Περπατώντας τον Οκτώβριο στην Αθήνα με τους συγγραφείς της

Photo by Caio Resende from Pexels

Και τον Οκτώβριο, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς στο κέντρο της πόλης!

Οι θεματικές ενότητες που από την πρώτη στιγμή αγαπήθηκαν από το κοινό, «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου», Έλληνες Συγγραφείς ή η Σκυταλοδρομία Λόγου, συνεχίζονται με ενδιαφέρουσες δράσεις.

Ιστορίες για… ατρόμητα κορίτσια αλλά και κορίτσια που… φτερουγίζουν στον Κεραμεικό, μυθολογία με αστυνομική πλοκή, Ελλάδα και Ευρώπη στο ΦantastiCon, ένα δημοτικό θέατρο που ξαναζεί στην πλατεία Κοτζιά, ο έβδομος ελέφαντας που διασχίζει το κέντρο της πόλης για να συναντήσει τον άντρα της πέμπτης πράξης, περίπατος στην Αθήνα του πολέμου, στις γειτονιές των Θεών ή στην πρώτη Ακαδημία και η έκπληξη της επόμενης Σκυταλοδρομίας Λόγου στο δημαρχείο της Αθήνας!

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει τις επόμενες δράσεις:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου

Μια Αθήνα… για Ατρόμητα Κορίτσια

Ώρα: 11.30. Διάρκεια περίπου 1,5-2 ώρες.
Συμμετοχή ελεύθερη – επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο e.dermitzaki@epbooks.gr, ή τηλ: 210 2816 134 (εσ. 817)

Η Κατερίνα Σχινά ξεναγεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των… Ατρόμητων Κοριτσιών! Μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). 40 σπουδαίες Ελληνίδες επιστήμονες, καλλιτέχνες, αγωνίστριες της ελευθερίας, πολιτικοί κ.ά., που κατάφεραν να πρωτοπορήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στον τομέα τους. Εκείνες άνοιξαν τον δρόμο γράφοντας ιστορία και εμείς μαθαίνουμε τις ιστορίες τους αναζητώντας τα βήματά τους σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού στο κέντρο της Αθήνας! Ελάτε να περπατήσουμε, πατώντας πάνω στα βήματα σημαντικών ιστορικών γυναικείων προσωπικοτήτων όπως η Σοφία Σλήμαν, η Μελίνα Μερκούρη κ.ά. Θεατρική επιμέλεια-δραματοποίηση: Μαρία Τερζάκη.

Μια διαδρομή σε 4 διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου, που ολοκληρώνεται στη Στοά του Βιβλίου.

Αφετηρία: Σχολή Χορού Δόρα Στράτου, Σχολείου 8, Αθήνα.

***

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό

Ώρα 17.00
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η προσυνεννόηση στα τηλ.: 210 3256930 και 210 3256943, Δευτ.-Παρ. 12:00-17:00.

Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του παιδικού βιβλίου «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό», του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη, με μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Αποστόλη Ψαρρού.

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων, του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012/Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά), σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα, η θεατρική δράση μάς μεταφέρει στο ιστορικό κέντρο της κλασικής Αθήνας. Με αφετηρία την ανασκαφή ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού (1995), από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, καθώς και την ανασύσταση ενός καλοδιατηρημένου παιδικού κρανίου από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία για τη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που χάθηκε κατά τη διάρκεια του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου. Η σκηνική δράση αναπτύσσεται στο φυσικό φως, σε άμεση επαφή με το αρχαιολογικό τοπίο, και ειδικότερα με το αθηναϊκό τοπόσημο του Κεραμεικού.

Συμμετέχουν: Τιτίκα Ασλανίδου, Γιώργος Βενάρδος, Μαρία Δασκαλάκη, Νίκος Καλαντζής, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Φένια Μαυρομάτη, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Αναστασία Τσιάκου

Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού (Ερμού 148).

Η παράσταση στις 7/10 θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

***

Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Ξενάγηση-μυθολογική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο με τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη 

Ώρα: 18:00-19:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση 210 2816134 (εσ. 843)

Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στην Αθήνα με αφορμή τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με» (εκδόσεις Παπαδόπουλος), τα οποία αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης, βασισμένα σε καθαρά αστυνομική πλοκή. Μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας των βιβλίων, η οποία είναι άνεργη φιλόλογος και δουλεύει ως ξεναγός στην Ακρόπολη, έχει μανία με τη μυθολογία και ζει στο περιθώριο, εκφράζεται η εικόνα της Αθήνας, σαν πορτρέτο, με μια αισθηματική ιστορία από κάτω και αστυνομική πλοκή από πάνω…

Αφετηρία: Μετρό Μοναστηράκι (πλατεία) Τερματισμός: Αέρηδες, Πλάκα.

***

Κυριακή 7 Οκτωβρίου

«Αθήνα-Ευρώπη: το μέλλον μιας πόλης, το μέλλον μιας ηπείρου»

Ώρα: 16:00-17:00. Ελεύθερη συμμετοχή

Οι συγγραφείς Νίκος Α. Μάντης και Ιωάννα Μπουραζοπούλου συνομιλούν με τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και ανιχνεύουν την Αθήνα και την Ευρώπη του μέλλοντος μέσα από τα βιβλία τους και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Πόσο κοντινοί είναι οι φανταστικοί κόσμοι που ανακαλύπτουμε στα έργα τους; Μήπως η σύγχρονη πραγματικότητα είναι παντού παρούσα, αλλά δεν την αναγνωρίζουμε; Πώς προσλαμβάνει η λογοτεχνία του φανταστικού την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη; Σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Καστανιώτη και το Φεστιβάλ ΦantastiCon.

Χώρος-σημείο συνάντησης: Ελληνοαμερικανική Ένωση-Φεστιβάλ ΦantastiCon, Μασσαλίας 22, Αθήνα.

***

Σάββατο 13 Οκτωβρίου

Στα ίχνη της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στην καρδιά της Αθήνας

Ώρα: Έναρξη στις 11:00 π.μ. Διάρκεια 1,5 ώρα. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά.
Όροι συμμετοχής/κρατήσεις: Ελεύθερη συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: pressoffice@metaixmio.gr ή στο τηλέφωνο 211 3003500, εσωτ. 273 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9 π.μ.-5 μ.μ.).

Με αφορμή το βιβλίο “Το αγόρι στο θεωρείο” της Αγγελικής Δαρλάση (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) που τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου εφηβικού-νεανικού βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και με οδηγούς την ίδια τη συγγραφέα και τον Νίκο Νικολαΐδη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας, θα πραγματοποιήσουμε μια διαδρομή που ξεκινά από τον χώρο του περικαλλούς Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, και από μια πλατεία – την Πλατεία Κοτζιά – που έχει αλλάξει πολλές ονομασίες, συνεχίζει στην οδό των μπαχαρικών, Ευριπίδου, στη Βαρβάκειο Αγορά και τον περίγυρό της, και μέσω της οδού Αιόλου να καταλήξει στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο “Κρίνος”.

Ένας περίπατος που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η αφήγηση θα πλαισιωθεί από αποσπάσματα του βιβλίου, της προσφυγικής λογοτεχνίας, καθώς και από δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής. Η διαδρομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο πλαίσιο δράσεων με τίτλο «Εκπατρισμένοι».

Χώρος: Σημείο αφετηρίας η είσοδος του Δημαρχείου Αθηνών.

***

Κυριακή 14 Οκτωβρίου

Η Αθήνα στο έργο του Αλέξη Σταμάτη

Ώρα: 11πμ. Διάρκεια, περίπου δύο ώρες.
Ελεύθερη συμμετοχή, επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο ismini@kastaniotis.com

Η Αθήνα παίζει καθοριστικό ρόλο στο έργο του Αλέξη Σταμάτη. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του μέσα από τα μυθιστορήματά του Χαμαιλέοντες, Κυριακή, Ο έβδομος ελέφαντας, Ο άντρας της πέμπτης πράξης (τίτλος εργασίας υπό έκδοση μυθιστορήματος – εκδόσεις Καστανιώτη). Μία διαδρομή που ξεκινάει από το Πολυτεχνείο μιας Κυριακής εκλογών, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι, όπου ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα, Ο έβδομος ελέφαντας, θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του Ο άντρας της πέμπτης πράξης!

Χώρος: Με αφετηρία το Πολυτεχνείο (οδός Στουρνάρη), η διαδρομή θα συνεχίσει στο Βοξ-Φλοράλ, στον «Ένοικο» (οδός Καλλιδρομίου), στις Εκδόσεις Καστανιώτη (οδός Θεμιστοκλέους), στο Χημικό, το «Φίλιον» και την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (οδός Σκουφά) έως την οδό Αναγνωστοπούλου 12.

***

Σάββατο 20 Οκτωβρίου

Περίπατος στην Αθήνα του πολέμου μέσα από τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Ώρα: 11:00. Διάρκεια: δυόμισι ώρες.
Ελεύθερη συμμετοχή έως 30 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα 2103650024 και ekdiloseis@patakis.gr

Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στην περιοχή των Εξαρχείων όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής. Ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως τον λόφο του Στρέφη, θα σταθούν σε ιστορικά σημεία της διαδρομής με παράλληλες αναγνώσεις από τα βιβλία Ο καιρός της σοκολάτας και Τραγούδι για τρεις (εκδόσεις Πατάκη)

Χώρος: Συνάντηση στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα, με τελικό προορισμό τον λόφο του Στρέφη.

***

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Η οδός Τριπόδων και τα πέριξ μνημεία από την αρχαιότητα ως σήμερα

Ώρα: 11:00 – 13:00. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 2103650027, -028

Περιήγηση εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι- Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», (εκδόσεις Πατάκη) όπου η γνωστή ξεναγός και συγγραφέας Άρτεμις Σκουμπουρδή θα περιπλανηθεί μαζί μας στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης, όπου δοξάζεται η Αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου στα μνημεία διαφόρων εποχών: «Σπίτι του Κατή», Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Σπίτι του Τσώρτς, Μετόχι Πανάγιου Τάφου, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Αγορά Ρωμαϊκών χρόνων και Αρχαία Αγορά (Νοτιοανατολική πτέρυγα). Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στον εξωτερικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς όπου η οδός Τριπόδων συναντούσε την οδό των Παναθηναίων, στην ίδια περιοχή όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Τραγική Ποίηση, τα δύο σπουδαία δώρα που χάρισαν οι Αθηναίοι στην ανθρωπότητα ήδη από το τέλος του 6ου πχ αιώνα.

Χώρος: Αφετηρία στην Πλατεία Λυσικράτους, στο ομώνυμο χορηγικό μνημείο (334πχ).

***

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου

5η Σκυταλοδρομία Λόγου – από το Χρονογράφημα – Επιφυλλίδα (Νίκος Βατόπουλος) στο Διήγημα (Θοδωρής Γκόνης)

Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη

Οι συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου και καλούν το συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο διάλογο με δυο συντονιστές στην αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Αθηνών που ανοίγει για το κοινό, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο. Προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι: Τίτος Πατρίκιος, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαρία Στασινοπούλου. Ο 4ος σκυταλοδρόμος αθηναιογράφος Νίκος Βατόπουλος δίνει τη σκυτάλη στον συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου Θοδωρή Γκόνη για την κατηγορία του Διηγήματος. Συντονισμό θα κάνουν o ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου

Χώρος: αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών, Αθηνάς 63.

***

Τρίτη 30 Οκτωβρίου

Η πρώτη Ακαδημία

Ώρα: 17.00-19.00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά.
Όροι συμμετοχής/κρατήσεις: Ελεύθερη συμμετοχή έως 40 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210-3213907

Η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, με τη βοήθεια του συγγραφέα Θανάση Γιοχάλα, μας ξεναγεί στη μοναδική σε όλο τον κόσμο ιστορία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» που ιδρύθηκε το 1861 για την «πρόοδο και γενικήν ωφέλειαν» από τα τέσσερα αγόρια του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, ηλικίας 16, 14, 12 και 11 ετών, καθώς και την Σχολή Απόρων Παίδων, που δημιουργήθηκε αργότερα (τα οποία αποτυπώνονται και στα μυθιστορήματά της, «Χαρταετός» και «Ξιφίρ Φαλέρ», εκδόσεις Εστία)

Χώρος – Διαδρομή:

Α’ μέρος: Αφετηρία στη γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, και διαδρομή με τον Θανάση Γιοχάλα στην Σχολή Απόρων Παίδων (Θεμιστοκλέους και Κατακουζηνού) στην οικία Παύλου Λάμπρου (Παρθεναγωγείου και Σταδίου) στην Σχολή Απόρων Παίδων (Κολοκοτρώνη 111) μέχρι τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση)

Β΄ Μέρος: Μέσα στο κτίριο του «Παρνασσού» η Αθηνά Κακούρη θα αναπτύξει διεξοδικότερα την ιστορία του συλλόγου και τις ποικίλες δράσεις του ως κέντρο πνευματικής ζωής του τόπου αλλά και υπηρεσίες στο σύνολο, με κορυφαία την Σχολή Απόρων Παίδων. Ξενάγηση στο Φουαγιέ, στην αίθουσα Παλαμά, (εξήγηση πινάκων και σχολιασμός ) και τέλος στη μεγάλη αίθουσα, όπου θα ολοκληρωθεί η ξενάγηση και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να γίνει συζήτηση.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


Διαβάστε επίσης:

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με 250 εκδηλώσεις!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ