Η Μαρία Δημητριάδη ίδρυσε τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης το 1979 σε ηλικία μόλις 19 ετών, στηρίζοντας από τότε μέχρι και σήμερα τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και τους καλλιτέχνες της. Μεγάλη της αγάπη, εκτός από την τέχνη, ήταν η Πάρος, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 16:00 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Η ταφή της θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 13:00 στις Λεύκες Πάρου.
Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε περιβάλλον καλλιτεχνικών επιρροών αφού πατέρας της ήταν ο σχεδιαστής κοσμημάτων και αντικειμένων τέχνης Κοσμάς Δημητριάδης και θεία της η ζωγράφος Μαρία Σπέντζα.
Λίγα λόγια για τη Μαρία Δημητριάδη και τη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
To 1979, σε μια εποχή που η avant-garde έκφραση στην τέχνη ήταν αποδεκτή από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, η Μαρία Δημητριάδη ίδρυσε την Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, όπου ξεκίνησε να παρουσιάζει περιβάλλοντα, δρώμενα, βίντεο, φωτογραφίες καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.
Η πολιτική της Μέδουσας βασίζεται στην «ανακάλυψη» και την συστηματική προβολn – προώθηση νέων ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εκθεσιακού προγράμματος.
Παράλληλα παρουσιάζονται δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, όπως των Takis, Μάριου Πράσινου, Αλέξη Ακριθάκη, Harold Stevenson, Robert Matta, και Κώστα Κουλεντιανού,σε εκθέσεις που προτείνουν νέες προσεγγίσεις για το καλλιτεχνικό τους έργο.
Με στόχο να ενθαρρύνει την πειραματική διάσταση της σύγχρονης τέχνης, ξεκίνησε έναν δεύτερο χώρο, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα Μέδουσα, στην οδό Ξενοκράτους 21, -τη Μέδουσα+1-, από το 1992 -1996, για εναλλακτικές δράσεις, όπου οι συνεργάτες της Μέδουσας δημιούργησαν επί τόπου περιβάλλοντα, έργα χώρου και εγκαταστάσεις. Έτσι, η Μέδουσα+1 λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικών πεδίων έρευνας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη Ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.
H Mέδουσα Αίθουσα Τέχνης έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών Nάκη Ταστσιόγλου, Anton, Γιώργου Ρόρρη, Μαριάννας Στραπατσάκη, Μαρίας Γρηγοριάδου, Ελένης Ζούνη, Λίνας Μπέμπη, Μπάμπη Βενετόπουλου, Μίλτου Μιχαηλίδη, Ντόρας Πούλμαν, Νίκου Βλάχου και άλλων.
Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία ,φιλοξενούνται θεματικές εκθέσεις ελλήνων εικαστικών, πέραν των καλλιτεχνών της γκαλερί , με έλληνες ιστορικούς τέχνης όπως η Έφη Στρούζα , ο Μανώλης Μαυρομμάτης, η Λένα Κοκκίνη, η Μαρία Μαραγκου, η Λίνα Τσικουτα,η Μπία Παπαδοπούλου ως επιμελητές των εκθέσεων.
Aπό το 2004 ο απέριττος λευκός χώρος του καφέ του Φώτη Μέλιου στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου, μεταμορφώνεται περιοδικά, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, από το έργο ελλήνων καλλιτεχνών με ευθύνη της Μέδουσας, μεταφέροντας σε ένα περιβάλλον κοσμοπολίτικο τη σύγχρονη ελληνική εικαστική τέχνη.
Η Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης εστιάζει το ενδιαφέρον της και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε δραστηριότητες για την προώθηση των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με διοργανωτές μεγάλων διεθνών εκθέσεων, παρουσιάζει συνεργάτες της σε διεθνείς biennale και μουσεία, ανταλλάσσει εκθέσεις και αναπτύσσει γόνιμους δεσμούς με ξένες γκαλερί.
(Κείμενο από την ιστοσελίδα της γκαλερί)
Η Μαρία Δημητριάδη αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κενό στη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή, από όπου θα λείψει το ασυμβίβαστο ήθος της, η οξυδέρκεια της ματιάς της, η απαράμιλλη αισθητική της και η βαθιά πίστη με την οποία περιέβαλλε τους συνεργάτες της.