Σχολείο, αγγλικά, γαλλικά, μπαλέτο, προπόνηση και ο ελεύθερος χρόνος καταναλώνεται στην τηλεόραση. Που καιρός και για άλλα βιβλία; Η σκηνοθέτης Παυλίνα Χαρέλα μας δίνει την απάντηση, η οποία βρίσκεται σε μια καλή θεατρική παράσταση για παιδιά, που εκτός από την ψυχαγωγία, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην ανακάλυψη του κόσμου του βιβλίου.
Στην εποχή που ζούμε τα παιδιά έχουν πάψει να ασχολούνται με το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και κυρίως όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι, όπου έχουν να ασχοληθούν με χιλιάδες άλλα πράγματα, όπως τα μαθήματα του σχολείου, των αγγλικών, των γαλλικών, του πιάνου, της κιθάρας, να τρέξουν στο μπαλέτο, στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο σπάνια τον αφιερώνουν σε ένα βιβλίο. Θα προτιμήσουν να δούνε λίγο τηλεόραση, να μπούνε στο internet, ή να παίξουν ένα παιχνίδι.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να παρακινήσει ένα μικρό παιδί μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου να διαβάσει ένα καλό παιδικό βιβλίο; Μόνο μια θεατρική παράσταση μπορεί να το καταφέρει. Γιατί μέσα σε μιάμιση ώρα, όσο διαρκεί δηλαδή μια παράσταση, τα παιδιά με τα μάτια και τη φαντασία τους έχουν καταφέρει να «διαβάσουν» ένα θεατρικό έργο, να το καταλάβουν και να μπορέσουν με τη σειρά τους να το διηγηθούν. Μαθαίνουν να κρίνουν και να συγκρίνουν ένα καλό έργο με ένα κακό. Τι τους άρεσε ή τι δεν τους άρεσε.
Γι’ αυτό λοιπόν όσοι ασχολούμαστε μ’ αυτό το είδος θεάτρου, πρέπει να προσέχουμε τις επιλογές μας, γιατί πραγματικά έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο, ίσως το δυσκολότερο και το πιο αυστηρό κοινό. Η επιλογή του έργου πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια και καλό είναι το περιεχόμενό τους να είναι τόσο ψυχαγωγικό, όσο και διδακτικό, μέσα από έργα με θέματα κοινωνικά, οικολογικά κτλ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Έτσι το παιδί, βλέποντας μια παράσταση, αφιερώνει πολύτιμο από τον ελεύθερό του χρόνο, γι’ αυτό καλό είναι να «ανταμειφθεί». Πώς; Με το να ψυχαγωγηθεί και να περάσει μιάμιση ώρα ευχάριστα, αλλά και φεύγοντας απ’ την παράσταση, να έχει πλουτίσει με γνώσεις, (νέοι και παλιοί συγγραφείς, κλασσικούς και νέους συνθέτες) και να έχουν περάσει στο υποσυνείδητο του μηνύματα χρήσιμα για την ζωή του. Και μη ξεχνάμε πως μέσα από τις παραστάσεις για παιδιά, ετοιμάζονται και οι αυριανοί θεατές.
Info:
Η Παυλίνα Χαρέλα είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης της παιδικής σκηνή του θεάτρου Αθηνά. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του θεάτρου Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη, στο ιστορικό του οποίου αριθμούνται πλήθος αξιόλογων παραστάσεων θεάτρου και χορού, μουσικές συναυλίες καθώς και σεμινάρια -εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Momento