Ενθουσιασμός, θερμά σχόλια και χειροκροτήματα, υψηλή συμμετοχή στις εκδηλώσεις, δημιουργικότητα και χαμόγελα. Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες γέμισε το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη με πρωτότυπες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονταν σε κατοίκους και επισκέπτες όλων των ηλικιών και απλώθηκαν σε όλο το εύρος του Δήμου. Με αυτή τη δεύτερη χρονιά του, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες καθιερώνεται ως πολιτιστικός θεσμός και στρέφει ήδη το βλέμμα στο μέλλον, καταθέτοντας ένα ξεχωριστό στίγμα και διακριτή ταυτότητα. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ ορμώμενος από τη βαθιά πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι το μέσον για την ανάδειξη ενός τόπου, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι πλούσιος σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ υιοθέτησε μία ενιαία θεματική για όλες τις δράσεις του, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα του θεατή», θέτοντας στο επίκεντρο τον ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης.
Οι στιγμές που θα θυμούνται οι επισκέπτες του Φεστιβάλ από το τετραήμερο των φετινών εκδηλώσεων είναι πολλές, καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε κάτι για όλους. Το κοινό μπορούσε να επισκεφτεί τρεις εικαστικές εκθέσεις (αντί για μία, την περασμένη χρονιά). Οι Αριστοναύτες φέτος έδωσαν βήμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και έτσι η έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού, η οποία και άνοιξε μόνο για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, αποτελούνται αποκλειστικά από έργα δημιουργών της περιοχής. Τα έργα συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του Δήμου μέσω ειδικής πλατφόρμας και η έκθεση συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ακόμα, η εντυπωσιακή έκθεση των μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξυλοκάστου ξεχώρισε και σχολιάστηκε από τους επισκέπτες, ενώ τα Ιστιόπανα των Αριστοναυτών, η φετινή συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κοσμεί ακόμα και σήμερα την παραλία του Ξυλοκάστρου (Νησάκι).
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023 δόθηκε στην Πλατεία Αγίου Βλασίου το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου, με τη συναυλία «Εντός κι εκτός ορίων». Η μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη, καταχειροκροτήθηκε για την ερμηνεία της σε ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλάμβανε από Beatles έως Μίκη Θεοδωράκη, ενώ συνέχισε να λαμβάνει τα συγχαρητήρια του κόσμου για ώρες μετά τη συναυλία. Μαζί της ήταν στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας και ο Σταύρος Παργινός στο βιολοντσέλο – μαντολίνο. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, με τη συναυλία της στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής το Σάββατο 8 Ιουλίου, ξεσήκωσε με την δυναμική και ζεστή της παρουσία και τη μοναδική φωνή της το κοινό, που τραγουδούσε δυνατά μαζί της και χόρευε αγαπημένα παραδοσιακά και λαϊκά, αλλά και δικά της δημοφιλή τραγούδια. Μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής και ποίησης έζησε το κοινό και το βράδυ της Παρασκευής στη Βίλλα Σικελιανού: «Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού», με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου να απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ τη συνόδευαν η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Το κοινό παρακολουθούσε καθηλωμένο και μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Αριστοναύτες ήταν και αυτή τη χρονιά μία από τις πιο επιτυχημένες του ενότητες. Φέτος τα εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, υπαίθρια και μη, ήταν συνολικά πέντε, αυξημένα σημαντικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια ανιμέισον, ένα για παππούδες και εγγόνια με τις ανιμέιτορ και εικονογράφους Άννα και Φανή Οικονόμου στον Πευκιά και ένα με τον βραβευμένο σκηνοθέτη και ανιμέιτορ Δημήτρη Αρμενάκη στα Σαρανταπηχιώτικα. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να γνωρίσουν την τέχνη του ανιμέισον μέσα από διαφορετικές τεχνικές και να φτιάξουν τη δική τους ταινία. Ένα εργαστήριο ποίησης εμψύχωσε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στον Πευκιά, αποκλειστικά για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ενώ δύο ήταν τα θεατρικά εργαστήρια, ένα με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη στο Κλειστό Θέατρο Άγγελος Σικελιανός, όπου συμμετείχαν κυρίως ενήλικες και ένα με την δραματουργό, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και θεατροπαιδαγωγό, Τζωρτζίνα Κακουδάκη στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο απευθυνόταν σε εφήβους. Όλα τα εργαστήρια άφησαν του συμμετέχοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις και συζητήθηκαν ανάμεσα στους κατοίκους και το κοινό του Φεστιβάλ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το φετινό Aristonautes Lab, η ετήσια συνάντηση πολιτιστικών φορέων, ήταν αφιερωμένη στο θέατρο. Στη συζήτηση με θέμα «Με το βλέμμα του θεατή» συμμετείχαν οι (αλφαβητικά):
Πέτρος Βάης – ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Φάνης Δίπλας – Θεατρο Λιθογραφείο, Βαρβάρα Δούκα – ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Ευκλείδης – Εθνική Λυρική Σκηνή/Εναλλακτική Σκηνή, Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης, Μυρτώ Λάβδα – Φεστιβάλ Ανοιχτά Πανιά, Νίκος Ορφανός – ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Αστέρης Πελτέκης – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κυριακή Σπανού – Θεσσαλικό Θέατρο. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η διαφορά στην ελευθερία των επιλογών ανάμεσα στους κεντρικούς και τους περιφερειακούς θεσμούς, οι δεσμεύσεις και οι παράγοντες στις καλλιτεχνικές επιλογές, ενώ αναφέρθηκαν πολλές καλές πρακτικές από την εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα και έγινε μία γόνιμη ανταλλαγή ιδεών.
Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών ανιμέισον, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, που πραγματοποιήθηκαν τα βράδια της Παρασκευής και της Κυριακής, με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Φέτος, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες συνεργάστηκε για τις προβολές με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, για την ταινία “The Bears’ Famous Invasion” του Lorenzo Mattotti στον Κινηματογράφο Ηλέκτρα στο Ξυλόκαστρο και με το Τσέχικο Κέντρου Αθήνας για την ταινία “Πολύχρωμο όνειρο”, στον θερινό κινηματογράφο Το Διάλειμμα στο Δερβένι. Μάλιστα, τη δεύτερη ταινία προλόγισε η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας, Lucie Kuligová, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του σκηνοθέτη Jan Balej, που βραβεύτηκε για την ταινία με τον “Τσεχικό Λέοντα” το 2020, στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων.
Αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την επιτυχία και της φετινή διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ξεκινάει σύντομα τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, με στόχο οι δράσεις του να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες και να απευθυνθούν σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Διαβάστε επίσης:
Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023: Η διοργάνωση επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα