Onassis Foundation USA: Μία νέα εποχή για το Ωνάσσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι τις πόρτες του με την παγκόσμια πρεμιέρα της ειδικά σχεδιασμένης, site specific παράστασης με τίτλο Triple Echo, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, σηματοδοτώντας παράλληλα την είσοδό του σε μια νέα, πιο συναρπαστική εποχή.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι τις πόρτες του με την παγκόσμια πρεμιέρα της ειδικά σχεδιασμένης, site specific παράστασης με τίτλο Triple Echo, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, σηματοδοτώντας παράλληλα την είσοδό του σε μια νέα, πιο συναρπαστική εποχή.

Οι ανακαινισμένοι χώροι του Πολιτιστικού Κέντρου «ξύπνησαν» με τη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου και «κινήθηκαν» μέσα από τις χορευτικές δημιουργίες του χορογράφου Jonah Bokaer. Το πολυπληθές κοινό περιπλανήθηκε στο χώρο συναντώντας τη μυθολογική Ηχώ (την οποία ενσάρκωσαν οι χορεύτριες Hristoula Harakas, Sara Procopio και Callie Nichole Lyons) στα τρία ανακαινισμένα σημεία του Κέντρου – αίθριο, γκαλερί, φουαγέ – βιώνοντας ένα ενιαίο έργο τέχνης μέσα από μια ιδιότυπη περιπατητική μέθοδο.

Για ευτυχή συγκυρία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας την πολλαπλή σημασία του επετειακού έτους 2015, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Ωνάση, 15 από τη σύσταση του Πολιτιστικού Iδρύματος Νέας Υόρκης και 5 από τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα.  

Η βραδιά των εγκαινίων σηματοδότησε, επίσης, την έναρξη του τετραήμερου φεστιβάλ «Νάρκισσος Τώρα: Η Ανάπλαση του Μύθου» (8 – 11 Οκτωβρίου), ενός φεστιβάλ τεχνών και ιδεών που παρουσίασε μια καλειδοσκοπική προσέγγιση του αρχαίου μύθου του Ναρκίσσου μέσα από τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το χορό, τη μόδα, τις εικαστικές τέχνες και τα ψηφιακά μέσα. Περισσότερες από 40 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ενώ συμμετείχαν πάνω από 60 δημιουργοί, μεταξύ των οποίων ο σχεδιαστής μόδας Narciso Rodriguez, ο ηθοποιός Paul Giamatti, η πρώην πρίμα μπαλαρίνα του New York City Ballet Ελένη Αλεξόπουλος, η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας με τη διεθνή καριέρα Μαίρη Κατράντζου, καθώς και οι εικαστικοί καλλιτέχνες Ανδρέας Αγγελιδάκης, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Άγγελος Πλέσσας, μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων της νέας γενιάς που δραστηριοποιούνται με επιτυχία και εκτός ελληνικών συνόρων. Το εναρκτήριο φεστιβάλ ανέδειξε τις πολύπλευρες δυνατότητες χρήσης των χώρων του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου, ενός δημόσιου και ανοικτού για το κοινό χώρου στην καρδιά του Μανχάταν.

«Το φεστιβάλ, το οποίο θα αποτελεί ετήσιο γεγονός με άλλη θεματική κάθε φορά, έχει ως σκοπό να γεφυρώσει το παλιό με το νέο και να δημιουργήσει πρωτότυπους και απρόσμενους συνδέσμους μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος», σημείωσε η Εκτελεστική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, κ. Αμάλια Κοσμετάτου. «Το σημείο αφετηρίας μας εξακολουθεί να είναι ο ελληνικός πολιτισμός και η κλασική παράδοση, αλλά η ματιά μας θα είναι φρέσκια και σύγχρονη, ενώ σκοπός μας είναι η δημιουργία ευκαιριών για συνεργασία και συν-δημιουργία Ελλήνων και Αμερικανών».

Στα εγκαίνια του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της ελληνικής διπλωματίας, του αμερικανικού Τύπου αλλά και πληθώρα εκπροσώπων οργανισμών που βρίσκονται στην κορυφή της διαχείρισης του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Νέας Υόρκης και με τους οποίους το Ωνάσειο διατηρεί συνεργασίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Brooklyn Academy of Music (ΒΑΜ) και η Νew York Public Library (NYPL).

Ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του Ιδρύματος Ωνάση που είναι η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η παιδεία με κέντρο τον ανθρωπισμό και ο πολιτισμός αποτελούν οχήματα κοινωνικής συνοχής». Επίσης, επεσήμανε την ταυτότητα της δράσης του ιδρύματος για το 2015 που είναι τα τέσσερα «Ε»: Έλληνες, Ευρώπη, Εξωστρέφεια και Εκπαίδευση.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης συνεχίζει δυναμικά τις δράσεις του διοργανώνοντας πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων στην καρδιά της Αμερικής

Στις 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο με τίτλο Πολίτες του Κόσμου (World Citizens) με ένα πάνελ διεθνώς διακεκριμένων στοχαστών που θα συζητήσει για την πολιτιστική ανταλλαγή και τη συνεργασία μεταξύ λαών και εθνών, αλλά και για τις διαχρονικές αξίες που ενώνουν διαφορετικές μεταξύ τους εθνότητες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, είναι και οι: Γιώργος Λούκος, Διευθυντής τoυ Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου· Kwame Anthony Appiah, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο New York University· Elizabeth Diller, Ιδρυτικό στέλεχος του δημιουργικού γραφείου Diller Scofidio + Renfro· Pico Iyer, Μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος· Susan Meiselas, Φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos· Orhan Pamuk, Νομπελίστας συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Paul Holdengräber, Διευθυντής του προγράμματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης, “LIVE from the NYPL”.

Στις 10 και 12 Νοεμβρίου το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιάσει ένα αναδρομικό αφιέρωμα στη μακρά παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού (Rebetika: The Blues of Greece). Το πρώτο μέρος του αφιερώματος (10 Νοεμβρίου) με τίτλο Rebetica: The origins θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, που ασχολείται επισταμένως με τη μουσική μας παράδοση και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Μαζί του οι Tony Barhoum (κανονάκι), Μαυρουδής Κοντάνης (ούτι/κιθάρα), George Lernis (τουμπερλέκι/ντέφι), Φαίδων Σίνης (πολίτικη λύρα).

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος (12 Νοεμβρίου) θα εξερευνηθεί η εξέλιξη των ρεμπέτικων με την πολυτάλαντη Λένα Κιτσοπούλου στο τραγούδι και τους Κώστα Γεράκη (κιθάρα), Ηλία Κρομμύδα (ακορντεόν), Γιώργο Πετρούδη (μπουζούκι).

Θα ακολουθήσει η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας τζαζ σύνθεσης του Πέτρου Κλαμπάνη, με τίτλο Chroma, στις 9 Δεκεμβρίου, μια μουσική «παλέτα» που περιλαμβάνει ήχους τζαζ, ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και μουσικές του κόσμου.

Στις 11 Δεκεμβρίου ο φιλόσοφος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, Simon Critchley, συνομιλεί με τον Αlain Badiou, τον πιο σπουδαίο εν ζωή Γάλλο φιλόσοφο που σπάνια επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη. Η συζήτησή τους θα περιστραφεί γύρω από την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική και την αγάπη.

Σχετικά με το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ (ΗΠΑ)

Το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ είναι αφοσιωμένο στην προβολή του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Συνεργαζόμενο με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Αμερικής, το Ίδρυμα Ωνάση στις ΗΠΑ προάγει τις πολιτιστικές σχέσεις. Ο σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ υλοποιείται μέσω δύο προγραμμάτων: (α) το πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο με έδρα το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (Onassis Cultural Center NY) διοργανώνει και παρουσιάζει καλλιτεχνικές και αρχαιολογικές ενθέσεις, καθώς και κορυφαίες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είναι κυρίως εστιασμένες στους τομείς των ανθρωπιστικών και φυσικών επιστημών· (β) το πανεπιστημιακό πρόγραμμα (The University Seminar Program), το οποίο μετακαλεί κορυφαίους επιστήμονες και καθηγητές από όλο τον κόσμο σε πανεπιστήμια της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, για σεμινάρια και μαθήματα σε θέματα που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, που εγκαινιάστηκε το 2000, στοχεύει στην προβολή του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, μέσω ενός πολύ δυναμικού προγράμματος εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαδικτυακής παρουσίας. Στεγάζεται στην καρδιά του Μανχάτταν, στον Ολυμπιακό Πύργο (Olympic Tower). Αυτός ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος δημιουργίας προσφέρει εμπειρίες που εμπνέουν και υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού, καλλιτεχνών και στοχαστών σε όλα τα πεδία του πολιτισμού, από τις εικαστικές τέχνες, το χορό, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο έως τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα προγράμματα και οι εκθέσεις –από τις ακαδημαϊκού επιπέδου έως αυτές που σχεδιάζονται για οικογένειες και αρχαρίους– παρουσιάζονται με δωρεάν είσοδο, προκειμένου να είναι προσιτά σε όλους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ