Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη παρουσιάζει, στο πλαίσιο του κύκλου Παρασκευή στις 15.00, Ρεσιτάλ τραγουδιού με έργα Mozart, Verdi, Bellini, Donizetti, Auber, Offenbach, Weber & J. Strauss.

Συμμετέχουν οι σπουδαστές του ΩΔΕΙΟΥ KODÁLY

 

Δήμητρα Κωτίδου & Ειρήνη Πατσέα

Πιάνο: Γιάννης Αερινιώτης

Παρασκευή 5 Απριλίου, 15:00

Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

W. A. Mozart:  Sull’ aria  (Le nozze di Figaro)

W. A. Mozart :  Una donna a quindici anni  (Cosi fan tutte)

G. Verdi : Volta la terrea (Un Ballo in Maschera)

V. Bellin i: Oh, quante volte   (I Capuleti ed I Montecchi)

G. Donizetti : O luce di quest’ anima (Linda di Chamonix)

D. F. E. Auber :  Bourbonnaise (Manon Lescaut)

J. Offenbach : Les oiseaux dans la charmille (Les contes d’ Hoffmann)

J. Strauss: Frühlingsstimmen

C.M. von Weber:  Schelm, halt fest (Der Freischütz)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΤΣΕΑ (Σοπράνο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι τελειόφοιτη σπουδάστρια Μονωδίας στην τάξη της καθηγήτριας Χριστίνας Γιαννακοπούλου στο Ωδείο Κόνταλυ. Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Αρσακείου Ψυχικού και είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλες οι μουσικές σπουδές της έγιναν στο Ωδείο Κόνταλυ: Είναι Πτυχιούχος Αρμονίας & Αντίστιξης (τάξη Βαλεντίνου Πατρικίδη), Πτυχιούχος Φλάουτου (τάξη Μελίνας Μακρή) & Πτυχιούχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Kodály (Μουσικοπαιδαγωγικά, τάξη Μιχάλη Πατσέα). Είναι τελειόφοιτη σπουδάστρια στο τμήμα Πιάνου (τάξη Γιάννη Αερινιώτη) και στη Σχολή Διεύθυνσης Χορωδίας (τάξη Μιχάλη Πατσέα). Διδάσκει Μουσική Προπαιδεία και Θεωρητικά της μουσικής στο Ωδείο Κόνταλυ και ακόμη είναι βοηθός μαέστρου στην Μικτή, την Νεανική και την Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κόνταλυ.

Συμμετείχε ενεργά ως μέλος των ελληνικών αποστολών στα Διεθνή Σεμινάρια Kodály στο Kecskemét της Ουγγαρίας, το 2005 και το 2011 στον Μουσικοπαιδαγωγικό Κύκλο, το 2007 και το 2009  στο Mastercourse Μονωδίας. Παρακολούθησε Σεμινάρια Παιδαγωγικών και Διεύθυνσης χορωδίας με τον Dr. Lászlo- Norbert Nemes, διευθυντή του Ουγγρικού Ινστιτούτου Kodály . Παρακολούθησε Σεμινάρια Κλασικού Τραγουδιού με τους János Klézli, Roland Hajdu, Sarolta Peczely – Kodály, Κurt Equiluz, Κώστα Πασχάλη, Δημήτρη Τηλιακό και Cheryl Studer. Υπήρξε μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály και της Παιδικής Χορωδίας του Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Πατσέα. Ως μέλος της Π.Χ.Ω.Κ. εμφανίστηκε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις και παραστάσεις όπερας: Richard Strauss, Die Frau ohne Schatten [2002, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών], Giacomo Puccini, Turandot [2003, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών], Pietro Mascagni,Cavalleria Rusticana [2004, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών], Engelbert Humperdinck, Hänsel und Gretel [2006, Εθνική Λυρική Σκηνή: 2 παραστάσεις στο Ηρώδειο & 15 στο Θέατρο Ακροπόλ] Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, «Συναυλία Αγάπης για τα παιδιά της Ν/Α Ασίας» [2005, Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ], «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ – Είναι νωρίς ακόμα» με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου [2006, Μουσείο Μπενάκη –Πειραιώς, Μέγαρο Μ.Α., Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ψυχικού]

Ως σολίστ τραγούδησε σε σημαντικές παραστάσεις: Arthur Honegger, Jean d’ Arc au Bucher [όπερα, 2004, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών] Διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος, «Τα παιδιά των Χρωμάτων» [συναυλία, 2004, Τριανόν], με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης, «Zoltán Kodály 125 χρόνια» [συναυλία, 2007, Αίθουσα συναυλιών American Community Schools], Φίλιππου Τσαλαχούρη, Οι επτά λόγοι του Χριστού [ορατόριο, 2010, Αίθουσα του Ελληνο-Γερμανικού Συλλόγου «Φιλαδέλφεια»] Μουσικά Σύνολα του Ωδείου Κόνταλυ, Διεύθυνση: Μιχάλης Πατσέας

Κέρδισε Α’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού «Όλοι Μαζί» το 2006 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκπροσωπώντας την δεύτερη πατρίδα της Ουγγαρία.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΤΙΔΟΥ (σοπράνο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι τελειόφοιτη σπουδάστρια Μονωδίας στην τάξη της καθηγήτριας Χριστίνας Γιαννακοπούλου στο Ωδείο Κόνταλυ.

Είναι πρωτοετής σπουδάστρια του Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πτυχιούχος Αρμονίας με βαθμό Άριστα παμψηφεί και τελειόφοιτη αντίστιξης στο Αττικό Ωδείο με καθηγητή τον κ. Ιωάννη Χριστόφιλο, τελειόφοιτη πιάνου στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον κ. Ιωάννη Αερινιώτη.

Από μικρή ηλικία έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αρχικά ως μέλος της παιδικής χορωδίας “Μανώλης Καλομοίρης” υπό τη διεύθυνση του κ. Νικόλα Μαλλιάρα και αργότερα ως βοηθητική ηθοποιός. Μερικές από τις παραγωγές στις οποίες έχει λάβει μέρος είναι: Tosca (Εθνική Λυρική Σκηνή 2007,2008), Carmen (Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2007), Nabucco (Εθνική Λυρική Σκηνή 2007), La bohème ( Εθνική Λυρική Σκηνή 2007, 2008), Turandot (Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2008), Boris Godunov (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2008, σε συνεργασία με το θέατρο Bolshoi της Μόσχας), Norma (Ωδείο Ηρώδου Αττικού 2010) καθώς και στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Δεκέμβριος 2008).

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες πιάνου και τραγουδιού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Καλαμάτα, Σαντορίνη, Σάμος), στο Rotterdam της Ολλανδίας, το Festetics Palace της Ουγγαρίας και στο Varese της Β. Ιταλίας (2006-2011).

Ως ηθοποιός συμμετείχε στη θεατρική performance “Unemployed” που ανέβασε το ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο πολυχώρος τέχνης “Bios” στην Αθήνα, (παραγωγή της εφημερίδας Metropolis, Ιανουάριος-Απρίλιος 2012), στο θεατρικό φεστιβάλ “τα 12 κουπέ” στο Τρένο στο Ρουφ με το έργο “Φρενοκομείο με θέα τη θάλασσα” (Μάιος 2012) καθώς και στις θεατρικές παραστάσεις “Ιχνευτές” του Σοφοκλή και “Πέρσες” του Αισχύλου (κινηματογράφηση της ΕΡΤ) σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στη θεατρική ομάδα του οποίου αποτελεί ως σήμερα μέλος.

‘Έχει λάβει μέρος σε δυο master course πιάνου με καθηγήτρια την κ. Orsolya Szabo της Ακαδημίας Liszt της Βουδαπέστης (Keszthely, Αθήνα 2008), σε σεμινάριο ερμηνείας λυρικού τραγουδιού με το μαέστρο κ. Νικόλα Βασιλείου (Καλαμάτα 2011) και σε master course μονωδίας με καθηγήτρια την κ. Cheryl Studer (Αθήνα 2011).  Παράλληλα, είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΕΡΙΝΙΩΤΗΣ (πιάνο) γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι καθηγητής πιάνου και μουσικός εκγυμναστής (συνοδός) στο Ωδείο Κόνταλυ.

Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο  Εθνικό Ωδείο όπου, από το δεύτερο έτος φοίτησής του, του χορηγείται υποτροφία δωρεάν σπουδών λόγω εξαιρετικής μουσικής επίδοσης. Πήρε το Δίπλωμά του με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Με υποτροφία του Ελληνο-Σοβιετικού συνδέσμου συνέχισε τις σπουδές του στην Μόσχα και μετέπειτα στην  Βιέννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με το Duo Ganev και ερμηνείας Lied με τον Norman Shetler στο Ζάλτσμπουργκ. 

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Αθήνα, Πειραιά καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Στο Ωδείο Κόνταλυ ήταν μόνιμος συνοδός στην τάξη του Φραγκίσκου Βουτσίνου, του Κώστα Πασχάλη και τώρα στην τάξη της Χριστίνας Αντωνιάδου. Ως μουσικός εκγυμναστής και συνοδός έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνοντας ρεσιτάλ, συνοδεύοντας στις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και στα σεμινάρια που έδωσε η Ακαδημίας Bach της Στουτγάρδης. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προετοιμάσει τα έργα Vivaldi: Orlando furioso, Haendel: Julius Caesar, Ligetti: Grand Macabre, Haendel: Alcina. Έχει συνοδεύσει  γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όπως οι: Λίλα Αδαμάκη, Φραγκίσκος Βουτσίνος, Τζένη Δριβάλα, Ειρήνη Καράγιαννη, Μάτα Κατσούλη, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ζάχος Τερζάκης, Γιάννης Χριστόπουλος κ.α. Έχει επίσης εργαστεί στα Ωδεία Εθνικό (Καλαμακίου) και Athenaeum.

Επόμενες Προγραμματισμένες Συναυλίες του Κύκλου

12.4                    Παναρμόνιο Ωδείο

19.4                    Εθνικό Ωδείο Παλαιού Φαλήρου

17.5                    Εθνικό Ωδείο Βριλησσίων

24.5                    Ωδείο Κέντρο Τεχνών Ακρόπολης

31.5                    Εθνικό Ωδείο Κεντρικό

7.6                      Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου