Ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει. Και τι καλύτερο για ένα φθινοπωρινό απόγευμα από το να χαλαρώνει κανείς συντροφιά με καλά βιβλία; Τα βιβλία μας ταξιδεύουν και μας ηρεμούν, προσφέροντας παράλληλα ένα απαραίτητο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά και από την τεχνολογία που απορροφά πλέον ένα τεράστιο μέρος της προσοχής μας. Το ζητούμενο κάθε φορά είναι το εξής: Πώς θα εντοπίσουμε τα βιβλία που πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε;
Για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, το CultureNow είχε προτείνει πέντε τίτλους από γυναίκες συγγραφείς. Με την καινούρια σεζόν, λοιπόν, επιστρέφουμε με νέες προτάσεις· βιβλία που καταπιάνονται με διαφορετικά θέματα και ανταποκρίνονται σε διαφορετικές προτιμήσεις.
Τα βιβλία που προτείνουμε για τον Οκτώβρη
Η ζωή παίζει μαζί μου, Νταβίντ Γκρόσμαν (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Ο βραβευμένος με Man Booker Νταβίντ Γκρόσμαν μας καλεί να αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας για τα καθήκοντα των γυναικών απέναντι στα παιδιά και τους εαυτούς τους. Μέσα από ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, που στηρίζεται στην πίστη στην ανθρωπιά, ο Νταβίντ Γκρόσμαν προσεγγίζει το τραυματικό παρελθόν μιας γυναίκας και τις οικογενειακές σχέσεις που ποτέ δεν είναι εύκολες.
Σ’ ένα κιμπούτς στο Ισραήλ το 2008, μια πολυμελής αλλά δεμένη οικογένεια γιορτάζει τα ενενηκοστά γενέθλια της λατρεμένης γιαγιάς Βέρα, που είναι η κεφαλή της. Ωστόσο οι εορτασμοί σημαδεύονται από την άφιξη της Νίνα, της δυναμικής κόρης που απέρριψε τη φροντίδα της Βέρα και εγκατέλειψε τη δική της θυγατέρα, την Γκίλι, όταν ήταν ακόμη μωρό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η επιστροφή της Νίνα στους κόλπους της οικογένειας ύστερα από χρόνια σιωπής θα σταθεί η αφορμή για να πραγματοποιηθεί ένα επικό ταξίδι από το Ισραήλ στο εγκαταλειμμένο νησάκι Γκόλι Ότοκ, κοντά στις ακτές της Κροατίας. Εκεί, πριν από πέντε δεκαετίες, η Βέρα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί ως πολιτική κρατούμενη. Και εκεί είναι που οι τρεις γυναίκες θα συμφιλιωθούν με το τρομερό ηθικό δίλημμα που αντιμετώπισε η Βέρα και που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.
Τα χρόνια, Ανί Ερνό (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Παρεμβάλλουμε στις προτάσεις μας μια παλαιότερη έκδοση, με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της Ανί Ερνό, μιας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων συγγραφέων της Γαλλίας, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Τα χρόνια» θεωρείται το κορυφαίο έργο της και μέσα από αυτό ακολουθούμε το ταξίδι της ζωής της από τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο μέχρι σήμερα. Μέσα από το βιβλίο της, η Ερνό συνθέτει ένα νέο είδος αυτοβιογραφίας, που είναι ιδιωτικό και παράλληλα συλλογικό.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού με σκουρόχρωμο μπανιερό σε μια παραλία με βότσαλα. Στο βάθος, οι απόκρημνες ακτές. Κάθεται σ’ έναν επίπεδο βράχο, τα σφριγηλά του πόδια είναι τεντωμένα μπροστά, γέρνει πίσω ακουμπώντας στους αγκώνες, έχει τα μάτια κλειστά, το κεφάλι ελαφρώς σκυμμένο, χαμογελάει. Η μια χοντρή καστανή πλεξούδα είναι ριγμένη μπροστά, η άλλη πίσω στην πλάτη. Όλα μαρτυρούν την επιθυμία του κοριτσιού να ποζάρει σαν τις σταρ στο Cinemonde ή τα μοντέλα στη διαφήμιση του αντιηλιακού Ambre Solaire, να ξεφύγει απ’ το ταπεινωτικό και ασήμαντο κοριτσίστικο κορμί του. Οι μηροί, πιο ωχροί, όπως και τα μπράτσα, πάνω ψηλά, δείχνουν το περίγραμμα ενός φουστανιού, μαρτυρώντας έτσι πως, για τούτο το παιδί, οι διακοπές ή ένα απόγεμα στην ακροθαλασσιά είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Η παραλία είναι έρημη. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας: Αύγουστος 1949, Σοτβίλ-σιρ-Μερ. (Απόσπασμα από το βιβλίο)
Δοκίμια, Μισέλ ντε Μονταίνι (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Σε μια μοναδική κασετίνα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά το σύνολο του έργου του Γάλλου στοχαστή Μισέλ ντε Μονταίνι, ο οποίος, μέσα από τα γραπτά του, καθιέρωσε ουσιαστικά μια νέα λογοτεχνική φόρμα. Καθώς αντιμετώπιζε την εποχή του ως μια εποχή παρακμής, βίας και υποκρισίας, εφαλτήριο για τον σκεπτικισμό του αποτέλεσε η αρνητικότητα. Αντιμετώπιζε τον άνθρωπο ως ένα ον αδύναμο, γεμάτο αβεβαιότητα. Ο σκεπτικισμός του Μονταίνι, μαζί με την αναζήτηση της αλήθειας, τον οδήγησε στην απόρριψη καθιερωμένων ιδεών και γενικεύσεων. Σήμερα το έργο του μελετάται εκτεταμένα από ακαδημαϊκούς παγκοσμίως και συνεχίζει να δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα πληθώρας αναγνωστών (“Michel de Montaigne”, Britannica).
O Μισέλ ντε Μονταίνι (1533 –1592), όταν αποτραβήχτηκε στον πύργο του εγκαταλείποντας την θέση του στο Κοινοβούλιο του Μπορντώ, παραμένοντας όμως δημόσιο πρόσωπο, απειλούμενο αλλά και σεβαστό στους Θρησκευτικούς Πολέμους που συντάραζαν επί δεκαετίες τη Γαλλία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο «καλής πίστης», αφιερωμένο «στην προσωπική ωφέλεια των συγγενών και φίλων». Εμπλουτίζοντας και επεκτείνοντας το κείμενό του κατά τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια της ζωής του με θέματα που δημιουργεί η ροή του βίου, ερωτήματα καθημερινά πλάι σε ουσιώδη, πρόσθεσε στην παγκόσμια γραμματεία το «δοκίμιο», δηλαδή τις διαδοχικές προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις, ενώ δεν λείπουν οι αμφιβολίες. Σε κάθε περίπτωση, η απορία «Τι ξέρω;» (ώστε να ξέρω τι απαντώ) παρέμεινε παρούσα, ένα παιχνίδι που δεν έχει πάψει να αναζητεί τους παίκτες του.
Ο Ανήφορος, Νίκος Καζαντζάκης (Εκδόσεις Διόπτρα)
Ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 26 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο, γραμμένο ακριβώς μετά τον Ζορμπά, στο οποίο ο Καζαντζάκης θέτει διαχρονικά ερωτήματα. Ένα κείμενο εσωτερικό και μελαγχολικό, που έρχεται να συμπληρώσει το πλούσιο έργο του κλασικού συγγραφέα. Το έργο γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και η δράση του τοποθετείται μετά τον πόλεμο σε Κρήτη και Αγγλία.
Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.
Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.
Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.
Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.
Ξένο Χώμα, Τζανίν Κάμμινς (Εκδόσεις Δώμα)
Το μυθιστόρημα της Τζανίν Κάμμινς πραγματεύεται με καταιγιστικό ρυθμό και αμείωτο σασπένς τη σκληρή πραγματικότητα της αναγκαστικής μετανάστευσης· τη βία και τον φόβο που συνοδεύουν τον ξεριζωμό από την πατρίδα. Αλλά και την ικανότητα των ανθρώπων να δείχνουν καλοσύνη μπροστά στην απελπισία και, κυρίως, την τρομερή τους θέληση για ζωή.
Μέχρι χτες, η Λύδια ζούσε μια συνηθισμένη ζωή στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Όσα αγαπούσε ήταν εκεί: η οικογένειά της, το βιβλιοπωλείο της, το σπίτι της. Σήμερα, έχει χάσει τα πάντα.
Και τώρα τρέχει, χωρίς ανάσα, μαζί με τον οκτάχρονο γιο της, τον Λούκα. Τρέχει να ξεφύγει απ’ το καρτέλ που λυμαίνεται την πόλη και που διψά για εκδίκηση.
Μόνη ελπίδα για τη Λύδια και τον Λούκα είναι να βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες διασχίζοντας την απέραντη χώρα του Μεξικού. Να περάσουν παράνομα τα σύνορα, να φτάσουν στο ξένο χώμα.
Πρώτα όμως πρέπει να μείνουν ζωντανοί.
Photo Credit: freestocks, Unsplash