Πάνος Χαραλάμπους – Επιγραφόμενα: Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση του Πάνου Χαραλάμπους με τίτλο «Επιγραφόμενα», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η έκθεση «Επιγραφόμενα» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Citronne Gallery και αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και την διαχρονικότητα της Τέχνης, προβάλλοντας μια «ερμηνευτική» άποψη, μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από ένα σύγχρονο εικαστικό.

Τα «Επιγραφόμενα» είναι μια εικαστική σπουδή στην επιγραφή. Ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους θεωρεί ότι «η χρήση της γραφής (γράμματα, λέξεις, ονόματα, αριθμοί, πράξεις, χρονολόγια) πάνω σε φύλλα καπνού, ωθεί σε μια προβληματική διαφορική ανάγνωση μεταξύ γραφής και αναπαράστασης… ένα Αρχείο που ερευνά και γιορτάζει τον καπνό ως πολιτισμικό επιβίωμα.»

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Citronne Gallery Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, επιμελήτρια της έκθεσης, «η έκθεση εστιάζει και αναφέρεται στην μνήμη της επι-γραφής. Ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους χρησιμοποιεί φύλλα καπνού ως χαρακτικές επιφάνειες. Η εύθραυστη αυτή πρωτογενής ύλη, σε αντίθεση με το ανθεκτικό υλικό της Αρχαιότητας, καθιστά την επιγραφή ρευστή, παροδική, αλλοιώσιμη, θνησιγενή. Η σύγχρονη πραγματικότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μονιμότητα και αιωνιότητα στον λόγο- αλλά ούτε και στα αναγραφόμενα πρόσωπα. Οι αβάσταχτοι ρυθμοί της Ιστορίας δεν επιδέχονται σταθερές αναφορές. Έτσι, τα όσα επιγράφονται σε φύλλα καπνού δεν αποκτούν βάθος χρόνου, αλλά παραμένουν ενεργά σε μία υποχρεωτικά πρόσκαιρη επικαιρότητα.

Ταυτοχρόνως, όμως, ίσως ως αντίβαρο, ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει και την συνέχεια, την αντοχή στον χρόνο: παραπέμπει συνειδητά στην παραδοσιακή καλλιέργεια και στα προϊόντα του καπνού, ένα βίωμα το οποίο σηματοδότησε πολιτισμικά την καθημερινότητα, την ελληνική και όχι μόνον. Τα “επιγραφόμενα” αρχειοθετούν λειτουργικά την μνήμη, αλλά και το εφήμερο της εποχής μας, τα στοιχεία της οποίας μοιάζουν περισσότερο “ἔπεα πτερόεντα” παρά “κτῆμα ἐς ἀει”.»

Τέλος, η Αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου, συνεπιμελήτρια της έκθεσης, εξηγεί την θέση των έργων στο Μουσείο: «Τα έργα του Χαραλάμπους παραβάλλονται ανάμεσα στις αρχαίες επιγραφές που εκτίθενται στο Μουσείο Πόρου, στις οποίες αντίστοιχα αποτυπώνονται ονόματα ανθρώπων που διεκδικούν θέση σε μία επίφαση αιωνιότητας, είτε μέσω των επιτυμβίων μνημείων τους, είτε μέσω των αναθημάτων τους στους θεούς, είτε ως ευεργέτες που τιμώνται από την πόλη τους. Ωστόσο, ενώ οι άνθρωποι της αρχαιότητας χάραξαν τα ονόματά τους σε στιβαρές λίθινες επιφάνειες που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο, στα έργα του Χαραλάμπους η αξία σημαντικών εκπροσώπων του σύγχρονου πολιτισμού αποτιμάται πάνω σε εφήμερα οργανικά υλικά και αναμετράται με τη ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης.»

Επιμέλεια:
Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη – Δρ της Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της CITRONNE Gallery
Μαρία Γιαννοπούλου – Δρ της Αρχαιολογίας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Πάνος Χαραλάμπους. Credits Θάνος Δεσποτόπουλος.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ