Η έκθεση “Ονειροπόληση: Από τον Βόλο στο Πήλιο” ξεκινάει με αναφορές από την αρχαϊκή επική ποίηση, που μας ταξιδεύουν στο μυθικό Πήλιο, θέρετρο των Ολύμπιων θεών, και τόπο γέννησης του βασιλιά Πηλέα. Σημείο αναφοράς στον γάμο του Πηλέα ήταν το «μήλο της Έριδος», το οποίο και επέλεξε να δώσει ο Πάρης στην θεά Αφροδίτη και που τελικά οδήγησε στον Τρωικό πόλεμο με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα. Στην «μυθική» ενότητα συμμετέχουν έργα του Δημήτρη Γέρου («Μήλο της Έριδος»), και της απαράμιλλης τεχνικής Θόδωρα Πανταλέωντα («Έριδα») και στοιχειοθετούν με απροσδόκητο ενδιαφέρον την αρχή της έκθεσης.
Έργα του κορυφαίου Αλέκου Φασιανού («Τα Πουλιά»), δεν θα μπορούσαν να λείψουνε από την μυθολογική ονειροπόληση, όπως και του Γιώργου Σταθόπουλου καθώς εξυμνούν την ελληνική ομορφιά («Θεά Αφροδίτη»).
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το έργο του αξέχαστου Ευγένιου Σπαθάρη (ιδρυτή του Θεάτρου Σκιών), με την απεικόνιση της ομηρικής σκηνής της «από μηχανής» εμφάνισης της θεάς Αθηνάς στον Αχιλλέα.
Τη μαγεία του Πηλίου με νότες αστείρευτης φαντασίας και ονείρου και αποδίδει το έργο «Παράδεισος» της καταξιωμένης και γνήσιας εκπροσώπου της ναΐφ ζωγραφικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, Σοφίας Καλογεροπούλου. Έργα της εικαστικού είδαμε στη πρόσφατη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, με τίτλο «Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» ενώ αναμένουμε δυο σημαντικές εκθέσεις το 2022, η μια στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η δεύτερη σε γκαλερί της Γενεύης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Σοφία Μακρυγιώργου: «Στην έκθεση συμμετέχουν πολύ σημαντικά ονόματα της ελληνικής εικαστικής σκηνής, των οποίων έργα φιλοξενούνται σε μεγάλες δημόσιες συλλογές, όπως της Εθνικής Πινακοθήκης και σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές». Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η συμμετοχή δυο σημαντικών έργων του μεγάλου ζωγράφου και δάσκαλου, Σπύρου Βασιλείου (1903-1985), του «ποιητή της καθημερινότητας», με τις χαρακτηριστικές «Βάρκες» και «Ξάρτια» (κατάρτια), να πλαισιώνουν ζωγραφικά ονειρεμένα λιμάνια και κόλπους όπως είναι ο Βόλος και ο Παγασητικός.
Τα επιβλητικά και πομπώδη καράβια του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη μας κάνουν να αναπολούμε ιδιαίτερα μελαγχολικά λιμάνια ενώ οι ναύτες και τα καράβια του Διονύση Ματαράγκα, δίνουν μια νότα φρεσκάδας στην έκθεση, με ευρηματικές κατασκευές σαν «επιτοίχια γλυπτά» που ξεπροβάλλουν από τους τοίχους του Valis.
Έργα του Άγγελου Ραζή και του Βασίλη Σολιδάκη μας ταξιδεύουν σε τοπία και χώρους μεταξύ ρεαλισμού και ονείρου, ενώ την ονειροπόληση συμπληρώνουν έργα του Γ. Ηλιόπουλου, του Α. Χαντζάρα, της Ε. Μπαδόλα, του Γ. Κούτρικα, και του Α. Αιβάζογλου.
«Σε πιο μοντέρνα και αφηρημένη διάσταση και απόδοση των χρωμάτων, των συναισθημάτων που αποκομίζουμε από το λιμάνι του Βόλου ως το μαγευτικό Πήλιο», όπως προσθέτει η επιμελήτρια, «συναντάμε τον μοναδικής αισθητικής και ύφους και «αγαπημένο» πολλών ιδιωτικών συλλογών Πάνο Φαμέλη, τον Δημήτρη Δάλλα και την Κ. Αδαμοπούλου».
Η έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ομάδες κοινού. Η ελεύθερη είσοδος και χαλαρή περιήγηση μέσα στους κοινοχρήστους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου Valis καθιστούν την έκθεση ιδανική βόλτα και τους επισκέπτες του Πηλίου αλλά και για τους κατοίκους του Βόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Τα έργα διατίθενται προς πώληση κατόπιν επικοινωνίας με την επιμελήτρια.