Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Ταχσίν Γιουτζέλ με τίτλο Ουρανοξύστης. Πρόκειται για ένα πολιτικό μυθιστόρημα για την Τουρκία, που παρουσιάζει μια μελλοντολογική εικόνα της….

Ο Τζαν Τεζτζάν, ένας διάσημος δικηγόρος, το πρωινό της 17ης Φεβρουαρίου του 2073 σκαρφίζεται ένα σατανικό σχέδιο: αν γινόταν να ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη, τότε τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του ζάπλουτου πελάτη του, Τεμέλ Ντικέρ, να χτίσει ουρανοξύστες σε ολόκληρη την Ισταμπούλ, και να τη μετατρέψει σε μια μοντέρνα και υπέρλαμπρη μεγαλούπολη, αντάξια της Νέας Υόρκης.

Μέσα από την υπόθεση του Τζαν Τεζτζάν παρακολουθούμε την ιστορία μιας πόλης που κάτω από την απατηλή λάμψη της κρύβει ταπεινά σπιτάκια με προσεγμένους κήπους, εξαθλιωμένους ανθρώπους που περιπλανώνται στις παρυφές της πόλης αναζητώντας τροφή, σκληρούς επιχειρηματίες που μετακινούνται χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα μονοθέσια αεροπλάνα τους, καθώς και αδίστακτους πολιτικούς που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα τουρκικά ΜΜΕ.
 

Ο Ταχσίν Γιουτζέλ, σε αυτό το ποτισμένο με μαύρο χιούμορ, αλληγορικό μυθιστόρημά του, μιλάει χωρίς υπεκφυγές για μια Τουρκία που μπροστά στο όραμα της άνευ ορίων προόδου δεν διστάζει να καταπατήσει τις αρχές της και να ισοπεδώσει το παρόν της.

Ένα σημαντικό μυθιστόρημα για την Τουρκία, που παρουσιάζει μια μελλοντολογική εικόνα της
η οποία λίγο απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα.

 \"\"

Βιογραφικό:

Ο Ταχσίν Γιουτζέλ γεννήθηκε το 1933 στο Ελμπιστάν της κεντροανατολικής Τουρκίας. Επί σειρά ετών δίδαξε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2000.

Έχει εκδώσει εφτά μυθιστορήματα, πέντε συλλογές διηγημάτων και ένα βιβλίο με παραμύθια της Μικράς Ασίας, και έχει συμμετάσχει ενεργά με δοκίμια και άρθρα του στο διάλογο για τη γλωσσική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

Ο Ταχσίν Γιουτζέλ έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, και έχει λάβει το Βραβείο Αζρά Ερχάτ για «Ύψιστη Προσφορά στη Λογοτεχνική Μετάφραση». Το μυθιστόρημά του Ουρανοξύστης, το οποίο εκδόθηκε το 2006, τιμήθηκε με το βραβείο Balkanika το 2007.