PhonoQuest: Η φωνή των γυναικών

Η PhonoQuest είναι μια νεοσύστατη ομάδα, που αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες στον τομέα της φωνητικής τέχνης και εκπαίδευσης και θα φιλοξενηθεί από τις «Βραδινές Βόλτες» των Support Art Workers.

Η ιδέα για τη δημιουργία της PhonoQuest ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο πριν, στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Πέντε γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα από τον χώρο της όπερας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία, με αντικείμενο ενασχόλησής της την ανθρώπινη φωνή. Ήταν μια μορφή αντίδρασης και αντίστασης απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια, που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία και μια ευνοϊκή συγκυρία, ώστε να δημιουργηθεί ένας φάρος ελπίδας και γνώσης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Τα προβλήματα, που μοιραία προκλήθηκαν στον χώρο της τέχνης, οδήγησαν σε ακραία συναισθήματα απογοήτευσης και απόγνωσης μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Σε καιρούς που η τέχνη αδρανεί, η φωνή σιωπά, τα κίνητρα και η ελπίδα ωχριούν και η ψυχή συρρικνώνεται.

Έχοντας πολυετή επαγγελματική εμπειρία τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον εκπαιδευτικό χώρο, δημιουργούμε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τέχνης και επιστήμης, ώστε να απαντηθούν καίρια ερωτήματα και να συμπληρωθούν ελλείψεις στη γνώση του μηχανισμού της ανθρώπινης φωνής. Καθώς η επιστήμη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι ανακαλύψεις για τον πολύπλοκο φωνητικό μηχανισμό δίνουν συνεχώς νέες πληροφορίες και εργαλεία χρήσης της φωνής, θεωρούμε αναγκαίο να φέρουμε σε επαφή τους δυο αυτούς κόσμους, της επιστήμης και της τέχνης. Στοχεύουμε δε στη διάδοση σύγχρονων βοηθητικών εργαλείων προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους (τραγουδιστές, ηθοποιούς, δασκάλους, πάσης φύσεως επαγγελματίες της φωνής, καθώς και εκπαιδευτές των ανωτέρω).

Η συνεργασία μας με τη διεπιστημονική ομάδα «Voice Mentoring» μας έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις δικές μας γνώσεις με πολύτιμη επιστημονική τεχνογνωσία και μας άνοιξε νέους ορίζοντες στην αντίληψη της ανθρώπινης φωνής. Η «Voice Mentoring» αποτελείται από γιατρούς ΩΡΛ, φωνιάτρους, φωνοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές φωνής και voice coaches, που αντιμετωπίζουν θέματα παθολογικών προβλημάτων, φωνητικής αποκατάστασης, εκπαίδευσης και σωστής χρήσης της φωνής, για τη σφαιρικότερη προσέγγιση και ταχύτερη επίλυσή τους.

Η πρώτη δράση μας, που έδωσε φωνή στις ανησυχίες και τους στόχους μας, γεννήθηκε μέσα στην πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας. Το Corona Sapiens Project είναι μια σειρά videos, που δημιουργήθηκαν, προκειμένου καλλιτέχνες αλλά και απλοί πολίτες να μιλήσουν στο κοινό για το πώς βίωναν την περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού. Η σειρά των οκτώ επεισοδίων είναι διαθέσιμη στο ομώνυμο κανάλι στο YouTube.

Το δεύτερο lockdown έγινε αισθητό με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο γενικευμένος περιορισμός και ο αποκλεισμός από κάθε κοινωνική δραστηριότητα έφεραν τους καλλιτέχνες, αλλά και την κοινωνία εν γένει στα πρόθυρα κατάθλιψης. Μέσα σε αυτό το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, το κίνημα #metoo αποκάλυψε σκοτεινά σημεία στον χώρο της τέχνης και όχι μόνο. Ωστόσο, παρά τον καταιγισμό καταγγελιών και μηνύσεων καλλιτεχνών, αθλητών και άλλων συνανθρώπων μας, ο χώρος της όπερας, με τους βροντόφωνους ερμηνευτές του, παρέμεινε αδικαιολόγητα και τραγικά βουβός.

Ως τραγουδιστές της όπερας γνωρίζουμε ότι η φωνή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία, σε βαθμό που ο φόβος, το άγχος, η λύπη, ο θυμός συχνά επιφέρουν φωνητικά προβλήματα. Εδώ και καιρό νιώθουμε την ανάγκη να σπάσουμε τα δεσμά της εσωστρέφειας και των κοινωνικών στερεοτύπων, να μιλήσουμε για τους φόβους και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας και να δείξουμε στον κόσμο ότι υποφέρουμε εξίσου από τις κοινωνικές αντιξοότητες και δεν αποτελούμε μια αποστειρωμένη καλλιτεχνική ελίτ.

Μετά από συζητήσεις και προτροπή συναδέλφων μας, πήραμε την πρωτοβουλία να συνεργαστούμε με τους «Support Art Workers», ώστε να δώσουμε φωνή σε διεθνώς διακεκριμένους τραγουδιστές της όπερας να επικοινωνήσουν το δικό τους #metoo. Η ομάδα των «Support Art Workers» έχει δώσει βήμα σε πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους, βοηθώντας τους να εκθέσουν τα προβλήματά τους στο ευρύ κοινό. Η διαδικτυακή εκπομπή «Βραδινές Βόλτες» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου στις 22:00 και θα φιλοξενήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας: Μυρτώ Παπαθανασίου (υψίφωνος), Χριστίνα Πουλίτση (υψίφωνος), Ειρήνη Τσιρακίδου (μεσόφωνος, ιδρυτικό μέλος PhonoQuest), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος), Χριστόφορος Σταμπόγλης (βαθύφωνος), Μίλτος Λογιάδης (Αρχιμουσικός).

Ως καλλιτέχνιδες, αλλά και ανήσυχα μέλη της κοινωνίας εμπνεόμαστε από τις κοινωνικές δυσκολίες και δημιουργούμε τρόπους έκφρασης, δρόμους γνώσης και αφορμές αναζήτησης για τους συναδέλφους και τους συμπολίτες μας. Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ «Μετάβαση», με μια παιδική όπερα βασισμένη στο έργο «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» του Claudio Monteverdi, καθώς και τη διοργάνωση του «Trikki ARTience Voice Retreat» (26-30 Ιουλίου 2021) στο Περτούλι Τρικάλων, που θα περιλαμβάνει workshops και θεωρητικά μαθήματα γύρω από την ανθρώπινη φωνή. Το «Trikki ARTience Voice Retreat» αποτελεί μέρος του 1ου Trikki ARTience- Επιστημονικού Συνεδρίου για την ανθρώπινη φωνή και του TrikkART Festival, που θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα Θεσσαλίας (9-12 Σεπτεμβρίου 2021). Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τρικκαίων και του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει επιστημονική διημερίδα για θέματα της φωνής, masterclass λυρικού τραγουδιού και συναυλίες.

Διαβάστε επίσης:

Support Art Workers: Η Ομάδα PhonoQuest στις «Βραδινές Βόλτες»

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ