On the spot (Χορεύεις και δεν το ξέρεις) στο DanceFest Akropoditi

Στα πλαίσια του DanceFest Akropoditi 2016 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η παράσταση On the spot.

Στα πλαίσια του DanceFest Akropoditi 2016 θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Χορού Ακροποδητί, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η παράσταση On the spot.

‘Χορεύεις και δε το ξέρεις’

Το On the spot είναι μία performance χορού που δίνει χώρο και φως στη στιγμή που ο προβολέας πέφτει σε συγκεκριμένες στιγμές και καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Κινητήριος άξονας του έργου είναι αυτός της κίνησης που υπάρχει μέσα στην ζωή. Της κίνησης που σχεδόν χορογραφημένα όλοι μας κάνουμε καθημερινά, όντες μέρος του συνόλου αλλά διατηρώντας την προσωπική μας υπόσταση. Σημαντική η ύπαρξη των κανόνων και των κοινωνικών πλαισίων αλλά αξιοσημείωτη προσθετικά η ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του ατόμου. Η συμβολή του άλλωστε, με την έννοια του προσωπικού τρόπου έκφρασης μέσα σε ορισμένα πλαίσια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργική, όπως παρατηρείται και στην φόρμα λειτουργίας μιας ορχήστρας τζαζ μουσικής, σύμφωνα με την οποία ο ρόλος του μαέστρου παραμερίζεται ώστε να γίνει ο ‘αυτοσχεδιασμός’ ( jamming) από άλλους μουσικούς της ορχήστρας και τελικά το αποτέλεσμα εξαρτάται κατά πολύ από τις διαθέσεις, το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, τις ικανότητες και το ταλέντο που διαθέτει αυτός που ‘παίρνει το λόγο’. Το On the spot είναι ένα χρονολόγιο (timeline) των τριών ανθρώπων και εξιστορεί με μια twisted διάθεση την δική τους ρουτίνα στην καθημερινότητα μέσα από τις διάφορες καταστάσεις στις οποίες συμμετέχουν σαν ομάδα. Με αυτή την παράσταση παραθέτουμε τη δικιά μας ματιά στην καθημερινότητα με την παραδοχή ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει χορευτές, ότι ο χορός υπάρχει παντού, ακόμα και σε χώρους που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι, ότι όλοι χορεύουν κι ας μην γίνεται αντιληπτό ούτε από τους ίδιους. Κι όπως μας αρέσει να λέμε ‘Χορεύεις και δε το ξέρεις’.

Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Arc for Dance Festival 7, το Μάιο του 2015, υπό τη μορφή work in progress, στα πλαίσια της θεματικής «Απόπειρες Χορογραφίας». Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από το ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που παρακολουθούσα με την Πατρίσια Απέργη στο studio D.A.N.C.C.E.

Ιδέα/Χορογραφία: Νάντη Γώγουλου

Κουστούμια: Βάγια Νικολακοπούλου

Φωτισμοί: Βασίλης Κλοτσωτήρας

Μουσική Διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη

Φωτογραφίες: Irina Vosgerau

Βίντεο (teaser): Νάντη Γώγουλου

Ερμηνεία – Δημιουργική επεξεργασία: Βάγγη Κιμπιζή, Andrew Renbal, Λία Χαμηλοθώρη

Δημιουργικός Συνεργάτης: Beniamino Borghi

Υποστήριξη- Residency: Tanssi Residenssi Casa BenItalia – Loviisa sypported by Beniamino Borghi and Kaakon Tanssi ry (Finland)

Διάρκεια: 39 λεπτά

Νάντη Γωγούλου

Η Νάντη Γώγουλου γεννήθηκε το 1988 και είναι επαγγελματίας χορεύτρια/performer. Αποφοίτησε από την «Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου» το 2011 και το τμήμα «Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 2013. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού και χορογράφους με πρόσφατους τον Χρήστο Παπαδόππουλο- Elvedon (2015, Aerowaves 2016), τον σκηνοθέτη Θάνο Παπακωνσταντίνου –Redshift (Φεστιβάλ Αθηνών 2014, 2015), την χορογράφο Πατρίσια Απέργη- σαν δημιουργικός συνεργάτης για το έργο Planites (2013). Ακόμη έχει συμμετάσχει σε site-specific παραστάσεις, όπως είναι “Symphony of a missing room”, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για το MIR Festival (2012), “Promenade” για το Athens Video Dance Project (2014), “Dourgouti Island Hotel” (2015) και έχει συνεισφέρει δουλειά της στη σειρά “HitRecord on Tv” (ΗΠΑ)(2013,2014,2015). Έργα της, σύντομα βίντεο χορού έχουν παρουσιασθεί στο Athens Video Dance Project (2014, 2015, 2016) και στο 1st Moving Images International Video Dance Festival (Κύπρος, 2015). Έχει επιχειρήσει να χορογραφήσει τις δικές της ιδέες (DownFall 2012, On the Spot 2015-2016). Χορογραφεί και κάνει την επιμέλεια κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις, όπως στη παράσταση Woychek για την ομάδα 4Frontal (2014-2015) και στη παράσταση “Holy Beat”, βασισμένη στο ποίημα του Ginsberg, “Howl” (2016). Συμπληρωματικά στις σπουδές της, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας (ενδεικτικά με τους: Sita Ostheimer, Damien Jalet, David Zambrano, Λίντα Καπετανέα, Josef Frucek, Paul Blackman, Samuel Lefeuvre, Πατρίσια Απέργη, Χαρά Κότσαλη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Στέλλα Ζάννου, Inaki Azpillaga, Akos Hargitav και άλλους).

Ευαγγελία Κιμπιζή

H Ευαγγελία Κιμπιζή γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1992 στην Αθήνα. Ασχολείται με το χορό από πολύ μικρή ηλικία. Είναι επαγγελματίας χορεύτρια-performer και δασκάλα χορού. Aποφοίτησε από την ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού “Άννα Πέτροβα” το 2013. Έχει συνεργαστεί με την Τζένη Αργυρίου “memorandum project” (Φεστιβάλ Αθηνών 2013), με την ομάδα Luna park “Capture”(Φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων 2014),με την Νάντη Γώγουλου“On the spot” (2015- 2016), μια σύντομη συνεργασία με την Dora Sulzenko Hostova “Process”( Transition3:Central Europe Festival 2015) και άλλους. Επίσης πειραματίστηκε ως χορογράφος-δημιουργός, με αποτέλεσμα να χορογραφήσει την πρώτη της δουλειά “Fωρέ”(7ο Arc for dance festival 2015) και να αποτελέσει μέλος του project “Mutate” (2013-2015). Παράλληλα με τις σπουδές της παρακολουθούσε μαθήματα-σεμινάρια με καταξιωμένους χορευτές και δασκάλους όπως: Antony Lachy, Matej Kejzar, Paul Blackman, Linda Kapetanea, Josef Frucek, ,Yeji Kim , Hanna Shepherd, Christina Gouseli , Konstandina Eftimiadou,Stella Zanou, Χρυσηίδα Λιατζιβίρη, Mαρκέλα Μανωλιάδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χαρά Κότσαλη, Αιμίλιος Αράπογλου, Ιωάννα Τουμπακάρη και άλλοι, όπως και μαθήματα pilates, yoga, jazz, hip hop και ακροβατικών.

Λία Χαμηλοθώρη

Η Λία Χαμηλοθώρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και ήταν από μικρή αθλήτρια της ρυθμικής και αργότερα για πολλά χρόνια του ακροβατικού συλλόγου Γ.Α.Σ. Ειρήνη Περιστερίου. Μετά την αποφοίτησή της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» από όπου αποφοίτησε το 2010 με άριστα. Το 2011, έπειτα από εξετάσεις έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση για βελτίωση τεχνικής στις Βρυξέλλες του Βελγίου (Danscentrum Jette), όπου για δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια τεχνικής και αυτοσχεδιασμού και συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες σύγχρονου χορού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικούς χορευτές και χορογράφους. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cie la ignorancia, κι όμως κινείται, Creo dance company, Paracoon, Krama, Transito κ.ά.), ήταν μέλος της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Homme@home μέσω του κέντρου χορού Ι. Ρ. Ντάνκαν και σαν βοηθός στην ομάδα Φora etc. Διδάσκει σύγχρονο χορό και ακροβατικά σε σχολές χορού στην Αθήνα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ανδρέας Λάμπνερ

Ο Ανδρέας Λάμπνερ γεννήθηκε το 1993 στην Βιέννη, Αυστρία.

Σπουδές:

– (2014) Εισαγωγή στο 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), διακοπή λόγω παραστάσεων με την ομάδα χορού Αερίτες (Planites, Πατρίτσια Απέργη)

– (2007-2012) Αποφοίτηση από τη Λυρική Σχολή Χορού (δίπλωμα χορευτή και δασκάλου χορού)

– (2011) Αποφοίτηση από το Ενιαίο Λύκειο και Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο (τμήμα Οπτικών)

– (2003-2007) Μέλος της Σχολής Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (Ballettschule der Wiener Staatsoper)

Επαγγελματική Εμπειρία:

-Μέλος της ομάδας χορού ΑΕΡΙΤΕΣ για το έργο Planites, χορογράφος η Πατρίτσια Απέργη ( Αθήνα, Guimaraes, Turin)

-Συμμετείχε στο Lorka Massine’s, Ζορμπάς ( Αθήνα, Καλλιμάρμαρο)

-Συνεργάστηκε με την Lucinda Childs για την baroque όπερα «Alessandro» (Wiesbaden, Versailles, Αθήνα, Bad Lauchstaedt)

-Συμμετείχε στην παράσταση του Bejart Ballet Lausanne (Αθήνα, 2012)

-Συνεργάστηκε με τον J.Neymeier στη Βιέννη για την παράσταση “Wie Es Euch Gefällt”

-Συμμετείχε σε πάνω από 160 παραστάσεις, από 10 ετών στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Διαγωνισμοί:

-Πήρε την 2η θέση στον διαγωνισμό 6.International ÖTR Contest 2007

-Πήρε τον το τίτλο «Χορευτής της χρονιάς» 2014, Ελλάδα

 Περισσότερες πληροφορίες για το DanceFest Akropoditi 2016 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ