Το κοινό εδώ και ενάμιση περίπου μήνα είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια επιλογή από τις παραστάσεις που ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης εμπιστεύτηκε στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης. Το υλικό περιελάμβανε παραστάσεις και όπερες από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, διεθνείς συναντήσεις αρχαίου δράματος αλλά και παραστάσεις ευρωπαϊκού αστικού θεάτρου.

Παραστάσεις που καθιέρωσαν την περίφημη μέθοδο Τερζόπουλου, ένα σύστημα εργασίας που βασίζεται στο σώμα και που σήμερα διδάσκεται σε έδρες κλασικών σπουδών σε 30 πανεπιστήμια στον κόσμο.

Η παράσταση που θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 18:30, είναι η «Amor», μία σκηνική σύνθεση με αφορμή ένα κείμενο του Θανάση Αλευρά, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η σκηνή, χώρος μίας δημοπρασίας, όπου δειγματίζονται, κοστολογούνται και ξεπουλιούνται οι ρόλοι, τα θεατρικά αξεσουάρ, τα συναισθήματα, οι μνήμες, τα μέλη του ανθρώπινου σώματος.

Οι τιμές επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου. Οι ηθοποιοί σχολιάζουν με χιούμορ τη σύγχρονη πραγματικότητα, ερμηνεύουν ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων που χειραγωγούνται από την εξουσία και χειραγωγούν ο ένας τον άλλον, σε περίοδο κρίσης. Ωστόσο όλα υπονομεύονται από την υπόσχεση του έρωτα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη εξανθρωπισμού.

Amor

Παράσταση: Θέατρο ΑΤΤΙΣ, 2014
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία – Δραματουργία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Ερμηνεία: Αγλαΐα Παππά, Αντώνης Μυριαγκός
Κοστούμια: Λουκία
Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης
Φωτισμός: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Τεχνικός υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Εκτέλεση σκηνικής εγκατάστασης: Χαράλαμπος Τερζόπουλος
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βογιατζή
Φωτογραφίες: Johanna Weber

Η παράσταση που θα ολοκληρώσει το αφιέρωμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη, θα είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου που παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2010 (την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 18:30).

Ο Προμηθέας, μυθική μορφή – της ευρωπαϊκής κουλτούρας, προσεγγίζεται μέσα από τη συνεργασία τριών θεάτρων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελευσίνα-στην Αθήνα, στο Έσσεν της Γερμανίας και στην Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2010).

Ο διεθνής σκηνοθέτης ανέβασε τον Προμηθέα Δεσμώτη, με Έλληνες, Τούρκους και Γερμανούς ηθοποιούς αναδεικνύοντας την οντολογική και πολιτική ουσία του κειμένου με την εκφραστική δύναμη του σώματος και της φωνής.

Στην έναρξη της παράστασης ακούγονται σειρήνες και πυροβολισμοί. Η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη καλύπτει την κυκλική σκηνή με 60.000 γυαλιά οράσεως, πάνω στα οποία παίζουν οι ηθοποιοί (στην πρώτη παράσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το 2010, η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη ήταν μεγάλες πέτρες, γεωμετρικά δεμένες και κρεμασμένες από τα κτίρια που έδιναν την αίσθηση της διαρκούς αναμονής και της διαρκούς παρουσίας προσώπων που κρέμονταν σαν μάσκες από πέτρα, στην δεύτερη παράσταση της Κωνσταντινούπολης η σκηνή στρώθηκε με χιλιάδες γυαλιά μεταφέροντας μία αίσθηση κινδύνου στους ίδιους τους ηθοποιούς ενώ στο Έσσεν της Γερμανίας, οι ηθοποιοί έπαιξαν πάνω σε κάρβουνα, ανάμεσα σε δύο βαγονέτα τραίνου μέσα στα οποία κρέμονταν κομμάτια κρέατος).

Προμηθέας Δεσμώτης, Αισχύλου

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010), Έσσεν (Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010), Θέατρο Άττις
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, Χάινερ Μύλλερ, Σαμπαχαττίν Εγιούμπογλου
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Έργο στη σκηνή: Γιάννης Κουνέλλης (60.000 γυαλιά μυωπίας)
Επόπτευση και υλοποίηση έργου: Αλέξανδρος Κόκκινος
Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Στρούμπος, Μάγδα Κόρπη
Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βογιατζή

Ερμηνεύουν: Γιετκίν Ντικινσιλέρ, Σοφία Μιχοπούλου, Γκετς Άργκους, Σοφία Χιλλ, Κερέμ Καραμποκά, Στάθης Γράψας, Ντεβρίμ Νας, Σάββας Στρούμπος, Αντώνης Μυριαγκός, Ισμαϊλ Ντενίζ, Θανάσης Αλευράς, Μαξιμίλιαν Λεβενστάιν, Ουμίτ Κιρτσαλί, Νασμί Σινάν Μιχτσί, Αντρέ Όστεν Σόλβικ, Αλέξανδρος Τούντας.