Μια εικαστικός με ιδιαίτερη προσωπικότητα εικαστική που μέσα από την δουλειά της θέλει να εκφράζει την αλήθεια της, συγκεκριμένα αναφέρει στον κατάλογο που θα συνοδεύσει την έκθεση «Υπηρετώ την εικόνα και τις ανάγκες της προκειμένου να εκφράσω αληθινά συναισθήματα» δήλωσε η Πένυ Κωνσταντίνου για το έργο της. Ενώ η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη γράφει για την δουλειά της:

Οι πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες της Πένυς Κωνσταντίνου είναι μεγάλου μεγέθους αποσπασματικές συνθέσεις με εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις, χρωματικές εντάσεις και χειρονομιακές εξάρσεις. Η ζωγράφος εξακολουθεί να εργάζεται στον αντίστοιχο προβληματισμό με την προηγούμενη έκθεσή της «Διάλογος», πάνω στον μορφικό επαναπροσδιορισμό ετερόκλητων στοιχείων για τη δημιουργία πλασματικών χωροχρόνων. Το ζωγραφικό της ιδίωμα χαρακτηρίζεται από μια έντονη αμφιθυμία μεταξύ παραστατικής και αφηρημένης απόδοσης, αυθορμητισμό, τολμηρή χρήση των χρωμάτων και ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών εικόνων. Κάθε έργο έχει δομηθεί από επιμέρους εικονογραφικές αναφορές. Οι προσωπικές της απεικονιστικές διατυπώσεις συνυπάρχουν με στερεότυπες εικόνες-πρότυπα από εμβληματικές φιγούρες κόμικ, την pop art κουλτούρα των ημερών μας, τη μόδα, την τέχνη του κινηματογράφου και από μεμονωμένα στοιχεία έργων ζωγραφικής του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Μπέικον και άλλων. Η αφηγηματικότητά της εκφράζεται μέσα από την ιδιάζουσα εκρηκτική παραστατικότητα, φορτισμένη με αισθήσεις, αλλά και τη μορφοποιητική συνθετική της δεινότητα. Η δυναμική της γραφή οφείλεται στο εν γένει ανατρεπτικό ύφος και στην έλλειψη οποιουδήποτε συμβατικού κανόνα: οι φιγούρες στις ανθρωποκεντρικές συνθέσεις εμφανίζονται ελλειπτικές ή σχηματικές, χωρίς ωραιοποίηση ή ρεαλιστική απόδοση∙ οι μονοχρωματικές επιφάνειες είναι χαώδεις και τα χρώματα στάζουν, οι πινελιές είναι ατίθασες και επεμβαίνουν δραστικά σε προϋπάρχουσες απεικονίσεις, ενώ στο σύνολό τους οι συνθέσεις δημιουργούν την εντύπωση του μη ολοκληρωμένου εν εξελίξει έργου. Οι συμβολικές αναπαραστάσεις στο έργο της Πένυς Κωνσταντίνου δεν είναι αντιγραφές εικόνων αλλά σχηματοποιήσεις που επιστρέφουν με νέες νοηματοδοτήσεις, συνομιλούν μεταξύ τους και δημιουργούν σύμπαντα σε μη ορισμένο χώρο και χρόνο. Είναι σαφείς οι πολλαπλές στιλιστικές επιρροές διαφορετικών ρευμάτων στην τεχνοτροπία της, από τον σουρεαλισμό, την αφαίρεση, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τον φοβισμό, τη λαϊκή κουλτούρα της εφήμερης τέχνης. Όμως τα απεικάσματά της έχουν την προσωπική καλλιτεχνική και αναγνωρίσιμη ταυτότητά της, με κύριο γνώρισμα την υπέρβαση, το χάος, την τολμηρή έκφραση, την αίγλη του διφορούμενου νοήματος, και προκαλούν στον θεατή μεικτά συναισθήματα και πολλαπλούς συνειρμούς».

Μια εικαστική πρόταση που μπορεί να έχει διαδρομή στην παγκόσμια εικαστική σκηνή.

Ξενάγηση στην έκθεση

Ξενάγηση στην έκθεση “Re-action” θα πραγματοποιήσει η Iστορικός Tέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στις 20:00.

Πένυ Κωνσταντίνου – Πληροφορίες για την εικαστικό

Η Πένυ Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε στο ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2007. Παράλληλα, φοίτησε στο εργαστήριο Φωτογραφίας rns Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον Μανώλη Μπαμπούση (2000-2003). Το 2006 φοίτησε για 4 μήνες με το πρόγραμμα Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, στην Ισπανία, με καθηγητή τον Antonio μαθήματα καθώς και στα ειδικά μαθήματα για τη διδασκαλία της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2018 studying art στον χώρο τέχνης και πολιτισμού pow wow
2015 Διάλογος, Γκαλερί Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα
2013 Σε χρόνο υποκειμενικό, Γκαλερί Χρυσόθεμις, Αθήνα
2007 Κτίριο Αποφοίτων ΑΣΚΤ Αθήνας, Πλάκα, Αθήνα

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2023 Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση «Κραυγές Βοήθειας» Επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη
2023 «Back to Athens 10» Συλλογή Κυριάκου Τσιφλάκου
2022 T.a.f Resilience, pow wow
2020 Hybrid art fair Madrid , pow wow
2019 Η ματιά του συλλέκτη, συλλογή Σωτήρη Φέλιου στο Ηράκλειο Κρήτης
2016 Η πρόληψη μέσα από την τέχνη, Φωκίωνος Νέγρη 16, οργάνωση Δημήτρης Λαζάρου
2016 70+1 χρόνια ΕΕΤΕ, Αγορά Αργυρή, Πάτρα
2016 Εικαστική Έκθεση Θηλέων, Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας Σοφία Λασκαρίδου, Αθήνα (Σύλληψη ιδέας, Οργάνωση: Μαίρη Ρουσιώτη)
2016 Stand up for…, Πολυχώρος The Loft, Αθήνα (Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βαφειάδης)
2015 Περιδιαβάζοντας, Γκαλερί Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα
2015 Τα παιδία παίζει…, Σπίτι – μουσείο και Πολιτιστικό κέντρο Γεωργίου Μπουζιάνη, Αθήνα
2014 Γκαλερί Συν, Αθήνα
2014 Multipoint ν Galeri SPP, Γκαλερί SPP, Bratislava, Slovakia
2013 Καλοκαιρινή έκθεση ζωγραφικής, Γκαλερί Titanium, Αθήνα
2013 Μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες συνομιλούν με το Γιώργο Μπουζιάνη, Σπίτι- Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίου Μπουζιάνη, Αθήνα
2013 The CS project, Κάστρο Fortezza, Ρέθυμνο
2012 The CS project, Γκαλερί Vrisaki, Αθήνα
2012 12 νέοι καλλιτέχνες, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα, Αθήνα (Επιμέλεια: Λήδα Καζαντζάκη)
2011 Εικόνα και Λόγος, Πύργος του Μάρκελου, Αίγινα (Επιμέλεια: Ελένη Ζυμαράκη)
2011 10 + Art, Πρόγραμμα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, Αθήνα (Επιμέλεια: Λήδα Καζαντζάκη)
2011 Γκαλερί EStudio, Αθήνα
2011 Ρίζα 10, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μελίνα, Αθήνα (Επιμέλεια: Λήδα Καζαντζάκη)
2011 In (ΕΧ) Tro Spection, Πολιτιστικό Κέντρο Nitra, Slovakia
2011 Γκαλερί Fontana, Piestany, Slovakia
2011 Palfyho Palace, Bratislava, Slovakia
2011 Συμμετοχή σε Συμπόσιο κι ομαδική έκθεση ζωγραφικής, Prolom Baha, Serbia
2010 Η ανθρώπινη μορφή στην Τέχνη, Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα
2009 Συμμετοχή σε Συμπόσιο και ομαδική έκθεση ζωγραφικής, Nitra, Slovakia
2009 Συμμετοχή σε Συμπόσιο και ομαδική έκθεση ζωγραφικής, Mojmirovce, Slovakia
2007 Γκαλερί PRO ART, Αθήνα, (Επιμέλεια: Μιρέλλα Λεγάκη)
2007 Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού, Αθήνα (Επιμέλεια: Μιρέλλα Λεγάκη)
2003 ΣΤ’ Εργαστήριο ΑΣΚΤ, Πολιτιστικό Κέντρο Άργους, Άργος
1999 Γκαλερί ΣΥΝ, Αθήνα