Ο Γάλλος βιολοντσελίστας Alexis Bove και η Ελληνίδα πιανίστα Λευκή Καρποδίνη μας μεταφέρουν στη χρυσή εποχή του Παρισιού – το δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα – όταν οι τέχνες και η μουσική άκμασαν στην πόλη του φωτός. Το ντουέτο παρουσιάζει τρεις εμβληματικές σονάτες μεγάλης δεξιοτεχνίας, λυρισμού και πνεύματος από πρωτοπόρους της γαλλικής μουσικής εκείνης της εποχής – τον Lalo, τον Franck και τον Debussy.
Συντελεστές συναυλίας
Alexis Bove, τσέλο
Λευκή Καρποδίνη, πιάνο
Πρόγραμμα
Édouard Lalo (1823-1892)
Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε λα ελάσσονα
Ι. Andante non troppo
ΙΙ. Andante
ΙΙΙ. Allegro
Claude Debussy (1862-1918)
Σονάτα για τσέλο και πιάνο
Ι. Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
ΙΙ. Sérénade: Modérément animé
ΙΙΙ. Finale: Animé, léger et nerveux
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
– διάλειμμα –
César Franck (1822-1890)
Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε λα μείζονα
Ι. Allegretto ben moderato
ΙΙ. Allegro molto
ΙΙΙ. Recitativo- Fantasia: Ben moderato
ΙV. Allegretto poco mosso
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ALEXIS BOVE, τσελίστας
Ο Alexis Bove γεννήθηκε στο Παρίσι το 1987. Ξεκίνησε μαθήματα τσέλου σε ηλικία τεσσάρων ετών με την Marie-Claude Douvrain. Δεκατριών ετών έγινε δεκτός στο Regional Conservatoire of Saint-Maur στην τάξη του Pascal Jaupart και Christophe Oudin, από όπου έλαβε το πτυχίο του με άριστα και πρώτο βραβείο στο βιολοντσέλο, στη μουσική δωματίου και στην prima vista ( με τους καθηγητές Jean-François Ballèvre και Thierry Brodart). Στο ξεκίνημα της καριέρας του, το 2005, υπήρξε μέλος της ορχήστρας εγχόρδων “Ensemble Naïri” υπό την διεύθυνση του Haïk Davtian, με την οποία έπαιζαν Αρμένικη και Γεωργιανή παραδοσιακή μουσική αλλά και κλασικό ρεπερτόριο για ορχήστρα δωματίου. Το 2010 παρακολούθησε μαθήματα με τον Michel Strauss και τον Jan-Ype Nota στο Royal Conservatoire of The Hague στην Ολλανδία από όπου το 2014 έλαβε το πτυχίο Bachelor και το 2016 τον μεταπτυχιακό τίτλο Master. Πέρα από τις ακαδημαϊκές σπουδές του ο Alexis Bove έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από διεθνούς φήμης μουσικούς όπως οι Reinbert de Leeuw, Marc Coppey (Académie de Nice), Henri Demarquette and Peter Croppers (Académie Maurice Ravel), Amy Flamers και Michel Michalakakos (Biarritz Academy), Philippe Graffin, Harro Ruijsenaars, Jean-Bernard Pommier και Marie- Paul Milone.
Ο Alexis είναι ιδιαίτερα ενεργός στην μουσική δωματίου. Είναι μέλος του ensemble Mir και του Rotterdam Chamber Music Society “R.C.M.S”, τα οποία εδρεύουν στην Ολλανδία. Εχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς μουσικούς όπως οι: Juliette Hurel, Patrick Ayrton, Hed Yaron Mayersohn, Cecilia Ziano, Roman Spitzer, Ying Lai Green, Julien Hervé, Ensemble Hélios, Joséphine Olech, Quirine Scheffers και πολλοί άλλοι. Επιπλέον, έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως οι “Orchestre National de Lille”, “Opéra National de Lyon” και “Asko Schoenberg ensemble”. Από το 2020 ο Alexis συνεργάζεται τακτικά με την ολλανδική jazz & pop ορχήστρα “Metropole Orkest” με την οποία έχει εμφανιστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου δίπλα σε διεθνούς φήμης μουσικούς όπως οι Ibrahim Maalouf, Gregory Porter, Christian Scott, Robbie Williams, Louis Cole κ.ά. Τον Αυγουστο του 2021 μετακόμισε στην Αθήνα και έκτοτε είναι μέλος του Ensemble Novarte με το οποίο εμφανίστηκε στο Spring Festival της Μάλτας και στο Φεστιβάλ Χόρτου στο Πήλιο. Από το 2022 ο Alexis είναι μέλος του Γαλλικού μουσικού συνόλου “ Miroirs étendus” υπό την διεύθυνση της Fiona Monbet.
ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ, πιανίστα
Η πιανίστα Λευκή Καρποδίνη έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ, τον Καναδά, την Αμερική και στα νησιά Μπαρμπέιντος στις αίθουσες Wigmore Hall, Purcell Room, Bolivar Hall, St. Martin-in-the-fields, St. John’s Smith Square, Meistersaal, ZKM, Rolston Hall, Παρνασσός, Ίδρυμα Θεοχαράκη και διεθνή φεστιβάλ μουσικής όπως το Mecklenburg Vorpommern Musikfestival, Schleswig Holstein, Dresdner Musikfestspiele, Banff, Cheltenham, Kalamata International Music Days, Cully Classique, Musique Printaniere a Beaucaire, Aegean Festival, Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, Σύμης, Κορώνης, Παξών κ.ά. Έχει συμπράξει με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα όπως το Ensemble Modern, το Trio Fibonacci,το Trioskop, το Stenhammar Quartet, Pan European Philharmonia Orchestra, Guildhall Symphony Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά. Από το 2013 με τον πιανίστα Michael Brownlee Walker εμφανίζονται ως πιανιστικό ντούο. Τα ενδιαφέροντα προγράμματά τους και οι συναυλίες τους έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο και το κοινό. Έχει ηχογραφήσει για το BBC3, την Philharmonic Orchestra, την Ελληνική Ραδιοφωνία και την Deutscher Musikrat σε συνεργασία με το Ensemble Modern. Εχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες εκ των οποίων οι Dai Fujikura, Jens Joneleit, Xingzimin Pan, Χριστίνα Αθηνοδώρου, Δημήτρης Ανδρικόπουλος, Αντώνιος Αντωνόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Nestor Taylor, κ.ά. και έχει παρουσιάσει έργα σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αριστούχος Διπλωματούχος του Ωδείου Αθηνών, απόφοιτος του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου (Bmus, Mmus, PGDip) και της Ακαδημίας ΙΕΜΑ του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΙΚΥ, την ΙΕΜΑ, το Belgais Centre της Πορτογαλίας – όπου πήρε μαθήματα πιάνου από την διάσημη Maria Joao Pires – και από πολλές μουσικές καλοκαιρινές ακαδημίες. Έχει βραβευτεί με το Πρώτο Βραβείο και τιμητικό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό “Φίλων”, Πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Schubert (GSMD, Λονδίνο) και τον τίτλο „Sir Henry Richardson Award” (MBF, Λονδίνο). Πέραν της πιανιστικής της καριέρας, η Λευκή Καρποδίνη έχει μία πολύχρονη πείρα στην διδασκαλία. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σύνθεση και παρακολουθεί μαθήματα τζαζ με τον Δημήτρη Καλαντζή. Μουσική της έχει παρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα, στο Procorda της Αγγλίας και σε ελληνικά φεστιβάλ. Έχει διδάξει στο GSMD του Λονδίνου, το BBIS του Βερολίνου και τη Σχολή Μωραΐτη. Έχει δώσει σεμινάρια πιάνου στην Αγγλία και την Ελλάδα. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Athenaeum Ωδείο. www.lefkikarpodini.com
Επόμενη συναυλία: Σεργκέι Ραχμάνινοφ – Αναστασία Ρομανόφ
Τί κοινό υπάρχει μεταξύ τους;
Η μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας θεωρείται ότι δολοφονήθηκε, αλλά οι φήμες τη θέλουν ζωντανή, έξω από τη χώρα της. Ο μεγάλος συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ, εγκαταλείπει τη Ρωσία, γιατί σημαντικά διεθνή γεγονότα κάνουν τη ζωή του περίπλοκη και τον ωθούν έξω από τη χώρα του. Πού συγκλίνουν αυτές οι δύο ιστορίες;
Οι ηθοποιοί Ανδρομάχη Δαυλού, Μάγδα Μαυρογιάννη και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης, ερμηνεύοντας έργα του Ραχμάνινοφ, διηγούνται μέσα από έναν μουσικοθεατρικό διάλογο, την ιστορία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ και της Αναστασίας Ρομανόφ, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια του 20ου αιώνα.
Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024 | Ώρα: 20:30