Δεκαεπτά έτη φωτός μακριά από τη Γη, ψηλά στον έναστρο ουρανό του καλοκαιριού, βρίσκεται ο αστερισμός του Αετού, πολύ κοντά σε εκείνον της Λύρας και του Κύκνου. Αγαπημένοι οι μήνες του έτους, χαρίζουν στους ανθρώπους το πιο φωτεινό σημείο του ουρανού, το Θερινό Τρίγωνο. Πίσω στη γη, σε μία προσπάθεια προσανατολισμού στην πραγματικότητα, ένα εικαστικό θερινό τρίγωνο φωτίζει μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας. Από τις 6 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου 2024, η γκαλερί Thalatta.art παρουσιάζει στο κοινό τρεις εικαστικούς καλλιτέχνες, σε μία τριατομική έκθεση σύγχρονης τέχνης που αποτελεί από τη μία πολυμεσικό και από την άλλη διαπολιτισμικό διάλογο.
- Εικαστικοί: Παναγιώτης Γκρίτζος, Κωνσταντίνος Τζέπρας, Mirel Gjolena
- Επιμέλεια: Ειρήνη-Μαρία Νανούρη
Σε μία στιγμή της ιστορίας όπου ο πολιτισμικός μίτος υφαίνει τις παγκόσμιες εξελίξεις ανά την υφήλιο, στην είσοδο της γκαλερί, ο Κωνσταντίνος Τζέπρας παραδίδει μαθήματα αισθητικής γεωγραφίας. Γνήσιος εκπρόσωπος της κυπριακής καταγωγής του, ανακαλεί κομβικά, πρωτόλειες τεχνοτροπίες των λαών της Μεσογείου και χρησιμοποιώντας αρχαιοελληνικά και βυζαντινά χαρακτηριστικά φιλοτεχνεί μία ενότητα έργων παραγόμενη από μύθους. Παχύρευστες φόρμες με επιθετικά περιγράμματα δημιουργούν ανάγλυφες μορφές και αιθεροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα καλώντας το κοινό να επικοινωνήσει με αρχέτυπα μιας άλλης εποχής. Πρόσωπα της καθημερινότητάς του και στιγμές-καταφύγια στην απελπισία των καιρών συνθέτουν έναν κριτικό σχολιασμό στις κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα και αναδεικνύουν με λιτότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ήθους μέσα από την εικόνα.
Ένα επίπεδο μετά, στον υπόγειο χώρο της γκαλερί, το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με τα μετά-αναγεννησιακά γκρο πλαν μίας κινηματογραφικής δραματουργίας. Ο Mirel Gjolena, γεννημένος στην Αλβανία και μεγαλωμένος στο Κιλκίς, σκηνοθετεί με βασικό υλικό του το κάρβουνο, την προσωπογραφία της απώλειας. Παρά τις αυστηρές φόρμες που χαρακτηρίζουν τα δυναμικά σώματα των έργων, ένα πέπλο φωτός σκιάζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, μην αφήνοντας τον θεατή να αντιληφθεί με σαφήνεια τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο επίπεδο της σκηνής. Ένα αόρατο πλέγμα συνδέει πολλές διαφορετικές ιστορίες και απεικονίζει με αριστοτεχνικό τρόπο τα συμπλέγματα μέσα στα οποία είναι εγκλωβισμένος ο άνθρωπος του σήμερα, ενσαρκώνοντας μέσα από μία φωτογραφική απεικόνιση, τις ονειρικές συντεταγμένες ενός μυαλού που ισορροπεί ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την καταπίεση των σύγχρονων καιρών.
Συνεχίζοντας κανείς την περιήγηση, συναντά στο πατάρι της γκαλερί, τον εικαστικό Παναγιώτη Γκρίτζο, ο οποίος μετά από μία περίοδο πνευματικής άφεσης στην ελευθερία του ζωγραφικού μέσου, εγκαταλείπει τα μελάνια και τις δαιδαλώδεις σκιές – αποκυήματα της φαντασίας του, και επανέρχεται στην εικαστική σκηνή για να αφηγηθεί. Βαθιά προβληματισμένος για τις γεω-κοινωνικές μεταβολές της ταξικής μας ταυτότητας, δημιουργεί μία εικονική επικράτεια εξάρτησης στην οποία ο άνθρωπος ίσταται μετέωρος, με θέα την πρόκληση της μετάβασης. Κάθετοι άξονες, οριοθετούν τα συμπαντικά του περιβάλλοντα, ενώ καθαρά χρώματα, ενδεδυμένα με μια διαθλαστική λειτουργία του φωτός διακρίνουν την άυλη από την υλική φύση της πραγματικότητας. Ο Γκρίτζος καλεί το κοινό να αντιληφθεί τη συμπαντική του υπόσταση και -με οδηγό τον ήλιο- να επενδύσει και στους δύο πόλους που καθορίζουν την ύπαρξή του, στην ύλη και το πνεύμα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Παναγιώτης Γκρίτζος, Κοσμικά Δίδυμα, 2023, Ακρυλικό σε καμβά, 100×140εκ