“θα ‘θελα μα πόσο θα ‘θελα ναι θα ‘θελα αμέσως τώρα τώρα θέλω”*
Θέλουμε / ναι, θέλουμε τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα.
Θέλουμε να ξεφοβηθούμε, να αναπνεύσουμε, να ξεχαστούμε κι ας ξεχάσουμε κάτι –δεν πειράζει– δεν χρειάζεται άλλη τιμωρία για να καταλάβουμε τα σημαντικά της ζωής.
Θέλουμε μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν έρχεται αλλά είναι ωραίο να την περιμένεις σαν να φτάνει.
Θέλουμε αυτή την ελαφρότητα που τελικά χωράει σε μία φράση και λέει «ωραία περάσαμε χθες», «εσένα σου άρεσε η παράσταση;», «πάλι ήπιαμε πολύ», «τι γέλιο κάναμε», στην Αθήνα, και όπου θέλουμε, σε αμμόλοφους και σκαλωσιές
όχι όπως παλιά
καμία νοσταλγία.
Όπως αξίζει να ζούμε τώρα: ελεύθερα.
Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση
*Στίχος από το ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου, «Αντίστροφη αφιέρωση»
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μήπως είμαστε τελικά όλοι ήρωες; Και πώς αξίζει να ζούμε; Σε μια χρονιά που χρειαζόμαστε την ελπίδα, τη χαρά αλλά και τη σκέψη όσο ποτέ, ο πολιτισμός στο Ίδρυμα Ωνάση κατακλύζει τις σκηνές της Στέγης, ενεργοποιεί νέους χώρους στην πόλη και στον ψηφιακό κόσμο, για να μιλήσει για όλους εμάς: τους νέους ανθρώπους, τα νέα σύμβολα, τα πρόσωπα που μας υπερβαίνουν αλλά μπορεί να είμαστε και εμείς την ίδια στιγμή, την επαφή μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους, με τα δικαιώματά μας, με τη φύση, ελπίζοντας πως η τέχνη αλλάζει νοοτροπίες και οι νέες νοοτροπίες τον κόσμο.
Μύθοι
Από τον υπέρτατο μύθο του «θεού» που θυσιάζεται για τον άνθρωπο (Προμηθέας σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου) έως τον σύγχρονο Προμηθέα που αναζητά τον χαμένο παράδεισο (Φράνκενσταϊν σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου). Από τις ανθρώπινες ρωγμές που κάνουν τις ψυχές μας να θροΐζουν (Γυάλινος Κόσμος σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ) έως το ταξίδι μας προς μια πηγή φωτός (Εγκάρσιος προσανατολισμός του Δημήτρη Παπαϊωάννου). Από μυθικούς καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους, όπως ο Άντι Γουόρχολ (Andy στην πρώτη θεατρική σκηνοθεσία του μοναδικού Αμερικανού κινηματογραφιστή Γκας Βαν Σαντ), ο «Έλληνας Ροντέν» (Χαλεπάς από την Αργυρώ Χιώτη), οι πρωτοπόροι Ιάννης Ξενάκης (Xenakis Alive), Γιάννης Χρήστου (Once to be realized σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού), Γιώργος Απέργης (Αποκρυπτογραφώντας το σύμπαν του) έως τους καθημερινούς ήρωες. O Αφροαμερικανός Πολ Ρόμπσον που αγωνίστηκε κατά του ρατσισμού (End Credits, 2012-ongoing από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και εικαστικό Στιβ Μακουίν), οι άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV (I’m Positive) ή μας μιλούν για την εύθραυστη πραγματικότητα της εφηβείας (ντοκιμαντέρ Girlhood της Βάνια Τέρνερ και της Μαρίας Σιδηροπούλου), για τις αφανείς ηρωίδες που καθαρίζουν τις πόλεις του κόσμου (ντοκιμαντέρ Καθαρές Πόλεις σε σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, Κώστα Μάνδυλα, Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου και Χρήστου Σαρρή) και για τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής και του τόπου (σειρά συζητήσεων Society Uncensored). Ο άνθρωπος που προσδοκά δικαιοσύνη, αναδεικνύεται μέσα από παραγωγές που αποκαλύπτουν την πολυετή ιστορία φόνων στη Μεσόγειο (The sea between my soul, ένα ροκ μιούζικαλ από τον Ραέντ Γιασίν με τη φωνή του Άλαν Μπίσοπ), οι άνθρωποι που ξεσκεπάζουν κυβερνήσεις και τις πρακτικές καταστολής τους μέσα από τον χιπ χοπ χορό (νέα χορογραφία του Βραζιλιάνου Μπρούνο Μπελτράου και της ομάδας του). Οι άνθρωποι που έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί, βγαίνουν στο φως στην 7η Μπιενάλε της Αθήνας ECLIPSE, σε συνεργασία με το Onassis Culture, ενώ παιδιά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προερχόμενα από κάθε γειτονιά της Αθήνας, με καταγωγή από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κάνουν προπονήσεις και εργαστήρια στην ακαδημία που οραματίστηκαν οι αδελφοί Αντετοκούνμπο (Antetokounbros Academy).
Πόθοι
Ο άνθρωπος και οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι φόβοι του αποτυπώνονται στις παραγωγές διαφόρων τεχνών. Η επιθυμία να σκιαγραφήσουμε την ιστορία ενός μέλλοντος στο Gener8ion, όπου σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Σαρλίζ Θερόν συναντιούνται στην ποπ, πολυμεσική εγκατάσταση του Ρομαίν Γαβράς. Η επιθυμία να χορεύουμε το εδώ και τώρα, το άλλοτε και το πάντοτε (Onassis New Choreographers Festival 9). Η ανάγκη για εμψύχωση (τηλεφωνικές Ποιητικές Συνομιλίες με «συνταγογράφηση» ποίησης), η ανάγκη να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο (Stones and Bones από τους Rootless Root), η ανάγκη να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας (Moby Dick του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα), η ανάγκη να γλεντήσουμε είτε με κλαρίνα, ή με ηλεκτρονική μουσική και ηχογραφήσεις πεδίου (ENA ENA του Θανάση Δεληγιάννη).
Πόλεις
Ο άνθρωπος και οι πόλεις που χτίζει, αυτές που ζει αλλά και αυτές που ονειρεύεται, εμπνέουν μια σειρά δράσεων και παραγωγών του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα νέο σύμπλεγμα δημιουργείται στο αστικό κέντρο της Αθήνας, o χώρος της Στοάς Ματάλα στην Πατησίων, με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτιστικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Κοντά εκεί, το Πεδίον του Άρεως, που το Ίδρυμα Ωνάση θα επιστρέψει με νέες δράσεις τον Μάιο του 2022, μετά το You and AI festival. Παράλληλα, εδώ και έναν χρόνο, το Ίδρυμα Ωνάση μεταμόρφωσε το πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση. Οι πρώτοι «κάτοικοι» του Onassis Renti (Λεγάκη 7Α) έδωσαν ήδη ζωή στον χώρο, γεμίζοντας με φως μια αχαρτογράφητη περιοχή του Ρέντη, ανάμεσα σε εργατικές πολυκατοικίες, χωματόδρομους και μάντρες υλικών. Στην περιοχή της Πλάκας, στην οδό Φρυνίχου 16A, το Onassis ΑiR είναι κάτι περισσότερο από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα έρευνας και φιλοξενίας. Είναι ένας χώρος που καλεί τους καλλιτέχνες να επανεξετάσουν την πρακτική τους, να πάρουν χρόνο και να σκεφτούν έξω από τις καθιερωμένες προσδοκίες της συνεχούς καλλιτεχνικής παραγωγής, δημιουργώντας το σπίτι μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης και μεταβαλλόμενης καλλιτεχνικής κοινότητας. Μέσα στο 2022 ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας, αφιερωμένος στον Κ. Π. Καβάφη, θα συγκεντρώνει όλα τα τεκμήρια και τα αντικείμενα του Αρχείου Καβάφη. Το πρόγραμμα OnAthens του Ιδρύματος Ωνάση, με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, συνεχίζει και επεκτείνεται για να αλλάξει την καθημερινή εμπειρία της πόλης. Στο Αθηναϊκό Θέατρο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί όπου ήταν η «Μάντρα» του Αττίκ, γινόμαστε μάρτυρες μιας εκ βαθέων ερωτικής εξομολόγησης σε κοινή θέα (Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο του εικαστικού Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη). Ερειπωμένες μονοκατοικίες αποκτούν δεύτερη ζωή με μια ξεχωριστή εικαστική εγκατάσταση: την ανασύσταση ενός τοίχου από μια κατεδαφισμένη κατοικία στο Παγκράτι μέσα στη Στέγη (Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας: Η άγνωστη όψη της Ρένας Παπασπύρου). Ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να φωτίσει την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας (Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας σε σκηνοθεσία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη). H ζωή στις μητροπόλεις ξεδιπλώνεται μέσα από μια συζήτηση της αντισυμβατικής Νεοϋορκέζας συγγραφέως και κριτικού Φραν Λέμποβιτς με τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Φύση
Ο άνθρωπος και η φύση, το κλιματικό μας αποτύπωμα και η ύπαρξή μας μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον έρχονται στο επίκεντρο. Οι ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οι διατροφικές μας συνήθειες συγκροτούν μια αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας (Bladder Diplomacy από τον διακεκριμένο εικαστικό από τη Βηρυτό, Ζιάντ Αντάρ). Ο πλανήτης που χάνεται κάτω από τα σκουπίδια (στο πανκ περιβαλλοντολογικό ορατόριο Παράδεισος από την ανερχόμενη σκηνοθέτρια Κατερίνα Γιαννοπούλου). Χορεύοντας όπως ένας παγετώνας, ηλικίας 10.000 ετών, που μπορεί να κινείται τόσο αργά και να μη συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις αλλά επηρεάζει τα πάντα (Larsen C από τον διεθνή Έλληνα Χρήστο Παπαδόπουλο). Μια έκθεση που διερευνά την ποιητική και τις πολιτικές, την αισθητική και τις τεχνολογίες του περιβάλλοντός μας, από το έδαφος έως τον ουρανό, από τον αέρα έως την ατμόσφαιρα (Weather Engines). Ένα φεστιβάλ που αναρωτιέται πώς επανασχεδιάζουμε τον κόσμο μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε βιώσιμες τεχνολογίες στους τομείς του design, της μόδας, της επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού πολιτισμού (Circular Cultures).
Έξω
Τα καθιερωμένα μουσικά φεστιβάλ της Στέγης επανέρχονται: Tectonics Athens, Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 7, Borderline ’22, Big Bang 6.
Συνεχίζοντας την αποστολή της για εξωστρέφεια και σύνδεση με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εξάγει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο. Πάνω από 60 παραγωγές έχουν ήδη παρουσιαστεί σε σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, υφαίνοντας δημιουργικούς ιστούς με την παγκόσμια πολιτιστική σκηνή. Φέτος, το πρόγραμμα Εξωστρέφεια ταξιδεύει από τις Βρυξέλλες έως τη Μαδρίτη, από τη Φλωρεντία έως τη Λιουμπλιάνα, από το Παρίσι έως την Μπρατισλάβα και σε πολλούς ακόμη προορισμούς. Παράλληλα, η Στέγη συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικών πρακτικών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στον χώρο του πολιτισμού και δίνοντας ευκαιρίες για δράση σε επαγγελματίες των τεχνών και στο κοινό. Με ευρωπαϊκά προγράμματα στα όρια τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας (S+T+ARTS Regional Centers: Repairing the Present), τέχνης και επιστήμης (Studiotopia), χορού και αναπηρίας (Europe Beyond Access), χορού και τρίτης ηλικίας (Dance On, Pass On, Dream On International Lab), χορού και επαγγελματικής ανάπτυξης (Grand Luxe), μουσικής (Sounds Now), μουσικής και ηχητικής τέχνης (Transmissions), μουσικής για παιδιά (Big Bang Festival), μουσικής για εφήβους (Pass the Mic!), αρχιτεκτονικής, ηχητικής τέχνης, πολιτιστικής κληρονομιάς και εικαστικών (Αλεξάνδρεια: [Eπαν]ενεργοποιώντας τα αστικά κοινά).
Εκτός από την Ευρώπη, ο πολιτισμός συνεχίζει να απασχολεί το Ίδρυμα Ωνάση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο Onassis New York λειτουργεί το ONX Studio, ένας νέος χώρος για καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), όπου μπορούν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 ως κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Onassis USA και του NEW INC του New Museum. Φιλοξενεί δώδεκα καλλιτέχνες και παραγωγούς των οποίων η πρακτική σχετίζεται με τη μεικτή πραγματικότητα (MR), με σκοπό, στη διάρκεια ενός χρόνου, να αναπτύξουν σημαντικά έργα δημόσιου ενδιαφέροντος. Στη Δυτική Ακτή, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis LA (OLA), Paul Holdengräber, μπορεί μέχρι πρότινος να συνομιλούσε με μερικούς από τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο στο LIVE from the NYPL για λογαριασμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, όμως τώρα αναλαμβάνει να συνεχίσει τις απρόσμενες συναντήσεις για το Ίδρυμα Ωνάση στο Λος Άντζελες, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο την απόσταση του Λος Άντζελες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ψηφιακό σύμπαν
Το Ίδρυμα Ωνάση, κατά τη διάρκεια του lockdown, δημιούργησε νέο περιεχόμενο ανταποκρινόμενο στις συνθήκες. Το νέο αυτό περιεχόμενο συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να αποτελεί μία ακόμη «σκηνή». Το Onassis Channel στο YouTube είναι πλέον ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών, παραγωγών και συζητήσεων, που διευρύνεται και εξελίσσεται διαρκώς, αγκαλιάζοντας το ψηφιακό μέλλον. Το Movement Radio, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των DETACH (Voltnoi & Quetempo), καταγράφει, διαδίδει και ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μέσα από καθημερινές ζωντανές εκπομπές. Tα Onassis Podcasts πυροδοτούν συζητήσεις και αμφισβητούν στερεότυπα με αληθινές ιστορίες σημαντικών ανθρώπων από τις ημέρες της καραντίνας στο The Quarantine Tapes, με μυθικά πλάσματα στο Live From Mount Olympus, με νέους που δίνουν συμβουλές σε νέους στο Sex Education, με φωτεινά μυαλά στο Onassis Encounters, αλλά και με συζητήσεις για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στο Society Uncensored. Καθώς το ψηφιακό σύμπαν αναπτύσσεται ταχύτατα, το Ίδρυμα Ωνάση κατηφορίζει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου μαζί με την 7η Μπιενάλε της Αθήνας, το Berliner Festspiele και προτείνουν μια σειρά από δράσεις, προβολές 360° ταινιών και συνθέσεις καλλιτεχνών της ψηφιακής εποχής στο The New Infinity Athens. Το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει διαχρονικά στο ελληνικό σινεμά και γίνεται ενεργό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τον Βασίλη Κεκάτο στον Πάνο Κούτρα και από τον Γιάννη Οικονομίδη στην Εύη Καλογηροπούλου, από την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη έως τη Ζακλίν Λέντζου, το Onassis Cinema στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα.
Πώς αξίζει τελικά να ζούμε; Με μύθους και με πόθους, στις πόλεις μας και στη φύση, έξω, στο παρόν και στο μέλλον – συντονισμένοι και με το ψηφιακό «εδώ και τώρα» των καιρών μας. Το Onassis Culture, τόσο στη Στέγη και σε άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα, όσο και σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζει τις φωνές που πρέπει να ακουστούν σε μια περίοδο που η τέχνη μάς παρηγορεί, μας ανακουφίζει και μας θυμίζει πως όλοι εμείς μπορεί να είμαστε τα αποτελέσματα της ιστορίας, αλλά την ίδια στιγμή γράφουμε την ιστορία.
Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα ανά κατηγορία:
ΘΕΑΤΡΟ
Προμηθέας
από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου
Νίκος Καραθάνος
Κεντρική Σκηνή,10-30/10/2021
«Μα, τι ήθελε πάντα ο άνθρωπος; Μια στέγη και μια φωτιά, αιχμάλωτος και των δυο». Ο «Προμηθέας» του Νίκου Καραθάνου έρχεται να χαρίσει μόνο ανάσα ελευθερίας.
Ο Καύκασος δεν υπάρχει εδώ. Κανένας βράχος και καμία αλυσίδα δεν κρατούν αιχμάλωτο τον Προμηθέα. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σπίτι. Σε ένα σπίτι-μετεωρίτη που αιωρείται στον χωροχρόνο και κατακλύζεται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Εκεί ζούν, σαν συγγενείς, και «κοσμογονούν» ο Προμηθέας (Νίκος Καραθάνος), το Κράτος και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης), η Βία και η Ιώ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη), ο Ήφαιστος και ο Ωκεανός (Γιάννης Κότσιφας).
«Το να ζεις σημαίνει να τρως το φως και το σκοτάδι κάθε λεπτό». Ο Νίκος Καραθάνος προσεγγίζει την τραγωδία του Αισχύλου επιχειρώντας, όπως λέει, να «μυθολογήσει την καθημερινότητα»: «Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω πώς ένας πόνος σ’ ένα δωμάτιο φεύγει από τους τοίχους, ταξιδεύει στον αέρα, γεννάει τέρατα και θεούς και δίνει μύθο».
Ο διακεκριμένος δημιουργός, ένας ευαίσθητος παρατηρητής των υπερβάσεων μέσα από την ανάγνωση του οικείου, ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον Προμηθέα. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον καθέναν από εμάς. «Ο Προμηθέας εκπροσωπεί εσένα, εμένα, όλους, τη στιγμή που κοιτάξαμε το γεγονός της ζωής και μας είδε κι αυτό. Υπάρχει κάτι τόσο αρχαίο σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο που κάνει τον Χρόνο να καμπυλώνεται από ντροπή» παρατηρεί.
Είναι η δεύτερη φορά, μετά τους «Όρνιθες», που ο Νίκος Καραθάνος καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα• ένα υλικό που τον συγκινεί γιατί, «μοιάζει συνέχεια να μου λέει πως “τάφος μου είναι οι απόψεις μου κι ανάστασή μου το δίκαιο”».
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, την Έλλη μας.
Συντελεστές
Μετάφραση/κείμενο: Γιάννης Αστερής
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: FeliceRoss
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Επιμέλεια κίνησης: AmaliaBennett
Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Πούλιος
Ηχολήπτης: Κωστής Παυλόπουλος
Συνεργάτρια Σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός Σκηνογράφου: Άννα Ζούλια
Βοηθός Ενδυματολόγου: Όλγα Ευαγγελίδου
Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Βοηθοί Πρόβας & Κινηματογράφηση Πρόβας: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ορέστης Σταυρόπουλος
Βοηθοί Μουσικής Πρόβας: Αλέξανδρος Μπαλαούρας, Γιώργος Μπραουδάκης, Νικόλας Σαρλής
Κατασκευή Σκηνικού: LazaridisScenicStudio
Γλύπτης & Ειδικές Κατασκευές: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Ζωγράφος Σκηνικού: Νίκος Καρράς
Βοηθοί Ειδικών Κατασκευών: Στέφανος Γραμμένος, Νικολέτα Σωτηρίου
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Μουσικοί επί σκηνής: Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Πούλιος και οι Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Γιάννης Γούναρης (κόρνο), Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι), Ντίνος Τριανταφύλλου (τούμπα)
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions/ Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη Μετάφραση υπερτίτλων: Ορφέας Απέργης
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα « Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Παράδεισος
του Thomas Köck
Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μικρή Σκηνή, 29/10-7/11/2021
Είμαστε παιδιά ενός χαμένου παραδείσου; Χορός για τον πλανήτη που χάνεται κάτω από τα σκουπίδια, ένα ρέκβιεμ για τον Δυτικό πολιτισμό.
Πλημμύρες έχουν καλύψει όλη την επιφάνεια της Γης, παρασέρνοντας τους λίγους επιζώντες, που επιπλέουν ανάμεσα στα σκουπίδια, στις αναμνήσεις και στις προδομένες ελπίδες τους. Η Κατερίνα Γιαννοπούλου φαντάζεται ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, όπου τα απομεινάρια του Δυτικού πολιτισμού ξαναγράφουν την ιστορία του.
Με αφετηρία την ορμητική «Τριλογία για το Κλίμα» του Αυστριακού Thomas Köck (“Klimatrilogie”) πάνω στην περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη, η ανερχόμενη σκηνοθέτις παρακολουθεί το χρονικό διάψευσης του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής. Από τις φυτείες καουτσούκ του Αμαζονίου τον 19ο αιώνα μέχρι τις πολεμικές συρράξεις του 21ου αιώνα για τον έλεγχο των τελευταίων φυσικών κοιτασμάτων, η παράσταση αναζητά τα ίχνη της παταγώδους αποτυχίας του Δυτικού κόσμου.
Ένας Χορός από ματαιωμένα όνειρα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις έρχεται ενώπιον μας από το μέλλον, για να θρηνήσει τον χαμένο μας παράδεισο.
Συντελεστές
Κείμενο: Thomas Köck
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
Μετάφραση & Δραματουργία: Γρηγόρης Λιακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές
Σκηνικά: Νίκη Ψυχογιού
Κοστούμια: Νεφέλη Μυρτίδη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βίντεο: Κωστής Χαραμουντάνης
LiveCamera: Γιώργος Κυβερνήτης
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δρ. Χρήστος Βαρβαντάκης, Ευθύμης Θέου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Έφη Χριστοδοπούλου
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Σεραφείμ Ράδης, ΒάσιαΑτταριάν
Ταυτόχρονος Υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός, Μαρία Φιλίνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε
Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα « Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Γυάλινος Κόσμος
του Tennessee Williams
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove
με την Isabelle Huppert
Κεντρική Σκηνή, 13 & 14/11/2021
Καλώς ήρθατε στον εύθραυστο κόσμο του Τενεσί Ουίλλιαμς και των ανθρώπων που βρίσκονται σε διαρκή φυγή. Δύο σταρ του θεάτρου και της υποκριτικής, ο Ίβο βαν Χόβε και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, επιστρέφουν στη Στέγη.
«Η σκηνή είναι μνήμη». Κατοικείται από τρία πρόσωπα: μια μητέρα, την Αμάντα, και τα δύο παιδιά της, τη Λόρα και τον Τομ. Η Αμάντα ακόμα φαντάζεται πως είναι μια ευγενής κυρία του Νότου. Ο Τομ φροντίζει την οικογένεια και πηγαίνει σινεμά με κάθε ευκαιρία. Η Λόρα περνάει ατέλειωτες ώρες με τα γυάλινα ζωάκια της… Τρεις μοναξιές πίσω από σχεδόν κλειστές πόρτες, τρεις ανθρώπινες αδυναμίες, τρεις τρόποι να ονειρεύεσαι μια διαφορετική ζωή. Η πλοκή είναι απλή, φευγαλέα σαν ανάμνηση. «Στον “Γυάλινο Κόσμο” ανακάλυψα έναν κόσμο χωρίς ορατό ηρωισμό, έναν κόσμο που τον κατοικούν εύθραυστοι άνθρωποι. Οι ήρωες είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ουλές και μυστικά» αναφέρει ο Ivovan Hove, που επιστρέφει στη Στέγη με το αριστούργημα του Tennessee Williams και προσφέρει στην Isabelle Huppert έναν από τους πιο θρυλικούς ρόλους του αμερικανικού ρεπερτορίου.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove
Παίζουν: Isabelle Huppert, Justine Bachelet, Cyril Guei, Antoine Reinartz
Μετάφραση στα γαλλικά: Isabelle Framchon
Δραματουργία: Koen Tachelet
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Mathieu Dandreau
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Jan Versweyveld
Κοστούμια: An D’Huys
Μουσική: George Dhauw
Δημιουργία: Odéon – Théâtre del’Europe, 6 Μαρτίου2020
Παραγωγή: Odéon – Théâtre del’Europe
Συμπαραγωγή: Comédiede Clermont-Ferrandscènenationale, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, deSingel (Αμβέρσα), Barbican (Λονδίνο)
Με την υποστήριξη: Le Cercle del’Odéon
ΧΑΛΕΠΑΣ
Αργυρώ Χιώτη
Κεντρική Σκηνή, 10-27/02/2022
Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιαννούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τον βίο του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, αυτή η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό, ιδιοφυϊα και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη.
Από τη γέννησή του στον Πύργο της Τήνου μέσα στα μάρμαρα και στις σκόνες του πατρογονικού εργαστηρίου έως τη θρυλική «Κοιμωμένη» στο Α’ Νεκροταφείο. Κι από την κατάρρευση, τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού του έως την πνευματική αφύπνιση και την ορμητική αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα γεράματα. «Ο νέος (γέρος) Χαλεπάς ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό)» έλεγε ο ίδιος.
Μέσα από τις αισθήσεις του ονείρου, η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με λιμπρέτο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μουσική του JanVanAngelopoulos, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Κείμενο: The Boy
Μουσική: Jan Van Angelopoulos
Σκηνικός Χώρος: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Σίμος Κακάλας, Κώστας Κορωναίος, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, κ.ά
Βοηθός Σκηνοθέτριας: Κατερίνα Κώτσου
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρία Δούρου
Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: ERTEmilia Romagna Teatro (Ιταλία)
Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Andy
Gus Van Sant
Κεντρική Σκηνή, 18-20/03/2022
Στην πρώτη του θεατρική παράσταση, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης Gus Van Sant παρουσιάζει ένα αντισυμβατικό μουσικό πορτρέτο του πατέρα της popart, Andy Warhol.
Αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης, μέντορας διασημοτήτων, εξωφρενικός κινηματογραφιστής, φιλόσοφος του καπιταλισμού – ο αταξινόμητος Άντι Γουόρχολ εμπνέει τον καταξιωμένο auteur Γκας Βαν Σαντ (“My Own Private Idaho”, “Good Will Hunting”, “Finding Forester”, “Elephant” κ.ά.) να καταπιαστεί για πρώτη φορά με το θέατρο, αναβιώνοντας ένα ανολοκλήρωτο κινηματογραφικό του εγχείρημα. Με «σημαία» του την κονσέρβα της σούπας Campbell’s, ο Γουόρχολ ταρακούνησε τον κόσμο της Τέχνης στα 60s και ο Βαν Σαντ ιχνηλατεί την καριέρα του και τη γέννηση της popart μέσα από μια υβριδική αφήγηση που συνδυάζει τραγούδι, μυθοπλασία, τεκμηρίωση, αναμνήσεις και φαντασία, με εμβληματικές φιγούρες όπως ο Lou Reed, ο Truman Capote και η Edie Sedgwick να ενσαρκώνονται από έναν νεαρό θίασο που αναθεωρεί τις έννοιες της εικόνας και της ταυτότητας.
Συντελεστές
Κείμενο, Μουσική & Σκηνοθεσία: Gus Van Sant
Παίζουν: Carolina Amaral, Diogo Fernandes, Francisco Monteiro, Helena Caldeira, João Gouveia, Lucas Dutra, Martim Martins, Miguel Amorim, Valdemar Brito
Καλλιτεχνική Συνεργασία & Δραματουργία: John Romão
Μουσική Διεύθυνση: Paulo Furtado / The Legendary Tigerman
Φωνητική Διεύθυνση: João Henriques
Σχεδιασμός Σκηνικών: José Capela
Βοηθός Σκηνογράφου: António Pedro Faria
Εικόνες για τα σκηνικά: JoséCarlos Duarte
Πορτρέτα: Bruno Simão
Κοστούμια: Joyce Doret
Σχεδιασμός Φωτισμών: Rui Monteiro
Σχεδιασμός Ήχου: João Neves
Χορογραφική Υποστήριξη: Sónia Baptista Βοηθός
Σκηνοθέτη: Teresa Coutinho
Τεχνικός Ήχου: RuiAntunes
Τεχνικός Διευθυντής: Gi Carvalho
Εκτελεστική Παραγωγός: Francisca Aires
Παραγωγή: BoCA (Λισαβόνα)
Συμπαραγωγή: National Theatre D. Maria II (Λισαβόνα), deSingel (Αμβέρσα), Festival Romaeuropa (Ρώμη), Ίδρυμα Ωνάση, Kampnagel (Αμβούργο), La Comédie de Reims (Ρενς), Teatro Calderón (Μαδρίτη)
Με την υποστήριξη: Teatro Thalia, Suspenso
Το“Andy” είναι μια ανάθεση του BoCA Biennial of Contemporary Arts.
Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος
Λένα Κιτσοπούλου
Κεντρική Σκηνή, 14/05-10/06/2022
Και ο δημιουργός έπλασε το τέρας. Η Λένα Κιτσοπούλου φέρνει στον κόσμο της σκηνής τον Φράνκενσταϊν και το τερατούργημά του, διερωτώμενη για το τίμημα της δημιουργίας.
Μήπως το Τέρας είμαι εγώ; Ή εσύ;
Ο βικτοριανός μύθος του Φράνκενσταϊν, του δημιουργού που έπλασε το ανθρωπόμορφο κτήνος, οδηγεί τη Λένα Κιτσοπούλου πίσω στη σκηνή της Στέγης.
Ρομαντισμός, μηδενισμός, ευγονική και ανελέητη σάτιρα με πηγή έμπνευσης το μυθιστόρημα που έγραψε το 1820 και σε ηλικία 19 ετών η Μαίρη Σέλλευ, «Φράνκενσταϊν ή ο σύγχρονος Προμηθέας», στοιχειώνοντας για πάντα την παγκόσμια λογοτεχνία με την περιπέτεια ενός γιατρού και ανατόμου που συλλέγει ανθρώπινα μέλη, κατασκευάζει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα και του δίνει ζωή με τη δύναμη του ηλεκτρισμού. Ο νεαρός επιστήμονας Βίκτορ Φράνκενστάιν, σαν άλλος Προμηθέας, φτιάχνει ζωή μέσα από τον θάνατο, και τιμωρείται ανελέητα για την πράξη του αυτή. Συγγραφέας, σκηνοθέτις, περφόρμερ, εικαστικός και διάσημη περσόνα του ελληνικού θεάτρου, η Λένα Κιτσοπούλου, στη νέα δραματουργία-σκηνοθεσία της, αντλεί την πρώτη ύλη από το πιο εμβληματικό μυθιστόρημα τρόμου για να μιλήσει για τα τέρατα της σημερινής καθημερινότητας. Για τη μοναξιά. Για τον ναρκισσισμό. Για την απελπισία. Για τη βία. Για τους σταρ δολοφόνους. Για τους ηθικούς αυτουργούς που θεωρούνται αθώοι. Για τον χαμένο παράδεισο της νιότης. Πάνω από όλα, για τη φύση της δημιουργίας. Πάντα με αχαλίνωτο σαρκασμό και έναν ατρόμητο θίασο που μας παρασύρει όλους να δούμε το «Τέρας» -κάθε τέρας- κατάματα.
Συντελεστές
Σύλληψη, Κείμενο & Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά: Τεό Τριανταφυλλίδης
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός Βίντεο: Τεό Τριανταφυλλίδης
Ηθοποιοί: Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος κ.ά.
Βοηθός Σκηνοθέτριας: Μαριλένα Μόσχου
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITYProductions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
**
PERFORMANCE
PERFORMANCE LECTURE
Bladder Diplomacy
Η διπλωματία της ουροδόχου κύστης
ZiadAntar
Μικρή Σκηνή,16 & 17/10/2021
Τι σχέση έχουν οι τομάτες με τον πόλεμο; Πατάτες, βλαβερά ζιζάνια, εμφύλιοι πόλεμοι, γεωπολιτικά παιχνίδια. Αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία, από τον διακεκριμένο εικαστικό από τη Βηρυτό, ZiadAntar.
Συνυφαίνοντας ιστορίες της διεθνούς διπλωματίας, της καλλιέργειας πατάτας και τομάτας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, η διάλεξη-περφόρμανς “Bladder Diplomacy” θα διερευνήσει ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων. Σε αυτή την περφόρμανς, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Ziad Antar συνεργάζεται ξανά με τη συγγραφέα Rasha Salti, σε έναν σατιρικό σχεδιασμό ενός γρίφου με κακόβουλα ζιζάνια και εμφύλιους πολέμους.
Δημιουργία & Ερμηνεία: Ziad Antar
Καλλιτεχνική συνεργάτρια: Rasha Salti
Βοηθός παραγωγής: NaylaMabsout
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Μετά την περφόρμανς θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες».
Τί σχέση έχουν οι «βιοπολιτικές πατάτες» του Λιβάνου με τις «βιοφιλοσοφικές τομάτες» του θεσσαλικού κάμπου; Η απάντηση δίνεται με το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» που παρουσιάζεται αμέσως μετά την performance-lecture του ΖiadAntar. Η ταινία μας ταξιδεύει σε ένα ερημωμένο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Με την πίστη πως κάθε φυτό θέλει και τη μουσική του, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στήνοντας ηχεία στα χωράφια τους και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.
Ποιητικές Συνομιλίες
09/2021 –06/2022
Η ποίηση σας καλεί. Κλείστε τηλεφωνικά ραντεβού για την πιο εμψυχωτική συνεδρία της ζωή σας.
Αν κάποιος διάλεγε ένα ποίημα ειδικά για εσάς, θα θέλατε να σας το «συνταγογραφήσει»; Στο πρωτότυπο τηλεφωνικό-ποιητικό πρόγραμμα του Τhéâtre de la Ville, καταξιωμένοι ηθοποιοί σάς καλούν για μια διαφορετική συνομιλία. Μια απλή ιδέα μεταμορφώνεται σε μια καταπραϋντική τελετουργία: ο ακροατής κλείνει ένα ραντεβού, ο/η ηθοποιός τον καλεί και συνομιλεί μαζί του επί 20 λεπτά, του απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και, στο τέλος, του προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν. Η ποίηση μας δείχνει τον τρόπο να ζούμε, να απολαμβάνουμε, να αισθανόμαστε, να επιβιώνουμε. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.
Συντελεστές
Το πρότζεκτ είναι μια σύλληψη των Emmanuel Demarcy-Mota (διευθυντής του Τhéâtre de la Ville) και Fabrice Melquiot (συγγραφέας)
Γενικός συντονισμός: Alice Magdelenat, Julie Peigné, Loudice Gourmelon
Οργάνωση παραγωγής: Theatre de la Ville (Παρίσι)
Συνδιοργάνωση & Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»
Συντονισμός για τις ελληνικές «Ποιητικές Συνομιλίες»: Χριστίνα Λιάτα
Βοηθός παραγωγής: Ξένια Σωτήρχου
ΧΟΡΟΣ
Stones and Bones
Rootless Root
Κεντρική Σκηνή, 3-7/11/2021
Πόσο συχνά συναντάμε σε ομάδες χορού την ελευθερία και τον πειραματισμό με υλικά, όπως το μάρμαρο; Οι διεθνείς Rootless Root χορογραφούν την ανάγκη να αφήσουμε το αποτύπωμα μας στον κόσμο.
Στο νέο τους έργο, “Stones and Bones”, οι Rootless Root συνεργάζονται με τον Άγγλο γλύπτη Peter Randall-Page και δημιουργούν μια παράσταση για την παροδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο επίκεντρο του έργου τοποθετείται το λευκό μάρμαρο –το υλικό με τη μεταφυσική διάσταση, το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού– παρόλο που η φυσική του θέση είναι μέσα σε μεγαλόπρεπα βουνά και έξω από θεατρικές συμβάσεις. Στο “Stones and Bones’’, πέντε ερμηνεύτριες, με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Βασίλη Μαντζούκη, δημιουργούν ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Χορογραφία: RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček
Με τις: Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Ηρώ Κόντη, Δήμητρα Μερτζάνη, Μάρθα Φριντζήλα
Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Μαντζούκης, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Μανουηλίδης
Σκηνικά & Εικαστική επιμέλεια: Thomas Randall-Page, Peter Randall-Page
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρήστος Παραπαγκίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Κοστούμια: Isabelle Lhoas
Κείμενα: Jozef Fruček
Επιμέλεια Κειμένων: Ιωάννα Νασιοπούλου
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Η αρχική χορογραφία δημιουργήθηκε από κοινού με τις χορεύτριες: Λίντα Καπετανέα, Έλενα Τοπαλίδου, Anna Calsina Forellad και Huyjeen Lee
Οργάνωση Παραγωγής & Touring: Cultόpια
Με την υποστήριξη της Iktinos Marmaron
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
H περιοδεία της παράστασης “Stones & Bones” υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εγκάρσιος Προσανατολισμός
Δημήτρης Παπαϊωάννου
Κεντρική Σκηνή, 22/12/21-16/01/22
Ας ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε. Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς την πηγή του φωτός.
Οι πρώτες κριτικές από διεθνή Μέσα αποθεώνουν τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τη νέα του παραγωγή με τη Στέγη: «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» αναφέρει το κορεάτικο auditorium.kr• «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» γράφει το γαλλικό “Le Progress”• «μια παρατεταμένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους ανυπέρβλητα ακριβείς ερμηνευτές» επισημαίνουν οι “New York Times”. Η αυλαία θα ανοίξει τον Δεκέμβριο στη Στέγη και εμείς θα μείνουμε για άλλη μια φορά έκθαμβοι.
Κάθε νέα του παραγωγή, μια εμπειρία που θέλεις να ζήσεις. Γιατί «ο Παπαϊωάννου είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς χορογράφους στον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα “LeFigaro” τον Ιούνιο του 2021. Εικόνες, κινήσεις, ήχοι που σε εκτοξεύουν προς την πηγή της ζωής, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και σε καλούν να ανακαλύψεις τη δική σου αλήθεια προς το φως. Εγκάρσιος Προσανατολισμός είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει. Η παραγωγή της Στέγης και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με πάνω από 20 σπουδαίους διεθνείς συμπαραγωγούς, άρχισε το παγκόσμιο ταξίδι της τον Ιούνιο του 2021.
Συντελεστές
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Με τους: Damiano Ottavio Bigi, ŠukaHorn, JanMöllmer, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστος Στρινόπουλος, Μιχάλης Θεοφάνους
Μουσική: Antonio Vivaldi
Σχεδιασμός Σκηνικού: Τίνα Τζόκα & Λουκάς Μπάκας
Σχεδιασμός Ηχητικού Περιβάλλοντος και Σύνθεση Ήχων: CotiK.
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Άγγελος Μέντης
Συνεργάτης Σχεδιαστής Φωτισμού: Στέφανος Δρουσιώτης
Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσιώτης
Γλυπτική & Ειδικές Κατασκευές Σκηνικών Αντικειμένων: Νεκτάριος Διονυσάτος
Μηχανικές Εφευρέσεις: Δημήτρης Κορρές
Διεύθυνση-Εκτέλεση παραγωγής & Βοηθός Σκηνοθέτη: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθοί Σκηνοθέτη & Διεύθυνση Προβών: Παυλίνα Ανδριοπούλου & Δρόσος Σκώτης
Βοηθός Σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου
Βοηθός Σχεδιαστή Ηχητικού Περιβάλλοντος: Μάρθα Καπάζογλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου
Βοηθός Ειδικών Κατασκευών Σκηνικών Αντικειμένων: Εύα Τσαμπάση
Φωτογράφιση – Κινηματογράφιση: Julian Mommert
Τεχνικός Διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης
Βοηθός Τεχνικού Διευθυντή: Μάριος Καραολής
Διευθυντής Σκηνής, Ηχολήπτης & Κατασκευή Σκηνικών Αντικειμένων: David Blouin
Διεύθυνση Φροντιστηρίου: Τζέλα Χριστοπούλου
Προγραμματισμός Φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης
Κατασκευή Κοστουμιών: Λίτσα Μουμούρη, Έφη Καραντάσιου, Islam Kazi
Τεχνικοί Σκηνής: Κώστας Κακουλίδης, Ευγένιος Αναστόπουλος, Πάνος Κουτσουμάνης
Φωτιστικές Κατασκευές: Μίλτος Αθανασίου
Το μωρό από σιλικόνη κατασκευάστηκε από την: Joanna Bobrzynska-Gomes
Τα σκηνικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τους: Αντώνης Βασιλάκης, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Τίμοθυ Λασκαράτος, Αναστάσης Μελέτης, Ναταλία Φραγκαθούλα
Εκτέλεση Παραγωγής:2WORKS σε συνεργασία με την POLYPLANITY Productions
Συνεργάτης Εκτέλεσης Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Κάλη Καββαθά
Διεύθυνση Παραγωγής Φροντιστηρίου: Παυλίνα Ανδριοπούλου
Διεθνείς Σχέσεις & Επικοινωνία: Julian Mommert
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του:LemonPoppySeed για τις κομμώσεις των ερμηνευτών
Μια παραγωγή της: Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Δημιουργήθηκε για να κάνει πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2021)
Συμπαραγωγή: Festival d’Avignon (Αβινιόν), Biennale de la danse de Lyon 2021 (Λυών), Dance Umbrella / Sadler’s Wells Theatre (Λονδίνο), Fondazione Campania dei Festival – Napoli Teatro Festival Italia (Νάπολη), Grec Festival de Barcelona (Βαρκελώνη), Holland Festival (Άμστερνταμ), Luminato / TOLive (Τορόντο), New Vision Arts Festival (Χονγκ Κονγκ), Ruhrfestspiele (Ρέκλινγκχαουζεν), Saitama Arts Theatre / ROHM Theatre (Κιότο), Stanford Live / Stanford University (Στάνφορντ, ΗΠΑ), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο), Théâtre de la Ville – Paris / Théatre du Châtelet (Παρίσι), UCLA’s Center for the Art of Performance (Λος Άντζελες)
Με την υποστήριξη: Festival Aperto (Ρέτζιο Εμίλια), Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid (Μαδρίτη), HELLERAU – European Centre for the Arts (Δρέσδη), National Arts Centre (Οτάβα), New Baltic Dance Festival (Βίλνιους), One Dance Week Festival (Πλόβντιβ), P.P. Culture Enterprises Ltd (Τελ Αβίβ), Tanec Praha International Dance Festival (Πράγα), Teatro del la Pergola (Φλωρεντία), Torino danza Festival / Teatro Stabiledi Torino – Teatro Nazionale (Τορίνο)
Με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Onassis New Choreographers Festival 9 – ONC 9
Εντός & εκτός Στέγης, 10 & 13/03/2022
Διεθνές και ελληνικό. Σε σκηνές και οθόνες. Στην πόλη και στο διαδίκτυο. Με καλλιτέχνες του χορού αλλά και των πολυμέσων. Το φεστιβάλ της Στέγης που παρουσιάζει το αύριο» του σύγχρονου χορού θα γίνει αυτή τη χρονιά εξίσου ζωντανά όσο και ψηφιακά. Συντονίσου στον ρυθμό του.
Το καθιερωμένο φεστιβάλ της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών του χορού. Για 9η χρονιά, με ζωντανά έργα στις σκηνές της Στέγης, αλλά και ψηφιακά έργα στο OnassisYouTubeChannel. Με έργα που αψηφούν το δίλημμα «ποπ κουλτούρα ή υψηλή τέχνη». Με έργα που ξεπερνούν τα όρια του σύγχρονου χορού και ανοίγονται στο διευρυμένο τοπίο των υβριδικών τεχνών. Με έργα που μιλούν για το εδώ και τώρα, το άλλοτε και το πάντοτε. Από καλλιτέχνες που δεν είναι απαραίτητα μόνο χορογράφοι ή μόνο νέοι ηλικιακά και δεν αυτολογοκρίνονται ως προς το καλλιτεχνικό υπόβαθρο, το ταπεραμέντο ή το εννοιολογικά σύνθετο έως και εξεζητημένο περιεχόμενό τους, αλλά είναι έτοιμοι να στήσουν danceballs στην καρδιά της Αθήνας και διεθνείς συνέργειες στα πέρατα του κόσμου, που δεν διστάζουν να γίνουν πολύ προσωπικοί όσο και αντιδραστικοί, πολιτικοί και, ταυτόχρονα, αβίαστα συναισθηματικοί. Γιατί όταν πρόκειται για χορό, μιλάμε για μια πολυαισθητηριακή, συνεργατική, σωματική, βιωματική και δημόσια εμπειρία.
Larsen C
Χρήστος Παπαδόπουλος
Κεντρική Σκηνή, 30/03-03/04/2022
Χορεύοντας, όπως ένας παγετώνας.
Μια γιορτή για τις κινήσεις που ορίζουν τη φυσική τάξη των πραγμάτων.
Παγετώνας ή παγοκρηπίδα. Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία του τεράστιου ακινητοποιημένου όγκου νερού LarsenC, ηλικίας 10.000 ετών, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Ο LarsenC, με έκταση διπλάσια της Ουαλίας, κινείται τόσο αργά, ώστε δεν συλλαμβάνεται από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Λες και ο παλμός της κίνησής του απορροφάται από τον χώρο και τον χρόνο.
Στην ομώνυμη, νέα χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα ανθρώπινα σώματα συντονίζονται στον ίδιο αέναο ρυθμό, σε μια ονειρική ακολουθία, όπου προοδευτικά φαντάζουν εξίσου απόκοσμα με το πολικό τοπίο.
Τρία χρόνια μετά το «Ιόν» και την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Στέγη, ο Χρήστος Παπαδόπουλος γίνεται ξανά παρατηρητής της κίνησης του ελάχιστου που, στην εσωτερικότητα και στην επανάληψή της, παράγει ζωή. Το “LarsenC” είναι ένα πάρτι-φόρος τιμής στην αθόρυβη μετάβαση των σωμάτων. Είναι «μια μεταφορά», σχολιάζει ο ίδιος, «της ζωής που, ακατανίκητη, προχωρά».
Συντελεστές
Σύλληψη & Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύουν: Αντώνης Βαής, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Μαρία Μπρέγιαννη, Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Δραματουργία : Αλέξανδρος Μιστριώτης
Βοηθός Χορογράφου: Μάρθα Πασακοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Οργάνωση Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
Υπεύθυνος Φωτισμών Περιοδείας: Σταύρος Καριώτογλου
Τεχνική Διεύθυνση Περιοδείας: Μιχάλης Σιούτης
Οργάνωση Περιοδείας: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Διεθνής Διανομή: KeyPerformance
Ένα έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου // Λέων και Λύκος
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Με την υποστήριξη: Fondation d’entreprise Hermès στο πλαίσιο του New Settings Program Συμπαραγωγή: A-CDCN (Les Hivernales – CDCN d’Avignon, La Manufacture – CDCN Nouvelle-Aquitaine Bordeaux • La Rochelle, L’échangeur – CDCN Hauts-de-France, Le Dancing CDCNDijon Bourgogne-Franche-Comté, Chorège ICDCN Falaise Normandie, Le Pacifique – CDCN Grenoble – Auvergne – Rhône-Alpes, Touka Danses – CDCN Guyane, Atelier de Paris / CDCN, Le Gymnase CDCN Roubaix – Hauts-de-France, Pole-Sud CDCN / Strasbourg, La Place de la Danse – CDCN Toulouse / Occitanie, La Maison CDCN Uzès Gard Occitanie, La Briqueterie CDCN du Val-de-Marne) (Γαλλία), Théâtre de la Ville, Παρίσι (Γαλλία), Les Halles de Schaerbeek, Βρυξέλλες (Βέλγιο), Julidans, Άμστερνταμ (Ολλανδία), Romaeuropa Festival (Ιταλία), Théâtre Jean Vilar de Vitry-sur-Seine (Γαλλία), Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης
ΝΕΟΝ (Ελλάδα), Festival Aperto / Fondazione I Teatri – Reggio Emilia (Ιταλία), Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid (Ισπανία)
Σε συνεργασία με: Département du Val-de-Marne, ως μέρος του Creation Residency Aid (Γαλλία), Lavanderia a Vapore choreographic residencies projects (Ιταλία)
H περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
BRUNO BELTRÃO
Bruno Beltrão
Κεντρική Σκηνή, 29 & 30/04/2022
Ο χορός ως κίνηση, ο χορός ως κίνημα αντίστασης. Από τις γειτονιές του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Βραζιλιάνος Bruno Beltrão και η ομάδα του αντιδρούν στις ακροδεξιές πρακτικές και στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης Μπολσονάρο.
Στο Νιτερόι, στο νοτιοανατολικό άκρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, η ομάδα χορούGrupodeRua του Bruno Beltrão προσπαθεί να κατανοήσει τον βίαιο κόσμο που τους περιβάλλει.
Οι χορευτές απαντούν μέσα από την τέχνη τους στην κυβέρνηση Μπολσονάρο και στις πρακτικές καταστολής της.
Ανανεωτής της σκηνής του hiphop με παγκόσμια αναγνώριση, ο Beltrão αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του και τους μεταφράζει σε οριακό σωματικό παλμό. Εμπλουτίζοντας τη διαλεκτική του urban dance με τις αρχές του σύγχρονου χορού, παραδίδει έργα υψηλής ενέργειας και χορευτικής δεξιοτεχνίας, ικανά να τον χαρακτηρίσουν ως William Forsythe του hiphop. Η νέα του χορογραφία επιβεβαιώνει πως το να μένεις σε κίνηση είναι συνειδητή πολιτική πράξη.
Συντελεστές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Bruno Beltrão
Από και με: την Grupo de Rua
Μια παραγωγή: της Grupo de Rua (Νιτερόι, Βραζιλία)
σε συνεργασία με τη Something Great (Βερολίνο)
Συμπαραγωγή: Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Festival d’Automne à Paris (Παρίσι), Kampnagel (Αμβούργο), SadlerWells (Λονδίνο), Kunsten festival des Arts (Βρυξέλλες), SPRING Festival (Ουτρέχτη), Wiener Festwochen (Βιέννη), Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), Culturgest (Λισαβόνα), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο), Le Maillon (Στρασβούργο), Arsenal Metz (Μετς, Γαλλία), Romaeuropa (Ρώμη), Charleroi Danse (Σαρλερουά, Βέλγιο)
Διαχείρηση & Διανομή: Something Great
Μια ανάθεση του Künstlerhaus Mousonturm στο πλαίσιο του German Alliance of International Production Houses
**
ΜΟΥΣΙΚΗ
ENA ENA
Θανάσης Δεληγιάννης
Εκθεσιακός Χώρος -1, 17-21/11/2021
Ένα ιδιότυπο μουσικό ταξίδι σε ένα επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών.
Το «ENA ENA» είναι το όνομα ενός φανταστικού επαρχιακού κέντρου διασκέδασης. Κυριολεκτικά σημαίνει «ένα προς ένα» και μας θυμίζει τις φράσεις «βήμα βήμα», «σιγά σιγά», «κομμάτι κομμάτι». Μια μπάντα, ένας τραγουδιστής, ένας σερβιτόρος και μια κάμερα ασφαλείας δίνουν ζωή στον κόσμο της παράστασης, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και με το κοινό. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μικροτονικό αμάλγαμα των ελληνικών κλαρίνων των δεκαετιών 1970-90, αναμειγμένο με αυτοσχέδια μέρη, ηλεκτρονική μουσική και ηχογραφήσεις πεδίου, κάνοντας χρήση της έντονα ενισχυμένης αισθητικής αυτής της εποχής – ένα αλλόκοτο πανηγύρι.
Συντελεστές
Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Ηχητικός Σχεδιασμός, Περφόρμανς: Θανάσης Δεληγιάννης
Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Roelof Pothuis
Δραματουργία: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη & Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Μπελοσίνωφ
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σουρρή
Φωνή: Νατάσα Τσακηρίδου
Βιολί: George Dumitriu
Πλήκτρα: Kaja Draksler
Ντραμς: Onno Govaert
Creative Coder: David Jonas
Τεχνικός Ήχου: Κώστας Χαϊκάλης
Τεχνικός Φώτων: Stijnvan Kortenhof
Project Development: Frank van der Weij
Το «ΕΝΑ ΕΝΑ» είναι μια δημιουργία και παραγωγή της Ι/Ο, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Gaudeamus
Με την υποστήριξη του Performing Arts Fund (Ολλανδία), του Norma Fonds και του Γιώργου Ιγνατίδη
The sea between my soul
Σκηνοθεσία: Raed Yassin
Μουσική: Alan Bishop
Κεντρική Σκηνή, 19-21/11/2021
Μαύρο χιούμορ από τον Λιβανέζο καλλιτέχνη Ράεντ Γιασίν. Ένα ροκ μιούζικαλ με τη νευρική φωνή του Άλαν Μπίσοπ, όπου ταριχευμένα ζώα τραγουδούν τον θάνατό τους και αποκαλύπτουν την πολυετή ιστορία φόνων στη Μεσόγειο.
Ένα ροκ μιούζικαλ με ταριχευμένα ζώα στον ρόλο των ερμηνευτών, το “The Sea between My Soul” (Η θάλασσα ανάμεσα στην ψυχή μου) του Ράεντ Γιασίν υπόσχεται να υπερβεί τα όρια μεταξύ εγκατάστασης και θεάτρου, μουσικής και φωτός, ζωής και θανάτου.
Το έργο αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στην πολυετή ιστορία θανάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. H νευρική φωνή του Alan Bishop (από την μπάντα των Sun City Girls) προσθέτει μια άλλη διάσταση στο εσχατολογικό σενάριο για τον σημερινό κόσμο.
Συντελεστές
Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Raed Yassin
Μουσική & Στίχοι: Alan Bishop
Σκηνικά: Hussein Baydoun
Σχεδιασμός Φωτισμών: Charlie Åström
Τεχνική Επίβλεψη: Βασίλης Σάλτας
Βοηθός: Raisa Hagiu
Τρισδιάστατα Μοντέλα & Κατασκευή Κτιρίων: Γιώργος Λουκρέζης
Μετάφραση στίχων: Λένια Ζαφειροπούλου
Κατασκευή & Εγκατάσταση Σκηνικών: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός & Εγκατάσταση Φωτιστικών: Νίκος Παπαθανάσης
Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Αγγέλικα Σταυροπούλου
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ιδιαίτερες ευχαριστίες
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Χρήστος Καρράς, Χριστίνα Πιτούλη, Monira Al Qadiri, Said Baalbabki, Ash Bu layev
Μουσική/Συντελεστές
Πιάνο, όργανο, τσέμπαλο, κλαβινέτο, φωνητικά: Adham Zidan
Φωνή, ακουστική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, άλτο σαξόφωνο: Alan Bishop
Τσέλο: Amelie Legrand
Φωνή, κρουστά: Aya Hemeda
Ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά: Cherif El Masri
Βιόλα: Eyvind Kang
Φωνή: Jessika Kenney
Ντραμς: Morgan Mikkelsen
Φωνή: Nadah El Shazley
Mastering: Mark Gergis
Παραγωγή: Alan Bishop & Adham Zidan
Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Tectonics Athens ’22
Εντός & εκτός Στέγης, 03-05/12/2021
Μετρώντας 27 διοργανώσεις σε διάφορες πόλεις, το ανατρεπτικό φεστιβάλ νέας μουσικής έρχεται για τρίτη χρονιά στη Στέγη.
Το φεστιβάλ Tectonics έκανε το ντεμπούτο του στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 2012. Από τότε, έχει πραγματοποιήσει 27 διοργανώσεις σε διάφορες πόλεις. Κύριος επιμελητής του είναι ο φημισμένος μαέστρος Ilan Volkov, ο οποίος ξεκίνησε το φεστιβάλ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ισλανδίας.
Το επίκεντρό του είναι η νέα μουσική, από την κλασική ορχηστρική μουσική έως τις σόλο αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις, την ηλεκτρονική μουσική, τα νέα όργανα, τις μουσικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα.
Εκτός από την ανάπτυξη ενός ευρέος διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών και την εμβάθυνση στο έργο τους, το φεστιβάλ εστιάζει επίσης στην εκάστοτε τοπική σκηνή, δίνοντας νέες και ασυνήθιστες ευκαιρίες σε καλλιτέχνες και κοινό να συναντηθούν και να εξελίξουν μια νέα σχέση.
Συντελεστές
Επιμέλεια φεστιβάλ: Ilan Volkov, Anne Hilde Neset, Μιχάλης Μοσχούτης
Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού vol. 7
Πάντειο Πανεπιστήμιο, 02-03/03/2022
Η μουσική γέφυρα ανάμεσα στη Στέγη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο γιορτάζει τα100 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοπόρου συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, με αναθέσεις έργων, νέους μουσικούς και πρώτες εκτελέσεις.
H Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, ανάμεσα στη Στέγη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώνει σταθερά τα δύο ιδρύματα για έβδομη συνεχή χρονιά. Μετά τη διαδικτυακή, λόγω πανδημίας, Γέφυρα του 2020, επιστρέφουμε στη ζωντανή μουσική πράξη με ένα πρόγραμμα όπου τα πνευστά όργανα έχουν την τιμητική τους, ενώ γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001). Ακούμε πώς ο συνθέτης συνδιαλέγεται με υλικό που προέρχεται από την παραδοσιακή μουσική, αλλά και πώς εφαρμόζει τη μαθηματική θεωρία των παιγνίων χρησιμοποιώντας το ηχόχρωμα των χάλκινων πνευστών. Ταυτόχρονα, μια νέα γενιά δημιουργών αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη του, μέσα από τεχνικές που επεκτείνουν τη σκέψη του, αλλά και με αναπάντεχες γειτνιάσεις ξενάκειων θραυσμάτων με κλασικούς συνθέτες και
ηλεκτρονικούς ήχους.
Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή
Γιώργος Απέργης
Αποκρυπτογραφώντας το σύμπαν του
Ωδείο Αθηνών, 17-20/03/2022
Με μια παράσταση μουσικού θεάτρου που γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, ένα masterclass και συναυλίες, η Στέγη και το Ωδείο Αθηνών συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, τιμώντας τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος βραβεύτηκε το 2021 με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία σύνθεσης παγκοσμίως, το Ernst von Siemens Music Prize.
Η Στέγη συνεργάζεται και πάλι με το Ωδείο Αθηνών για ένα αφιέρωμα στο ηχητικό σύμπαν του Γιώργου Απέργη, μετά από την αναβολή της εκδήλωσης λόγω της πανδημίας το 2020, αλλά και συνεχίζοντας πάνω στο έντονο αποτύπωμα που άφησε το αντίστοιχο αφιέρωμα στον Olivier Messiaen το 2019. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Γιώργου Απέργη διδάσκεται από τον ίδιο και επίλεκτους συνεργάτες του σε μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών.
Ο συνθέτης Νικόλας Τζώρτζης, ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Απέργη και είχε την ιδέα του συνολικού προγράμματος του αφιερώματος, καθοδηγεί μια ομάδα μουσικών, ηθοποιών και χορευτών στη δημιουργία μιας νέας εκδοχής του έργου “Énumérations” (1988), με βάση το αρχικό υλικό του Απέργη (17/3).
Η Françoise Revalland, εκτελέστρια κρουστών και στενή συνεργάτρια του Απέργη, θα δώσει ένα masterclass πάνω σε έργα μουσικού θεάτρου και θα συμμετάσχει σε μια συναυλία για φωνή, κρουστά και ακορντεόν, μαζί με την AngèleChemin και τον VincentLhermet (18 & 20/3).
Η Λενιώ Λιάτσου, που έχει στο ενεργητικό της την ηχογράφηση των πιανιστικών έργων του Απέργη, θα εμφανιστεί σε ένα ρεσιτάλ (18/3), ενώ συναυλία θα δώσουν και οι συμμετέχοντες στο masterclass (19/3).
Συντελεστές
Γενική επίβλεψη αφιερώματος: Γιώργος Απέργης
Σχεδιασμός: Γιώργος Απέργης, Νικόλας Τζώρτζης, Françoise Rivalland
Συντονισμός: Λορέντα Ράμου
Συντονισμός για το Ωδείο Αθηνών: Νίκος Αθηναίος
Συμμετέχουν: Γιώργος Απέργης, Νικόλας Τζώρτζης (διδασκαλία σεμιναρίου), Françoise Rivalland (κρουστά/cymbalum/διδασκαλία masterclass), Angèle Chemin (σοπράνο), Vincent Lhermet (ακορντεόν), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο), Αθηνά Αλεξοπούλου (ηθοποιός), Άγγελος Μίτσιος (ηχητική επεξεργασία)
Borderline ’22
Εντός & Εκτός Στέγης, 08-10/04/2022
Υπάρχει νορμάλ, αποδεκτό ή μη αποδεκτό στη μουσική; Tο φεστιβάλ Borderlineείναι πάντα στα όρια. Αφεθούν «στο εδώ και στο τώρα» του ήχου.
Υπάρχει νορμάλ, κανονικό, αποδεκτό ή μη αποδεκτό στη μουσική; Και τελικά, πόσο επιζητούμε την έκπληξη ή την ανατροπή των προσδοκιών μας μέσω του ήχου και της ακρόασης; Τι είναι εκτός και τι εντός ορίων, και σε τι ακριβώς χρησιμεύουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών και καλλιτεχνικών πρακτικών;
Αναγνωρίζοντας την πολιτική διάσταση της μουσικής έκφρασης, το φεστιβάλ Borderline καλεί τους ακροατές να αμφισβητήσουν καθιερωμένες οριογραμμές και να αφεθούν στο εδώ και στο τώρα του ήχου. Θορυβώδες, χαμηλόφωνο, ήπιο, επιθετικό και πάνω από όλα αντιφατικό, το τριήμερο φεστιβάλ έχει στο επίκεντρο τη ζωντανή μουσική πράξη και στοχεύει στη συμμετοχικότητα και στην αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη.
Μια σειρά από μοναδικές μουσικές εμπειρίες που δεν θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε μέσα καταγραφής ήχου και εικόνας. Συναυλίες, εγκαταστάσεις, εργαστήρια, προβολές και ομιλίες εντός και εκτός Στέγης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που είναι πλέον συνώνυμο με την τοπική και διεθνή μουσική πρωτοπορία.
Επιμέλεια φεστιβάλ: Μιχάλης Μοσχούτης
Once to be realized
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Γιάννης Χρήστου: έξι συναντήσεις με το έργο του
Ensemble dissonArt
Κεντρική Σκηνή, 15-17/04/2022
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και έξι συνθέτες του σύγχρονου μουσικού θεάτρου συναντιούνται με τα μη ταξινομημένα αρχεία έργων του Γιάννη Χρήστου σε μια παράσταση που μοιάζει με αρχαϊκό δράμα αλλά και με κοινωνικό γλυπτό.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Γιάννης Χρήστου δημιούργησε σχεδόν 130 προσχέδια για συνθέσεις που θα ολοκλήρωνε αργότερα. Κατάφερε να επεξεργαστεί μόνο μερικά από αυτά πριν από τον πρόωρο θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα, το 1970, στα 44α γενέθλιά του. Τα περισσότερα από εκείνα τα οραματιστικά προσχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και μόλις τώρα θα αποτελέσουν τη βάση ενός νέου, μουσικού θεατρικού έργου.
Μαζί με τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, έξι συνθέτες, από τους πιο διακεκριμένους δημιουργούς του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, θα αναμετρηθούν με τα σχέδια του Χρήστου. Τα συναντούν μέσα από τη δική τους μουσική γλώσσα, τα εξερευνούν, αφήνουν τους εαυτούς τους να εμπνευστούν και δουλεύουν μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό θέατρο που μοιάζει τόσο με αρχαϊκό δράμα όσο και με κοινωνικό γλυπτό.
Έξι συναντήσεις με τα μη ταξινομημένα αρχεία έργων του Γιάννη Χρήστου από τον Beat Furrer, την Barblina Meierhans, την Olga Neuwirth, τη Younghi Pagh-Paan, τον Samir Odeh-Tamimi και τον Christian Wolff.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Βοηθός Σκηνοθέτη: AnnavonGehren / LeaTheus
Σκηνικά, Κοστούμια & Βίντεο: Γιώργος Σαπουντζής
Βοηθός Σκηνογράφου: Martin Ku
Βοηθός Ενδυματολόγου: Matthijs Holland
Δραματουργία: Sebastian Hanusa
Σύλληψη: Λενιώ Λιάτσου
Μουσική Διεύθυνση: Cordula Bürgi
Σχεδιασμός Φωτισμών: Steffen Hoppe
Βίντεο: Nicolai Roloff
Ήχος: Isabell Bernhard
Pia Davila: μεσόφωνος
Matthew Cossack: βαρύτονος
Marius Böhm, Meik Van Severen: Perfomers (Schauspiel)
NN: χορός
Robyn Schulkowsky: κρουστά (στο κομμάτι της Olga Neuwirth)
Ensemble dissonArt
Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο
Αλέξανδρος Σταυρίδης: κλαρινέτο
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί
Χαρά Σειρά: βιόλα
Βασίλης Σαΐτης: τσέλο
Λενιώ Λιάτσου: πιάνο
Γιάννης Χατζής: κοντραμπάσο
Κώστας Αργυρόπουλος: κρουστά
Cantando Admont
Friederike Kühl: υψίφωνος
Elina Viluma-Helling: υψίφωνος
Annika Westlund: μεσόφωνος
Helena Sorokina: μεσόφωνος
Hugo Paulsson Stove: τενόρος
Bernd Lambauer: τενόρος
Matias Bocchio: βαρύτονος
Christoph Brunner: βαθύφωνος
Μια ανάθεση του Δήμου Μονάχου για την Μπιενάλε Μονάχου
Μια συμπαραγωγή της Μπιενάλε Μονάχου με τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Με χρηματοδότηση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα
Οι αναθέσεις σύνθεσης στηνOlga Neuwirth, στον Samir Odeh-Tamimi, στη Younghi Pagh-Paan και στον Christian Wolff χρηματοδοτήθηκαν από το Ernst von Siemens Musikstiftung
Με χρηματοδότηση από το Pro Helvetia, Ελβετικό Συμβούλιο Τεχνών
Big Bang 6
Εκτός Στέγης, 28 & 29/05/2022
Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά 0-12 ετών μεταμορφώνει για 6η χρονιά τη Στέγη και τη γειτονιά της σε μια ατελείωτη μουσική περιπέτεια.
Σε αυτό το φεστιβάλ, κάθε ερώτηση έχει την ίδια απάντηση: Μουσική. Στις σκηνές, στα φουαγιέ, στους διαδρόμους, στα ασανσέρ, αλλά και έξω από τη Στέγη, στη γειτονιά. Μουσικοί από όλο τον κόσμο γίνονται μια τεράστια παρέα, μαζί με παιδιά, γονείς και φίλους.
Για 6η χρονιά το BigBang πάει κόντρα στα «μην» και ζητάει από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν, να ακούσουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν. Εξάλλου, τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από όλους να διασκεδάζουν και να αφήνονται στη μουσική. Ελάτε, λοιπόν! Η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της και περιμένει ψηλά ντεσιμπέλ και την ενεργή συμμετοχή κάθε παιδιού.
Συντελεστές
Επιμέλεια φεστιβάλ: Χρήστος Καρράς, Μυρτώ Λάβδα, Wouter van Looy
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), Opéra de Rouen, Opéra de Lille (Γαλλία), Bozar (Βέλγιο), Insitituto de la Cultura y de las Artes Sevilla – ICAS (Ισπανία), Childrens’ Cultural Centre LTD – The Ark (Ιρλανδία), Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede (Ολλανδία), Eesti Kontsert (Εσθονία), Δήμος του Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και AAP-media (Βέλγιο)
Το Big Bang Festival είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Zonzo Compagnie και αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ BIG BANG.
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Xenakis Alive
Εκτός Στέγης, 25/05/2022
Μουσικοί της πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής μεταφράζουν την πολύπλευρη ενέργεια του Ιάννη Ξενάκη στους ήχους του αύριο. Ένα αφιέρωμα στον επιδραστικό συνθέτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και διανοητές του 20ού αιώνα και με διαφορά ο πιο επιδραστικός συνθέτης ελληνικής καταγωγής. Το 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του στη Βραΐλα της Ρουμανίας, θα υπάρξουν σε όλο τον κόσμο επετειακές εκδηλώσεις για το έργο του. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το έργο του Ξενάκη συνεχίζει να εμπνέει νέους μουσικούς και ότι πολλοί από αυτούς δεν προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο της «νέας μουσικής», αλλά από την πιο πειραματική, underground, ηλεκτρονική σκηνή. Ίσως είναι ο τρόπος που έπλαθε τους ηχητικούς όγκους με την τέχνη του αρχιτέκτονα, ίσως η σύνδεση της σύνθεσης με τρόπους σκέψεις που δεν οφείλουν πολλά στις κλασικές παραδόσεις, ίσως η αίσθηση του επείγοντος που απορρέει από τη χωρίς συμβιβασμούς γραφή του. Η Στέγη, πιστή στην αρχή της να συμμετέχει σε επετειακές εκδηλώσεις μόνο κοιτάζοντας προς το μέλλον, θα αναθέσει σε μουσικούς της πειραματικής και ηλεκτρονικής σκηνής να ετοιμάσουν ηχητικές συνθέσεις και περφόρμανς που να μεταφράζουν την πολύπλευρη ενέργεια του Ξενάκη στους ήχους του αύριο.
Επιμέλεια: Χρήστος Καρράς, Ορέστης Καραμανλής, Δημήτρης Μαρωνίδης
Σε συνεργασία με: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Université Paris 8 – MUSIDANSE, The Friends of Xenakis Association, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
**
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
End Credits, 2012-ongoing
Steve McQueen
Εκθεσιακός Χώρος -1, 24/9-24/10/2021, 16:00 – 22:00 | Στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας
O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών “Shame” και “12 Years a Slave”, Steve McQueen, δημιουργεί στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης την εικαστική εγκατάσταση End Credits, 2012-Οngoing. Ένας φόρος τιμής στον Αφροαμερικανό τραγουδιστή, ηθοποιό, κοινωνικό ακτιβιστή και αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ Paul Robeson (1898-1976), ο οποίος τη δεκαετία του 1950 βρέθηκε στη μαύρη λίστα του FBI για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού.
Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος και βραβευμένος καλλιτέχνης Steve McQueen, υπερβαίνοντας τη videoart, πέρασε με τόλμη στη βιομηχανία του κινηματογράφου για να καταπιαστεί με τον συλλογικό μας φόβο και να κατακτήσει την τέχνη της ανάσυρσης των ψυχολογικών τραυμάτων λόγω ταυτότητας και φυλής. Οι φόβοι που αποκαλύπτονται, η ένταση και το δραματικό στοιχείο στις αποφασιστικές πινελιές του McQueen όχι μόνο δεν καλοπιάνουν το κοινό αλλά το εξωθούν στα άκρα της ανθρώπινης βαναυσότητας και του παραλογισμού.
Στο υπό εξέλιξη έργο “End Credits, 2012 – Ongoing, ο McQueen παρουσιάζει το πορτρέτο ενός ανθρώπου-συμβόλου, του Paul Robeson. Τραγουδιστής και κοινωνικός ακτιβιστής, ο Robeson έγινε στόχος του FBI όταν ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στο λιντσάρισμα. Μπήκε στη μαύρη λίστα και η ζωή και η καριέρα του καταστράφηκαν. Όταν ο φάκελός του στο FBI αποχαρακτηρίστηκε και βγήκε εν μέρει στη δημοσιότητα, ο Steve McQueen ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για να συγκροτήσει ένα μνημείο επικών διαστάσεων στον ηρωικό άνδρα.
Στους τίτλους τέλους (end credits) των ταινιών μνημονεύονται όλοι οι συντελεστές. Μέσα από πολλές χιλιάδες σελίδες που ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη, το “End Credits, 2012 – Ongoing” συνιστά ένα καθαρτήριο της συλλογικής μας συνείδησης έναντι ανθρώπων που μαρτύρησαν όπως ο Robeson. Σαν πηγή ή ποτάμι, το έργο κυλά διαρκώς επί δεκάδες ώρες σαν ένα κήρυγμα εικόνων και λέξεων που καθηλώνουν με τη σκοτεινή τους ύλη και τον βαθύ, συμπυκνωμένο τους πόνο.
Το “End Credits, 2012 – Ongoing” είναι μια συμπαραγωγή του Onassis Culture
Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας: Η άγνωστη όψη
Ρένα Παπασπύρου
Φουαγιέ Ισογείου Στέγης, Φθινόπωρο ‘21
Καλλιτέχνις της γενιάς του ’70 και της αμφισβήτησης, με πλούσιο διδακτικό παρελθόν στην ΑΣΚΤ, η Ρένα Παπασπύρου παρουσιάζει στο ισόγειο της Στέγης μια ξεχωριστή εικαστική εγκατάσταση: την ανασύσταση ενός τοίχου από μια κατεδαφισμένη κατοικία στο Παγκράτι. Μπορείς να ενεργοποιήσεις την ιστορία του;
Στο ισόγειο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πάνω σε έναν ειδικά διαμορφωμένο γωνιακό τοίχο τον οποίο σχεδίασε η ίδια, η καλλιτέχνις Ρένα Παπασπύρου (γενν. 1938) έχει τοποθετήσει διάφορες αποτοιχισμένες επιφάνειες που απέσπασε από μια ερειπωμένη μονοκατοικία. Μέχρι πρόσφατα το κτίριο αυτό βρισκόταν επί των οδών Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας στο Παγκράτι και σήμερα πια είναι κατεδαφισμένο. Τα τμήματα αποκαλύπτουν την αθέατη όψη των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου, ενώ σε πολλά από αυτά διακρίνονται αποτυπώματα από τα γκράφιτι, διαστρωματώσεις και άλλα ίχνη που είχαν συσσωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων.
Η διαδικασία της αποτοίχισης ξεκίνησε το 2015, διακόπηκε, και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τα περισσότερα κομμάτια αποσπάστηκαν την περίοδο του πρώτου lockdown. Όπως σημειώνει η ίδια για την εμπειρία δημιουργίας του έργου της, η αποτοίχιση ήταν «ο σκοπός της ημέρας, ο σηματοδότης της ημέρας• ήταν ένας τρόπος να μετράω τις μέρες, ένας τρόπος να μη χάνεις τον εαυτό σου».
Η εγκατάσταση της Παπασπύρου αποτελεί την ανασύσταση ενός τοίχου ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ. Eίναι ένα αλληγορικό έργο, που αντλεί από τον γυναικείο ψυχισμό, την παρατεταμένη ανησυχία και τη συνθήκη της κοινωνικής απόστασης που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο καιρό.
Σύλληψη & Δημιουργία: Ρένα Παπασπύρου
Διοργάνωση έκθεσης: Ίδρυμα Ωνάση
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα
Μεταφορά: Artlock
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής:Cultópia
Ευχαριστίες στους Κώστα Βαλατσό και Δημήτρη Σκουρογιάννη για την τεχνική υποστήριξη
ΒΙΝΤΕΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο
Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Αθηναϊκό Θέατρο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, 14/10-14/11/2021
Η «Αντίστροφη αφιέρωση» της σπουδαίας υπερρεαλίστριας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέας Εμπειρίκο, μια εκ βαθέων ερωτική εξομολόγηση, ακούγεται δυνατά στο έργο του εικαστικού Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη.
Ανεβαίνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, εκεί όπου ήταν η «Μάντρα» του Αττίκ, ένα blackboxμας προσκαλεί σε μία φορτισμένη εμπειρία. Τι σημαίνει να αφιερώνω το απόλυτο τραγούδισμα του έρωτά μου σε εκείνο το πρόσωπο που δεν είναι πια εδώ; Σημαίνει πως προσπαθώντας να ταξινομήσω όλα μου τα σημαντικά, καταλήγω να δημιουργώ για τον Έναν – Μου – Άνθρωπο. Το «Έργο για Έναν Άνθρωπο Mονάχα» είναι μια τριλογία-σύνθεση εικαστικών, μουσικών και παραστατικών τεχνών, με θέμα την εξομολόγηση. Το πρώτο μέρος είναι εμπνευσμένο από το σπουδαιότερο ποίημα της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας, Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Το σώμα ως ενδιάμεσος. Ένας φορέας μνήμης, λόγων, βλεμμάτων, δακρύων, χειρονομιών, που μεταφέρει την ανάμνηση σε ένα οξύ παρόν. Μέσα από ένα videoart και λόγια που έμειναν χαραγμένα μέσα μας, ο εικαστικός Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα του κυνισμού, λέγοντας όλα όσα μας δυσκολεύουν, όλες τις εξομολογήσεις που δεν έγιναν. Προσπαθεί να διαφυλάξει με κάθε δυνατό τρόπο τη σχεδόν χαμένη τρυφερότητα του σήμερα, βάζοντας τους θεατές και ακροατές να αναρωτηθούν για όλα όσα εκείνοι δεν πρόλαβαν να πουν.
Η αντίσταση στην ευκολία. Η ετοιμότητα βλεμμάτων. Η ανιδιοτέλεια χαμόγελων.
Συντελεστές
Σύλληψη, δημιουργία: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Σχεδιασμός & επίβλεψη κατασκευής: Ελένη Στρούλια
Σχεδιασμός φωτισμού: ΕλίζαΑλεξανδροπούλου
Συνεργάτης σχεδιασμού & επίβλεψης κατασκευής: ΖαΐραΦαληρέα
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης
Videoart credits
Σύλληψη, σκηνοθεσία, μοντάζ: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Video performance: Imiterasu
Πρωτότυπη Μουσική: Panú
Βοηθός σκηνοθέτις: Ηλιάνα Καλαδάμη
Κάμερα: Χρήστος Συμεωνίδης
Ευχαριστούμε θερμά τον Χρήστο Δανιήλ
The New Infinity Athens
Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου, 4-6/11/2021 | Στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας
Είναι τα πλανητάρια οι γκαλερί του μέλλοντος;
Από το 2017, το Berliner Festspiele έχει καταστήσει αυτή την αντισυμβατική αρχιτεκτονική μορφή διαθέσιμη σε εικαστικούς, ηχητικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και gamedevelopers παρουσιάζοντας έργα τους σε πλανητάρια και φεστιβάλ fulldome σε όλο τον κόσμο. Η σειρά The New Infinity Athens2021 θα παρουσιάσει επί τρεις ημέρες μια συλλογή έργων στην εμβυθιστική αρχιτεκτονική του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα πλανητάρια του κόσμου. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένας χώρος υψηλής τεχνολογίας που πλέον θα είναι ανοιχτός για προβολές 360° ταινιών και συνθέσεων καλλιτεχνών της ψηφιακής εποχής. Ανάμεσα στις πρεμιέρες της Αθήνας περιλαμβάνεται το fulldome έργο VHW7 του Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη, μια συμπαραγωγή της Μπιενάλε της Αθήνας και του Berliner Festspiele. Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται επίσης μεταξύ άλλων έργα των Agnieszka Polska, David O Reilly, Florence To & Bendik Giske & Bridget Ferrill, Lucas Gutierrez & Robert Lippok, Patricia Detmering, Fatima Al Qadiri, Jan Kounen, John Whitney και Thomas Wilfred.
Το «The New Infinity» είναι μια συνεργασία ανάμεσα στο Onassis Culture, το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Μπιενάλε της Αθήνας και το Berliner Festspiele.
**
ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ
I’M POSITIVE
Ας μιλήσουμε για μια κοινωνία αποδοχής.
Κεντρική & Μικρή Σκηνή, 24 & 25/11/21
Μοιραζόμαστε αλήθειες, νικάμε φόβους, βάζουμε θετικό πρόσημο. Σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή», τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, διοργανώνουμε ένα διήμερο ενημέρωσης και αποδοχής ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV.
Για τέταρτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τη σφραγίδα της «Θετικής Φωνής». Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, άνθρωποι που ζουν με ή χωρίς τον HIV μιλούν με τόλμη και ειλικρίνεια ενάντια στις στερεοτυπικές και φοβικές αντιλήψεις. Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας ενημερώνουν παιδιά και εφήβους για θέματα σεξουαλικής υγείας. Στόχος μας η καταπολέμηση του στίγματος και το άνοιγμα σε μια καλύτερη κοινωνία. «Η Επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία».
Σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή.
Fran Lebowitz
ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Κεντρική Σκηνή, 15/03/2022
Νέα Υόρκη-Αθήνα, urbancoolness και η σημασία του να λες αυτό που σκέφτεσαι. Όταν η αντισυμβατική Νεοϋορκέζα συγγραφέας και κριτικός FranLebowitz συναντά τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.
Αν η Νέα Υόρκη ήταν γυναίκα, θα ήταν η FranLebowitz. Αντισυμβατική, πνευματώδης και με καυστικό χιούμορ, μανιώδης καπνίστρια και αναγνώστρια, συγγραφέας που όμως έχει writer’s block εδώ και κάτι δεκαετίες –όπως παραδέχεται η ίδια–, συνεργάτρια του Andy Warhol (χωρίς να τον συμπαθεί), προκλητική και γκρινιάρα. Η αστείρευτη Fran Lebowitz, που έγινε πιο γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, “Pretend It’s a City” του στενού της φίλου Martin Scorsese, έρχεται στη Στέγη για μια απρόβλεπτη συζήτηση με τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Μια συζήτηση για το σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο, τη ζωή στις μητροπόλεις του κόσμου και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σήμερα, όπου το αθηναϊκό κοινό θα βρει την πιο οξυδερκή απάντηση σε κάθε του ερώτηση.
**
ΣΙΝΕΜΑ
Gener8ion
ROMAIN GAVRAS
Εκθεσιακός Χώρος -1, 08/01-27/02/2022
Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Romain Gavras έχει υπογράψει μερικά από τα πιο ανατρεπτικά videoclip για τον Kanye West, στη M.I.A, τον Jay-Z και τους Justice. Στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης παρουσιάζει το νέο του έργο, Gener8ion. Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η CharlizeTheron συναντιούνται σε μια ποπ, πολυμεσική εγκατάσταση για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν.
«Το μέλλον είναι ήδη εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένο. Η δυστοπία είναι επίσης εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένη κι αυτή» λέει ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και θεμελιωτής του cyberpunk, William Gibson. Η φράση του Gibson είναι το ιδανικό υπόβαθρο του “Gener8ion”,του νέου πρότζεκτ του κινηματογραφιστή Romain Gavras. Τοποθετημένη στο έτος 2034, η εγκατάσταση, που αποτελείται από τρεις ταινίες μικρού μήκους, σκιαγραφεί την ιστορία ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν. H Charlize Theron ως σκάνερ τεχνητής νοημοσύνης που συλλαμβάνει συναισθήματα, ένας εναέριος συμμαχικός σχηματισμός που ποζάρει με ένα αιχμαλωτισμένο διαστημόπλοιο σε προπαγανδιστικό βίντεο, νεαροί να διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας. Δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική εξωανθρώπινη απειλή, ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά «φυσιολογικό» περιβάλλον υποστηριζόμενο από ένα νήμα αδιόρατης, «αργής» βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας. Αναθεωρώντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, η εγκατάσταση δημιουργεί ένα όραμα για τη συνύπαρξη μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της ανθρώπινης αποτυχίας.
Συντελεστές
Σενάριο: Romain Gavras Σενάριο: Romain Gavras, Ladj Ly και Elias Belkeddar Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Dali Benssalah, Anthony Bajon, Alexis Manenti, Ouassini Embarek, Sami Slimane
Παραγωγή: Iconoclast
**
DESIGN – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Circular Cultures
Στέγη, 03 & 04/03/2022
Για άλλη μία χρονιά, η Στέγη και το British Council διερευνούν το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας στους τομείς του design, της μόδας, της επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού πολιτισμού.
Πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε και, κυρίως, να επανασχεδιάσουμε τον κόσμο μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε βιώσιμες τεχνολογίες και να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα που απαιτεί η εποχή μας; Μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του British Council, συνεχίζουμε και επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Circular Cultures” στους τομείς του design, της μόδας, της επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού πολιτισμού.
Σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, διαδραστικά φυσικά και ψηφιακά εργαστήρια και συνέργειες με φορείς, εταιρείες και συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θέτουμε τις βασικές παραμέτρους του θέματος και αναζητούμε εφαρμοσμένες και εφαρμόσιμες βέλτιστες πρακτικές στην καθημερινότητά μας. Γιατί και η κυκλική οικονομία είναι θέμα πολιτισμού.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Μαρία Παπαϊωάννου (British Council), Πρόδρομος Τσιαβός (Ίδρυμα Ωνάση)
Υπεύθυνες παραγωγής: Κατερίνα Γαλάνη (British Council), Ιωάννα Μαργαρίτη (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Σε συνεργασία με το British Council
**
ΕΚΘΕΣΗ – ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
Weather Engines
ΔΑΦΝΗ ΔΡΑΓΩΝΑ & JUSSIP ARIKKA
Μικρή Σκηνή & Εκθεσιακός Χώρος -1, 01/4-18/05/2022
Η έκθεση “Weather Engines” διερευνά την ποιητική και τις πολιτικές, την αισθητική και τις τεχνολογίες του περιβάλλοντός μας, από το έδαφος έως τον ουρανό, από τον αέρα έως την ατμόσφαιρα.
Ο καιρός είναι ένα δυναμικό σύστημα ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Αποκαλύπτεται σε χάρτες, μέσα και προσομοιώσεις, ενώ αγγίζει το δέρμα. Η αίσθηση του καιρού είναι ανομοιόμορφη, από τα ακραία φαινόμενα έως το τετριμμένο αεράκι. Κάποιοι είναι εκτεθειμένοι στον καιρό και κάποιοι προστατευμένοι από αυτόν• άλλοι καταβάλλονται από τον καιρό και άλλοι πλουτίζουν από αυτόν. Το “Weather Engines” είναι μια καλλιτεχνική έκθεση και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων, ομιλιών και αναγνώσεων. Προσεγγίζει τον καιρό ως περίπλοκο σύστημα, ως αντικείμενο παρατήρησης και ελέγχου, καθώς και ως βιωμένη εμπειρία. Τα πρότζεκτ και οι εκδηλώσεις αναφέρονται στα φυσικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή, σε παλαιότερες και σύγχρονες στρατηγικές μηχανικής του καιρού. Προσεγγίζοντας τα μοντέλα και τα συστήματα της τέχνης ως τεχνικές γνώσης, το “Weather Engines” θίγει την ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη και για εναγκαλισμό κόσμων που δεν είναι μόνο ανθρώπινοι. Η έκθεση πλαισιώνεται από την έκδοση “Words of Weather: A glossary” (Λέξεις για τον καιρό: Ένα γλωσσάρι), που χαρτογραφεί όρους για μια πολιτική οικολογία της εμπειρίας.
Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Jussi Parikka
Το Weather Engines υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Studiotopia που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
**
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ONASSIS CULTURE
On Athens
H Αθήνα θα είναι πάντα η πόλη μας. Μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών δίνουν νέες ανάσες. Στο πλαίσιο του OnAthens και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Ίδρυμα Ωνάση πραγματοποίησε την ολική ανακατασκευή και ανακαίνιση τριών γηπέδων μπάσκετ, ενός γηπέδου βόλεϊ και δύο παιδικών χαρών στη γειτονιά της Στέγης, τον Νέο Κόσμο. Ο πολιτισμός ξεκινάει με το παιχνίδι, και κάθε μικρός και μεγάλος, κάτοικος ή επισκέπτης του Νέου Κόσμου, μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις του και να ξαναγεννηθεί μαζί του.
Μέσα από την πρωτοβουλία OnAthens, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στην πόλη, που διεγείρουν τη σχέση των κατοίκων και των επισκεπτών με το περιβάλλον, την τοποθεσία, το χθες και τοσ ήμερα. Η σειρά έργων εγκαινιάστηκε με την τοιχογραφία Το Φιλί του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή, ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα σύνθετο έργο σε μια σύγχρονη πόλη. Ο εικαστικός Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης παρουσιάζει στο Αθηναϊκό Θέατρο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ένα συναισθηματικό έργο με τίτλο Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα, εμπνευσμένο από τα υπερρεαλιστικά ποιήματα της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
ATHENS BIENNALE ECLIPSE
Onassis Culture × Athens Biennale
Η AB7 ανοίγει έναν διαπολιτισμικό διάλογο για τους εναλλακτικούς τρόπους συνύπαρξης στο εδώ και το τώρα. Aπό τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με την υποστήριξη του Onassis Culture. Η “ECLIPSE”, σχεδιασμένη για να φανερώσει τις ποικίλες πτυχές της μεταβατικής εμπειρίας που βιώνουμε σήμερα, φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τη φαντασία των θεατών για ενδεχόμενους παράλληλους κόσμους και διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος. Στην “ECLIPSE” παρουσιάζονται περισσότεροι από 80 ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη, και 32 νέες παραγωγές και πρεμιέρες, σε κτίρια-σημεία αναφοράς στην καρδιά της Αθήνας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, MOBY DICK
The Musical
«Δεν θα το βρεις πάνω στον χάρτη. Η αλήθεια είναι πως κανένα πραγματικό μέρος δεν υπάρχει στους χάρτες του κόσμου.»
Μια συγκλονιστική περιπέτεια για τη ζωή στη θάλασσα παίρνει μορφή και μεταφέρεται στη σκηνή του Christmas Theater. Ένα απλό παραμύθι ή ένα αιώνιο εργαστήριο ιδεών; Το μυθιστόρημα του Herman Melville, που διασκευάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο από την πρώτη του έκδοση το 1851 έως και σήμερα, έγινε μουσική παράσταση σε σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και παραγωγή του Onassis Culture.
Το έργο, που μαγνήτισε το αθηναϊκό κοινό με την εντυπωσιακή χρήση 3D graphics και ολογραμμάτων, επιστρέφει, αυτή τη φορά στη σκηνή του Christmas Theater (Λ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι, www.ct.gr), από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου 2022.
Η ιστορία ενός καπετάνιου που θέλει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντας μια τεράστια λευκή φάλαινα, η οποία σε προηγούμενο ταξίδι είχε επιτεθεί στο πλήρωμα, στον ίδιο αλλά και στο πλοίο του, μοιάζει να είναι η ίδια ιστορία που η ανθρωπότητα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, έχει τόσο πολλή ανάγκη. Ας ταξιδέψουμε σε μέρη που δεν θα βρούμε σε κανέναν χάρτη.
Onassis AiR
Το Onassis ΑiR είναι κάτι περισσότερο από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα έρευνας και φιλοξενίας του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι ένας χώρος που καλεί τους καλλιτέχνες να επανεξετάσουν την πρακτική τους, να πάρουν χρόνο και να σκεφτούν έξω από τις καθιερωμένες προσδοκίες της συνεχούς καλλιτεχνικής παραγωγής. Ο χώρος του ΑiR βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός νεοκλασικού σπιτιού στην οδό Φρυνίχου 16A, στην περιοχή της Πλάκας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Το σπίτι μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης και μεταβαλλόμενης καλλιτεχνικής κοινότητας. Και όπως η κοινότητα μεγαλώνει, έτσι και το σπίτι μεταμορφώνεται διαρκώς.
Η Στοά της Πατησίων
Για τους «παλιούς» υπήρξε από τα πιο αγαπημένα σημεία της πόλης για ραντεβού. Για τους «νέους» ετοιμάζεται να αναγεννηθεί στα locations του Instagram. Η Στοά Ματάλα αλλάζει και συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους στη νέα πολυεθνική ταυτότητα της Αθήνας. Ένα νέο σύμπλεγμα δημιουργείται από το Ίδρυμα Ωνάση στο αστικό κέντρο της Αθήνας, με στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για πολιτιστικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Ο χώρος της Στοάς Ματάλα, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, τόσο για τους κατοίκους της Αθήνας όσο και για αυτούς που την επισκέπτονται. Η νέα Στοά Ματάλα θα εστιάσει σε δύο στοιχεία που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους: φαγητό και μουσική. Μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενεί εκθέσεις από καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων, φέρνοντας το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με τις πιο δυναμικές νέες φωνές των τεχνών. Ανάμεσα στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια και στα Πατήσια, η Στοά Ματάλα θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως μιας σύγχρονης, συμπεριληπτικής και φιλόξενης μητρόπολης.
Onassis Renti
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ίδρυμα Ωνάση μεταμόρφωσε το πρώην εργοστάσιο πλαστικών της εταιρίας KOCH σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βιομηχανικό κτίριο σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του Ρέντη, ανάμεσα σε εργατικές πολυκατοικίες, χωματόδρομους και μάντρες υλικών. Οι πρώτοι «κάτοικοι» του Onassis Renti (Λεγάκη 7Α) έφτασαν εκεί και έδωσαν ζωή στο πρώην εργοστάσιο. Η ομάδα «συγκατοίκων» καλλιτεχνών του Onassis Renti μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το κτίριο θα γεμίσει σύντομα με ανθρώπους και φως.
Movement Radio
24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το Movement Radio, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των DETACH (Voltnoi & Quetempo) καταγράφει, διαδίδει και ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μέσα από καθημερινές ζωντανές εκπομπές, DJsets και θεματικά μουσικά αφιερώματα, συνεντεύξεις, εκπομπές λόγου και ζωντανά event. Μια πολυσυλλεκτική σύνθεση από τη γεμάτη παλμό και εξωστρέφεια ελληνική DJ, hiphop και electronica σκηνή, καθώς και από σκηνές και υβρίδια που αναδύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Movement Radio μοιράζεται ιστορίες που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, μιλάει με ιδέες και ήχους, αφουγκράζεται την τρέχουσα πολιτική και κριτική σκέψη, διασχίζει ένα φανταστικό αρχιπέλαγος πέρα από γεωγραφίες και χρονολογίες. Φωτογραφία © Voltnoi Brege. Συντονιστείτε στο www.movement.radio
Onassis Podcasts
Άκου καλύτερα. Καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ακτιβιστές, άνθρωποι με τολμηρές ιδέες από όλο τον κόσμο συζητούν για όσα διαμορφώνουν την κοινωνία του σήμερα. Μέσα από τα OnassisPodcasts, πυροδοτούνται συζητήσεις, αμφισβητούνται τα στερεότυπα και ανοίγουμε τον διάλογο για τα σημαντικά που όμως δεν είναι αυτονόητα. Αληθινές ιστορίες σημαντικών ανθρώπων από τις ημέρες της καραντίνας στο The Quarantine Tapes, μυθικά πλάσματα εξιστορούν το ταξίδι του Περσέα στο Live From Mount Olympus, νέοι που δίνουν συμβουλές σε νέους για όλα εκείνα που δεν μαθαίνουν στο σχολείο για τη σεξουαλική αγωγή στο Sex Education, οι 437 σελίδες του σημαντικού έργου του Heidegger Είναι και Χρόνος σε 10 επεισόδια στο Apply Degger, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι που βρέθηκαν τα τελευταία10 χρόνια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στο Onassis Encounters, και άνθρωποι που συναντιούνται και συζητούν, ανοιχτά, αδιαμεσολάβητα, για κρίσιμα και επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στο SocietyUncensored. Από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και από εκεί στο Λος Άντζελες, το Ίδρυμα Ωνάση μιλά σε όσους θέλουν και είναι έτοιμοι να ακούσουν, δημιουργώντας στρατηγικές συνεργασίες με διεθνή μέσα όπως η dublab και η PRX.
Onassis New York
ONX Studio
Το Ίδρυμα Ωνάση αναζητά την καινοτομία σε ένα μέλλον που είναι ήδη παρόν. Το ONX Studio είναι ένας νέος χώρος για καλλιτέχνες που ασχολούνται με την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), όπου μπορούν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Βρίσκεται στην Onassis Gallery του Olympic Tower, στην έδρα του Onassis USA στο κέντρο του Μανχάταν, και ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 ως κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Onassis USA και του NEW INC του New Museum. Φιλοξενεί δώδεκα καλλιτέχνες και παραγωγούς των οποίων η πρακτική σχετίζεται με τη μεικτή πραγματικότητα (MR), με σκοπό, στη διάρκεια ενός χρόνου, να αναπτύξουν σημαντικά έργα δημόσιου ενδιαφέροντος. Το Studio πραγματοποίησε την πρώτη ετήσια έκθεσή του το καλοκαίρι του 2021, ως δημιουργικός συνεργάτης του Φεστιβάλ της Tribeca, με έργα καλλιτεχνών του ONX, μερικά από τα οποία είχαν προβληθεί στο παρελθόν σε φεστιβάλ όπως το Sundance και το SXSW. Εξερευνώντας συνεχώς νέους δρόμους για υβριδικές, ψηφιακές και φυσικές εμπειρίες, το ONX Studio βρίσκεται σε στενό διάλογο με τον τομέα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, ο οποίος επιδιώκει να προωθήσει την ανατρεπτική καινοτομία σε διάφορους κλάδους. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο πρωτοβουλιών αναμένεται να οδηγήσουν στην επισημοποίηση ενός προγράμματος ανταλλαγής στο εγγύς μέλλον.
Onassis Los Angeles
Ένα σπίτι ανάμεσα σε φοίνικες, ένα τραπέζι του πινγκ πονγκ και όρεξη για συζήτηση. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis LA (OLA), Paul Holdengräber, μπορεί μέχρι πρότινος να συνομιλούσε ανοιχτά με μερικούς από τους διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο στο LIVE from the NYPL για λογαριασμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, όμως τώρα αναλαμβάνει να συνεχίσει τις απρόσμενες συναντήσεις για το Ίδρυμα Ωνάση στο Λος Άντζελες. Από την Patti Smith έως τη Zadie Smith, από τον Ricky Jay έως τον Jay-Z, από τον Henry Rollins έως τη Maia Kalman και τη Margaret Atwood, από τον Wes Anderson έως την Helen Mirren, από τον WernerHerzog έως τον Mike Tyson. Διά ζώσης, αλλά και μέσα από τοpodcast του, The Quarantine Tapes, ο Paul Holdengräber μειώνει ολοένα και περισσότερο την απόσταση του Λος Άντζελες με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μιλάμε ελεύθερα
Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία στο Onassis Channel στο YouTube. Μιλάμε ελεύθερα για τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα. Η ελληνική κοινωνία ήταν και θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Άνθρωποι που συναντιούνται και συζητούν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα αποτελούν τους πρωταγωνιστές της ψηφιακής σειράς συζητήσεων SocietyUncensoredπουδιοργανώνουν οι Λέξεις & Σκέψεις της Στέγης. Εκπρόσωποι οργανώσεων με ενεργό δράση, μέλη από την ακαδημαϊκή και την καλλιτεχνική κοινότητα, άνθρωποι από τα πεδία του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών, της δημοσιογραφίας, της έρευνας, της νομικής εκπροσώπησης και της διακυβέρνησης, αλλά και διαφόρων εθνοτήτων και κοινοτήτων της Αθήνας, παίρνουν θέση απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής και του τόπου. Στο πλαίσιο της σειράς Society Uncensored, έχουν ήδη ακουστεί πολλές «φωνές» για θέματα όπως το Black Lives Matter, η έμφυλη βία και ο σεξισμός, η έννοια της πολιτισμικής ταυτότητας, η ρητορική μίσους, η σύγχρονη γονεϊκότητα, το body shaming.
Onassis Documentaries
Το Onassis Culture ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στους κόσμους που θέλουμε να ζήσουμε. Μέσα από μια σειρά νέων ντοκιμαντέρ, ερχόμαστε κοντά σε θέματα που μας αφορούν, με το βλέμμα στην ατομική και συλλογική πραγματικότητα, σε προσωπικές ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν, σε όνειρα, εμπειρίες και νέες αφηγήσεις. Το ντοκιμαντέρ Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας σε σκηνοθεσία των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου και αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Το Girlhoodτης VaniaTurner και της Μαρίας Σιδηροπούλου μας μεταφέρει την εύθραυστη πραγματικότητα της εφηβείας, μέσα από την ιστορία τριών δεκαεφτάχρονων κοριτσιών στο κέντρο της Αθήνας. Το ντοκιμαντέρ Καθαρές Πόλεις σε σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, Κώστα Μάνδυλα, Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου και Χρήστου Σαρρή, αφηγείται ιστορίες διαφορετικών γυναικών που καθαρίζουν τις πόλεις του κόσμου, με αφορμή την περιοδεία της ομώνυμης παράστασης της Στέγης των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Στα Onassis Documentaries, καθημερινοί ήρωες και ηρωίδες από κάθε σημείο του πλανήτη–από την Αθήνα έως τη Χιλή και από τη Νέα Υόρκη έως την Κωνσταντινούπολη– μιλούν ανοιχτά και παίρνουν θέση απέναντι στα ζητήματα του «εδώ και τώρα».
Onassis Cinema
Νέο Σινεμά. Νέοι Κόσμοι. Το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει διαχρονικά στο ελληνικό σινεμά και γίνεται ενεργό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τον Βασίλη Κεκάτο στον Πάνο Κούτρα και από τον Γιάννη Οικονομίδη στην Εύη Καλογηροπούλου, το Onassis Cinema στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας υποτροφίες και fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα και έξω από τα σύνορα. Το 2022, στο πλαίσιο της δράσης Meet the Future του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου θα ταξιδέψουν ως Onassis Fellows στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες για να γνωρίσουν από κοντά την κινηματογραφική κοινότητα στην Αμερική.
Onassis Channel
To ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό των κλειστών αιθουσών και αναδείχτηκε σε ένα μέσο εκδημοκρατισμού του πολιτισμού. Το Onassis Channel γεννήθηκε στη διάρκεια του πρώτου lockdown στη χώρα μας και έγινε το νούμερο ένα ψηφιακό κανάλι πολιτιστικού οργανισμού στην Ελλάδα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ψηφιοποίησε όλες τις παραγωγές των δέκα χρόνων λειτουργίας της Στέγης και τις διέθεσε δωρεάν στο κοινό. Όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Δημιούργησε νέο περιεχόμενο, κινηματογραφημένο ειδικά για το YouTube. Πυροδότησε μια σειρά από ψηφιακές συζητήσεις με θετικό και καθολικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφερε χώρο, χρόνο και μία ψηφιακή σκηνή σε νέους καλλιτέχνες, φέρνοντάς τους σε επαφή με το ευρύ κοινό. Ζωντάνεψε ξανά τις ελληνικές μουσικές σκηνές που παρέμεναν κλειστές λόγω της πανδημίας και δημιούργησε το Stages A/Live, μια σειρά από ψηφιακές συναυλίες με θεατές από όλον τον κόσμο. Έχοντας συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 61.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 92 διαφορετικές χώρες, 5,3 εκατομμύρια views, 510.000 ώρες θέασης και 39.210.000 impressions, το Onassis Channel κάθε μέρα μεγαλώνει και εξελίσσεται διαρκώς, αγκαλιάζοντας το ψηφιακό μέλλον.
Η Παιδεία στο Ίδρυμα Ωνάση
Ανοιχτή κοινωνία, ίση πρόσβαση στην παιδεία, διαρκής και συλλογική περιέργεια. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζουν να υπηρετούν τις διαχρονικές αξίες του. Για άλλη μία χρονιά, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά, με περισσότερα από 80 εκπαιδευτικά προγράμματα σε δεκάδες διαφορετικούς τομείς. Με εργαστήρια δημιουργικών μαθημάτων μουσικής μέσα από ψηφιακές εφαρμογές για παιδιά, ερευνητικά σεμινάρια του Αρχείου Καβάφη για εκπαιδευτικούς, χορό για ανθρώπους 65+ αλλά και μεικτές ομάδες ατόμων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι για όλους. Από το 1978 έως σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση απελευθερώνει δυνάμεις, έχοντας προσφέρει περισσότερες από 7.000 υποτροφίες σε φοιτητές, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση διαθέτει περισσότερα από 2.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια σε ελληνικά και αγγλικά, ανάμεσά τους χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Το 2022 αναμένεται να ανοίξει και ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας, που θα συγκεντρώνει όλα αυτά τα τεκμήρια και τα αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη. Έως τότε, ανακαλύψτε την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη στο cavafy.onassis.org.
AntetokounBros Academy
Μια ακαδημία μπάσκετ και εκπαίδευσης για όλους συνεχίζει το ταξίδι της στα γήπεδα της πόλης. Η AntetokounBros Academy μπαίνει και πάλι στο γήπεδο. 100 κορίτσια και αγόρια, από 12 έως 16 ετών, προπονούνται με HeadCoach τη διεθνή αθλήτρια Εβίνα Μάλτση στις γειτονιές της Λαμπρινής και των Ελληνορώσων. Σε μια ακαδημία για νέους και νέες, που συνδυάζει το μπάσκετ με την εκπαίδευση και την προπόνηση με την έμπνευση, οι νέοι αθλητές απελευθερώνουν δυνάμεις και κοιτούν πιο ψηλά από το ύψος τους, πιο μακριά από τη γειτονιά τους. Μία συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με τη Nike και τον Οργανισμό Eurohoops.
Μάιος 2022 Πεδίον του Άρεως
Επιστρέφουμε
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Από την Αθήνα στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας την αποστολή της γιαε ξωστρέφεια και σύνδεση με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικών πρακτικών, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στον χώρο του πολιτισμού.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
S+T+ARTS Regional Centers: Repairing the Present
Τα πάντα στην κατεύθυνση της επανόρθωσης του μέλλοντος… μαζί. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με 11 ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προτείνουν μαζί ένα πρόγραμμα που απαρτίζεται από τις Συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων S+T+ARTS, τις Ακαδημίες S+T+ARTS, τις Εκθέσεις και τα Prototyping Parks S+T+ARTS, καθώς και τις Υποτροφίες S+T+ARTS, με κύριο στόχο να εργαστούν πάνω στην κοινή τους αποστολή. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη μεθοδολογιών και πλαισίων για μακροχρόνιες διατομεακές συνεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε προϊόντα, εργαλεία και διαδικασίες με θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία. Δημιουργώντας εξαρχής τις κατάλληλες συνέργειες και χτίζοντας ευφυώς γέφυρες επαφής μεταξύ των καλλιτεχνών και των τοπικών ενδιαφερομένων φορέων, οι συνεργάτες της κοινοπραξίας θα θέσουν τις βάσεις για τον καθορισμό κοινών στόχων και την ανταλλαγή γνώσεων. Οι καλλιτέχνες θα επισκεφθούν εργαστήρια ερευνητικών ινστιτούτων και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, ενώ οι επιστημονικοί ερευνητές θα προσκληθούν σε στούντιο καλλιτεχνών. Μαζί θα αναπτύξουν νέες έννοιες, εργαλεία και προϊόντα και θα αναλύσουν την ενδεχόμενη επίπτωσή τους σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε Prototyping Parks και εκθέσεις που θα διοργανωθούν σε όλη την Ευρώπη. Άλλα προγράμματα θα εστιάσουν στη συμμετοχή των πολιτών και των νέων σε εκδηλώσεις της Ακαδημίας S+T+ARTS,οι οποίες θα περιλαμβάνουν από εκπαιδευτικά εργαστήρια, αποστολές πεδίου, σχολικές επισκέψεις και hackathons έως συνέδρια και δραστηριότητες δικτύωσης, παράλληλα με φιλοξενίες καλλιτεχνών.
Το πρότζεκτ “The S+T+ARTS Regional center: Repairing the Present” [Περιφερειακά κέντρα S+T+ARTS: Επανορθώνοντας το παρόν] συγκεντρώνει τους συνεργαζόμενους οργανισμούς Snowball (Βέλγιο), MAXXI(Ιταλία), Art Hub Copenhagen (Δανία), STATE Festival (Γερμανία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), In4Art (Ολλανδία), MEET (Ιταλία), CCCB (Ισπανία), Ars Electronica (Αυστρία), Sony Computer Science Laboratories Paris(Γαλλία), Kersnikova (Σλοβενία), CYENS (Κύπρος)
Το S+T+ARTS είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση συμμαχιών μεταξύ επιστημών, τεχνολογίας και τεχνών, που εφαρμόζουν αποτελεσματικά
ΤΕΧΝΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Studiotopia
Το Studiotopia είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών φιλοξενιών σχεδιασμένο για μια νέα γενιά καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με επιστήμονες, καθώς επίσης να συμμετάσχουν και σε μια διαδικασία δημιουργικής εμπλοκής με συγκεκριμένα κοινά. Πρόθεση του προγράμματος είναι να αμφισβητήσει την ιεραρχία μεταξύ των τεχνών και των εμπειρικών επιστημών, καθώς και τον τεχνολογικό και επιστημονικό ντετερμινισμό, ενθαρρύνοντας ενεργά καλλιτέχνες και άλλες κοινότητες να δοκιμάσουν πειραματικά τις δικές τους δημιουργικές, κριτικές και δομικές ιδέες, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών φιλοξενιών, αυτοσχέδιων εργαστηρίων, ερευνητικών δραστηριοτήτων, εκθέσεων, ομιλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο του Studiotopia, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιεί δύο προγράμματα φιλοξενίας για το οικοσύστημα των θαλάσσιων σπηλαίων και το τοπίο του βυθού ως στάδιο αναίρεσης του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, από τον θαλάσσιο βιολόγο Μάρκο Διγενή και την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf,αλλά και ένα μοντέλο της κυκλικής οικονομίας για τους τρόπους που αυτό μπορεί να βρει εφαρμογή στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες από την επιστήμονα Audrey-Flore Ngomsik και την καλλιτεχνική ομάδα 3 137.Τα αποτελέσματα των παραπάνω προγραμμάτων θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Στέγης για το 2021-22, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν μία έκθεση, συζητήσεις και μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων(pop-uplabs) σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση.
Στο δίκτυο Studiotopia συμμετέχουν οι φορείς Bozar (Βέλγιο), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Ars Electronica (Αυστρία), Gluon (Βέλγιο), LA Boral Centro de Arte yCreación Industrial (Ισπανία), VU University Amsterdam (Ολλανδία), Centrul Cultural Clujean (Ρουμανία), Laznia Center for Contemporary Art (Πολωνία)
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΧΟΡΟΣ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Europe Beyond Access
Καλλιτέχνες με αναπηρία σπάνε τα όρια του σύγχρονου θεάτρου και χορού. Το EuropeBeyondAccess είναι ένα πενταετές πρόγραμμα (2018-2023), προϊόν συνεργασίας μεταξύ επτά κορυφαίων ευρωπαϊκών θεάτρων και οργανισμών χορού, που αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής σκηνής καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών με αναπηρία.
Οι οργανισμοί που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο δεσμεύονται να αναθέτουν και να παρουσιάζουν έργα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, να καλλιεργούν ευρωπαϊκά κοινά που να ενδιαφέρονται για πρωτοποριακό έργο υψηλής ποιότητας από καλλιτέχνες με αναπηρία, αναπτύσσοντας παράλληλα εργαλεία και κατανόηση στην ευρύτερη αγορά των παραστατικών τεχνών. Στο πλαίσιο του EuropeBeyondAccess και για την καλλιτεχνική περίοδο 2021-22, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει σχεδιάσει ένα συμπεριληπτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες ελληνικές παραγωγές και μετακλήσεις από το εξωτερικό, μια καλλιτεχνική φιλοξενία ενός χορευτή με αναπηρία, ένα διεθνές εργαστήριο χορού για χορευτές με αναπηρία, εκπαιδευτικά εργαστήρια για επαγγελματίες του πολιτισμού καθώς και την υποστήριξη στην περιοδεία της παραγωγής “Re-Call” στην Ιταλία και τη Σουηδία.
Στο δίκτυο Europe Beyond Access συμμετέχουν οι φορείς British Council (Ηνωμένο Βασίλειο), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Holland Dance Festival (Ολλανδία), Kampnagel (Γερμανία), Per.Art (Σερβία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Oriente Occidente (Ιταλία)
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΧΟΡΟΣ & ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Dance On, Pass On, Dream On
International Lab
Το συνεργατικό πρότζεκτ Dance On, Pass On, Dream On (Χορέψτε, Μεταδώστε, Ονειρευτείτε) έχει στόχο την εξάλειψη της ηλικιακής προκατάληψης στον χορό, αλλά και στην κοινωνία. Έντεκα καταξιωμένοι ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί οργανισμοί, που ασχολούνται με τον χορό, συνεργάζονται για μια Ευρώπη όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας χορευτές και χορεύτριες θα συμμετέχουν σε ουσιαστικές, δημιουργικές δραστηριότητες περιβάλλοντας την κοινή μας κληρονομιά χορού με αγάπη.
Στο δίκτυο Dance On, Pass On, Dream On συμμετέχουν οι φορείς DIEHL+RITTER (Γερμανία), Codarts University of the Arts in Rotterdam (Ολλανδία), Compagnie Jus de la Vie | Ageon Stage (Σουηδία), Holland Dance Festival(Ολλανδία), Nomad Dance Academy Slovenia (Σλοβενία), Sadler’s Wells (Ηνωμένο Βασίλειο), STUK House for Dance, Image & Sound (Βέλγιο), Mercat de les Flors (Ισπανία), Station Service for Contemporary Dance (Σουηδία), KUMQUAT Productions (Γαλλία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
Sounds Now
Ένα δίκτυο ανθρώπων και φορέων της σύγχρονης ηχητικής τέχνης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ακούμε τον κόσμο. Το SoundsNow είναι ένα δίκτυο ευρωπαϊκών φεστιβάλ μουσικής και πολιτιστικών οργανισμών, το οποίο προωθεί τη σύγχρονη κλασική μουσική, την πειραματική μουσική και την ηχητική τέχνη, δημιουργώντας ένα πρότζεκτ για τον τρόπο που οι επιμελητικές πρακτικές αναπαράγουν τα ίδια μοτίβα εξουσίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων, με εργαστήρια για επιμελητές, προγράμματα εκμάθησης υπό την εποπτεία καλλιτεχνών, συνθετών και ειδικών, νέες παραγωγές, συμπόσια και έρευνα, το δίκτυο έχει ως κύριο στόχο να ενθαρρύνει ενεργά την ποικιλομορφία μέσα στο πολιτιστικό επαγγελματικό πεδίο και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να ανοίξει το εύρος και τις δυνατότητες για διαφορετικές εμπειρίες, συνθήκες και προοπτικές στη διαμόρφωση της ηχητικής τέχνης που φτάνει στα σημερινά ακροατήρια.
Στο δίκτυο Sounds Now συμμετέχουν οι φορείς Musica (Βέλγιο), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Huddersfield Contemporary Music Festival (Ηνωμένο Βασίλειο), Ultima Oslo Contemporary Music Festival (Νορβηγία), November Music (Ολλανδία), SPOR Festival (Δανία), Time of Music (Φιλανδία), Transit Festival – Festival 2021 (Βέλγιο), Wilde Westen (Βέλγιο)
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΜΟΥΣΙΚΗ & ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Transmissions
Τι συμβαίνει όταν η σύγχρονη μουσική και η ηχητική τέχνη ταξιδεύουν; Το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών φιλοξενιών Transmissions φέρνει κοντά δύο συνεργαζόμενους φορείς από τα αντίθετα άκρα της Ευρώπης (Ελλάδα και Νορβηγία) σε μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο οικοσύστημα μεγάλων και μικρών οργανισμών. Μέσα από ένα τριετές πρόγραμμα φιλοξενιών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, το πρότζεκτ δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού από τους χώρου ςτης σύγχρονης μουσικής και της ηχητικής τέχνης να μάθουν από τους ομότεχνούς τους και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα νέο πλαίσιο.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών φιλοξενιών Transmissions περιλαμβάνει συνεργατικές συναντήσεις μεταξύ Νορβηγών και Ελλήνων καλλιτεχνών και ερευνητών του ήχου, δίνοντας έμφαση σε απομακρυσμένα ή γεωγραφικά απομονωμένα τοπία και στο ακροάσιμο ή μη ακροάσιμο παρελθόν τους, σε συνεργασία με τις Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου (Syros Sound Meetings) και το Βόρειο Νορβηγικό Καλλιτεχνικό Κέντρο (North Norwegian Art Centre, NNKS).Το πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών φιλοξενιών Transmissions προτείνει μια συνεργασία μεταξύ της Άννας Παπαέτη, μιας εγκατεστημένης στην Ελλάδα ερευνήτριας που εστιάζει στη σχέση μεταξύ ήχου και τραύματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες κράτησης, και της MaiaUrstad, μιας εγκατεστημένης στη Νορβηγία καλλιτέχνιδας που εργάζεται στη διατομή ακουστικών και εικαστικών τεχνών, με ειδικό ενδιαφέρον στην τέχνη που βασίζεται σε αρχεία και σε παρωχημένες τεχνολογίες.
Στο πρόγραμμα ανταλλαγής πανεπιστημιακών φιλοξενιών Transmissions θα συμμετάσχουν έξι φοιτητές/φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και έξι από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)για να εξερευνήσουν το θέμα της μετάδοσης στη μουσική επικοινωνία. Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα εκλάβουν ως δημιουργική αφετηρία τις ελάχιστες εκφάνσεις παρεκκλίσεων, περιορισμών, δυνατοτήτων και διαδικασιών αλλαγής που συμβαίνουν κατά την επικοινωνία ιδεών από το ένα άτομο στο άλλο σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό πλαίσιο, και θα επιχειρήσουν να προσδιορίσουν και να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν μουσικοί διαφορετικής κουλτούρας και μουσικού υπόβαθρου συναντιούνται και ανταλλάσσουν ιδέες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε νέα έργα από τους φοιτητές.
Τον συντονισμό του προγράμματος έχει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Ultima του Όσλο, με την υποστήριξη του EEAGrants (Χορηγίες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) και των Νορβηγικών Χρηματοδοτικών Μηχανισμών 2014–2021.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
Big Bang
Το ευρωπαϊκό δίκτυο BigBang αποσκοπεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της μουσικής για παιδιά στην Ευρώπη, μέσω της εξερεύνησης και της περιπέτειας. Το δίκτυο συγκεντρώνει 12 πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν μαζί για μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον περίτεχνο κόσμο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο, μέσα από ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα συναυλιών, εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, με μουσικούς του BigBang από διαφορετικά είδη και τεχνοτροπίες. Στο πλαίσιο του δικτύου, η Στέγη ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού της με τους μικρούς μας φίλους διοργανώνοντας το Big Bang Festival τον Μάιο του 2022.
Στο δίκτυο Big Bang συμμετέχουν οι φορείς Zonzo Compagnie (Βέλγιο), Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Opéra de Rouen, Opéra de Lille (Γαλλία), Bozar (Βέλγιο), Insitituto de la Cultura y de las Artes Sevilla – ICAS (Ισπανία), Children’s Cultural Centre LTD – The Ark (Ιρλανδία), Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede (Ολλανδία), Eesti Kontsert (Εσθονία), Δήμος του Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και AAP-media (Βέλγιο)
Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ
Αλεξάνδρεια: (Επαν)ενεργοποιώντας τα αστικά Κοινά
Με το βλέμμα στραμμένο στο πλήθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η τέχνη και η πολιτιστική κληρονομιά μας σήμερα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει ένα νέο δίκτυο στο οποίο συμμετέχει. Το δίκτυο «Αλεξάνδρεια: (Eπαν)ενεργοποιώντας τα κοινά αστικά φαντασιακά» φέρνει στην επιφάνεια όλα τα θέματα που προκύπτουν στον πολιτισμό και στην τέχνη τα τελευταία χρόνια, μέσα από το συμβολικό και ιστορικό πρίσμα της πόλης της Αλεξάνδρειας και των επιρροών της στη Μεσόγειο – και πέρα από αυτή. Το πρόγραμμα ενισχύει την κινητικότητα των καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται για τη συγκριτική ερμηνεία του σύγχρονου αστικού ιστού στην Αλεξάνδρεια, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο πλαίσιο του δικτύου της «Αλεξάνδρειας», η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με το Theatrum Mundi και σχεδιάζουν το διατομεακό νομαδικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με τίτλο «Πολιτική της Κληρονομιάς» (Politics of Heritage). Σε αυτό, διεθνείς καλλιτέχνες συνεργάζονται με τοπικούς πολεοδόμους, καλλιτέχνες και ερευνητές, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα «σχολείο» για την ηχητική μνήμη και τους τρόπους με τους οποίους τρεις πόλεις της Μεσογείου–η Αθήνα, η Αλεξάνδρεια και η Μασσαλία– επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από στοιχεία ενός αλληλένδετου και συγκρουσιακού παρελθόντος που τις ενώνει. Ταυτόχρονα, και πάλι στο πλαίσιο του δικτύου «Αλεξάνδρεια», η Στέγη συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με τίτλο “Caravan Residency Program”, όπου οι συμμετέχοντες που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομία της Αλεξάνδρειας μέσα από το έργο του Κ. Π. Καβάφη και του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Μασσαλία, στη Λευκωσία και στην Αλεξάνδρεια, σε συντονισμό του UNIDEE του Cittadellarte – Fondazione Pistoletto (Ιταλία) και σε συνεπιμέλεια των Edwin Nasr και Sarah Rifky.
Στο δίκτυο της «Αλεξάνδρειας» συμμετέχουν οι φορείς Βασιλικό Μουσείο του Mariemont (Βέλγιο), Bozar (Βέλγιο), Citadellarte – Fondazione Pistoletto (Ιταλία), MUCEM – Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Γαλλία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Leiden University (Ολλανδία), Kunsthall (Δανία) και Undo Point Contemporary Art Centre (Κύπρος) Επιπλέον, το πρότζεκτ επωφελείται από την υποστήριξη ενός δικτύου συνεργατών σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αιγύπτου Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΦΗΒΟΙ
Pass the Mic!
Το μικρόφωνο βρίσκεται στα χέρια σου. Το διεθνές δίκτυο Pass the Mic! ενισχύει για πρώτη χρονιά την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση εφήβων που προέρχονται από κοινότητες εκτεθειμένες σε δομικές ανισότητες και συνεχείς μορφές ρατσισμού, σε άμεση σύνδεση με μεταναστευτικά φαινόμενα. Μέσω της δημιουργίας ενός νοτιοευρωπαϊκού δικτύου, που γεφυρώνει περιφερειακά σχολεία και οργανισμούς για μετανάστες και πρόσφυγες, το Pass the Mic! συνδέει τους έφηβους με επαγγελματίες της σύγχρονης τέχνης καιNευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του Pass the Mic!, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση υλοποιεί δύο προγράμματα φιλοξενίας μεταξύ καλλιτεχνών και εφήβων μεταναστών, στα οποία, μέσα από διαδικτυακά εργαστήρια, θα δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα. Χάρη στον δημιουργικό διάλογο και στη συνεχή διάδραση με τους συμμετέχοντες, οι καλλιτέχνες εμπνέονται για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δύο νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσιάζονται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Centrale Fies, σε μια ανοιχτή εκδήλωση στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ τα έργα των εφήβων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2022, σε χώρο που θα ανακοινωθεί.
Στο δίκτυο PTM_PasstheMic! συμμετέχουν οι φορείς IUAV – Πανεπιστήμιο της Βενετίας (Ιταλία), Onassis Education (Ελλάδα), Ebano Collective (Πορτογαλία), Centrale Fies (Ιταλία) Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ — ΧΟΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ
Grand Luxe
Το ευρωπαϊκό δίκτυο Grand Luxe, μοναδικό στο είδος του, έχει θεσπίσει ισχυρές δομές στήριξης σε ανερχόμενους χορογράφους που επιθυμούν να αναπτύξουν νέα πρότζεκτ μέσα σε ένα περιβάλλον εποικοδομητικής υποστήριξης. Παρέχοντας εκπαιδευτικούς πόρους, ευκαιρίες δικτύωσης, συμβουλευτική στήριξη και τακτικά σεμινάρια γύρω από ζητήματα επαγγελματικής ανάπτυξης, το δίκτυο Grand Luxe αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία οχτώ κορυφαίων οργανισμών-μελών του, συμπεριλαμβανομένης και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου να χτίσει ένα κύκλωμα ενίσχυσης για συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Τη σεζόν 2021-22, ο χορογράφος και χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου, που είχε συμμετάσχει πέρυσι με την παραγωγή Άλογα Κατάδυσης και Άλλες Μυθολογίες στο Onassis Choreographers Festival – ONC8, συγκαταλέγεται στους επιλεγμένους δημιουργούς που θα λάβουν επαγγελματική στήριξη για την έρευνα και την εκτέλεση της επόμενης ιδέας του.
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι φορείς The Grand Studio (Βέλγιο), Ballet de Lorraine (Γαλλία), Ballet del’Operanational du Rhin (Γαλλία), Pole-Sud (Γαλλία), TROISC-L (Λουξεμβούργο), Freiburg Theater (Γερμανία), L’Abri (Ελβετία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).