Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει κάθε χρόνο πολλαπλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τόσο τις αφηγηματικές, διαδραστικές και εν γένει ευρηματικές παρουσιάσεις της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων, όσο και την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, αλλά και τους γονείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Παιδική, η Εφηβική και η Εκπαιδευτική Γωνιά αποτελούν ίσως τους πλέον δυναμικούς πόλους έλξης των επισκεπτών της Έκθεσης.

Στη 13η ΔΕΒΘ οι ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Έκθεσης θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους ν’ ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου καλύπτοντας όλα τα γούστα κι όλες τις θεματικές.

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ και άλλοι φορείς

Το βασικό μέρος του προγράμματος καταρτίστηκε βάσει των προτάσεων 27 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου:  Άγκυρα, Ανάτυπο, Αφοί Κυριακίδη, Βάρφη, Captainbook.gr, Διάπλαση, Διάπλους, Εν Πλω, Επόμενος Σταθμός, Fagottobooks, Ίκαρος, IWrite, Καστανιώτη, Κέδρος, KeyBooks, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Κόκκινο, Kυριακίδη, Λιβάνη, Μάτι, Μέθεξις, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Πατάκη, Πορφύρα, Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Σημαντική είναι η συμμετοχή Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων και Φορέων που έρχονται να παρουσιάσουν το έργο τους και να συμβάλουν με την εμπειρία και τις σχετικές δράσεις τους. Συγκεκριμένα συμμετέχουν:

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση(Αρχείο Καβάφη), το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων της Πληροφόρησης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης και το Καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο Ν.Π. Λειβαδιώτη.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ αλλά και εμψυχωτές, καλλιτέχνες παιδαγωγοί

Στο πλαίσιο της 4ήμερης φετινής διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί 76 εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κλασικές και διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια κ.ά.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις θα συμμετέχουν δημιουργικά 105 συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που εκτείνονται από τα σύγχρονα και τα λαϊκά παραμύθια μέχρι το οξύ πρόβλημα του εκφοβισμού στο σχολείο, καθώς και για το ρόλο αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου.

Το Αρχείο Καβάφη/Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην Έκθεση, οργανώνει εργαστήριο για μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού με θέμα Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς; Με τη συνδρομή των Θοδωρή Χιώτη (συντονιστή του προγράμματος) και Παναγιώτη Πανταζή (εικονογράφο κόμικς), ενώ το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κόκκινο, θα συστήσουν στα παιδιά τον προσκεκλημένο Γάλλο εικονογράφο Marc Boutavant.

Εκδηλώσεις προγραμματίζουν επίσης το ελληνικό τμήμα IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (εργαστήριο για παιδιά και σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα το σχολικό εκφοβισμό), η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων της Πληροφόρησης/Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης (εκδηλώσεις για παιδιά) και το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Ν.Π. Λειβαδιώτη (εργαστήριο βιβλιοδεσίας).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έναν κύκλο εκδηλώσεων για εκπαιδευτικούς και γονείς με βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις εκδόσεων.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολλών από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για παιδιά και νέους έχουν συμβάλει 9 ομάδες και συγκεκριμένα οι: BoomwhackersOrchestra Δήμου Νεάπολης-Συκεών,Ελάτε να παίξουμε, ELNIPLEX, Εταιρία Θεάτρου Theatre Αction, Family Sound Machine,Gamecraft, Μελωμύθι Θεατρικό σχήμα «Παραβάτες της Σκηνής» και Παιδιά εν Δράση

«ΧΝΑΡΙΑ» ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος της φετινής Έκθεσης, περισσότεροι από 100 συγγραφείς και εικονογράφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών να γράψουν φράσεις και να ζωγραφίσουν εικόνες με θέμα τους πρόσφυγες. Τα λόγια και οι εικόνες τους θα γίνουν τα χνάρια που θα ακολουθούνται από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Έκθεσης στη διαδρομή τους προς την Παιδική Γωνιά.

 

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί Γωνιά Ανάγνωσης με θεματικό τίτλο «Ταξιδεύοντας…;». Τα βιβλία που θα διατίθενται για ανάγνωση είναι προσφορά των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και αφορούν ταξίδια ευχάριστα προγραμματισμένα, άλλα και ταξίδια  που γίνονται  δυσάρεστα, ξαφνικά και με άγνωστο προορισμό.

Επίσης η τιμώμενη χώρα Ρωσία θα παρουσιάσει στο χώρο της για τους μικρούς και νεαρούς φίλους της διοργάνωσης, ένα πρόγραμμα που εστιάζει:

  • στην προβολή ταινιών κινουμένων σχεδίων με θέμα η ρωσική λογοτεχνία και λαϊκές παραδόσεις στα κινούμενα σχέδια
  • σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς βασισμένα στα κινούμενα σχέδια
  • στην παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών αυτών
  • σε μαθήματα υπό την μορφή παιχνιδιού
  • στην παρουσίαση εκπαιδευτικών πολυμέσων

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ στην Έκθεση

Με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και των κατά τόπους Διευθύνσεων, τα πρωινά της Πέμπτης 12 και της Παρασκευής 13 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις μαθητών σε εκδηλώσεις αλλά και στον χώρο της Έκθεσης γενικότερα. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία υπολογίζεται ότι τα δύο πρώτα πρωινά  θα επισκεφθούν την Έκθεση 1000 περίπου μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους.

Πέραν αυτών, μαθητές από 30 περίπου σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν σε δρώμενα που έχουν προετοιμάσει με τους εκπαιδευτικούς τους στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς και έχουν συνδιοργανωθεί μαζί τους.

Με στόχο τη διεύρυνση και την  ισχυροποίηση των δεσμών του χώρου των βιβλίων με τους νέους αναγνώστες, η 13η ΔΕΒΘ προσεγγίζει τα παιδιά και τους νέους με μεθόδους, τρόπους και θέματα σύγχρονα, δημιουργικά  και ευρηματικά.

Διαβάστε επίσης:13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξένη λογοτεχνία και θέματα Μετάφρασης στο επίκεντρο της 13ης ΔΕΒΘ