Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με τίτλο «Περιμένοντας τους Βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη».
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Απριλίου έως τις 11 Μαίου 2013, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου στις 20.00-22.00.
«Είμαι Κωνσταντινοπολίτης τήν καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επεσκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβική μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στήν Κωνσταντινούπολι. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια πού δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου είς ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από τό Υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.»
Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από τον ίδιο τον ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, για το περιοδικό «Νέα Τέχνη», 1924.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη και 80 χρόνια από το θάνατό του (Απρίλιος 1863 και 1933 αντίστοιχα).
Η ποίησή του αποτελούσε πάντα μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνικής κοινότητας. Η επιρροή της όμως και ο θαυμασμός προς αυτήν δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό τον καλλιτεχνικό κύκλο. Δημιουργοί διαφόρων εικαστικών τεχνών αντλούσαν και συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση από τα ποιήματα του Καβάφη, ή ακόμα και από την ίδια την προσωπικότητα του ποιητή – μια περσόνα μιας άλλης εποχής, διαφορετικής κατά πολύ από τη δική μας «ένας βιβλιομανής εξόριστος στήν πιό μεγάλη βιβλιοθήκη του κόσμου», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Γιώργος Χουλιάρας στο κείμενό του «Λογοτεχνία και εξορία: Σημειώσεις για τον Καβάφη» (χάρτης, Απρίλιος 1983, Αθήνα, σελ. 568).
Στην παρούσα έκθεση, οι Kalfayan Galleries επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα μοντέρνων και σύγχρονων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που έχουν ερμηνεύσει με τη δική τους «γλώσσα» την εντύπωσή τους από τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε διάλογο με χειρόγραφα του ποιητή και πρώτες εκδόσεις ποιημάτων του. Διαφορετικά εικαστικά μέσα, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, διαφορετικές απεικονίσεις, όλες επηρεασμένες από δημιουργήματα του ίδιου ποιητή. Εκεί όμως είναι που βρίσκεται και η μαγεία των ποιημάτων του Καβάφη άλλωστε ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και να νοιώσει μέσα από αυτά διάφορες κοινωνικές και ιστορικές καταστάσεις, που είτε έζησε ο ίδιος είτε μελέτησε.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νάνος Βαλαωρίτης, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τάταρης, Anna Boghiguian, David Hockney.