Όλα είναι θέμα παιδείας. Η Στέγη διαχρονικά παίρνει θέση για τα αυτονόητα κοινωνικά ζητήματα που θα έπρεπε, αλλά δεν είναι δεδομένα, πυροδοτώντας συζητήσεις, αμφισβητώντας στερεότυπα και παλεύοντας κόντρα στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέρος της αποστολής και του λόγου ύπαρξης της Στέγης είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η έμπρακτη στήριξη στις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας και η διαρκής μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Το 15ο Athens Pride, με σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία», είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.
Η Στέγη, με το Onassis Stegi Pride Week, ετοιμάζει μια σειρά δράσεων, καλώντας κάθε άνθρωπο να παλεύει για το δικαίωμα της έκφρασής του, με ένα περίπτερο ενημέρωσης στο Σύνταγμα, με την έκδοση ενός βιβλίου στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου («Ζακ / Zackie Oh»), με την προβολή μιας ταινίας με live perfomance Faster than Light και με την υποστήριξη της online καμπάνιας #vgeskaipes ενάντια στις διακρίσεις.
Από τη Στέγη στην πλατεία Συντάγματος. Δεν σταματάμε ποτέ. Λίγες μέρες πριν από το Athens Pride Parade 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, η πρεμιέρα του Faster than Light των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, της ταινίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μέλη της LGBTQI+κοινότητας -ανάμεσα στους οποίους και ο Ζακ- η οποία συνοδεύεται από μια live performance με καλλιτέχνες της τοπικής drag σκηνής.
Το Βγες και Πες, η ιδέα που έγινε καμπάνια, παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και μοιράζεται με όλους τον σκοπό του, μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις και προβολές, στις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Athens Pride Week 2019. Μια online παρότρυνση ανθρώπων που βιώνουν διακρίσεις να πουν την ιστορία τους με ένα βίντεο, είτε ανήκουν στη LGBTQI+ κοινότητα είτε όχι. Αυτά τα βίντεο θα αποτελέσουν υλικό για μια ταινία σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Η ιδέα για την καμπάνια #vgeskaipes ξεκίνησε από την παρατήρηση της ελληνικής πραγματικότητας και από τα περιστατικά της ευρύτερης LGBTQI+ κοινότητας που συμβαίνουν, βιώνονται, ακούγονται ή αποσιωπούνται καθημερινά στους δρόμους κάθε πόλης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Με το σύνθημα #I’m Positive συνεχίζεται η συνεργασία της Στέγης με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Έτσι, σε συνέχεια της εκδήλωσης I’ m Positive τον Νοέμβριο του 2018 (https://www.onassis.org/el/whats-on/i-am-positive), στο περίπτερο της Στέγης στο πλαίσιο του Pride στην πλατεία Συντάγματος, θα υπάρχει υλικό ενημέρωσης για τη μέθοδο προφύλαξης PrEP, η οποία προστατεύει από τον ιό HIV.
Στην πλατεία Συντάγματος, επίσης, κάτω από το μεγάλο ουράνιο τόξο του περιπτέρου της Στέγης, θα πωλείται το βιβλίο για τον Ζακ Κωστόπουλο, το οποίο συνεκδίδει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» θα είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη ζωή του drag περφόρμερ και οροθετικού ακτιβιστή και να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του στον αγώνα για τη νομική δικαίωση του άδικου θανάτου του.
– Δράσεις –
FASTER THAN LIGHT
THOMAS ANTHONY OWEN & KENTARO KUMANOMIDO
31.5 – 2.6.2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00
Και τώρα, πρέπει να φανούμε δυνατοί. Ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις ξεκινά όταν κάποιος υπάρχει όπως είναι. Σε συνέχεια ενός έργου σε εξέλιξη, το οποίο παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιούνιο του 2018, ο Thomas Anthony Owen και ο Kentaro Kumanomido επιστρέφουν από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή με ένα πολυμεσικό, ακτιβιστικό πρότζεκτ, το Faster than Light, σε συνεργασία με μέλη της LGBTQI+ κοινότητας της Αθήνας και αποτελείται από μια εικαστική ταινία και μια ζωντανή περφόρμανς.
Η ταινία μεγάλου μήκους αφηγείται την ιστορία ενός δικτύου ατόμων της LGBTQI+ κοινότητας καθώς αυτά διασταυρώνονται σε πολυδιάστατα μονοπάτια για την επούλωση των τραυμάτων, τη δικαιοσύνη και την οδύνη, μέσα από ένα σουρεαλιστικό πλέγμα σχέσεων. Η βίαιη απώλεια του οροθετικού ακτιβιστή και drag περφόρμερ Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, συνέπεσε με το στάδιο της παραγωγής. Πώς είναι για μια ολόκληρη κοινότητα να συμβιβάζεται σε μια ζωή υπό καθεστώς φόβου; Πώς μπορεί να επιτευχθεί η συλλογικότητα σε μια κοινωνία που βλέπει τη διαφορά ως κάτι στο οποίο δεν φτάνει το βλέμμα;
Η οπτική ποίηση του Faster than Light απαρτίζεται από ένα κολάζ προσωπικών συνεντεύξεων, βίντεο-πορτρέτα, στοχαστικές μυθοπλασίες, κοινωνικές πρακτικές και χορό, προτείνοντας πολλαπλές πλατφόρμες για να αποδώσει τη σύνθετη ιστορία της Zackie Oh και επιστρέψει στις ιστορίες της κοινότητάς της να εκφραστούν. Η ταινία επιθυμεί να ενθαρρύνει το κοινό να συνδεθεί με αυτές τις ιστορίες καταπίεσης, αντίστασης και μίσους, τόσο σε τοπικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο, συνιστώντας μια εκδοχή media ακτιβισμού και ένα κινούμενο πορτρέτο της σύγχρονης εποχής. Τα αυτοσχεδιαστικά βίντεο-πορτρέτα οδηγούν τα μέλη της ομάδας προς τη χειραφέτηση και την αυθεντικότητα, καθώς αυτά πλοηγούνται στη ζωή, την οδύνη και την αντίσταση με πολυπλοκότητα και χάρη.
Κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ, καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής θα παρουσιάσουν ζωντανά ένα drag show, με στόχο να φέρουν στο προσκήνιο την queer χειραφέτηση και την ενότητα. Ένα επιτελεστικό ταξίδι στις παρυφές της συνείδησης ξαναφέρνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τους πρώτους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών της πλατφόρμας EMAP/EMARE.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Kentaro Kumanomido and Thomas Anthony Owen
Performers: ActiVista / Γιώργος Κουνάνης, Atossa / Παρασκευή Δαμάσκου, Candee Kareola / Δήμητρα Στυλιανού, Chraja / Χρύσος Συνοδινός, Γιώργος Μηλιαράκης, Glastra Kareola / Χάρης Δούμουρας, Kangela Tromokratisch / Angel Torticollis, Kephi / Έφη Καραγιαννοπούλου, Khalid Prem, Nonika Kareola / Harris Andreou, Space Manifesto / Θάνος Παπαδογιάννης, Tila Kareola / Γεωργία Ξανθοπούλου, Tracey Fischer
Ομιλητές: ActiVista / Γιώργος Κουνάνης, Prokne, Φιλ Ιερόπουλος, Λουίζα Δολόξα
Στην ταινία συμμετέχουν: ActiVista / Γιώργος Κουνάνης, Atossa / Παρασκευή Δαμάσκου, Αλεξάνδρα Κοντιζά, Αλεξάνδρα Μάνη, Αβραάμ Βροχίδης, Candee Kareola / Δήμητρα Στυλιανού, Chraja / Χρύσος Συνοδινός, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Εύη Τσακλάνου, Γιώργος Μηλιαράκης, Γεράσιμος Χριστοδούλου, Γιώργος Καλογερόπουλος, Irene Palm, Ιωάννα Αθανασίου, Κατερίνα Μάνη, Kephi / Έφη Καραγιαννοπούλου, Khalid Prem, Lala Kolopi / Giorgos Pitenis, Μανώλης Βαμβούνης, Maria Dolores, Μαρία Μιχαηλίδου, Νατάσα Λυμπεροπούλου, Newt Petride, Nonika Kareola / Harris Andreou, Πάνος Θάνος, Φίλιππος Μίσσας, Raphael Papad, Space Manifesto / Θάνος Παπαδογιάννης, Σταυρούλα Λούζη, Tila Kareola / Γεωργία Ξανθοπούλου, Tracey Fischer, Zackie Oh / Ζακ Κωστόπουλος
Κάμερα: Kentaro Kumanomido, Νικόλας Ποττάκης, Thomas Anthony Owen, Zinzi Buchanan
Μοντάζ: Ainsley Tharp, Kentaro Kumanomido, Thomas Anthony Owen, Γιάννης Κανάκης
Μίξη Ήχου: Μάνος Πατεράκης
Ήχος: BLANKIE, Στράτος Μπιχάκης
Μακιγιάζ: Αναστασία Αθανασίου, Σταυρούλα Λούζη
Μετάφραση: Aνίς Αλέξανδρος Ελ Ναμπαράουι, Χριστίνα Γεωργοπούλου, Γιώργος Μηλιαράκης
Παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τέχνη των Νέων Μέσων (EMAP/EMARE)
Με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Οι Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen είναι κινηματογραφιστές που έχουν τη βάση τους μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε φεστιβάλ και γκαλερί στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σικάγο, στη ΝΈΑ ΥΌΡΚΗ, στο Βερολίνο, στην ΑΘΉΝΑ, στη Στοκχόλμη, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Οι δυο τους σχηματίζουν τοv πυρήνα των t & k (που ιδρύθηκαν το 2015), μια εταιρεία παραγωγής για την τέχνη ως έρευνα, η οποία εστιάζει στη δημιουργία ενός femme-forward πλαισίου για μια ριζοσπαστική queer ενσωμάτωση, σε new media πρακτικές και σε οιονεί μυστικιστικές συναντήσεις.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο δίμηνο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη ΣΤΈΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος EMAP / EMARE, οι Kumanomido και Owen διερεύνησαν τα μη ψηφιακά δίκτυα των πόλεων, επιλέγοντας να συνεργαστούν στενά με μέλη της αθηναϊκής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος EMAP, ο Kumanomido, ο Owen και η ομάδα τους στην ΑΘΉΝΑ, συνέχισαν την αρχική συνεργασία για να εξελίξουν το “Faster than Light” (Ταχύτερα από το φως) σε μια μεγάλου μήκους ταινία και ένα υβριδικό πρότζεκτ μιας ζωντανής περφόρμανς.
Πληροφορίες:
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Δυνατότητα προκράτησης θέσεων στο infotickets@sgt.gr (με όνομα, επώνυμο και αριθμό του κινητού τηλεφώνου)
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ
CREATIVE EUROPE
*
ΒΓΕΣ ΚΑΙ ΠΕΣ
3.6.2019 | Μικρή Σκηνή | 20:00
Η ιδέα για την καμπάνια #vgeskaipes ξεκίνησε από την παρατήρηση της ελληνικής πραγματικότητας και από τα περιστατικά που συμβαίνουν, βιώνονται, ακούγονται ή αποσιωπούνται καθημερινά στους δρόμους κάθε πόλης. Περιστατικά της ευρύτερης LGBTQI+ κοινότητας ή και άλλων ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την απροσδόκητη εναλλαγή ανάμεσα στο αίσθημα της ασφάλειας και της ανασφάλειας κάθε φορά που βγαίνουν έξω από το σπίτι τους. Στο πλαίσιο του Athens Pride Week, το #vgeskaipes μπαίνει στη Στέγη στις 3 Ιουνίου και μοιράζεται με όλους τον σκοπό του μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις και προβολές.
«Βγες και πες την ιστορία σου», μοιράσου εκείνο το περιστατικό είτε αφορά στο bullying, τη λεκτική βία, την ομοφοβία, την τρανσφοβία ή και την ενδοοικογενειακή βία. Για όλα αυτά, για το πώς είναι να ζει κανείς ως «διαφορετικός», αλλά και για κάθε βίωμα που μπορεί κάποιος να θέλει να μοιραστεί, δημιουργήθηκε η online καμπάνια του #vgeskaipes. Ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε άτομο που αισθάνεται ότι θέλει να μιλήσει για το βίωμά του. Οι βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες θα αποτελέσουν υλικό για τη σπονδυλωτή ταινία που θα δημιουργηθεί σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Όλη η δράση, καθώς και η ταινία είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.
Συντονιστής Πάνελ: Λουκάς Σταμέλλος, μέλος omniatv
Ομιλητές:
– Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), Άννα Απέργη, Ακτιβίστρια και Γραμματέας Επικοινωνίας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
– Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Κίμωνας Παναγιωτόπουλος, Υπεύθυνος έργου «Πες το σε εμάς»
– Proud Seniors Greece, Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω, Χατζηνικολάου Βαγγέλης, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
– Πολύχρωμο Σχολείο, Κατερίνα Λιτσαρδοπούλου, Εκπαιδευτικός
– Κέντρο Ζωής, Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής Κέντρου Ζωής (για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS)
– IT GETS BETTER GREECE, Μαριλένα Ντάνια, Program Director
Θα μιλήσουν, επίσης, ο Νίκος Κωστόπουλος και η Άννυ Παπαρρούσου για την έκβαση της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου.
Με την υποστήριξη:
ΒΓΕΣ και ΠΕΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Με τη συνεργασία των οργανώσεων:
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω-
Proud Life LGBTQI+
Διοργανωτής: Proud Life N.G.O
Πληροφορίες:
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
*
ΖΑΚ / ZACKIE OH
Κυκλοφορία βιβλίου 8.6.2019 | Athens Pride | Περίπτερο Στέγης Ιδρύματος Ωνάση | Πλατεία Συντάγματος
Το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» ξεκίνησε το 2016 σαν ένα project κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του νεαρού LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου από τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή. Συναντήσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις, ζυμώσεις με τον Ζακ οδήγησαν στη δημιουργία μιας συρραφής λέξεων, σκέψεων και εικόνων.
Ατόφιες σκηνές καθημερινού πάθους και αγώνα, προβληματισμοί για την ύπαρξη, τον έρωτα και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, γκλίτερ, χιούμορ, απογοητεύσεις, συναισθήματα, hashtags, αυθόρμητοι διάλογοι. Ένα βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο ενός ανθρώπου που γοητεύει με τον ανεπιτήδευτο, βαθιά πολιτικό λόγο του. Στις σελίδες του, αποτυπώνεται η καθημερινότητα του Ζακ από την εσωστρέφεια της ιδιωτικότητάς του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια του alter ego του, drag queen Zackie Oh. Και μέσα στην ιστορία του Ζακ εγγράφεται ταυτόχρονα η διαρκής προσπάθεια μιας κοινότητας για ισότητα και σεβασμό.
«Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο». Η Μαρία Λούκα και ο Αλέξανδρος Κατσής ολοκληρώνουν το έργο που είχαν ξεκινήσει με τον Ζακ. Oι εκδόσεις «Το Ροδακιό» και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αναλαμβάνουν την έκδοση του βιβλίου «Ζακ/Zackie Oh» που θα κυκλοφορήσει από αρχές Ιουνίου αρχικά στο Pride και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε ελληνικά και αγγλικά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την οικονομική́ στήριξη του δικαστικού́ αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ.
«Ο Ζαχαρίας χωράει σε πολλές λέξεις και εικόνες. Τον βλέπεις στους τοίχους, στις ζωγραφιές ενός παιδιού στα Εξάρχεια, σε αφίσες στο Γκάζι, σε συνθήματα στο Χαλάνδρι. Είναι παντού. Και θα είναι. Αέρινος και ελεύθερος σε κάθε γωνιά της πόλης», λέει ο αδελφός του, Νίκος Κωστόπουλος. Ο άγριος θάνατος του Ζακ λειτούργησε σαν μια τραγική υπενθύμιση πως ο αγώνας ενάντια στην ομοφοβία και τη βία δεν έχει κερδηθεί. Όσο όμως υπάρχει αλληλεγγύη, όσο μιλάμε, συζητάμε, σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, τόσο οι εκφράσεις μίσους θα περιορίζονται, μέχρι να εξαλειφθούν τελείως. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει από την πρώτη στιγμή την έρευνα για την διαλεύκανση της ακόμη ανοιχτής υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Μέσα από το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» και την ταινία “Faster than Light” των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, αναδεικνύονται τολμηρές φωνές της Αθηναϊκής LQBTQI+ κοινότητας, ένα άνοιγμα στην ετερότητα που μας γεμίζει, μας αλλάζει, μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα λίγο αλλιώς.
«Όσο υπάρχει αλληλεγγύη, δίκαιη οργή, δημιουργικότητα. Όσο σκεφτόμαστε, μιλάμε και αντιστεκόμαστε, θα πολλαπλασιαζομαστε. Μέχρι αυτοί και αυτές που θέλουμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα να είμαστε περισσότεροι και περισσότερες από αυτούς που παλεύουν με τόσο σθένος να επιβάλουν και αυτούς που υποστηρίζουν τη βία, τη μισαλλοδοξία, το σκοτάδι.» -Ζακ / Ζackie Oh