Πεδίον Ολισθηρόν από το χοροθέατρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση «Πεδίον Ολισθηρόν» από την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ η οποία θα παρουσιαστεί στις

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση «Πεδίον Ολισθηρόν» από την ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ η οποία θα παρουσιαστεί στις

30 Απριλίου 2011. 

Η διαρκής πάλη με τον εαυτό μας και τους άλλους, με τα σκοτεινά, τα ανεξιχνίαστα, τα ολισθηρά μονοπάτια της ψυχής και του νου. Η αναζήτηση, η προσπάθεια να επανέλθουμε στο κέντρο μας, άλλοτε επιτυχημένη, άλλοτε όχι, οι απώλειες, οι αντοχές.

Η αέναη πορεία μέσα στο πύρινο αλώνι. Ένα παιχνίδι σύγκρουσης που καλεί τον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του.

Και περνά ξαφνικά απ’ το νου σα φωτιά που ξεπηδάει απ’ το κορμί, όλο εκείνο το ποτάμι που πίναμε, που μας έπινε, μας έσερνε, μας σκότωνε, μας εξουσίαζε.

Κάτι τεντώνεται στο νου μου. Κάτι άγριο σαν τρέλα και σαν αγάπη, οργιάζει στην ψυχή μου.

Τα μάτια μου βλέπουν βαθιά, πολύ βαθιά…..
Κι είναι όλα τα χρυσάνθεμα της ψυχής μου μεγάλα.

Η ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού.

Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Ο Γιώργος Χρηστάκης εμπνευστής και δημιουργός αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποιο κινητικό πρόβλημα.

Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.

Η σύνθεση της ομάδας είναι πολύπλοκη. Οι συμμετέχοντες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και “μη εμφανή” προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες ιδιαιτερότητες μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μίγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι φοιτητές ή απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι από αυτούς σπούδασαν επίσης και θέατρο, μουσική ή χορό. Έχουν μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δουλειές, συμμετείχαν σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο.

Η ομάδα έχει οργανώσει εργαστήριο όπου παραδίδονται μαθήματα μέσω του πειραματισμού και της διαδραστικότητας σε όλους όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη έρευνα που θα μελετά την αλληλεπίδραση, και τα στοιχεία εκείνα που θα είναι ικανά, να ταράξουν στερεότυπα και αναπαραστάσεις, και να αναδείξουν την μεθοδολογία, τις λογικές και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό.

Τα ανοικτά μαθήματα έχουν σαν στόχο να φέρουν σε επαφή και να κάνουν γνωστό σε όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί αλλά και στο ευρύ κοινό, τις δραστηριότητες και το έργο της ομάδας έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει σταθερή προοπτική και συνεχή εξελικτική πορεία, ανοίγοντας έτσι καινούργιους ορίζοντες στους τόσο ευαίσθητους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Κινητικής Αναπηρίας και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Κοινωνικής Επιστήμης γενικότερα, όχι μόνο στα Ελληνικά, αλλά και στα διεθνή πεδία ανάλογης δράσης.

Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν έχει καμία σχέση με την αναπηρία, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων και για την δημιουργία και διατήρηση μιας ισχυρής υποδομής που θα μπορεί να αγκαλιάσει όλον αυτό τον κόσμο και να προάγει και αναδείξει αυτό το έργο, με όλες τις ιδιαιτερότητες που θα έχει εξ’ αιτίας της συμμετοχής ατόμων με κινητικά αλλά και ψυχοκοινωνικά  προβλήματα, είναι αναγκαία η στήριξη όλων, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία των στόχων μας και να παράγουμε συνεχώς, απρόσκοπτα και σε βάθος χρόνου έργο, που θα αξιοποιηθεί και από τις επόμενες γενιές.

Διάρκεια: 1 ώρα
Παραγωγή: Χοροθέατρο Δαγίπολη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Χρηστάκης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρέλας
Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Φωτογραφίες: Βεντούρης Γιώργος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύουν: Χρήστος Κυπριώτης, Μαρία Πολύζου, Χριστίνα Τούμπα, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αναστάσης Κολοβός, Βιβή Ρωμανά, Δημήτρης Μυλωνάς, Αριστέα Στεφανιδάκη, Στέλλα Φωτιάδη, Ανδρέας Κουζέλης, Βασιλική Στρινγκάρη, Σοφία Λιάπη και Γιώργος Χρηστάκης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ