Πέτρα Χαρτ – Τηλεαγάπη: Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Οι εκδόσεις της Εστίας σας προσκαλούν σε μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Πέτρα Χαρτ “Τηλεαγάπη”, στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Στην Τηλεαγάπη η Πέτρα Χαρτ –εμβληματική φυσιογνωμία του παγκόσμιου εκδοτικού τοπίου– περιγράφει τις εμπειρίες της στα μεγάλα κέντρα υψηλής τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στη Σίλικον Βάλεϊ και τις πανεπιστημιουπόλεις Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ. Οι τακτικές υπερατλαντικές επισκέψεις της γιαγιάς σε παιδιά και εγγόνια στην Καλιφόρνια δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην εξοικείωση με τη ζωή και το εκεί εργασιακό περιβάλλον. Φταίει άραγε η ηλικία της, φταίει το ότι είναι πολύ Ευρωπαία, πολύ καλλιεργημένη, ένας αληθινός «βιβλιοπόντικας»; Η συγγραφέας περιγράφει με αυτοσαρκαστική διάθεση τις σχέσεις μεταξύ των γενεών, μεταξύ των διαφορετικών τρόπων ζωής και συμπεριφοράς. Η ζωή μιας οικογένειας σε δυο ηπείρους, τεράστια πρόκληση από μόνη της, μεταβάλλεται επώδυνα τον καιρό της πανδημίας. Η Γερμανίδα γιαγιά μοιράζεται την ειδική αυτή εμπειρία με εκατομμύρια άλλες οικογένειες σ’ όλον τον κόσμο.

Οι προσωπικές εντυπώσεις συμπληρώνονται με αναδρομές στην επαγγελματική της ζωή στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου. Γιατί όμως τα επαγγελματικά ταξίδια στο Πεκίνο, τη Βηρυτό και την Καλκούτα ήταν πιο διαχειρίσιμα απ’ ό,τι η ζωή στην Καλιφόρνια;

Η Τηλεαγάπη είναι ένα βιβλίο που εγείρει προβληματισμούς για τα βιοτικά και επαγγελματικά σχήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είναι επίσης ένα βιβλίο πάνω στην ευγενή διάδοση της υψηλής ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και κουλτούρας παγκοσμίως. Η Πέτρα Χαρτ είναι η ιδεώδης πολιτισμική γέφυρα σ᾽ έναν δύσκολο κι επικίνδυνο σύγχρονο κόσμο· μια γυναίκα που περνάει τη ζωή της χτίζοντας και συνδέοντας μακρινούς πολιτισμούς με την ουσία της ζωής.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι:

Μάρω Κακριδή – Φιλόλογος, γλωσσολόγος,
Έμη Βαϊκούση – Φιλόλογος, μεταφράστρια
και η συγγραφέας.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος.

Πέτρα Χαρτ:

Η Πέτρα Χαρτ, γεννημένη το 1954 στη Φραγκφούρτη, ζει στο Βερολίνο και στο Μάνχαϊμ. Εργάστηκε επί σαράντα χρόνια σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και των εκδοτικών αδειών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ