Το έργο της Κριαρά εκτυλίσσεται σαν ένα είδος φαινομενολογικής περιήγησης ανάμεσα σε εικόνες και επιλεγμένες φράσεις από εφήμερα του παρελθόντος. Τα έργα εξετάζουν εάν και με ποιον τρόπο η αφηγηματική ικανότητα των θραυσμάτων (εικόνων ή κειμένων) μπορεί να μας παρέχει πληροφορίες γύρω από ένα ευρύτερο σύγχρονο ιστορικό πλαίσιο.
Η έκθεση έχει ως αφετηρία της την αναγνώριση του ενεχυροδανειστηρίου ως αναδυόμενης ετεροτοπίας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών.
Μέσα από την έκθεση καλλιτέχνις και επισκέπτες καλούνται να αναστοχαστούν πάνω στη γλώσσα της καθημερινότητας και την πρόσφατη ελληνική ιστορία με σκοπό να επανεξετάσουν ζητήματα που αφορούν τη μνήμη, τις μεγάλες αφηγήσεις, τους διάφορους μύθους και τη συλλογική νοσταλγία.
Ο τίτλος της έκθεσης μας προτείνει να δούμε τα έργα σαν ένα είδος αντι-ηρωικού «έπους», στο οποίο ο καλλιτέχνης δεν είναι εγγενώς αυτός που «δημιουργεί», όσο εκείνος που αναλαμβάνει το έργο ενός μεταφορικού ενεχυροδανειστή, και ο οποίος «διαγράφει» ή απογυμνώνει τα πράγματα από την κυρίαρχη, ιστορική ή συναισθηματική τους σημασία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ως καλλιτέχνις η Κριαρά επιλέγει τα θέματά της με μία διεπιστημονική περιέργεια για τις εικόνες και για κάθε είδους οπτική αναπαράσταση ή τεκμηρίωση (κείμενα και φωτογραφίες) που προέρχονται από την ιστορία της τέχνης και ποικίλες έντυπες ή διαδικτυακές πηγές, όπως είναι οι εγκυκλοπαίδειες, τα επιστημονικά δοκίμια, τα εγχειρίδια, οι ανατομικοί άτλαντες, τα graphic novels, και ιστορικά ή φωτογραφικά αρχεία σαν αυτό της NASA ή του περιοδικού LIFE. Τα σχέδια της δημιουργούν μια «κιβωτό» αναπαραστάσεων, που θυμίζει τον Άτλαντα της Μνημοσύνης του Warburg, τις εικονογραφήσεις της Encyclopedie ή τους Χρυσούς Δίσκους του Voyager.
Η Μαρία Κριαρά γεννήθηκε το 1982 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου είναι υποψήφια διδάκτωρ. Ατομικές Εκθέσεις: «Cogito(.) or “I Think Therefore I Am…A Rhinoceros”» (CAN Christina Androulidaki gallery, 2014, Αθήνα), «Το Λατομείο Και Οι Εγκυκλοπαιδιστές» (Dynamo Project Space, 2011, Θεσσαλονίκη). Επιλεγμένες Ομαδικές Εκθέσεις: «Romance» (5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, 2015, Θεσσαλονίκη), «Εικόνα Και Χρόνος – Εικόνες Της Κρίσης» (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μουσείο Κινηματογράφου, 2015, Αθήνα), «Idea Miami” (Kowal+Odermatt Projects, IDEA-Institute For The Development of Emerging Art, 2014, Μαϊάμι, ΗΠΑ), «Η Ζωγραφική Σήμερα» (Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, 2014, Αθήνα), «Books Unfolded, Vol.3» (STUDIOvisits, 2012, Βερολίνο, Γερμανία), «Το Όμορφο Δεν Είναι Παρά Η Αρχή Του Τρομερού» (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2009, Θεσσαλονίκη), «Μαθαίνοντας Από Τις Πόλεις» (10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, 2006, Βενετία, Iταλία / Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2007, Θεσσαλονίκη), «Το Αιγαίο: Μια Διάσπαρτη Πόλη» (10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, 2006, Βενετία, Ιταλία). Η Κριαρά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης:
Gallery Walk: Οι γκαλερί της Αθήνας υποδέχονται τη documenta14