Πέρα από τα Σύνορα: Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου είναι γεγονός

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα κάνει για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Μια μεγάλη γιορτή κινηματογράφου και πολιτισμού θα στηθεί για έκτη συνεχόμενη  χρονιά στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (22-29/8/2021) και θα κάνει για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί πλέον ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς κατατέθηκαν προς κρίση – παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνέχισε να δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού – περισσότερες από 565 υποψηφιότητες από 50 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους σκηνοθέτες, επέλεξε τις καλύτερες 27 (11 ταινίες μεγάλου μήκους, 5 μεσαίου μήκους και 11 μικρού μήκους) από 17 διαφορετικές χώρες για το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ.

Φέτος θα απονεμηθούν τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικο-πολιτικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ -με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων- το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με τη φροντίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,  καθώς και το Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα», με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού.

Τη δύσκολη διαδικασία απονομής των βραβείων αναλαμβάνουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, με προεδρεύοντα της κριτικής επιτροπής τον Κλάους Έντερ -Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Την σύσταση της επιτροπής θα ολοκληρώσουν η Μαριάννα Οικονόμου -πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και καταξιωμένη σκηνοθέτιδα- ο Ζαν Κριστόφ Καρόν, από το τηλεοπτικό κανάλι PHOENIX της Γερμανίας, ο Μπρούνο Σατελέν -συντονιστής διεθνών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ- και η Μάρω Αναστοπούλου, διακεκριμένη σκηνοθέτιδα.

Για την αξιέπαινη και μακρόχρονη συμβολή του στην υποστήριξη και προβολή έμπειρων κινηματογραφιστών θα βραβευτεί ως Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα το Ινστιτούτο Ντοκιμαντέρ Πράγας της Τσεχίας. Το Φεστιβάλ θα βραβεύσει επίσης ως Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Φέτος για πρώτη φορά καθιερώνεται και ο θεσμός του Τιμώμενου Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό το φεστιβάλ ‘’Movies That Matter, της Ολλανδίας, που υποστηρίζει ταινίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βραβευτεί από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Αφιερωμένη στην 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα είναι η Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία στην τελετή έναρξης την 22η Αυγούστου να παρακολουθήσουν την εξαιρετική ταινία τεκμηρίωσης του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Σπέτσες ‘21, Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας». Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το μουσικό αφιέρωμα «Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα» (Οδυσσέας Ελύτης) με τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη, τον συνθέτη-πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο και τους καταξιωμένους μουσικούς Γιάννη Νιάρχο (φωνή, κιθάρα), Μιχάλη Δήμα (μπουζούκι), Άρτεμη Βαβάτσικα (ακορντεόν), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), που θα τους συνοδεύσουν.

Φέτος, τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων έχει αναλάβει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών το οποίο αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στην Τελετή Λήξης θα προβληθεί η ταινία των Michel Noll και David ForbesThe Cradock Murders”. Η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Βασίλη Γισδάκη -συνεργάτη και ερμηνευτή του Μάνου Χατζιδάκι- και του μουσικού συνόλου Αργοναύτες, που αποτελείται από τους σολίστες: Δημήτρη Παπαγγελίδη (κλασική κιθάρα), Σπύρο Παγιάτη (πιάνο), Δημήτρη Κουφογιώργο (μαντολίνο) και Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη (βιολοντσέλο).

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα του «Πανοράματος», στο οποίο συμμετέχουν εκτός διαγωνισμού 15 ντοκιμαντέρ που ιχνηλατούν και αναδεικνύουν τη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα τρία επιμορφωτικά σεμινάρια (Masterclasses) και 4 κινηματογραφικά εργαστήρια (Pitching Lab) με εισηγητές την αρχισυντάκτρια του Storyville, BBC και πρέσβειρα του Φεστιβάλ, Μάντι Τσανγκ, τον Κλάους Έντερ, πρόεδρο της φετινής Κριτικής Επιτροπής και την καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ των ταινιών «Movies that Matter», Μάρτζι ντε Κόνινγκ, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον πλούτο των γνώσεών τους αναφορικά με την δημιουργία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, την κριτική ταινιών και στρατηγικές χρηματοδότησης και οργάνωσης ενός πετυχημένου ντοκιμαντέρ καθοδηγώντας τους υποψήφιους κινηματογραφιστές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης, θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού ΜουσείουΤο Αιγαίο στις Φλόγες”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης και Καστελλορίζου, κ. κ. Χρυσόστομο. Πρόκειται για μια έκθεση με αναπαραγωγές από τις συλλογές και το αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του Μουσείου, με θέμα τον ναυτικό Αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλα, οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής του «αγίου» του νησιού Αλέξανδρου Ζυγούρη.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. με τίτλο: «Θεμιστοκλής Λ. Χρυσανθόπουλος, Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας-Υπουργείο Εξωτερικών 1945-1980» θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πανελλαδική παρουσίασή του, την 28η Αυγούστου στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ.

Στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου θα λάβει χώρα την 25η Αυγούστου 2021 θεατρικό αναλόγιο με θέμα την άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται και πάλι για μια πρόσφατη τετράγλωσση έκδοση του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. με προεπαναστατικά κείμενα δημοσιευμένα στον ευρωπαϊκό τύπο της εποχής που σκοπό είχαν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη της Ευρώπης για το δίκαιο του Αγώνα.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η διοργάνωση και για τους μικρούς Καστελλοριζιούς: σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ως πρότυπα προσωπογραφίες και χαρακτικά με μορφές και σκηνές από την  Ελληνική Επανάσταση του 1821. Παράλληλα μέσα από τα “Παραμυθένια Μουσικά Ταξίδια” της Λιλής Τέγου και της Νίκης Γκουντούμη, θα γνωρίσουν την έννοια της ελευθερίας και θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της. Οι μεγαλύτερες ηλικίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το επαγγελματικό σεμινάριο φωτογραφίας του Ανδρέα ΚατσικούδηΑγαπάω τη φωτογραφία”.

Στο πέρας του σεμιναρίου, θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών, στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης. Ο Θίασος Σκιών του Αλέξανδρου Μελισσηνού θα χαρίσει άφθονο γέλιο στους μικρούς μας φίλους, ενώ ο Κλόουν-Μάγος Μότζο Τζότζο θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε νέες μαγικές περιπέτειες.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις προβολές και δράσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Φωτογραφία: enimerotiko.gr

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ