Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς πολλά για τη μουσική. Δε χρειάζεται για παράδειγμα να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει ο μαέστρος μιας ορχήστρας στις πρόβες ή πώς χορεύονται η Γκαβότ, η Σακόν, η Μπουρέ και η Σαραμπάντ για να απολαύσουμε τη μουσική της εποχής του Μπαρόκ.
Δεν είναι απαραίτητο να μπούμε στη θέση του Χέντελ που ανησυχούσε για το αν θα γέμιζε το θέατρο ή του Μπετόβεν που πίστεψε για μια στιγμή ότι η ενάτη συμφωνία του δεν άρεσε στο κοινό επειδή δεν μπορούσε να ακούσει, λόγω της κώφωσής του, τον κόσμο που χειροκροτούσε όρθιος με δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης.
Η μουσική κατορθώνει να μας συγκινήσει ανεξάρτητα από οποιαδήποτε γνώση γιατί ολόκληρη η διαδικασία της δημιουργίας της βρίσκεται μέσα στο τελικό αποτέλεσμα, στον ήχο.
Και όμως, μέσα σε αυτές τις αναρίθμητες ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις συνθέσεις, τις εκτελέσεις και τις παραστάσεις, τον ιδρώτα των χορευτών, την επιμονή των σολίστ, τις εξοντωτικές πρόβες, κρύβεται ένα άλλο είδος ήχου. Ο ήχος αυτός είναι η γνώση της ανθρώπινης εμπειρίας των δημιουργών, που ένιωσαν και πάσχισαν να την επικοινωνήσουν μέσω της μουσικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η αμφιβολία, η προσπάθεια, η αποτυχία, η επανάληψη, η επιμονή και τελικά το έργο μέσα από τα δικά τους μάτια (και αυτιά) μας εκπαιδεύουν στο να μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμη και τις λεπτότερες αποχρώσεις μιας σύνθεσης, την άποψη μιας εκτέλεσης, το νόημα μιας παράστασης έτσι ώστε να ακούσουμε περισσότερο και καλύτερα.
Οι διαλέξεις που διοργανώνει το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό: Το «περισσότερο» και το «καλύτερο» στη μουσική.
Συγκεκριμένα στις διαλέξεις υπό τον τίτλο «Μουσική και Θέατρο», θα περάσουμε πίσω από την αυλαία του λυρικού θεάματος για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας σύγχρονης παραγωγής όπερας, από τους αρχικούς στόχους έως και την υλοποίησή της. Θα σταθούμε ιδιαιτέρως σε σημεία που μπορούμε να εξετάσουμε προκειμένου να κρίνουμε το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές δημιουργίας του με απώτερο στόχο να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας ως θεατές και ακροατές.
Το εργαστήριο Τέχνες και Μουσική από τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες.