Το αφήγημα της Μεταπολίτευσης θυμίζει θρίλερ. Οι Γάλλοι θα το προσδιόριζαν ως «μαύρο» ή «σκληρό». Άρα δεν θα μπορούσε να έχει happy end. Ξεκινάει φωτεινά, μετά σκοτεινιάζει, και ακολουθεί η βαθιά νύχτα της κρίσης. Αρχικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δρομολογεί μια δημοκρατική μετάβαση που γίνεται πρότυπο για άλλες χώρες και πέρα από την ήπειρό μας. Όμως εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Η Ελλάδα πλέον περνάει στα χέρια μιας παλιάς φουρνιάς πολιτικών, που κυριαρχούσαν πριν από την απεχθή δικτατορία. Ο πολιτικός βίος δεν ανανεώνεται.

Ο Καραμανλής εγκαταλείπει τη ΝΔ στον κακό εαυτό της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πιο ταλαντούχος από τους πολιτικούς, αποδεικνύεται λαϊκιστής και εκτροχιάζει την οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και αναχρονιστικός. Σημίτης και Κώστας Καραμανλής είναι ευκαιρίες που χάνονται. Απέναντι στην κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μοιραίος. Ο Σαμαράς, πολιτικός άλλων εποχών, αποτυγχάνει. Ο Τσίπρας προσπαθεί να ενηλικιωθεί, με βαρύ κόστος για τη χώρα. Πολιτικοί και κόμματα απαξιώνονται. Και ο τόπος; Σέρνεται με ένα αποτυχημένο κράτος, με ένα ανεπαρκέστατο πολιτικό προσωπικό και με μια αυτοκαταστροφική κουλτούρα πόλωσης.

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Είναι πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 16 βιβλία και μονογραφίες. Διαθέτει διδακτορικό (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (Emmanuel College) και MA Πολιτικής Συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στην Ελλάδα, ως επικοινωνιολόγος, έχει συνεργασθεί με γνωστά δημόσια πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όμως οι κύριες δραστηριότητές του είναι εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Εκεί έχει συμβουλεύσει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και τρεις Προέδρους της Δημοκρατίας που εξελέγησαν: Κληρίδη, Χριστόφια, Αναστασιάδη.

Η σειρά βιβλίων του στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα οποία έχουν ασχοληθεί με διάφορες φάσεις της οικονομικής κρίσης, είναι: Ο δρόμος προς την άβυσσο: Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011 (2011), Πού οδηγείται η Ελλάδα: Η χρεωκοπία του κομματικού συστήματος (2012), Η μεγάλη τιμωρία: Πώς γκρεμίστηκαν τα κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης (2015), Η νέα πράξη της ελληνικής τραγωδίας: Το «φαινόμενο Τσίπρας», η καταστροφική διαπραγμάτευση, η κρίση δίχως ορατό τέλος (2016).


Φωτογραφία: Χάρης Παπαδημητρακόπουλος