«Η ερμηνεία αυτή βγαίνει κατευθείαν μέσα από την καρδιά μίας από τις πιο συναρπαστικές και τεχνικά άρτιες νεαρές πιανίστες της εποχής μας» έγραψε ο βρετανικός «Guardian», με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού δίσκου (2012) μιας από τις σύγχρονες σταρ του πιάνου, της Khatia Buniatishvili [Κάτια Μπουνιατισβίλι]. Και δικαιολογημένα, αφού, με τις πληθωρικές της εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις της, η περιζήτητη γεωργιανή σολίστ έχει χτίσει μια εντυπωσιακή διεθνή καριέρα κερδίζοντας την αμέριστη εκτίμηση του κοινού χάρη στις γεμάτες ευαισθησία και φαντασία ερμηνείες της, αλλά και στην έντονη προσωπικότητά της.

Η διάσημη πιανίστα επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ. για μία και μοναδική εμφάνιση στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στο πλαίσιο της νέας σειράς ρεσιτάλ Piano Masters, η οποία σηματοδοτεί τη συνέχεια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου με την εμφάνιση του Ivo Pogorelich [Ίβο Πογκορέλιτς].

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ της Khatia Buniatishvili επικεντρώνεται σε πολύ γνωστά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, σε πολλά από τα οποία η ίδια έχει προσφέρει μοναδικές ερμηνείες ευρύτατης απήχησης. Ανάμεσά τους, και έργα του Franz Liszt [Φραντς Λιστ], του πιο αγαπημένου της συνθέτη, ενός μουσουργού «γενναιόδωρου και υπερβατικού σε ό,τι αγγίζει», όπως λέει η ίδια, που «παντρεύει το λαϊκό με το ακαδημαϊκό ύφος, το κοσμικό με το θρησκευτικό στοιχείο, τη φύση με την ποίηση».

Αποφεύγοντας τις μεγάλες φόρμες, το ρεσιτάλ της εστιάζει σε πιανιστικές μινιατούρες κορυφαίων συνθετών του Ρομαντισμού, καθεμία από τις οποίες είναι ένας αυτόνομος ηχητικός και συναισθηματικός κόσμος. Θα ακουστούν η Γυμνοπαιδία αρ.1 του Éric Satie [Ερίκ Σατί], το Πρελούδιο αρ.4 σε μι ελάσσονα, έργο 28, το Σκέρτσο αρ.3 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 39, η Πολωνέζα σε λα ύφεση μείζονα, έργο 53 («Ηρωική») και η Μαζούρκα αρ.4 σε λα ελάσσονα, έργο 17 του Frédéric Chopin [Φρεντερίκ Σοπέν], η «Άρια στη σολ χορδή» από την Ορχηστρική Σουίτα αρ.3 σε ρε μείζονα, BMV 1068 του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ], η Impromptu σε σολ ύφεση μείζονα, έργο 90 (D. 899) αρ.3 του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], η «Σερενάτα» (Ständchen) από το Κύκνειο άσμα, D.957 των Franz Schubert / Franz Liszt [Φραντς Σούμπερτ / Φραντς Λιστ], Τα μυστηριώδη οδοφράγματα (Les barricades mystérieuses) του François Couperin [Φρανσουά Κουπερέν], το Πρελούδιο και φούγκα σε λα ελάσσονα, BWV 543 του Johann Sebastian Bach / Franz Liszt καθώς και η «Παρηγοριά» (Consolation) αρ. 3 σε ρε ύφεση μείζονα (S.172) και η Ουγγρική ραψωδία αρ. 2 σε ντο δίεση ελάσσονα του Franz Liszt.

Γεννημένη στα 1987 στο Βατούμ, ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, η Khatia Buniatishvilli άρχισε πιάνο στα τρία της χρόνια με δασκάλα τη μητέρα της. Έκανε το ντεμπούτο της ως πιανίστα σε ηλικία έξι ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Τιφλίδας και την πρώτη της διεθνή εμφάνιση τέσσερα χρόνια αργότερα. Μελέτησε πιάνο στην πατρίδα της και στην Αυστρία. Έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα στις διασημότερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα ρεσιτάλ του κόσμου, ενώ είναι τακτική προσκεκλημένη του περίφημου Φεστιβάλ του Βερμπιέ (Ελβετία). Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες διεθνούς φήμης και κορυφαίους μαέστρους. Έχει υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Sony Classical. Πέρυσι κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ με τίτλο «Labyrinth» σε συνεργασία με την αδελφή της Gvantsa Buniatishvili [Γκβάντσα] που είναι επίσης πιανίστα. Πρόκειται για ένα αναπάντεχο μουσικό ταξίδι με οδηγό μια ερμηνεύτρια παγκόσμιας κλάσης που δεν γνωρίζει σύνορα και στιλιστικούς φραγμούς, μια καλλιτέχνιδα που απλώς περιβάλλει με αγάπη όποιο είδος μουσικής επιλέξει να ερμηνεύσει. Ένα ταξίδι που αρχίζει από την εποχή του Johann Sebastian Bach και του Domenico Scarlatti [Ντομένικο Σκαρλάττι] και τελειώνει με σύγχρονες συνθέσεις του John Cage [Τζων Κέιτζ], του Ennio Morricone [Έννιο Μορρικόνε], αλλά και του Serge Gainsbourg [Σερζ Γκαινσμπούρ]. Mάλιστα, το κοινό του Μεγάρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, ζωντανά, μερικά από τα κομμάτια του δίσκου της Khatia Buniatishvili στο ρεσιτάλ της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 26 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Piano Masters στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την περίοδο 2021 – 2022