Ρωσική θρησκευτική μουσική, έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, καθώς και γνωστά ρωσικά λαϊκά τραγούδια θα μας παρουσιάσει στις …
7 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής η μοναδική «Ορθόδοξη Χορωδία Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης».
Η Χορωδία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από το διάσημο Ρώσο διευθυντή ορχήστρας Βαντίμ Αφανάσιεφ, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της μέχρι σήμερα, αναβιώνει και συνεχίζει την παράδοση της Χορωδίας των Διακόνων που είχε ιδρυθεί από τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό τον 15ο αιώνα.
Η αναβίωση αυτή είναι που κάνει τη χορωδία περιζήτητη σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς τη θεωρούν άμεσο συνδετικό κρίκο με τις μεγάλες στιγμές της ρωσικής ιστορίας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η σύνθεση της Χορωδίας είναι μοναδική και αποτελείται από δύο τενόρους, πέντε βαρύτονους, τέσσερις μπάσους και τέσσερις μπάσους-προφόντο, που δίνουν ένα ξεχωριστό, αυθεντικά ρωσικό τόνο στον ήχο της χορωδίας και μια πλούσια χαρακτηριστική φωνητική γκάμα που την κάνει να ξεχωρίζει διεθνώς.
Όλα τα μέλη της χορωδίας πέρασαν από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, στην πλειοψηφία τους αποφοίτησαν από το Τμήμα Φωνητικής του Ωδείου της Χορωδίας και έχουν πολλές εμφανίσεις σε παραστάσεις όπερας με αποτέλεσμα να προκαλούν πάντα ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του κοινού όπου και αν τραγουδούν, εντός και εκτός Ρωσίας.
Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βαντίμ Αφανάσιεφ, που παράλληλα είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Προστασίας και Ανάπτυξης της Παραδοσιακής Ορθόδοξης Χορωδιακής Μουσικής, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρωσική παράδοση και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χορωδία του, την οποία διευθύνει ο Αλεξάντρ Ράντεφ, θεωρείται ιδανική για έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών όπως του Τσαϊκόφσκι, του Ραχμάνινοφ, του Τσεσνόκοφ, του Αρχαγκέλσκι.
Συνδυάζοντας την έντονη εκφραστικότητα της σύγχρονης ερμηνείας με την αυστηρή φόρμα της ρωσικής χορωδιακής παράδοσης η «Ορθόδοξη Χορωδία Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης», θεωρείται δικαίως από πολλούς ως μια από τις πιο ιδιαίτερες και μοναδικές στον κόσμο Χορωδίες, ιδανική για τη Ρωσική θρησκευτική μουσική παράδοση και τα έργα μεγάλων συνθετών.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου