Παράλληλες ενηλικιώσεις στο βιβλίο «Εκεί ήταν η αγάπη»

Με φόντο τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας ο Ευθύμιος Πριόβολος καταγράφει το οδοιπορικό μιας εποχής και τον δρόμο προς την ενηλικίωση.

Ο Ευθύμιος Πριόβολος είναι συγγραφέας δεκαοκτώ βιβλίων φιλολογικού, θεολογικού, ιστορικού και ταξιδιωτικού περιεχομένου. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Εκεί ήταν η αγάπη», που κυκλοφορεί από τις εκδ. ΚΨΜ, ο Πριόβολος υπογράφει ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη, τον έρωτα, την κοινωνική και πολιτική διάσταση της χώρας, την απώλεια, τον θάνατο, κυρίως όμως την ίδια τη ζωή σε κάθε της διάσταση. Τη ζωή, η οποία βρίσκει πάντοτε τρόπους για να συνεχίσει να υπάρχει, πέρα από οποιαδήποτε αντιξοότητα, να υπερνικήσει τον θάνατο, να συνεχίσει την πορεία της, να δημιουργήσει τις συνθήκες για το ατέρμονο παιχνίδι της επιβίωσης.

Η αφήγηση εκκινεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τα πρώτα χρόνια της νέας δεκαετίας κατά την οποία ανθεί η μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδας με τις αμφισβητήσεις της, τις δοκιμασίες της, τις αλλαγές και όλα όσα τη σημάδεψαν. Ένας μεγάλος έρωτας ξεδιπλώνεται ανάμεσα στον Νάσο και στη Μυρτώ, ένας έρωτας που ανθεί στα πρώτα φοιτητικά τους χρόνια και θα σημαδέψει τη μοίρα και των δύο. Παράλληλα, σε μια δοκιμασμένη και εξουθενωμένη πολιτικά χώρα, ύστερα από την πτώση της χούντας, η προσπάθεια ανασύστασης της κοινωνίας είναι φανερή και δοκιμάζει τις αντοχές των ανθρώπων.

Πρόκειται για την ιστορία δυο παράλληλων ενηλικιώσεων στον χρόνο. Της ενηλικίωσης των ηρώων αλλά και της ίδια της χώρας. Με την έναρξη μιας νέας εποχής. Μιας εποχής την οποία καλούνται οι δυο νέοι να χαιρετίσουν, για να βιώσουν σ’ αυτή την ερωτική άνοιξη των πρώτων υποσχέσεων αλλά και την απελπισία της αθωότητας που χάνεται σταδιακά, την απώλεια, τον θάνατο και ξανά τη ζωή, σε μια ατέρμονη κυκλική πορεία, την οποία παρακολουθεί ο αναγνώστης μέσα από την αφήγηση, τους έντονους διαλόγους και τους μονολόγου των προσωπικών στοχασμών.

Η σχέση των ηρώων με την οικογένειά τους, οι αντιδράσεις τους, η αγάπη που βιώνουν, ενστερνίζονται και διοχετεύουν στις ευρύτερες σχέσεις τους, οι πολιτικοί τους προβληματισμοί, η ανάπτυξη της φιλίας, η κοινωνική καταξίωση, η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες, μια ασθένεια, ο βιωμένος πόνος της ζωής, τα προσωπικά διλήμματα, οι προθέσεις, η εξάρτηση από την οικογένεια και οι επιπτώσεις της είναι μερικές από τις αξίες που πραγματεύεται ο συγγραφέας σε ετούτο το μυθιστόρημα και αναπτύσσονται για να αναφανεί η διαχρονικότητά τους και η σύμφυτη πορεία τους με την κοινωνική εξελικτική.

Κύριος παρονομαστής όλων αυτών η αγάπη. Η αγάπη που μπορεί να υπάρχει παντού, να συνεχίζει να επιβιώνει και μετά τον οριστικό βιολογικό χαμό, να ενυπάρχει σε κάθε βλέμμα, σε κάθε ανάμνηση, στο χαμόγελο της μνήμης, Η αγάπη που μπορεί και πρέπει να καθορίζει το μέλλον του αέναου κύκλου της ζωής.

Τη δύναμη αυτής της αγάπης και την ύπαρξή της παντού καλούνται να γνωρίσουν οι ήρωες αυτού του βιβλίου και από αυτήν να αντλήσουν το προσωπικό τους θάρρος μπροστά στην απρόσκοπτη και συχνά βίαιη προσαρμογή που απαιτούν τα τερτίπια της ζωής.

Στη διάρκεια της αναγνωστικής διαδικασίας ο αναγνώστης συμπάσχει με τους ήρωες αυτού του βιβλίου, βιώνει τους δισταγμούς τους, κρίνει τις κρίσεις τους, κοιτάζει κατάματα τις αποφάσεις τους, ενίοτε θυμώνει μαζί τους, πάντοτε όμως ανιχνεύει με σαφήνεια τα αίτια και τα αιτιατά των πράξεών τους. Κι όλα αυτά χάρη στους ζωντανούς διαλόγους, τις λεπτομερείς περιγραφές εικόνων, την καταγραφή των ψυχολογικών διακυμάνσεων και την ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης για επιβίωση μέσα από συναισθηματικές, οικογενειακές, κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές κακουχίες που καλούνται οι ήρωες να ξεπεράσουν. Η αμεσότητα της αφήγησης και η γλωσσική αισθητική αποτελούν τα συγγραφικά όπλα στη φαρέτρα του συγγραφέα, καθώς υπογράφει μια ιστορία για το τίμημα και την ύπαρξη της αγάπης στη ζωή μας.

Διαβάστε επίσης:

Ευθύμιος Πριόβολος – Εκεί ήταν η αγάπη: Ένα βιβλίο με δύο ιστορίες ενηλικίωσης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ