Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Αβδελιώδη στο Θέατρο Αθηνών

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει τη διαχρονικότητα και τη μαγεία του Παπαδιαμάντη με τη μυσταγωγική, μαγική παράσταση “Όνειρο στο κύμα – Έρως Ήρως”, στο Θέατρο Αθηνών.

Με τα διηγήματα «Όνειρο στο κύμα» – «Έρως Ήρως», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, μετουσιώνει με ποιητικό οίστρο τις δύο όψεις του ανολοκλήρωτου και ανομολόγητου έρωτά του για την ξαδέλφη του Μαχούλα*, βιώνοντας το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντάς μας δύο διαχρονικά αριστουργήματα που δοξάζουν τον Άνθρωπο.

Στο πρώτο, μας μεταφέρει σ’ ένα νυκτερινό, καλοκαιρινό τοπίο όπου αντικρίζει με δέος και ιερό ρίγος την ομορφιά της νεαρής συνομήλικής του Μοσχούλας – Μαχούλας, καθώς εκείνη αναδύεται μέσα απ’ τη θάλασσα γυμνή ως θεότητα. Όταν κινδυνεύει να πνιγεί βουτά και την σώζει. Η ευχαρίστηση ότι της έσωσε τη ζωή αποκτά απείρως μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.

Στο δεύτερο, που το θεωρούμε ως εξέλιξη της προηγούμενης ιστορίας, ο έρωτας του Παππαδιαμάντη για την Αρχόντω – Μαχούλα, μετατρέπεται σε οδυνηρότατο πάθος, με άφατο ψυχικό πόνο, όταν διαπιστώνει πως κινδυνεύει να την χάσει από έναν μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα.

Ο Παπαδιαμάντης δεν χρησιμοποιεί δραματουργικά μοντέλα και τεχνικές. Κάθε του φράση είναι πηγαία κατάθεση ψυχής, ασπαίρουσα και συναρπαστική που την απολαμβάνουμε κάθε στιγμή σαν εξαίσια μουσική όπερα, η οποία αποκαλύπτει με απλότητα την Αλήθεια*. Αυτήν που βρίσκει όλους τους ανθρώπους να ομονοούν σιωπηρά για το τι είναι το σωστό ή το λάθος, το ηθικό ή το ανήθικο.

Αυτή την αυθεντική, σπάνια ποιητική τέχνη του προσπαθεί να αποδώσει η παράσταση με έντεχνο τρόπο απαγγελίας, για να αναδείξει με ακρίβεια το πνεύμα του, που μας διδάσκει αθόρυβα ότι κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση ενός πόθου, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα. Δ.Α.

*Η Μαχούλα περιγράφεται από τον Παπαδιαμάντη στο δραματικά σημαίνον για διήγημά του «Φαρμακολύτρα», όταν συναντά το ίνδαλμά του μετά από 20 χρόνια χωρίς ακόμη να έχει ο ίδιος λυτρωθεί, ενώ εκείνη, εντελώς ανυποψίαστη, κάνει τάμα στον ίδιο ναό για να λυτρωθεί ο γιός της από τα μάγια του έρωτά του.

* «Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί κι όπου θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.» Οδυσσέας Ελύτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διάρκεια: 90’

Υποψηφιότητες Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου & Ερμηνείας ηθοποιού, Βραβείων Κάρολος Κουν 2022

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ