Οι Penny and the Swinging Cats είναι ένα γκρουπ που κάθε φορά που παίζει live αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει σε δεκαετίες περασμένες, τότε που το swing, το jive και το charleston κυριαρχούσε στις πίστες!Ο Γιώργος Ζερβός εκ μέρους όλων μας μιλάει για το ξεκίνημα τους αλλά και την γατίσια επίτυχία τους!
Συνέντευξη στην Μαρία Κωφίδου
CultureNow: Η μεταξύ σας συνάντηση και η δημιουργία των Penny & The Swingin’ Cats ήταν μοιραίο η τυχαίο να συμβεί; Ποιες ήταν οι προσδοκίες σας στο νέο αυτό μουσικό ξεκίνημα για τον καθένα προσωπικά;
Γιώργος Ζερβός: Να το θέσω κάπως έτσι… Μοιραία προκαλέσαμε την τύχη μας! Γουστάρουμε ωραίες μουσικές όλοι, και θέλουμε να φτιάξουμε ωραίες μουσικές και τραγούδια. Μετα από κάμποση προσπάθεια και αρκετό χρόνο κλείδωσε η ομάδα, βρέθηκαν τα κατάλληλα άτομα και να’ μαστε…
Οι προσδοκίες πολλές αλλά και απλές. Ωραίες δισκογραφικές δουλειές που να μας εκφράζουν και πολλές ζωντανές εμφανίσεις για να μοιραζόμαστε τις μουσικές μας με τον κόσμο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Cult. Now: Για ποιο λόγο επιλέξατε ως κύριο ηχόχρωμα το swing;
Γ. Ζ.: Είναι απλό… Μας εκφράζει! Όλοι οι γάτοι έχουν jazz γούστα, το swing είναι ρεύμα της jazz (και κατά κάποιο τρόπο πρόδρομος) οπότε βρέθηκε η κοινή μουσική συνισταμένη… Βέβαια ο ήχος μας έχει επηρεαστεί και από άλλες μουσικές που όλοι έχουμε ακούσει, κάτι που φαίνεται στα δικά μας κομμάτια τα οποία, όπως σε όλα τα συγκροτήματα του κόσμου, είναι απόφθεγμα των μουσικών καταβολών των ατόμων που τα απαρτίζουν. Εκτός από την jazz, μας αρέσει η funk, το rock n’ roll αλλά και η μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική.
Cult. Now: Ξεκινήσατε πριν ενάμισι χρόνο την πορεία σας και μέχρι τώρα έχετα κάνει σημαντικά βήματα στο χωρό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πως αντιμετωπίζετε την επιτυχία σας; Ηταν κάτι που το περιμένατε όταν ξεκινούσατε;
Γ. Ζ.: Επιτυχία θεωρούμε την υπέροχη αύρα που εισπράττουμε κάθε φορά που παίζουμε από τον κόσμο. Ούτως ή άλλως αυτό είναι το όμορφο στην τέχνη και ιδίως στη μουσική. Αυτό το αλισβερίσι ενέργειας το οποίο το νοιώθεις, το αισθάνεσαι αλλά δεν μπορείς να το μετρήσεις…
Cult. Now: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων και δή μουσικών;
Γ. Ζ.: Σχετικό, θα έλεγα, με δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες, την χημεία των ανθρώπων και το πόσο απασχολημένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι σε μια συγκεριμένη χρονική συγκυρία. Το πρώτο είναι πασιφανές νομίζω αν σκεφτούμε ότι όπως σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις έτσι και μεταξύ μουσικών δεν πρέπει να λείπει η χημεία. Το δεύτερο είναι το ίδιο με το “βρίσκομαι την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο χώρο”. Με πολλούς μουσικούς ενδεχομένως να έχεις χημεία αλλά με τους συγκεκριμένους βρέθηκες εκείνη την περίοδο, έπαιξες παρέα μαζί τους και κούμπωσες…!
Cult. Now: Η ποιότητα θεωρείτε ότι συνάδει με την εμπορικότητα στη ελληνική μουσική βιομηχανία;
Γ. Ζ.: Ποιότητα; Που να την βρεις την σήμερον ημέρα… Η Βιομηχανία χρειάζεται πετυχημένες κονσέρβες με ημερομηνία λήξεως, με κανένα ιδιαίτερο μουσικό υπόβαθρο ή λόγο ύπαρξης. Κάθε εξάμηνο και νέο προϊόν. Ή φαντάσματα του παρελθόντος που ακόμα (πόσο ακόμα!) τα ίδια και τα ίδια, που αγαπήσαμε, και θα αγαπάμε γιατί τα ακούμε 39 φόρες την μέρα είτε από το ραδιόφωνο είτε από την τηλεόραση. Ένας εγκέφαλος είναι, πόσο να αντέξει… Θα του αρέσει στο τέλος και θα πει και ένα τραγούδι!
Η αλήθεια είναι ότι πληθαίνουν οι καλές νεανικές προσπάθειες. Ο κόσμος δείχνει μια κλίση σε πράγματα φτιαγμένα με βάση το μεράκι. Οι δισκογραφικές και οι μεγάλες πίστες σχοινοβατούν. Ζούμε εν μέσω περιόδου αλλαγών.
Cult. Now: Αν λάβουμε τη δημιουργία και την επιτυχία της μπάντας ως ένα στόχο που έχει επιτευχθεί ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι ελπίζετε και θα προσπαθήσετε να συμβεί;
Γ. Ζ.: Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά λείαν συντόμως η οποία θα δώσει πάσα στην επόμενη….Και σαφώς συνέχεια στις πολλές ζωντανές εμφανίσεις μας.
Οι Penny and the Swinging Cats είναι: Πέννυ Μπαλτατζή (φωνή και kazoo), Γιώργος Ζερβός (ηλεκ. κιθάρα & φωνή), Μάριος Βαληνάκης (τενόρο σαξόφωνο), Ορέστης Γράβαρης (τύμπανα), Στάθης Παρασκευόπουλος (Κοντραμπάσο).
Οι Penny and the Swinging Cats θα εμφανιστούν ζωντανά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του Blender Festival, την Πέμπτη 26 Μαϊου.