωντανή μουσική (Γιώργος Μουλουδάκης), αντιμαχόμενοι επιστημονικοί διάλογοι, ιερά κείμενα, πολύγλωσσες καταγραφές λειτουργικών ανά την υφήλιο τελετών, καθώς και μια αιρετική εκφορά λόγου της ηθοποιού στις προβολές, παράλληλα με αντίστοιχα απρόσμενη χρήση ηχητικών τοπίων από τον Γ. Μουλουδάκη και το Studio 19st (Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης).

Η παράσταση θεμελιώνεται στη θέση πως ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο, μα ένας ακόμα φιλοξενούμενος, αυτού του σύμπαντος, και πως η κλιματική κρίση είναι μια ουρανομήκης ευκαιρία εμπέδωσης στον παρόντα χρόνο μιας κουλτούρας Ιερού Ακατάλυτου για το κοινό μας σπίτι.

Πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
• Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr
• Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το φιλόδοξο και πολυδιάστατο φετινό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Ανακοινώθηκαν οι παραγωγές που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι μουσικές εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι θεατρικές παραστάσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Το εικαστικό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: Οι παραστάσεις χορού