Με την έκδοση αυτή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καταδεικνύεται με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο η διαδρομή της ελληνικής θεατρικής γραφής στο φεστιβάλ Αναλόγιο, από τα πρώτα του βήματα το 2005 μέχρι σήμερα.

Προτάσσεται το ιστορικό πλέον στίγμα του φεστιβάλ και η απήχησή του σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο. Tαυτόχρονα επιχειρείται η θεωρητική προσέγγιση και αντιμετώπιση νέων κειμένων με τη μορφή σκηνοθετημένων θεατρικών αναγνώσεων, με γνώμονα το ιστορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο εντός και εκτός συνόρων.

Υπογραμμίζεται, εντέλει, η αξία και η αναγκαιότητα της υποστήριξης εθνικής γραφής και δραματουργίας, της ανάπτυξης δημιουργικού διαλόγου με το θέατρο άλλων χωρών και της ουσιαστικότερης επαφής της διεθνούς καλλιτεχνικής, λογοτεχνικής και θεατρικής κοινότητας και κοινού με το ελληνικό κοινό και τους έλληνες δημιουργούς.

Θα μιλήσουν οι κ.κ. :

Έκτωρ Π. Βερύκιος, Διευθυντής, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός τέχνης και πολιτισμού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεατρικού Αναλογίου.
Gonda Van Steen, Καθηγήτρια, κάτοχος της Έδρας Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College Λονδίνου.
Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Άννα Καρακατσούλη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών,  Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρουσιάζει και συντονίζει η κ. Μένη Στρογγύλη, επιμελήτρια του αγγλικού τόμου της έκδοσης, Υπεύθυνη Οικονομικών Ενισχύσεων του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Στόχοι και Δράσεις του Αναλογίου

Το Αναλόγιο ξεκίνησε το 2005 με κύριο πυρήνα του την παρουσίαση νέων θεατρικών έργων καθιερωμένων, ανερχόμενων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στο κοινό.

Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα οργανωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας και έχει αναδειχθεί ως η κατεξοχήν διοργάνωση που δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Μέσω συμπράξεων και συνεργασιών που πραγματοποιεί με ανάλογες διοργανώσεις άλλων κρατών, το Φεστιβάλ συμβάλλει, επίσης, στην προώθηση της ελληνικής γραφής εκτός Ελλάδας, αλλά και στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με σύγχρονες δραματουργίες άλλων χωρών. Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί ως θεσμός υψηλών απαιτήσεων, με αρκετά ομόλογα φεστιβάλ του εξωτερικού να το προσκαλούν και να το υποδέχονται στις αίθουσές τους.

Για τον ρόλο και την προσφορά του, το 2017 το ANALOGIO FESTIVAL τιμήθηκε με το label Remarkable Festival από την EFA/EFFE (European Festivals Association/ Europe for Festivals- Festivals for Europe), οργανισμό που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1952 με σκοπό να συνδράμει ενεργά στην ανταλλαγή γνώσης και ιδεών σε διεθνές επίπεδο, ενώνοντας διοργανώσεις Φεστιβάλ 40 χωρών.

Από το 2005 που ξεκίνησε έως σήμερα, αριθμεί περισσότερες από 150 παραστάσεις και εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις (εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, αναγνώσεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και διαλέξεις). Μεγάλος αριθμός δημιουργών (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Πολλοί από αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ έχουν ήδη γίνει γνωστοί στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παράλληλα με την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας, το Φεστιβάλ δρα και ως φυτώριο ταλέντων.

Στόχοι και Δράσεις του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979 με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, από τον τότε Πρόεδρό της Σπύρο Ι. Κωστόπουλο και τη σύζυγό του Ευρυδίκη, εις μνήμην του Ιδρυτού της Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Η δράση του Ιδρύματος συνίσταται στην προσφορά κοινωφελούς έργου και στη σταθερή στήριξη πρωτοβουλιών σχετικών με τις τέχνες, την εκπαίδευση, την έρευνα και την πολιτιστική κληρονομιά. Εμπεδώνει με αυτόν τον τρόπο την αρχική καταστατική αποστολή του για την εν γένει προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται δε συχνά με άλλα σημαντικά Ιδρύματα και φορείς είτε για την ενίσχυση εγχειρημάτων κοινού, ειδικότερα εθνικού, ενδιαφέροντος είτε για την από κοινού υλοποίηση δράσεων που συμβαδίζουν με τον ιδρυτικό σκοπό του.

Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει δράσεις που σχετίζονται με τη διάσωση και τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού, του βυζαντινού και του σύγχρονου πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, η διασφάλιση της προβολής της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι από τους κύριους στόχους του ιδρύματος. Γι΄ αυτό τον λόγο, έχει δυναμική παρουσία στο χώρο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, την οποία έχει υπηρετήσει μέσω της παραγωγής και συμπαραγωγής με άλλους φορείς μεγάλων εικαστικών εκθέσεων και εκδόσεων εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς επίσης στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και του κινηματογράφου. Η σχέση του ειδικότερα με το Φεστιβάλ Αναλόγιο καλλιεργήθηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργανώσεώς του.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Αναλόγιο 2017. Ναταλία Κατσού, Αγαθό