16 Φεβρουαρίου 1837
«Αχ αγαπημένε μου πατέρα, τι καλά που αισθάνομαι εδώ, στο σπίτι μου. Επιτέλους έφθασα στον τόπο του προορισμού μου. Τι ωραία που είναι να εισπνέω τον υπέροχο, διάφανο, καλό, φωτεινό αέρα, μπροστά στο ανοιχτό παράθυρό μου, να πηγαίνω περίπατο με την άμαξα φορώντας μόνο το σάλι μου. Η πόλη, βέβαια, δεν είναι ακόμη σαν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά εξαιρετικά ιδιόμορφη. Αχ έχω τόσα πολλά να περιγράψω, κι όμως πρέπει να κλείσω. Σύντομα θα γράψω περισσότερα.
Αμαλία»
Ο Όθων και η Αμαλία υπήρξαν αδιαμφισβήτητα δύο εμβληματικές μορφές που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Παρότι αποτέλεσαν προσωπικότητες αμφιλεγόμενες για τους σύγχρονούς τους και τους ιστορικούς, ασκούσαν τεράστια γοητεία στους Έλληνες με τον ευρωπαϊκό αέρα που μετέδωσαν στην ελληνική κοινωνία, αλλά ιδίως με την αίγλη και τα μυστικά του συζυγικού τους βίου. Η περίοδος της Βαυαροκρατίας σφράγισε εν πολλοίς την ταυτότητα του Νέου Έλληνα και το στίγμα της παραμένει ανεξίτηλο μέχρι σήμερα, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης των Αθηνών, αλλά και στη σύγχρονη πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα.
Μέσα στο ζωντανό σκηνικό που προσφέρει το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης, τον οποίο αγόρασε η ίδια η Αμαλία για να στεγάσει πρότυπες αγροτικές εγκαταστάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας, ζωντανεύουν κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας μέσα από τις εξιστορήσεις των αναμνήσεων του ζευγαριού μετά την εκθρόνισή τους και την επιστροφή τους στη Γερμανία. Ένα ταξίδι στον χρόνο, τον χώρο και την ιστορία που παρέχει μια διαφορετική οπτική για να κατανοήσουμε βαθύτερα την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας από τη γέννηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους έως και σήμερα.
Ταυτότητα παράστασης
«Otto, meine Liebe! / Ασπασμοί εξ Αθηνών»
μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο Η Ελλάδα του Όθωνα του Edmond About που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Δραματουργία, κείμενο: Στέλλα Ράπτη
Σκηνοθεσία: Χρήστος Χριστόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Νικολέτα Ξεναρίου
Σκηνογραφική επιμέλεια, κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Σύμβουλος ιστορικής έρευνας: Άννα Καρακατσούλη
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού
Σχεδιασμός εντύπων: Γιώτα Φώτου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιαλένα Κλειδαρά
Ερμηνεύουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Στέλλα Ράπτη, Χρήστος Χριστόπουλος
Διάρκεια: 70 λεπτά
Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.