Πέτρος Ζουμπουλάκης – Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι: Έκθεση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Μετά την εξαιρετική υποδοχή της έκθεσης του καταξιωμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», η έκθεση «Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι» ταξιδεύει στην Τήνο, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική ενότητα «Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι». Η αναφορά του τίτλου της έκθεσης στο γνωστό στίχο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη («Η Ιθάκη») σηματοδοτεί και την ποιητική προσέγγιση του καλλιτέχνη στην απεικόνιση νησιών του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Τήνος.

Το σύνολο των έργων αποτελεί την κορύφωση της πολυετούς έρευνας του καλλιτέχνη για το «Αέναο Τοπίο». Όπως λέει ο ίδιος: «Το τοπίο αποτελούσε ανέκαθεν την πηγή της έμπνευσής μου. Θαυμάζω την ποικιλία και την πολυμορφία του. Οι θάλασσες και τα χερσονήσια, οι ξερολιθιές και τα λιβάδια, οι αμμουδιές του, οι γκρεμοί και οι κοιλάδες του ιδωμένα “από αέρος” αποτελούν μετεξέλιξη του Αέναου Τοπίου μου, που με απασχολεί πολλά χρόνια».

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, χρησιμοποιεί μια, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση, με πλάνα της φύσης είτε μακρινά, ιδωμένα είτε από ψηλά, είτε κοντινά. Κάθε έργο του λειτουργεί ως αυτόνομη έκφραση, αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται σε ένα αέναο εικαστικό σύμπαν, χωρίς αρχή και τέλος. Έτσι, προσκαλεί τον θεατή να λειτουργήσει διαδραστικά και να χρησιμοποιήσει την φαντασία του, για να συμπληρώσει τα «κενά» στοιχεία της μεταβλητής εικαστικής σύνθεσης.

Η έκθεση πλαισιώνεται και από πορτρέτα Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι εξύμνησαν τη θάλασσα (Ο. Ελύτης, Ν. Καββαδίας κ.ά), ενώ η ηχητική εγκατάσταση των κυμάτων, του αέρα και της βροχής, δημιουργεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία για τον θεατή.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εικαστικός διάλογος του ζωγράφου με τον Χαλεπά μέσα από το πορτρέτο «Γιαννούλης Χαλεπάς» (2017) του πρώτου και το έργο «Αμφιτρίτη» του εμβληματικού Τήνιου γλύπτη, συλλογής Φ. Γιαννακόπουλου.

Επιμέλεια: Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ