Περάσματα: Σαβίνα Γιαννάτου & chórεs στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τα Περάσματα, η σύμπραξη της Σαβίνας Γιαννάτου με το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόrεs και την Μαρίνα Σάττι θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόrεs σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι συμπράττουν για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα με τίτλο Περάσματα, που συνδυάζει την παράδοση, τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό σε αξεδιάλυτο σύνολο, με βασικό όχημα την ανθρώπινη φωνή. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Κορνήλιος Σελαμσής.

Τα Περάσματα θα παρουσιαστούν για δύο μοναδικές συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 2 Απριλίου στις 20.30 και την Κυριακή 3 Απριλίου στις 19.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Τα Περάσματα αποτελούν ένα ανθολόγιο έργων που γράφτηκαν ειδικά για τις συναυλίες αυτές από τέσσερις διαφορετικούς συνθέτες, τους Γρηγόρη Ελευθερίου, Γιάννη Μαραμαθά, Φίλιππο Σακαγιάν και Γκάρυ Σάλομον, χρησιμοποιώντας όμως ως βάση για το καθένα ένα τραγούδι που προϋπήρχε.

Διατρέχοντας τους μουσικούς τόπους και την ιστορία της Μεσογείου, αυτά τα αρχικά τραγούδια, άλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε γραμμένα από επώνυμους συνθέτες, γίνονται, στα χέρια μιας νεότερης γενιάς συνθετών που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υλικό για έρευνα και δημιουργία καινούριων μουσικών εμπειριών και απροσδόκητων εκπλήξεων.

Έτσι, μεταξύ άλλων, η κορσικανική πολυφωνία, ο μουσικός πολιτισμός των Ισπανοεβραίων προσφύγων Σεφαρντίμ, η τραγουδοποιία της Λένας Πλάτωνος, η παράδοση της Σμύρνης των αρχών του 20ού αιώνα και η αρχαιότερη πλήρως σωζόμενη μουσική σύνθεση, ο αρχετυπικός Επιτάφιος του Σεικίλου, διασταυρώνονται με υλικά και μέσα που οι συνθέτες του σήμερα οραματίζονται και εφευρίσκουν. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δύο ιστορικές χορωδιακές μεταγραφές παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών από τους διακεκριμένους συνθέτες Άλκη Μπαλτά και Χρήστο Σαμαρά.

Αυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός υλικών παράγει έναν πρωτότυπο ηχητικό κόσμο στο μεταίχμιο της νεωτερικότητας και της παράδοσης.

Σαβίνα Γιαννάτου

Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ερμηνείας και Δεξιοτήτων Επικοινωνίας Σχολής Μουσικής και Δράματος Γκύλντχωλ (Λονδίνο) με υποτροφία του «Μουσηγέτη». Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε με την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ Εδώ Λιλιπούπολη σε συνεργασία με τη Λένα Πλάτωνος. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Λένα Πλάτωνος, Νίκο Κυπουργό, Νίκο Μαμαγκάκη, Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Δημήτρη Καμαρωτό, Νίκο Γαλενιανό, Βαγγέλη Κατσούλη, Άριλντ Αντρέσεν, Μπάρρυ Γκάυ κ.ά. Υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής (1981-1991). Από το 1992 ασχολείται με τον ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό στον χώρο της free jazz, όπου έχει συνεργαστεί με τους μουσικούς Πέτερ Κόβαλντ, Φλώρο Φλωρίδη, Νίκο Τουλιάτο, Γκύντερ Ζόμμερ, Ζουάνα Σα, Γκύντερ Πίτσαϊντερ, Γκέραλντ Πράινφαλκ, Κλάους Τράουχαϊτ, Γιάννη Αναστασάκη, Μανώλη Μανουσάκη, το συγκρότημα Μedea Εlectronique κ.ά. Από το 1994 συνεργάζεται με το συγκρότημα Primavera en Salonico ερμηνεύοντας τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια σε μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και δισκογραφώντας για τις εταιρείες ΛΥΡΑ και ECM. Έχει συνθέσει μουσική για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, καθώς και για ντοκιμαντέρ και παραστάσεις παντομίμας σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Νικαίτη Κοντούρη, Σωτήρη Χατζάκη, Ιώ Βουλγαράκη, Σταύρο Στάγκο, τις ομάδες Elephas Tiliensis, Playback, Πυρ, την Ασπασία Κράλλη και τη Νατάσσα Ζούκα. Μέρος της συνεργασίας της με το θέατρο είναι επίσης και η διδασκαλία ελεύθερου φωνητικού αυτοσχεδιασμού για ηθοποιούς και μουσικούς. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει γύρω στους τριάντα δίσκους με συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς και δικά της τραγούδια.

chórεs

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs (κόρες) αποτελεί ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2017, ως απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Μαρίνας Σάττι με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, με στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση. Οι chórεs πλέον αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, συνεργάζονται με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους και σκοπός είναι το σύνολο να εξελιχθεί σε μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης, που να ευνοεί την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρύτητα και κοινωνική αντίληψη. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Σαμαρά, Τσαλαχούρη, Μπαλτά, αλλά και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Οι chórεs συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη της έχουν λάβει μέρος στις παραστάσεις Μήδεια του Νίκου Κυπουργού, Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Έξοδος: Άνοιξη, Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας, Επιτάφιος (1958) του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά. Το 2020 το σύνολο chórεs έκανε την πρώτη του περιοδεία με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ενώ το 2021, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, παρουσίασε τη μουσική παράσταση EΞΙ σε μουσική σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ