Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010), από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

«Οι εικαστικές τέχνες πηγαίνουν στο θέατρο ή πως μεταφέρει κανείς τις εικαστικές τέχνες στο θέατρο. Η κοινωνική και επικοινωνιακή λειτουργία της κινούμενης εικόνας και το κινηματογραφικό θετικό της διαφάνειας ήταν οι βασικοί συντελεστές της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης τόσο ως διαδικασίας όσο και ως μοντέλο μαθήματος.»

 

«Ότι αγαπάμε είναι φευγαλέο ή αλλάζει το χρώμα του. Και ό,τι δεν αγαπάμε κάνει ακριβώς το ίδιο. Προσπαθούμε με την Τέχνη να βρούμε μια ερώτηση σε μια απάντηση που δεν υπήρξε. Η ποικιλομορφία της παραγωγής μοιάζει με ένα ουράνιο τόξο, που δένει μαζί τα χρώματα στην ανεξαρτησία τους το ένα δίπλα στο άλλο παραταγμένα κοντά στο φως. Άσπρο λοιπόν και άχρωμα. Επειδή μόνο στο φως, μπορεί κανείς να δει αυτό που είναι. Έτσι συνδυάζουμε όλα τα χρώματα στο λευκό. Το ουράνιο τόξο μας είναι άσπρο.»

Σωτήριος Μίχου

Το σύνολο των έργων της έκθεσης αποτελούν τη δωρεά 76 έργων του Σωτήριου Μίχου στη συλλογή του μουσείου από τον Dr Helgi Briem Saemundsson, διαχειριστή του αρχείου και του έργου του καλλιτέχνη. Τα 76 νέα αποκτήματα  εμπλουτίζουν τη συλλογή του μουσείου το σύνολο των έργων της οποίας ανέρχεται πλέον στα 2.325 έργα.

Τα έργα της έκθεσης ιχνηλατούν την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη-δάσκαλου από το 1960 έως και το 2007 και ανήκουν στις ενότητες έργων με τίτλο Λουλούδια/Blumen, Γάτα, Tοπίο, Ελληνικό Τοπίο, Poethen. H αρχική πειραματική δημιουργία του καλλιτέχνη περιλαμβάνει μικρά ζωγραφικά έργα, σχέδια, ακουαρέλες και κολλάζ με τη χρήση ευαίσθητων καλλιτεχνικών μέσων και κόλλας. Aργότερα, γεωμετρικά και γραμμικά στοιχεία παρουσιάζονται στις αφαιρετικές ζωγραφικές συνθέσεις και στα εξπρεσιονιστικά τοπία. Ασχολείται με την κεραμική και τη φωτογραφία, παρουσιάζοντας σε εκθέσεις έργα μικτής τεχνικής από polaroid και κολλάζ. Η χρήση του λόγου στα έργα του εμφανίζεται σε αρκετές συνθέσεις είτε σε σύντομες αναφορές είτε σε ολόγραφα κείμενα όπου έννοιες, ιδέες και εικόνες δημιουργούν  οργανικά ενιαία σύνολα. Στη συνέχεια, ερευνά νέα εκφραστικά μέσα, δημιουργεί video και performance και πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία θεατρικές παραγωγές.

Ο Σωτήριος Μίχου γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Στην Αθήνα, μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Κωνσταντίνο Ρωμανίδη. Το 1955, άρχισε σπουδές ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης και συνέχισε στον τομέα της Αρχιτεκτονικής. Δούλεψε ως συνεργάτης και βοηθός στο Ινστιτούτο Θεμελιωδών Αρχών της Αρχιτεκτονικής και έλαβε την υποτροφία της Γερμανικής Ακαδημαϊκής Υπηρεσίας Ανταλλαγών (DAAD, 1967-1969). Διετέλεσε διευθυντής του Θεάτρου Δωματίου (Zimmertheater) του Τύμπινγκεν. Ήταν υπεύθυνος στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Καρλσρούης. Ο καθηγητής Σωτήριος Μίχου υπήρξε υπεύθυνος του τμήματος Κατασκευών της Κρατικής Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Στουτγάρδης από το 1974 έως το 2003. Συνέβαλε στη δημιουργία και καθιέρωση πολυδιάστατων εκπαιδευτικών πρακτικών και καινοτόμου μεθοδολογίας. Εισήγαγε στη διδακτική νέες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές τεχνικές για την διεύρυνση της καλλιτεχνικής πρακτικής και συμπεριέλαβε τη μουσική, τη λογοτεχνία, το χορό, το θέατρο, την ελεύθερη έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και τη χρήση των νέων μέσων της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδική εκδήλωση, η έκδοση Σ. Μίχου Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου για το έργο του καλλιτέχνη, από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα σε στενή συνεργασία με τον Dr Helgi Briem Saemundsson και τον εικαστικό Αλέξανδρο Βάλβη.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποδέχθηκε τη γενναιόδωρη δωρεά συμβάλλοντας  στην καταγραφή και προβολή του έργου του Σωτήριου Μίχου, σε συνεργασία με την οικογένεια, τους στενούς και αφοσιωμένους φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους και ακόλουθους-μαθητές που ενέπνευσε το όραμα, οι αφηγήσεις, η εμπειρία, η παιδεία και η σκέψη του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ελληνικής Διασποράς.