Το Onassis AiR (Artists-in-Residence), το ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και έρευνας του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, συνεχίζει τις δράσεις του για την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2020. Στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και παρουσιάσεων του Οnassis AiR με επίκεντρο τις καλλιτεχνικές και επιμελητικές ερευνητικές πρακτικές, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, επιμελητές και καλεσμένοι του Onassis AiR μοιράζονται με το κοινό την καλλιτεχνική τους πρακτική και έρευνα.

Αποστολή του Onassis AiR είναι η υποστήριξη της καλλιτεχνικής διαδικασίας, στοχεύοντας σε ένα οικοσύστημα τεχνών απαλλαγμένο από την εμμονή με το αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει μια κοινότητα, που όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ισότιμα. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή το πόσο καταξιωμένοι είναι. Ένας χώρος που προσφέρει χρόνο. Χρόνο για να μάθεις, να αλλάξεις ή να εμβαθύνεις, να δημιουργείς και να καταστρέφεις, ή και να μη δημιουργείς καθόλου.

Στο Πρόγραμμα Critical Practices, μια πλήρους απασχόλησης και διάρκειας τριών μηνών συνάντηση επαγγελματιών του πολιτισμού που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, συμμετέχουν την άνοιξη του 2020, η περφόρμερ και συγγραφέας Γιώτα Αργυροπούλου, ο χορευτής, περφόρμερ και δημιουργός Άρης Παπαδόπουλος και η Γαλλίδα ανεξάρτητη σχεδιάστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια Laure Jaffuel. Στο (Inter)National Residency Program 2019/20, το πρόγραμμα του AiR για καλλιτέχνες, επιμελητές ή δημιουργικούς επαγγελματίες που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα και θέλουν να το αναπτύξουν περαιτέρω, συμμετέχουν: το καλλιτεχνικό ντουέτο Young Girl Reading Group (YGRG) (Dorota Gawęda και Eglė Kulbokaitė), η Γαλλίδα χορογράφος Emilie Pitoiset, η εικαστικός Fiona Banner, η καλλιτέχνης Arshia Fatima Haq, o Καναδός εικαστικός Ryan Ferko και ο καλλιτέχνης Ιλάν Μανουάχ.

Στον φιλόξενο χώρο του Onassis AiR (Φρυνίχου 16A, Αθήνα), οι Young Girl Reading Group εξετάζουν τους τρόπους προσέγγισης ενός κειμένου στις 18 Φεβρουαρίου, η Natascha Sadr Haghighian μιλά για την καλλιτεχνική της πρακτική στις 20 Φεβρουαρίου (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Movement της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση), ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Jackson Allers αναδεικνύει μερικές από τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αποκρίσεις στην εξέγερση του Λιβάνου (24 Φεβρουαρίου), ενώ ο συνθέτης και sound designer Μανώλης Μανουσάκης μιλάει για την έρευνα που πραγματοποίησε στο ηχοτοπίο της Βηρυτού (26 Φεβρουαρίου).

Τον Μάρτιο του 2020, ο φωτογράφος Alaa Ghosheh δίνει μια ομιλία για την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο στον ψηφιακό «χώρο» (4 Μαρτίου), η καλλιτέχνης και χορογράφος Emilie Pitoiset αναλύει την κίνηση των ανθρώπινων σωμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις (18 Μαρτίου), ενώ τον Απρίλιο ακολουθούν η εικαστικός Μαργαρίτα Αθανασίου που μιλάει για την έρευνα της στο Capacete στο Ρίο ντε Τζανέιρο (1η Απριλίου), ο εικαστικός Δημήτρης Ρεντούμης για τη δίμηνη έρευνα που πραγματοποίησε στο BAR (Beirut Art Residency) στη Βηρυτό (8 Απριλίου), η διεθνούς φήμης Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Fiona Banner, υποψήφια του Turner Prize 2002, κάνει δημόσια ομιλία για την καλλιτεχνική της πρακτική και έρευνα (23 Απριλίου), ενώ η εικαστικός και σκηνοθέτις Μαρίνα Γιώτη κάνει μια δημόσια παρουσίαση της καλλιτεχνικής της έρευνας (30 Απριλίου).

Ο Μάιος αρχίζει με το Open Studio Day του προγράμματος Critical Practices, όπου οι συμμετέχοντες ανοίγουν τον χώρο του Onassis AiR στο κοινό, σε συναδέλφους, σε προσκεκλημένους επισκέπτες και επιμελητές (8 Μαΐου). Ακολουθεί ένα τριήμερο εργαστήριο στο πλαίσιο του RESHAPE για τα Μοντέλα Δίκαιης Διακυβέρνησης (13 – 15 Μαΐου 2020) με οργανισμούς τέχνης από την ευρωπαϊκή Μεσόγειο, όπου συμμετέχουν οι Claire Malika Zerhouni (Τουρκία), Sam Trotman (Σκωτία), Virdžinija Đeković (Σερβία), Fatin Farhat (Παλαιστίνη), Martin Schick (Ελβετία), Eduardo Bonito (Ιταλία/Βραζιλία), Ilija Pujić (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Helga Baert (Βέλγιο), Katarina Pavić (Κροατία), με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μάιος τελειώνει με την ομιλία της Arshia Fatima Haq, που εργάζεται στη διατομή του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, της περφόρμανς και του ήχου (27 Μαΐου).

Τον Ιούνιο ο Καναδός καλλιτέχνης Ryan Ferko μιλάει για την καλλιτεχνική του πρακτική στην οποία αναζητά, κατά κύριο λόγο μέσα από το φιλμ και το βίντεο, τις εναλλακτικές ιστορίες των επίσημων αφηγημάτων (10 Ιουνίου). Από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου διοργανώνεται το δεύτερο εργαστήριο σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με θέμα τη «Διευρυμένη Δημοσίευση» (Expanded Publishing) στον καλλιτεχνικό σταθμό της Ύδρας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος και εργαστηρίου της ΑΣΚΤ, οι οποίοι επιλέγονται μέσα από ανοιχτή πρόσκληση.

Σχετικά με το Onassis AiR

Το ONASSIS AiR είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, μετά από συνεργασία μεταξύ δύο πυλώνων του Ιδρύματος, του Onassis Culture & του Onassis Education. Με αποστολή του την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στα αγαθά της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει την εκπαίδευση με 7.000 υποτροφίες για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διάφορα ερευνητικά πεδία, επενδύοντας σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με περιέργεια. Ταυτόχρονα, πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις τους έχουν ήδη τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση λαμβάνοντας υποτροφία. Ήδη, 60 και πλέον παραγωγές της Στέγης ταξιδεύουν στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην καλύτερη εκδοχή της. Ένα ανήσυχο Ίδρυμα, που στηρίζει τις ανάγκες των καλλιτεχνών στο επόμενο επίπεδο, παρουσιάζει το πρόγραμμα Onassis AiR (Artists-in-Residence).

Το Onassis AiR σχεδιάστηκε και λειτουργεί από τον Διευθυντή του Onassis AiR, Ash Bulayev, και τη Δημιουργική Παραγωγό/Δραματουργό του Προγράμματος, Νεφέλη Μυρωδιά.

Ομιλίες:

-Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020: Ομιλία των Young Girl Reading Group (YGRG)–Dorota Gawęda και Eglė Kulbokaitė

-Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020: Ομιλία της Natascha Sadr Haghighian

-Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020: Ομιλία του Jackson Allers

-Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020: Ομιλία του Μανώλη Μανουσάκη

-Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020: Ομιλία του Alaa Ghosheh

-Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020: Ομιλία της Emilie Pitoiset

-Τετάρτη 1 Απριλίου 2020: Ομιλία της Μαργαρίτας Αθανασίου

-Τετάρτη 8 Απριλίου 2020: Ομιλία του Δημήτρη Ρεντούμη

-Πέμπτη 23 Απριλίου 2020: Ομιλία της Fiona Banner

-Πέμπτη 30 Απριλίου: Ομιλία της Μαρίνας Γιώτη

-Παρασκευή 8 Μαΐου 2020: Critical Practices Program OPEN STUDIO DAY

-Τετάρτη 13-Παρασκευή 15 Μαΐου 2020: Μοντέλα Δίκαιης Διακυβέρνησης–Τριήμερο εργαστήριο στο πλαίσιο του RESHAPE

-Τετάρτη 27 Μαΐου 2020: Ομιλία της Arshia Fatima Haq

-Τετάρτη 10 Ιουνίου: Ομιλία του Ryan Ferko

-Δευτέρα 29 Ιουνίου–Κυριακή 5 Ιουλίου: «Διευρυμένη Δημοσίευση»–Εργαστήριο #2 σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ