Πρέσπες 2019 & 2021: 2ο Συνέδριο Περιπατητικής Τέχνης από την Καλών Τεχνών τoυ ΠΔΜ

To Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάς) διοργανώνει το WAC 2021 Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο Το Περπάτημα ως Ερώτημα (International Encounters/Conference WALKING AS A QUESTION).

Οι Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριοθα πραγματοποιηθούν στην περιοχή των Πρεσπών. Η περιοχή των Πρεσπών, ένα μοναδικό περιβάλλον με δύο λίμνες (Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα) είναι ο τόπος (locus) που αποτελεί το πεδίο μελέτης του περιπατητικού καλλιτεχνικού πρότζεκτ Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες που οργανώνεται από το Πρώτο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ξεκίνησε το 2007 και οι τρέχουσες Συναντήσεις/Συνέδριο αποτελούν την κορύφωση των δραστηριοτήτων της. To 2019 ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους τοπικούς διεθνείς και εθνικούς εταίρους υλοποιώντας το WAC 2019 όπου πάνω από 250 σύνεδροι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στις Πρέσπες για τις πρώτες Περιπατητικές Συναντήσεις/Συνέδριο.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου έως Κυριακή, 4 Ιουλίου, 2021: Προετοιμασία και διερεύνηση των Περιπατητικών Συναντήσεων.
Κυριακή, 2 Ιουλίου έως Σάββατο 4 Ιουλίου, 2021: Περιπατητικές Συναντήσεις/Συνέδριο.

Το Κάλεσμα για Εισηγήσεις, Πρότζεκτ, Περιπατητικές Δράσεις, Κόμβους έχει ως σκοπό να διερευνηθούν οι αισθητικές της περιπατητικής τέχνης ως μια από τις κύριες διαδικασίες διερεύνησης του περιπατητικού περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα υπήρξε η δημιουργίας της Περιπατητικής Κουλτούρας και δημιούργησε ένα νέο πεδίο της αισθητικής και συσχέτισε τη διάδραση του σώματος με το Τοπίο (και αντίστροφα).

Ο καλλιτέχνης ή ο πολιτιστικός νομάδας ερμηνεύει το τοπίο ως ένα ανοικτό πεδίο όπου προσλαμβάνει εμπειρίες και, μέσα από αυτές, αναπτύσσει ιδέες, έννοιες καθώς και αναπτύσσει το έργο. Κατά τη διάρκεια του Περπατήματος δημιουργείται ένα ιδιαίτερο σύνολο συναισθημάτων και, μέσα από αυτά, σχηματίζεται ένας χαρακτηριστικός τρόπος έκφρασης κοντά στις αντιλήψεις της Ψυχογεωγραφίας.

Οι Εισηγήσεις θα εξετάσουν τις διαφορετικές εκδοχές του περπατήματος ως ενός σύγχρονου τρόπου έκφρασης και κατανόησης του κοινωνικού περιβάλλοντος και του τοπίου (αστικού και υπαίθριου) όπου υλοποιείται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι εισηγήσεις θα εξετάσουν επίσης το μέλλον της περιπατητικής πρακτικής και της δυναμικής της στην τέχνη, την αισθητική και τις εφαρμογές της στην παιδαγωγική.

Οι Κόμβοι. Ο κόμβος είναι ένα εταίρος οπουδήποτε στον κόσμο που επιθυμεί να οργανώσει τοπικά γεγονότα ή δραστηριότητες που συμβαδίζουν με τη θεματική των Συναντήσεων/Συνεδρίου των Πρεσπών και διαδρά στα ερωτήματα και τις συνθήκες που έχουν τεθεί στο δικό τους περιβάλλον/δίκτυο/περιοχή.

Οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα κατά την περίοδο 4 έως 11 Ιουλίου μπορούν να περιλαμβάνουν τοπικά περιπατητικά γεγονότα, διαδικασίες, συζητήσεις και να επιτρέπουν να βιωθούν από απόσταση από κάποιο άλλο συμμετέχοντα στις Συναντήσεις/Συνέδριο σε μια άλλη τοποθεσία. Οι εταίροι των Κόμβων μπορεί να είναι καλλιτεχνικές συλλογικότητες ή συλλογικότητες θεωρητικών ή οργανισμοί ή πανεπιστημιακά προγράμματα.

Το WAC 2021 Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο Το Περπάτημα ως Ερώτημα (International Encounters/Conference WALKING AS A QUESTION) υλοποιείται από την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες (visualmarch.gr ) σε συνέργεια με το MADE OF WALKING (V), ένα διεθνές πλαίσιο, forum, και δίκτυο καλλιτεχνών που αποτελείται από καλλιτέχνες, δημιουργικές συλλογικότητες και ερευνητές που είναι αφιερωμένοι/ες στις περιπατητικές πρακτικές και τις πρακτικές που σχετίζονται με τον ήχο και έχουν ήδη συναντηθεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο από το 2016 (themilena.com).

ΗΜΕΡΙΔΑ

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση των Διεθνών Συναντήσεων/Συνεδρίoυ “Το περπάτημα ως ερώτημα/Walking as a Question” που θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι στις Πρέσπες (Κυριακή 4 έως Κυριακή 11 Ιουλίου 2021), από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι φετινές Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο αποτελούν συνέχεια των Διεθνών Συναντήσεων/ Συνεδρίων Walking Practices/Walking Art/Walking Bodies που υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2019. Κατά τη διάρκεια των Διεθνών Συναντήσεων/ Συνεδρίων και εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επισκεφθούν την περιοχή καλλιτέχνες και θεωρητικοί από την Ελλάδα και διάφορες χώρες για να εργαστούν με βάση το κάλεσμα συμμετοχής (επισυνάπτεται).

Ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και ένα διαδικτυακό δίκτυο διεθνών συνεργαζόμενων φορέων (hubs) που θα διαδρά με όσα διεξάγονται στις Πρέσπες.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση της Τετάρτης 17 Μαρτίου 2021 τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής των Συναντήσεων/Συνεδρίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα αναφερθούν στις διοργανώσεις του 2019 και 2021, θα παρουσιάσουν τον τόμο που καταγράφει τις Συναντήσεις/Συνέδριο 2019 , της δράσης Θες-Πρες. Τόσο ο τόμος όσο και η δράση Θες-Πρες υλοποιήθηκαν με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της στήριξής του για την υλοποίηση του προγράμματος Poliprespa.

Η παρουσίαση θα είναι δίωρη (την πρώτη ώρα θα υπάρξει παρουσίαση και θα ακολουθήσει συζήτηση), και θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα: zoom.us
Personal Meeting ID: 956 668 7386

Πρόγραμμα Παρουσίασης

Ώρα έναρξης 20:00
Γιάννης Ζιώγας (Κοσμήτορας, Σχολή Καλών Τεχνών, ΠΔΜ), Geert Vermeire (καλλιτέχνης-επιμελητής (The Milena Principle): Καλωσόρισμα, παρουσίαση των Συναντήσεων/Συνεδρίου 2019.
Ζένια Αναστασιάδου (ΕΠΠ/Poliprespa), Μαριάννα Βλάσση (ΕΠΠ/Poliprespa): Poliprespa και Thess-Pres μια πρότυπη περιπατητική εκπαιδευτική δράση.
Χρήστος Ιωαννίδης (Κινηματογραφιστής, Φωτογράφος): Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ Is Walking Art (Μπορεί το Περπάτημα να είναι Τέχνη).
Άννυ Τσεβδομαρία (Video Artist): Η καταγραφή των Περιπατητικών διαδικασιών.
Radhika Subramaniam (Αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Visual Culture, Parsons School of Design/ Art & Design): Walking as a Question.
Herman Bashiron Mendolicchio (Λέκτορας, University of Barcelona): Prespa as a topos of encounters.
Julie Poitras-Santos (Διευθύντρια Εκθέσεων, Institute of Contemporary Art at MECA, Maine College of Art): The research and theory of Walking today.
Lydia Matthews (Καθηγήτρια στην Visual Culture, Parsons School of Design/ Art & Design): Walking Hubs: how Walking can connect places and bring Prespa to other parts of the world.
Φαίη Τζανετουλάκου (Ιστορικός Τέχνης, Ειδική Γραμματέας, AICA Hellas): Walking in the Greek Art Context.
Babak Fakhamzadeh (walk · listen · create), Andrew Stuck (Museum of Walking): Walk Listen Create, an online home for walking artists.
Γιάννης Ζιώγας, Geert Vermeire: παρουσίαση των Συναντήσεων/Συνεδρίου 2021.

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Κεντρική φωτογραφία θέματος: web-greece.gr

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ