Η έκθεση ”People – άνοδος ή πτώση;” έχει στοιχειοθετηθεί με βάση μία σειρά έργων μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 2017-2018. Η τεχνική στα περισσότερα έργα είναι ακρυλικά σε καμβά.
Ο καλλιτέχνης Gabriel Grama επιδίδεται σ’ ένα παιχνίδι «συναρμολόγησης» χρησιμοποιώντας χιλιάδες μορφές ανθρώπων και ζώων, στήνοντας ένα ιδιότυπο κολάζ, ένα μωσαϊκό του οποίου οι ψηφίδες δεν είναι παρά πρόσωπα, αρχαία αγάλματα, κόρες και κούροι, άλογα, σκηνές ανόδου, πάλης και οδύνης, μυθικά όντα και ζώα. Ζητούμενό του είναι κατά βάση η γλυπτική φόρμα, στην οποία προσθέτει ελάχιστο χρώμα, κατά προτίμηση το μπλε και το γαλάζιο.
Βασική πηγή έμπνευσης είναι η αρχαία Ελλάδα με τις ιστορίες, τους μύθους της καθώς και τα ρουμανικά παγανιστικά έθιμα της πρωτοχρονιάς, οι ρυθμοί και η παραδοσιακή τέχνη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα των ερεθισμάτων, τα οποία εκ πρώτης όψης μπορεί να φαίνονται ασύμβατα ή ακόμη και αντιθετικά, στην ουσία κατορθώνει να υπερβεί το ανοίκειο και ετερόδοξο χάρη στην επίκληση των πρωταρχικών δομικών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατά συνέπεια, η συναρμογή τους επιτυγχάνεται χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο Γκάμπριελ Γκράμα δίνει στο έργο του την οδύνη, την πάλη, την προσδοκία μιας καλύτερης μοίρας και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.
Τα δομικά του συστατικά, στην ουσία, δεν είναι παρά τα ίδια διαχρονικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους από την αρχή της πορείας τους στη γη σε μια ανοδική πυραμίδα, πάντα από κοινού με τις παραδόσεις, τα έθιμα και την αδιατάρακτη πολιτιστική κληρονομιά, τους καθημερινούς κοινωνικούς προβληματισμούς και το πρωταρχικό ένστικτο επιβίωσης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην ουσία πρόκειται για μία συνέχεια της ενότητας ”Contemporary Primitivism”, όπου επίσης ο άνθρωπος εμφανίζεται να αντιπαρατίθεται χωρίς τέλος με τα βασικά, πρωτόγονα ένστικτά του παρ’ όλη την ραγδαία εξέλιξη και την αδιάκοπη τεχνολογική πρόοδο.
Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ιστορικός Τέχνης