Στον κόσμο της jazz, η 30η Απριλίου έχει πλέον συνδεθεί με τον εορτασμό του μουσικού αυτού είδους, μιας και από το 2011, η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει αφιερωθεί στη jazz μουσική και κάθε χρόνο, διοργανώνονται χιλιάδες κονσέρτα σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης, μια καθιερωμένη all-star συναυλία, η οποία φέτος διεξήχθη στο φημισμένο Hamer Hall του Κέντρου Τεχνών της Μελβούρνης.
Έτσι, την Τρίτη (30/04), βρέθηκα για να παρακολουθήσω την πρώτη από τις δύο ημέρες εορτασμού της International Jazz Day στο The Zoo που τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί τον επίσημο συνεργάτη της UNESCO και του Herbie Hancock Institute of Jazz για την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ στην Ελλάδα.
Το πρώτο σχήμα του προγράμματος ήταν το ακουστικό κουαρτέτο του κιθαρίστα Διονύση Πολυγένη, Dionysis Polygenis Quartet, το οποίο, πέρα από τον ίδιο, αποτελείται από τον Βασίλη Αντωνόπουλο (ρυθμική κιθάρα), τον Χρήστο Κοσσίδη (βιολί) και τον Ηλία Καρκαβέλια (κοντραμπάσο). Οι νεαροί μουσικοί βγήκαν στη σκηνή στις 9.30 και δύο από τα πρώτα κομμάτια που απολαύσαμε ήταν οι πολύ ωραίες διασκευές του «New York City» του Django Reinhardt και του «Somethin‘ Stupid», ενός κομματιού που είναι ευρέως γνωστό από την εκδοχή που ηχογράφησαν ο Frank Sinatra και η Nancy Sinatra το 1967.
Ακολούθησε μια από τις πιο γνωστές συνθέσεις του Django Reinhardt, το gypsy swing κομμάτι «Nuages», κατά το οποίο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε θαυμάσια solo στο βιολί και την κιθάρα, και το εξαιρετικό «Motel One», κατά το οποίο απολαύσαμε πολύ ωραία solo στο κοντραμπάσο, το βιολί και την κιθάρα, ένα κομμάτι που προέρχεται από τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Πολυγένη (Dennis Pol), New York City (2019), που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Η πολύ καλή εμφάνιση των μουσικών που φαίνονταν να απολαμβάνουν κάθε λεπτό που βρίσκονταν στη σκηνή, ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα, με το «Hungaria» του Django Reinhardt.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα από πλευράς κοινού, σε έναν κατάμεστο χώρο, υποδεχθήκαμε για τη συνέχεια της μουσικής βραδιάς, το κουιντέτο B.F.A.M. (Brothers From Another Mother), το οποίο αποτελούν ο Φίλιππος Παππάς (τενόρο σαξόφωνο), ο Παναγιώτης Καψαμπέλης (κιθάρα), ο Ραφαήλ Μελετέας (πιάνο), ο Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο) και ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς). Με την προσθήκη δύο special guests, του Δημήτρη Παπαδόπουλου (τρομπέτα) και του Δημήτρη Σταρίδα (τρομπόνι), το σχήμα παρουσιάστηκε ως septet και όπως συμβαίνει με τα μεγάλα μουσικά σχήματα, το ενδιαφέρον του κοινού διατηρήθηκε αμείωτο από τα πολύ ωραία εναλλασσόμενα solo των μουσικών. Η πολύ καλή εμφάνιση των B.F.A.M. έφερε μια hard bop πνοή στην εορταστική αυτή συναυλία και προετοίμασε κατάλληλα το έδαφος για το τελευταίο σχήμα της βραδιάς, το κουιντέτο του Δημήτρη Παπαδόπουλου, που απαρτίζεται από τον ίδιο στην τρομπέτα, τον Τάκη Πατερέλη (τενόρο σαξόφωνο), τον Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο), τον Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και τον Δημήτρη Κλωνή (ντραμς).
Το setlist του εκπληκτικού κουιντέτου περιείχε σχεδόν αποκλειστικά συνθέσεις του Παπαδόπουλου, όπως το ζεύγος συνθέσεων «The Thespian» και «Oсень», μια λέξη που σημαίνει «φθινόπωρο» στη ρωσική γλώσσα, ενώ ακολούθησε το κομμάτι «Superhero» με μια εξαιρετική εισαγωγή από τον Κοντραφούρη. Στη συνέχεια, ακούσαμε ένα ακόμα δίπτυχο με ελεύθερο αυτοσχεδιασμό ως πρώτο μέρος και το «Free as a bird» του θρυλικού τρομπετίστα Fredie Hubbard το οποίο έκλεισε με ένα θαυμάσιο a cappella solo στην τρομπέτα.
Συνολικά, ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ ωραία βραδιά που επέτρεψε στους φίλους της jazz να συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή για τη μουσική και να απολαύσουν όμορφες μελωδίες από εκλεκτούς, παλιούς και νέους, μουσικούς της εγχώριας -και όχι μόνο- jazz σκηνής σε έναν χώρο που τείνει να καθιερωθεί ως μόνιμος χώρος εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Τζαζ, καθώς για μια ακόμα χρονιά ήταν πολύς ο κόσμος που παρακολούθησε τις συναυλίες και σε κάθε ευκαιρία έδειχνε τον ενθουσιασμό του προς τους μουσικούς.
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Brothers From Another Mother © Άννα – Μαρία Μπάρτζη
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2019 στο The Zoo